Honda Crossrunner 800 (2011-2015)

Μεταλλαγμένο VFR
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/5/2017

Όταν παρουσιάστηκε αποτέλεσε ένα γενναίο εγχείρημα κι ένα μεγάλο στοίχημα της Honda. Ένα ρίσκο στην αναζήτηση νέων δρόμων και εκφράσεων. Μια μεταλλαγμένη street μοτοσυκλέτα εμπνευσμένη από το Gymkhana!

 

Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι το Crossrunner είναι μια από τις μοτοσυκλέτες που καταργεί τα στερεότυπα. Αγνοεί επιδεικτικά τις νόρμες των υποτιθέμενων κατηγοριών και προτείνει κάτι που "ακουμπάει" σε πολλά πεδία και πολλούς κόσμους. Ό,τι δηλαδή θα έπρεπε να κάνουν οι μοτοσυκλέτες των εταιρειών που θέλουν να επηρεάσουν την εξέλιξη και το μέλλον της μοτοσυκλέτας γενικότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα είναι και επιτυχία, αλλά χωρίς το ρίσκο και την τόλμη, βήματα μπροστά δεν γίνονται κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά στην Honda, όπως και σε κάθε εταιρεία που θέλει να θεωρείται πρωτοπόρος.

Το στοίχημα του Crossrunner βασίζεται στην πλατφόρμα του προηγούμενου VFR800, παντρεύοντας αισθητικά στοιχεία από τα "τύπου on-off" μέχρι το σύμπαν των scooter. Αυτό το αποτέλεσμα οπτικά καταφέρνει να έχει απήχηση σε ένα πολύ διευρυμένο κοινό, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι καν κάτοχοι μοτοσυκλέτας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυτούσιο VFR800 προηγούμενης γενιάς, με όλες τις αλλαγές που είχε δεχθεί το V4 της Honda να υφίστανται και στο Crossrunner, όπως το μεταβλητό πάχος στις δοκούς του πλαισίου για να επιτευχθεί η ελεγχόμενη ακαμψία, ενώ και οι αναρτήσεις παρέμειναν ακριβώς ως είχαν στην sport touring έκδοση. Η μοναδική –αλλά ιδιαίτερα σημαντική- διαφορά ήταν το ψηλότερο τιμόνι, ο μοναδικός παράγοντας που επηρέαζε την θέση οδήγησης, καθώς η σέλα και τα τοποθετημένα σχετικά πίσω μαρσπιέ δεν δέχθηκαν καμία απολύτως επέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια παράξενη θέση οδήγησης, με το σώμα αρκετά μακριά από τον μπροστινό τροχό, αλλά με αρκετό βάρος να φορτίζει τα χέρια (και κατ' επέκταση το μπροστινό), αντισταθμίζοντας κάπως την κατάσταση. Στην πράξη, το Crossrunner αποκτά με τον αναβάτη του μια ισομερή κατανομή του βάρους, που του προσδίδει σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, αλλά και μια ευπρόσδεκτη ουδέτερη συμπεριφορά στις κλίσεις, παρά το μεγάλο βάρος. Μάλιστα, οι μοίρες που μπορεί να πετύχει το Crossrunner είναι αρκετά μεγάλες, χάρη στην αλλαγή της κλίσης στο σημείο έδρασης του ψαλιδιού (κάτι που επέφερε και λίγο μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σε σχέση με το VFR) και τις πλάκες του πιρουνιού που είναι τοποθετημένες λίγο πιο χαμηλά, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη που νιώθεις όταν "βάζεις" τον μπροστινό τροχό μέσα στη στροφή. Αντίστοιχα είναι και τα οφέλη στην ευελιξία της μοτοσυκλέτας, ακόμη και όταν κινείται μέσα στο αστικό περιβάλλον, κρύβοντας τα κιλά του επιμελώς και αποτελεσματικά για να ελιχθεί με μια απρόσμενη ευκολία και χάρη.

Το Crossrunner ακόμη και σήμερα αποτελεί μια ελκυστική επιλογή που προσφέρει κάτι ξεχωριστό

Ο κινητήρας μεταφέρθηκε κι αυτός αυτούσιος από το έτερο τετρακύλινδρο V, με το σύστημα V-Tec να προσδίδει μια πολυμορφία στον χαρακτήρα του, χάρη στην μεταβολή της απόδοσής του. Το σημείο της μεταμόρφωσης είναι οι 6.500 στροφές, εκεί όπου ενεργοποιούνται και οι 16 βαλβίδες των τεσσάρων κυλίνδρων, με την ηχητική αλλαγή να είναι και η πιο αντιληπτή. Σε ότι αφορά την δύναμη, η ομαλότητα λειτουργίας του συστήματος έχει μειώσει δραματικά τον απότομο χαρακτήρα του παρελθόντος, λόγω της αύξησης των αυλών εισαγωγής και τον επαναπρογραμματισμό της ECU και το μόνο που περιορίζει το πλήρες ξεδίπλωμα των αρετών του συγκεκριμένου κινητήρα είναι ο κόφτης που επεμβαίνει στα 205km/h, μια άστοχη επιλογή κατά τη γνώμη μας. Παρόλα αυτά, οι μέσες ωριαίες ταχύτητες στο ταξίδι παραμένουν με ευκολία υψηλές, ενώ ακόμη και η στάση του σώματος που αρχικά δεν προδιαθέτει για άνετα ταξίδια αποδεικνύεται εν τέλει ικανή να κρατήσει τον αναβάτη ξεκούραστο για πολλά χιλιόμετρα και πολύωρη παραμονή πάνω στην άνετη σέλα.

Το "μπόλιασμα" που επιχείρησε η Honda στο προηγούμενης γενιάς VFR, ανεξάρτητα με το αν απέφερε τους αναμενόμενους εμπορικούς καρπούς ή όχι, ήταν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, έστω κι αν υπήρχε χώρος για περισσότερο ρίσκο και πιο προχωρημένες λύσεις καθιστώντας το Crossrunner ακόμη και σήμερα ως μια ελκυστική επιλογή που προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος V 90° με 4Β/Κ και 2ΕΕΚ και σύστημα V-Tec

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72 x 48

Κυβικά (cc): 782

Σχέση συμπίεσης: 11,6:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή    

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης:     Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:      4 σε 2 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: Υγρός πολύδισκος

Σχέσεις ταχυτήτων: Έξι

Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Αλουμινίουδύο δοκών pivotless

Γωνία κάστερ (o): 25,5

Ίχνος (mm): 96

Μεταξόνιο (mm): 1.464

Ύψος σέλας (mm): 816

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): 240,4

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 235,5

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 21,5 / 3,5

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Tηλεσκοπικό πιρούνι Showa

Διάμετρος (mm): 43

Διαδρομή (mm): 106

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων

Πίσω: Ένα αμορτισέρ με μοχλικό

Διαδρομή τροχού(mm): 119

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς

 

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δύο δίσκοι 296mm με δαγκάνες τριών εμβόλων Nissin και C-ABS

Πίσω: Δίσκος 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και C-ABS

 

 

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70ZR-17

Πίσω

Ελαστικό:   180/55ZR-17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό πολυόργανο με ταχύμετρο, ένδειξη ώρας, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, μπάρες θερμοκρασίας ψυκτικού, ψηφιακό στροφόμετρο και λυχνίες για φλας, νεκρά, μεγάλη σκάλα φώτων ρεζέρβα, μπαταρία, λειτουργία ψεκασμού, ABS

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 94,7/10.000

Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm):   7,3/9.500

Επιτάχυνση 0 - 400m (sec, Μέτρηση ΜΟΤΟ): 12,18

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 7,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 302

 

 

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:  150,22

Μπιέλα:              199,88

Eξάτμιση:   1.021,27

Εμπρός φτερό:            94,32

Εμπρός τροχός:   584,49

Προβολέας: 496,65

Μανέτα φρένου:  35,37

Σέλα αναβάτη:    508,71

Πλαίσιο:     2.445

 

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Μάρτιο του 2017

Mini Test BMW S1000R (2018-2020): Μηχανή παραγωγής συναισθημάτων

Το γκάζι είναι γλυκό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/12/2022

Η streetfighter της BMW, S1000R, ανανεώθηκε για τη Euro4 εποχή, ενισχύοντας τα θετικά της στοιχεία και βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την άνεση, με την ανανέωση του πλαισίου.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την υποκατηγορία των naked μοτοσυκλετών, βρίσκεται στο γδύσιμο των superbike από τα πλαστικά τους και την τοποθέτηση ενός τιμονιού στη θέση των κλιπ ον, με σκοπό την αυξημένη χρηστικότητα στο δρόμο, διατηρώντας τα ίδια δυναμικά χαρακτηριστικά. Το μοντέλο της BMW, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο S1000RR το 2018 πέρασαν αυτούσιες και στο γυμνό αδερφό.

Ο κινητήρας παραμένει ο γνωστός τετρακύλινδρος των 999 κυβικών, που κάθε στροφή του δεξιού καρπού οδηγεί στην έκκριση τόνων αδρεναλίνης εκτοξεύοντας το κοντέρ σε τριψήφια νούμερα με μεγάλη ευκολία και με πιο ομαλό τρόπο από πριν. Το τελικό τιτανίου, που πλέον βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό, συμπληρώνει το αίσθημα ευφορίας με τα σκασίματα που στέλνει στα αυτιά του αναβάτη. Οι νέες ρυθμίσεις του κινητήρα έδωσαν λίγη ακόμα δύναμη στα ψηλά, αλλά υπάρχει μία μικρή τρύπα στην απόδοση που ξεκινάει λίγο πριν τις 6.000 στροφές μέχρι τις 7.500.

Το πλαίσιο συνδυάζει την απαραίτητη ακαμψία για την πίστα με την ευελιξία για την καθημερινή χρήση. Προκειμένου να γίνει αυτό, η εταιρεία άλλαξε τη στρεπτική ακαμψία της μοτοσυκλέτας με την ελαφρώς αλλαγμένη γεωμετρία των δοκών και τη μείωση του βάρους τους στο κάτω μέρος. Στην S1000R οι αλλαγές αυτές έχουν πιο έντονο αντίκτυπο, καθώς οι αναρτήσεις έχουν πιο προοδευτική συμπεριφορά στις αποσβέσεις. Στο δυνατό φρενάρισμα, η γεωμετρία δεν αλλάζει απότομα, ενώ η διάβαση από λακκούβες και ανωμαλίες, δεν δημιουργεί έντονες αναπηδήσεις, δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας στον αναβάτη.

 

Η σταθερότητα υπάρχει και στην τελική της, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του ΚΟΚ, αλλά και τις αντοχές του σώματος του αναβάτη.... Η σέλα είναι σωστά σχεδιασμένη για να βγάζεις το σώμα σου εύκολα έξω χωρίς να γλιστράς ή να σε εμποδίζει, ενώ υπάρχει λογικός χώρος και για τον συνεπιβάτη. Ο αέρας της ανανέωσης πέρασε και από τα ελάχιστα πλαστικά της S1000R, με το κοστούμι να είναι πλέον μικρότερο χωρίς επιπτώσεις στη συμπεριφορά της, συγκριτικά με πριν. Με λίγα λόγια, η BMW έφτιαξε μία γυμνή superbike η οποία είναι από τις πιο άνετες της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα παντού, με το γόνατο να βρίσκεται συχνά σε στενή επαφή με την άσφαλτο και τους νευροδιαβιβαστές σου να χτυπάνε υπερωρίες, κάνοντας την όρεξη για βόλτες έναν ακόρεστο εθισμό.

 

 

Απόλυτα σπορ συμπεριφορά, προοδευτικές αποσβέσεις για άνεση. Δεν του βρίσκεις μειονέκτημα

 

‘’Superbike’’ απόσταση για τις σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά naked άνεση για τον πίσω. Εξαιρετική σε σχεδίαση η σέλα του αναβάτη που τον αφήνει να βγαίνει εκτός με ασφάλεια, και χωρίς να γλιστρά και χωρίς να εμποδίζει

 

Δεν είναι τα πιο σύγχρονα όργανα της BMW αλλά έχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και διαβάζονται εύκολα

 

Εύρος τιμών

Η τιμή μίας μεταχειρισμένης από αυτή τη γενιά κυμαίνεται από τις 12.000€ -14.000€ και είναι σχεδόν όλες τους full-extra. Οι διαφορές στις τιμές έχουν να κάνουν περισσότερο με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο ιδιοκτήτης και όχι με τον επιπλέον εξοπλισμό

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο κινητήρας του S1000R είναι λιγότερο “πιεσμένος” από του S1000RR και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως με σωστή συντήρηση δεν έχει σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα. Όμως όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, η συντήρηση είναι πανάκριβη οπότε ως υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να βεβαιωθείτε έχει γίνει με επιμέλεια. Αποφύγετε μοτοσυκλέτες που έχουν μη-εργοστασιακά ηλεκτρονικά αξεσουάρ και γενικά έχουν γίνει πατέντες στο ηλεκτρικό σύστημα και τα καλώδια.

 

ΝΑΙ

Σύγχρονης τεχνολογίας και επιδόσεων streetfighter με λίγο παραπάνω πρακτικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και με τα επόμενα S1000R.

 

ΌΧΙ

Δεν υπάρχουν φτηνοί τρόποι για να το συντηρήσεις αν σκοπεύεις να το φορτώσεις με πολλά χιλιόμετρα

 

Γιατί

Πολύ γρήγορη μοτοσυκλέτα στο δρόμο και την πίστα, με σχεδιασμό και εξοπλισμό που κάνουν εύκολη τη συμβίωση μαζί της ακόμα και καθημερινά, αν φυσικά βαστάει η τσέπη σου το κόστος χρήσης μιας μεγάλης streetfighter

 

 
Αντ/κά  ()
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):
315,56€                               
Τελικό εξάτμισης:
1301,93€ 
Εμπρός φτερό: 
200,90€                  
Εμπρός τροχός:
1.145,39€ (χωρίς ελαστικό)                      
Προβολέας:
273,67€                  
Μανέτα φρένου:
100,27€                      
Σέλα:
305,37€                   
Πλαίσιο:
3.491,76€                  
 
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, τετρακύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
80 x 49,7
Χωρητικότητα (cc):
999
Σχέση συμπίεσης:
12,1:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
165/11.000
Ροπή (kg.m/rpm):
11,4/9.250
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
165,66
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
4 σε 2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
               
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδικος, με ντίζα, μονόδρομος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1,652
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα /  2,647
               
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο περιμετρικό, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό μέρος του
Γωνία κάστερ (˚):
24.8
Ίχνος (mm):
98.5
Μεταξόνιο (mm):
1439
Ύψος σέλας (mm):
814 – 840
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/205
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
17/-
               
ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι USD
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
120 / 46
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
Πίσω
Μονό αμορτισέρ της Sachs με μοχλικό
Διαδρομή (mm):
130
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Brembo τεσσάρων εμβόλων και ABS
 
Πίσω: Δίσκος 220 mm με δαγκάνα Brembo δύο εμβόλων και ABS
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός: 3,5 x 17”
Πίσω: 6 x 17”
Εμπρός Ελαστικό: 120/70-ZR17
Πίσω Ελαστικό: 190/50-ZR17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο με ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, αναλογικές ενδείξεις θερμοκρασίας ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / χαμηλή πίεση λαδιού / υψηλή θερμοκρασία ψυκτικού / διαγνωστικό κινητήρα, πλαϊνό σταντ, immobilizer, τέσσερις χάρτες ανάφλεξης, shift light, χρονόμετρο

 

Κατανάλωση (l/100km)

Μέση: 7,5

Αυτονομία (km)

243,2