Kawasaki Z750 2007

Από το

Μαύρο Σκύλο

15/11/2011

Αυτό που αγάπησαν οι νέοι: H Kawasaki προχώρησε το 2007 στην παρουσίαση του Z750 δεύτερης γενιάς, αντικαθιστώντας το πρώτο μοντέλο του 2003. Οι αλλαγές που έκανε ήταν πολύ περισσότερες από όσες απαιτούσε η προσαρμογή του στις προδιαγραφές Euro 3
Η Kawasaki έκανε πολύ πιο άγρια την εμφάνισή του και ταυτόχρονα του έδωσε πιο ήρεμο χαρακτήρα, όσον αφορά στις επιδόσεις του. Η μοτοσυκλέτα αυτή έκανε αμέσως εντύπωση, η οποία μεταφράστηκε και σε μεγάλο όγκο πωλήσεων. Η επιτυχία της αυτή οφειλόταν σε μια σειρά από παράγοντες και οι σημαντικότεροι από αυτούς είχαν να κάνουν με τη χαμηλή τιμή της, την εμφάνιση και το πλεονέκτημα του κυβισμού που την έκανε να ξεχωρίζει, από άποψη επιδόσεων, από τις υπόλοιπες τετρακύλινδρες ανταγωνίστριες που είχαν όμως κινητήρες 600 κυβικών. Η προσαρμογή της στις Euro 3 συνοδεύτηκε από αλλαγές στον κινητήρα, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης στις χαμηλομεσαίες στροφές, θυσιάζοντας δέκα ίππους από τη μέγιστη απόδοση στις ψηλές στροφές. Τοποθετήθηκαν σώματα ψεκασμού με μικρότερη διάμετρο, διατηρώντας το οβάλ σχήμα τους και τις δυο πεταλούδες σε κάθε αυλό. Καινούργια ήταν τόσο το ψυγείο όσο και η εξάτμιση που απέκτησε εντελώς νέο σχήμα, καταλύτη, αισθητήρα "λ" και βαλβίδα ελέγχου ροής των καυσαερίων. Στην πράξη ο κινητήρας είχε σημαντικά καλύτερη λειτουργία στις πολύ χαμηλές στροφές, επιτρέποντας στον αναβάτη να επιταχύνει ακόμη και με 1.500 στροφές.
Εκτός από τις αλλαγές στον κινητήρα, η Kawasaki έκανε τροποποιήσεις και στο πλαίσιο. Εμφανέστερη από αυτές ήταν η τοποθέτηση ανεστραμμένου πιρουνιού, που έμοιαζε όμοιο με του Z1000, χωρίς την ρύθμιση της απόσβεσης συμπίεσης και χωρίς την ποιότητα της λειτουργίας του. Δομικά το πλαίσιο δεν άλλαξε και παρέμεινε ανοικτό ατσάλινο με αλουμινένιες πλάκες να στηρίζουν τον κινητήρα. Ο λαιμός του όμως τοποθετήθηκε δέκα χιλιοστά πιο μπροστά δίνοντας περισσότερο χώρο για τον αναβάτη, φορτίζοντας παράλληλα με περισσότερο βάρος τον μπροστινό τροχό. Ο κινητήρας -που δεν διαθέτει κάποιον αντικραδασμικό άξονα και κατάγεται από αυτόν του ZX-9R του 1998- έδενε στο πλαίσιο με έναν συνδυασμό ελαστικών και άκαμπτων βάσεων, ενώ μια από αυτές μεταφέρθηκε στο πίσω μέρος των κυλίνδρων στο μοντέλο του 2007. Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν ότι λιγότεροι κραδασμοί ενοχλούν πλέον τον αναβάτη, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Αλλαγές έγιναν και στην εργονομία με νέο τιμόνι, που έρχεται πιο κοντά στον αναβάτη, ενώ τα μαρσπιέ πλησίασαν περισσότερο το πλαίσιο, βελτιώνοντας την εργονομία.
Όλα αυτά ντύθηκαν με το εντυπωσιακό κοστούμι και βάφτηκαν μονόχρωμα, όπου ειδικά στην επιλογή με το κλασσικό lime green της Kawasaki που έχει την απόχρωση του ZZR1400 με την πέρλα, έφτιαξε μια ιδιαίτερα επιθετική μοτοσυκλέτα. Η Z750 καταφέρνει να εντυπωσιάζει με την όψη της, αλλά και το μέγεθός της, κάνοντάς την μην έχει έντονες διαφορές από την μεγάλη Ζ1000, όπου μετά την τοποθέτηση του upside down πιρουνιού έμεινε μόνο η διαφορά στις εξατμίσεις για να διαφοροποιούνται οπτικά οι δυο μοτοσυκλέτες. Βλέποντας όμως από πιο κοντά τα δυο μοντέλα γίνεται φανερό ότι υπάρχουν έντονες διαφορές στην ποιότητα των εξαρτημάτων ώστε να έχει χαμηλότερη τιμή η μικρότερη τετρακύλινδρη Ζ. Έτσι, απουσιάζουν οι ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης, τόσο από το αμορτισέρ, όσο και από το πιρούνι, τα φρένα του Ζ750 έχουν απλούστερες και φθηνότερες δαγκάνες και το ψαλίδι του είναι από ατσάλι. Είχε όμως σημαντική διαφορά τιμής από το Z1000 και αντίστοιχα εντυπωσιακή εμφάνιση. Κάτω από αυτήν όμως δεν κρύβεται κάποια ακραία streetfighter κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά μια μοντέρνα naked μοτοσυκλέτα με ήπια συμπεριφορά και εύκολη στο να οδηγηθεί κεφάτα και γρήγορα από τον καθέναν. Ο τετρακύλινδρος αφήνει σε κάθε περίπτωση πίσω του αυτούς με τα 600 κυβικά, έχοντας το πλεονέκτημα του κυβισμού και της περισσότερης ροπής σε σχέση με του μικρότερους. Λειτουργεί χωρίς κανένα δισταγμό και επιταχύνει τη μοτοσυκλέτα ακόμη και με λιγότερες από 2.000 στροφές, ενώ μετά τις 7.000 μπαίνει στον άλλο του ρόλο. Δεν έχει την βίαιη απόδοση του τετρακύλινδρου με τα χίλια κυβικά, αλλά αποδίδει πάνω από ενενήντα ίππους κάνοντας τα 240 χιλιόμετρα τελική μια εύκολη υπόθεση.
Οι αλλαγές στη γεωμετρία του πλαισίου που ήρθαν με αυτό το μοντέλο το κάνουν σταθερό στις υψηλές ταχύτητες, αν και η προστασία από τον αέρα είναι ελάχιστη κάνοντας πολύ κουραστική την διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Ζ750 είναι μια μοντέρνα γυμνή μοτοσυκλέτα με πιο ήπιο χαρακτήρα από ότι δηλώνει η εντυπωσιακή της εμφάνιση και έχει κάνει ήδη μια καλή καριέρα που η Kawasaki την συνεχίζει. Από το 2011 πρόσθεσε και την αναβαθμισμένη έκδοση Z750R διατηρώντας όμως και την στάνταρ Ζ750 στην παραγωγή.
[blockquote]Ναι
Στον τρόπο που αποδίδει ο κινητήρας
Όχι
Εάν θέλετε μοτοσυκλέτα για δυο
Γιατί
Έχει επιθετική όψη, αλλά ήπιο χαρακτήρα
Τι να προσέξετε
Οι περισσότερες Z750 δεν έχουν διατηρήσει την μορφή τους ακριβώς όπως ήταν καινούργιες. Οι ιδιοκτήτες τους αρέσκονται σε αλλαγές και βελτιώσεις κάθε επίπεδου, τόσο αισθητικές όσο και λειτουργικές. Σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό μοτοσυκλετών που προσφέρονται για πώληση υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τιμής, κατάστασης και… εμφάνισης. Πολύ καλές κριτικές έχουν πάρει τα γνήσια προστατευτικά της Kawasaki για τα καπάκια του κινητήρα. Υπάρχουν ακόμη και καινούργιες μοτοσυκλέτες προηγούμενων ετών, ενώ σε ψηλότερες τιμές υπάρχουν και οι εκδόσεις με ABS.[/blockquote]ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Tετράχρονος, τετρακύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος με 2EEK/4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 68,4 x 50,9
Κυβικά (cc):
748
Σχέση συμπίεσης: 11,3:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός Keihin με αυλούς 32mm
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 4 σε 1 με βαλβίδα ελέγχου ροής


ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος,
Σχέσεις ταχυτήτων: Έξι
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια


ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Ατσάλινο ανοικτό σωληνωτό
Γωνία κάστερ (o): 24,5
Ίχνος (mm): 103
Μεταξόνιο (mm): 1.440
Ύψος σέλας (mm): 815
Βάρος κατασκευαστή κενή / γεμάτη (kg): 203/
Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 224
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 17/3
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Ανεστραμμένο πιρούνι Showa
Διάμετρος (mm): 41
Διαδρομή (mm): 120
Ρυθμίσεις: Απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω: Ένα αμορτισέρ, μοχλικό
Διαδρομή (mm): 124
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς


ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δυο δίσκοι 300mm, δαγκάνες με δυο παράλληλα έμβολα
Πίσω: Δίσκος 250mm, με δαγκάνα ενός εμβόλου


ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 120/70 -17
Ζάντα: 3,50 x 17
Πίσω
Ελαστικό: 180/55 -17
Ζάντα: 5,50 x17’’


ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακή ένδειξη στάθμης βενζίνης, ψηφιακό πολυόργανο με ταχύμετρο / ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές / ρολόι / θερμοκρασία κινητήρα, λυχνίες φλας / μικρής και μεγάλης σκάλας φώτων / νεκράς, immobilizer


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 106/10.500
Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm): 8,5/8.300


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 93,4/10.200
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 7,3/8.300


ΛΕΖΑΝΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Γεγονός είναι ότι με την προσαρμογή του στις προδιαγραφές euro 3, o τετρακύλινδρος κινητήρας έχασε δέκα ίππους από τη μέγιστη απόδοσή του, αλλά βελτιώθηκε σημαντικά η ομαλότητά του και η γραμμικότητα στην λειτουργία του στις πολύ χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η αξιοπιστία του είναι αποδεδειγμένη, ο ήχος της στάνταρ εξάτμισης έχει “πολεμική” χροιά, ενώ κάποιοι κραδασμοί που κουράζουν εμφανίζονται στην περιοχή των 6.000 - 8.000 στροφών.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 7
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 242

Kawasaki Versys-X 300 (2017-2020)

Το πιο on-off μοντέλο της οικογένειας των Versys
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/6/2023

Σε μια κατηγορία όπου η πλειοψηφία των κατασκευαστών χρησιμοποιεί μονοκύλινδρους κινητήρες, η Kawasaki έκανε τη διαφορά με το δικύλινδρο Versys 300 X, το οποίο ταυτόχρονα είχε την πιο on-off προσωπικότητα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

Μέχρι η εταιρεία από το Akashi να φέρει το Versys-X 300 στην ευρωπαϊκή αγορά, οι επιλογές που είχε όποιος ήθελε να αγοράσει ένα on-off κάτω από 500 κυβικά, ήταν  περιορισμένες, ενώ οι περισσότερες από αυτές ήταν μικροκαμωμένες και ανήκαν στις naked και supersport κατηγορίες. Το 2017 η Kawasaki δημιούργησε το Versys 300 X, χρησιμοποιώντας ως βάση τον ήδη γνωστό μας από τα Ninja 300 και Z 300, δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 296 κυβικών, με μεγάλης διαμέτρου ακτινωτούς τροχούς 19 και 17 ιντσών μπροστά και πίσω, αντί των 17” χυτούς τροχούς που έχουν τα υπόλοιπα Versys έως τότε. Ταυτόχρονα, έχοντας εξωτερικές διασταστάσεις αντίστοιχες με μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες, πρόσφερε επαρκείς χώρους για αναβάτη και συνεπιβάτη. Αυτό που θα ενοχλήσει και τους δύο επιβαίνοντες είναι το υπερβολικά σκληρό αφρώδες της σέλας. Μέσα στην πόλη η μεγάλη διαδρομή των σφιχτών αναρτήσεων μαζί με το λογικό για το μέγεθός της βάρος των 173 γεμάτων κιλών προσφέρουν αμεσότητα στους χειρισμούς και κορυφαία ευελιξία, ενώ η σχάρα διευκολύνει στην μεταφορά αντικειμένων.

2

Η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου δεν θα ενοχλήσει τόσο εντός των αστικών τειχών, όσο όταν βρεθείς στον ανοιχτό δρόμο όπου τα 120χλμ/ώρα η βελόνα του στροφόμετρου βρίσκεται  στις 8.000 στροφές. Είναι βέβαια κάτι που διορθώνεται εύκολα με την τοποθέτηση ενός μεγαλύτερου κατά ένα δόντι μπροστινού ή μικρότερου πίσω γραναζιού, με το . Οι αναρτήσεις είναι μεν σφιχτές, αποτρέποντας τις τάσεις πλεύσεις που συνήθως εμφανίζονται στα φθηνά on-off, όμως υστερούν στον τομέα της άνεσης, κυρίως στις χαμηλές ταχύτητες.

3

Το συνολικό κράτημα ωστόσο παραμένει υψηλού επιπέδου σε κάθε περίπτωση στην ελληνική άσφαλτο, ενώ δεν θα γίνουν εμπόδιο στην ενθουσιώδη οδήγηση, επιτρέποντας στον αναβάτη να κινηθεί με σβέλτο ρυθμό στον επαρχιακό. Στην δοκιμή μας το εμπρός φρένο ήταν αδύναμο και με ξύλινη αίσθηση, χωρίς να εμφανίζει σημάδια κόπωσης από υπερθέρμανση, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως για αυτή του την συμπεριφορά ευθύνονται τα τακάκια πρώτης τοποθέτησης.

4

Με το ρεζερβουάρ να φτάνει τα 17 λίτρα και σε συνδυασμό με την μικρή κατανάλωση, η αυτονομία του Versys-X 300 πλησιάζει τα 400 χιλιόμετρα, απαλλάσσοντας τον αναβάτη του από το άγχος του ανεφοδιασμού. Ταυτόχρονα, μπορεί να κινηθεί εύκολα στο χώμα, έχοντας τον πιο χωμάτινο προσανατολισμό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Versys. Το Versys-X 300 το εξαντλήσαμε οδηγικά κάνοντας μαζί του όχι ένα αλλά δύο Mega Test mini on-off έως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αποδεικνύοντας πως έχει την ολοκληρωμένη προσωπικότητα που απαιτείται για μια μικρομεσαία on-off και μπορέσει να ανταπεξέλθει με την ανάλογη επιτυχία σε ό,τι ζητήσει ο αναβάτης της.

5
Πλήρη τα όργανα, με σωστό μέγεθος
7
Άφθονο μήκος και καλή εργονομία για τη σέλα, αλλά υπερβολικά σκληρή
8
Χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες το full size φαίρινγκ, που κάνει το Versys-X 300 να δείχνει μεγαλύτερου κυβισμού και ακριβότερη μοτοσυκλέτα. Καλή η αεροδυναμική συμπεριφορά του

 

9

Εύρος τιμών (4.000-7.000€)

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη πληθώρα μεταχειρισμένων, τα περισσότερα βρίσκονται σε λογικές τιμές με βάση την χρονολογία τους και τα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα, ενώ ορισμένα είναι υπερβολικά ψηλά, κυρίως λόγω της μικρής προσφοράς και της μεγάλης ζήτησης

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα πλαστικά είναι ακριβά οπότε η εξωτερική εμφάνιση θα πρέπει να είναι άψογη. Ζητήστε  το ιστορικό συντήρησης, γιατί ο κινητήρας αυτός δουλεύει μονίμως σε υψηλές στροφές, απαιτώντας επιμέλεια στις αλλαγές λαδιών για να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια. Σκουριές και εξωτερικές φθορές στο πλαίσιο, το ψαλίδι και τον κινητήρα μαρτυρούν σκληρή χρήση και δεν επιδιορθώνονται τόσο εύκολα και φτηνά όσο φαντάζεσαι

Ναι

Αν ψάχνεις μία on-off μοτοσυκλέτα κάτω από τα 500 κυβικά με “κανονικό” μέγεθος και δικύλινδρο κινητήρα

Όχι

Αν δεν σου αρέσουν οι πολύστροφοι κινητήρες που δουλεύουν καλύτερα κοντά στα κόκκινα

Γιατί

Δεν υπάρχουν πολλές δικύλινδρες on-off σε αυτή την κατηγορία κυβισμού και πιθανότατα να μην δούμε πολλές ούτε στο μέλλον

Αντ/κά  ()

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):

158.60€          

Τελικό εξάτμισης:

669.00€                  

Εμπρός φτερό: 

171.00€

Εμπρός τροχός*:

1069.00€            

Προβολέας:

398.00€        

Μανέτα φρένου:

6.40€        

Σέλα:

332.00€

Πλαίσιο:

1732.00€         

*Η Kawasaki στα μοντέλα που έχουν τροχό με ακτίνες δεν πουλά ολόκληρο τον τροχό αλλά το κάθε εξάρτημα ξεχωριστά όπως στεφάνι, ακτίνες, κέντρο και η τιμή εδώ είναι το άθροισμά τους..

9

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  

Τύπος:

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά με 2ΕΕΚ και 4 β/κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

62 x 49

Χωρητικότητα (cc):

296

Σχέση συμπίεσης:

10,6:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

40/11.500

Ροπή (kg.m/rpm):

2,6/10.000

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

135,1

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

2 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Υγρός, πολύδισκος

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Με γρανάζια/3,087

Τελική μετάδοση / σχέση:

Με αλυσίδα/ -

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο περιμετρικό

Πλάτος:

-

Γωνία κάστερ (˚):

25

Ίχνος (mm):

108

Μεταξόνιο (mm):

1.450

Ύψος σέλας (mm):

845

Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):

-/-

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

17/-

ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ

Εμπρός

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

130/41

Ρυθμίσεις:

Καμία

Πίσω

Μονό αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

145

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίου

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος 290mm με δαγκάνα δύο εμβόλων με γλίστρα και ABS

 

Πίσω: Δίσκος 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός: 3 x 19’’

Πίσω: 4 x 17’’

Εμπρός Ελαστικό: 100/90-19

Πίσω Ελαστικό: 130/80-17

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, στροφόμετρο με αναλογική ένδειξη, trip master, σχάρα

Κατανάλωση (l/100km)
Μέση: 4,3
Αυτονομία (km) 395