Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Honda XL650V Transalp 2005 - 2007

To 2005 η Honda άλλαξε το Transalp της για τελευταία φορά, πριν την έλευση του 2008 και του νέου με ψεκασμό Transalp 700. Οι αλλαγές δεν ήταν σημαντικές, αλλά αρκετές για να ανανεωθεί η όψη του και το ενδιαφέρον του κοινού

[blockquote]Ναι...
Για την ευκολία και την ομοιογένεια της συμπεριφοράς της σε μεγάλο εύρος χρήσεων
Όχι...
Για όσους βάζουν τη διασκέδαση ψηλά στην ιεραρχία τους
Γιατί...
Καταφέρνει να κάνει με τον τρόπο της τα πάντα και… για πάντα
Τι πρέπει να προσέξετε
Άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτής της μοτοσυκλέτας είναι η αξιοπιστία της και αποτελεί κυριολεκτικό παράδειγμα αυτής “Που δεν παθαίνει τίποτα” και εάν γίνεται η προβλεπόμενη συντήρησή της είναι ικανή κατασκευή για να ζήσει πολλά - πολλά χιλιόμετρα. Οπότε, ο έλεγχος μιας υποψήφιας προς αγορά έχει να κάνει με την πληρότητά της και την καλή κατάσταση όλων των μερών της.[/blockquote]Η τελευταία έκδοση της Transalp, με τον κινητήρα των 650 κυβικών, ήρθε τότε συνεχίζοντας την πορεία της σημαντικής αυτής μοτοσυκλέτας, πορεία που άρχισε το μακρινό 1987. Η εμπορική της επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια ήταν και στη χώρα μας πολύ μεγάλη και οφείλεται σε μερικά χαρακτηριστικά που έμειναν αναλλοίωτα, παρά τις αλλαγές μοντέλων. Οι αλλαγές στην έκδοση του 2005 περιελάμβαναν όργανα με νέα εμφάνιση, νέα τελικά στην εξάτμιση, διάφανα φλας, ανάγλυφα λογότυπα και αισθητικές αλλαγές. Τέτοιες ήταν η χρυσαφί βαφή στις δαγκάνες, το μαύρο χρώμα στις ζάντες και η ελαφρώς φιμέ ζελατίνα του φαίρινγκ. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό αυτού του μοντέλου ήταν η δυνατότητα να παραγγελθεί με χαμηλότερη κατά 3 εκατοστά σέλα, για να διευκολυνθούν οι χαμηλού αναστήματος αναβάτες και αναβάτριες.
Ο κινητήρας και το πλαίσιο της έμειναν δίχως αλλαγές. Ο V2 διατήρησε τα καρμπυρατέρ στην τροφοδοσία του και την ομαλότητα στην λειτουργία του. Η γλυκιά του απόδοση από τις πολύ χαμηλές στροφές, η βουτυρένια λειτουργία του κιβωτίου και του συμπλέκτη τον κάνουν ένα από τους πιο εύκολους και ευχάριστους κινητήρες για τη καθημερινή μετακίνηση. Δεν θα ζεσταθεί ποτέ, δεν θα σκορτσάρει και ποτέ θα δεν κάνει διακοπές. Η ομαλότητα και η απουσία ενοχλητικών κραδασμών τον χαρακτηρίζουν σε όλο το φάσμα των στροφών που λειτουργεί και συνοδεύεται από αποδεδειγμένη αξιοπιστία. Η εργονομία και η ευκολία των χειρισμών του είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτής της μοτοσυκλέτας. Τα χειριστήρια είναι εύκολα στις λειτουργίες τους, οι μηχανικοί θόρυβοι απουσιάζουν, η θερμότητα το ίδιο. Οι χώροι του είναι μεγάλοι και ο συνεπιβάτης απολαμβάνει μια φροντισμένη θέση με άνετη σέλα, μεγάλες χειρολαβές και τα μαρσπιέ σε σωστή γωνία. Το ρεζερβουάρ έχει χώρο για τοποθέτηση tank bag, η μεγάλη σχάρα βοηθάει στη μεταφορά αποσκευών, οι χούφτες για τα χέρια ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό και το μόνο ουσιαστικό που του λείπει είναι το κεντρικό σταντ, που προσφέρεται προαιρετικά.
Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού του, ο εύκολος έλεγχός του και οι μαλακές αναρτήσεις το κάνουν άνετο, σε κάθε είδους δρόμο. Από την άλλη μεριά, επειδή σε αυτή τη ζωή δεν μπορεί να τα έχεις όλα, οι επιδόσεις του δεν είναι υψηλές, όχι μόνο σε αυτό το μοντέλο, αφού ποτέ δεν ξεχώρισε η Transalp για τις υψηλές του επιδόσεις. Το σωστά κλιμακωμένο κιβώτιο με τις πέντε σχέσεις και η ροπή του κινητήρα επιτρέπουν στη Transalp να ταξιδεύει μεταφέροντας δυο ανθρώπους στη σέλα του, αλλά και τις αποσκευές τους. Σε ταχύτητες μέχρι τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, η μοτοσυκλέτα παραμένει άνετη και ήρεμη όπως και οι αναβάτες της. Μπορεί να πάει και με υψηλότερες ταχύτητες, αλλά η κατανάλωσή της ανεβαίνει ενοχλητικά. Ο κινητήρας αυτός, όταν πιέζεται στα όριά του, χρειάζεται πολλή βενζίνη, κάτι που μειώνει σημαντικά την αυτονομία του.
Υπάρχουν νεότερες μοτοσυκλέτες με κινητήρες ίδιου κυβισμού που αποδίδουν σχεδόν είκοσι ίππους περισσότερους από το Transalp. Το Transalp όμως αποζημιώνει τους οπαδούς του -έχει τέτοιους ακόμη και φανατικούς- γιατί έχει άσο στο μανίκι του, που τον οφείλει και στην ηλικία του. Αυτός είναι που δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη του να κινείται με άνεση και σε δρόμους με κακή άσφαλτο ή και χωρίς άσφαλτο. Στους χωματόδρομους το λογότυπο Rally Touring βρίσκει την επιβεβαίωσή του. Το Transalp, με τις μαλακές αναρτήσεις του και τον ήρεμο χαρακτήρα του, κινείται όχι απλά ικανοποιητικά, αλλά άνετα και καλύτερα από τις περισσότερες σύγχρονες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας της, με τα ασφάλτινα ελαστικά και τους μικρής διαμέτρου μπροστινούς τροχούς.
Η τελευταία Transalp των 650 κυβικών διατηρεί σε μεγάλη ποσότητα την ικανότητα να κινείται τουλάχιστον αξιοπρεπώς σε κάθε είδους δρόμο. Ταξιδεύει άνετα, κυκλοφορεί στην πόλη εύκολα, έχει ισχυρά φρένα και μια σπάνια ομοιογένεια στη λειτουργία της. Αυτό που δεν κάνει είναι να ενθουσιάζει με τις επιδόσεις της και την εμφάνισή της.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Tετράχρονος, δικύλινδρος V52o υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ/3 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 79 x 66
Κυβικά (cc): 647
Σχέση συμπίεσης: 9,2:1
Ανάφλεξη: Ηλεκτρονική
Τροφοδοσία: Δύο καρμπυρατέρ Keihin CV34mm
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων: 5
Τελική Μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια / 3,2
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Ατσάλινο περιμετρικό, σωλήνες τετραγωνικής διατομής
Γωνία κάστερ (o): 28
Ίχνος (mm): 108
Μεταξόνιο (mm): 1505
Ύψος σέλας (mm): 843(813)
Βάρος κενή / γεμάτη (kg): 191/212
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 19/3
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 41
Διαδρομή (mm): 200
Ρυθμίσεις: Καμία
Πίσω: Ένα αμορτισέρ, μοχλικό
Διαδρομή (mm): 172
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 256mm, δαγκάνες με δυο έμβολα
Πίσω: Δίσκος 240mm δαγκάνα με ένα έμβολο
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 90/90-21
Ζάντα:
Πίσω
Ελαστικό: 120/90-17
Ζάντα:
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ταχύμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής, στροφόμετρο, ρολόι, δείκτης βενζίνης, σχάρα, χούφτες, ενδεικτικές λυχνίες για πίεση λαδιού, φλας, νεκρά, μεγάλη σκάλα φώτων, ρεζέρβα.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm): 53/ 7.500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 5,6 / 5.500
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 45/7.000
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 5/5.200
Οι επιδόσεις αυτού του κινητήρα ήταν πάντοτε χαμηλές, αλλά η ήρεμη δύναμη, η απουσία κραδασμών και η ικανότητά του να λειτουργεί αποδοτικά από τις πολύ χαμηλές στροφές τον χαρακτήριζαν και συνεισφέρουν στην δημιουργία της ομοιογένειας, στην απόδοση και τη λειτουργία, για την οποία είναι διάσημη αυτή η μοτοσυκλέτα της Honda.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 8,3
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 240