Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

KΤΜ 990 ADVENTURE EFI ABS 2006 - 2008

Το 2007 η KTM άλλαξε την LC8 Adventure 950 που παρουσίασε το 2003, αυξάνοντας τον κυβισμό και προσαρμόζοντάς τη στις αυστηρότερες προδιαγραφές. Από τότε η μεγάλη αυστριακή Adventure ήταν πλέον η 990 EFI

[blockquote]Ναι...
Για όσους θέλουν ένα εργαλείο που θα τους εξαφανίζει από τον πολιτισμό
Όχι...
Για όσους αρέσκονται στο να χαίρονται τη μοτοσυκλέτα τους κάνοντας ήσυχες βόλτες
Γιατί...
Δεν υπάρχει άλλη μοτοσυκλέτα στη κατηγορία που να πηγαίνει με αυτό τον τρόπο στην άσφαλτο και κυρίως στο χώμα
Τι πρέπει να προσέξετε
Η σχετική ευπάθεια στις αντλίες του συμπλέκτη και της υγρόψυξης στις πρώτες μοτοσυκλέτες του 2006, αντιμετωπίστηκε με βελτιωμένα ανταλλακτικά. Συμβουλευθείτε πριν την αγορά του έναν έμπειρο μηχανικό, για να μάθετε εάν έχουν φορεθεί στη συγκεκριμένη της επιλογής σας. Προτιμήστε ένα Adventure που να φορά after-market τελικά εξατμίσεων, γιατί μειώνουν σημαντικά την εκπεμπόμενη θερμότητα, βελτιώνοντας την άνεση -ειδικά του συνεπιβάτη.[/blockquote]
Όταν η ΚΤΜ έκανε το μεγάλο άλμα προς τους μεγάλους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, το 2003 άρχισε να μαζεύει εγκωμιαστικά σχόλια για την LC8 950. Κατασκευασμένη από το αποστάγματα της συμμετοχής σε αγώνες rally (εκεί ουσιαστικά εξελίχθηκε και αποδείχθηκε η αξιοπιστία του V2), η μεγάλη Adventure, δεν είχε αντίπαλο όσον αφορά τις δυνατότητές στο χώμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ανήκουν στο γενετικό υλικό της και δεν αλλάζουν. Φυσικά δεν άλλαξαν και στην επόμενη έκδοση, με τον κυβισμό ανεβασμένο στα 999 κυβικά, που παρουσιάστηκε το 2006.
Εκτός από την αύξηση του κυβισμού, τοποθετήθηκε ψεκασμός με δυο πεταλούδες σε κάθε αυλό, που σε συνδυασμό με τους αισθητήρες “λ” στους σωλήνες εξαγωγής και τους καταλύτες που προϋπήρχαν στα δυο ατσάλινα τελικά, προσάρμοσαν τη μοτοσυκλέτα στις απαιτήσεις των προδιαγραφών. Ουσιαστική ήταν και η προσθήκη ABS, το οποίο έχει διακόπτη απενεργοποίησης εάν ο αναβάτης το επιλέξει.
Καλύτερη έγινε και η προστασία των δυο ρεζερβουάρ (άλλο είναι δεξιά και άλλο αριστερά), από τις πτώσεις, τοποθετήθηκαν ομορφότερα φλας, πιο γερά στεφάνια στις ζάντες, και το εμπρός φτερό είχε καλύτερο σχεδιασμό, στήριξη και απόσταση από το μπροστινό λάστιχο. Επιπλέον, υπήρχαν διαφορές στους χρωματισμούς, με την ιδιαιτερότητα των ματ επιφανειών από το ρεζερβουάρ και πίσω.
Η απόδοση του κινητήρα, σε σχέση με αυτόν των 950 κυβικών με τα καρμπιρατέρ που αντικατέστησε, αναβαθμίστηκε σημαντικά. Το σημαντικότερο από τα νέα του χαρακτηριστικά είναι η γραμμικότητα με την οποία αυξάνεται η απόδοση, με τη αύξηση των στροφών. Η δύναμή του αποδίδεται σταδιακά, δίχως “τρύπες”, ενώ ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί ομαλά και με λιγότερες στροφές από ό,τι στην προγενέστερη έκδοσή, καταναλώνοντας και μικρότερη ποσότητα καυσίμων. Η λειτουργία του ψεκασμού είναι σε γενικές γραμμές πάρα πολύ καλή, με μόνο ψεγάδι το απότομο της απόκρισης με λίγες στροφές και όταν ανοίγει από τελείως κλειστό το γκάζι.
Η μοτοσυκλέτα παρά τις διαστάσεις της “εξαφανίζει” το βάρος της όταν αρχίσει να κινείται, ενώ μεταδίδει στον αναβάτη της ένα μοναδικό αίσθημα σιγουριάς, αφού πατάει γερά στον δρόμο ακόμη και όταν αυτός δεν είναι καλός. Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της λειτουργούν με ιδιαίτερα ποιοτικό τρόπο, κρατώντας τους τροχούς σε επαφή με την επιφάνεια όπου πατούν, ενώ παραμένουν άνετες, χωρίς να είναι μαλακές. Έχοντας αρκετό χώρο στη σέλα για δυο επιβάτες, και καλή προστασία από τον άνεμο χάρη στο φέρινγκ με τη στενή ζελατίνα αλλά και στο πλάτος των ρεζερβουάρ του, το μεγάλο Adventure μπορεί να ταξιδεύει με υψηλές ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους. Οι κραδασμοί από τον κινητήρα με τη στενή περιεχόμενη γωνία των κυλίνδρων είναι ελάχιστοι και δεν κουράζουν, ενώ λέγοντας “υψηλές ταχύτητες” το εννοούμε, αφού περνά άνετα τα 200, και συχνά δείχνει άλλα είκοσι παραπάνω.
Η δικαίωση αυτής της ιδιαίτερης μοτοσυκλέτας όμως δεν γίνεται σε τέτοιες συνθήκες. Τα rally γονίδιά τη μετατρέπουν από ικανό “ασφάλτινο” ταξιδευτή σε μια μηχανή απομάκρυνσης από τον πολιτισμό, μόλις τα λάστιχά της πατήσουν χώμα. Οι αναρτήσεις της τα καταφέρνουν περίφημα και αν συνεργάζονται με ανοιχτό γκάζι, η μοτοσυκλέτα αυτή θα περάσει από οπουδήποτε και με δυο άτομα, ακόμη και φορτωμένη. Με έμπειρο στο χώμα αναβάτη και τρακτερωτά λάστιχα, δύσκολα θα βρεθεί κάτι που θα την σταματήσει στην απομάκρυνσή της από τον πολιτισμό. Γρήγορη, άνετη και κυρίως εμπνέοντας εμπιστοσύνη, η Adventure είναι ένα εργαλείο φυγής και διαφυγής.
Δυσανασχετεί μόνο όταν πηγαίνει σιγά, “ψευτοβήχοντας”, ενώ πετάγεται μπροστά σε κάθε μικρ;o άνοιγμα του γκαζιού. Εκτός από αυτήν δυσανασχετεί και o αναβάτης τους ζεστούς μήνες, από τη θερμότητα που εκπέμπει ο κινητήρας, ειδικά από τη δεξιά πλευρά του. Ο συνεπιβάτης οφείλει δε να φοράει κλειστό παπούτσι για να μην αποκτήσει και κανένα έγκαυμα. Η μοναδική αυτή μοτοσυκλέτα υποστηρίζεται με μεγάλη γκάμα από προαιρετικά αξεσουάρ από την ΚΤΜ, και έτσι η τιμή των μεταχειρισμένων Adventure 990 EFI έχει μεγάλη διακύμανση λόγω του εξοπλισμού που έχει προστεθεί σε κάθε μια.


Τύπος: Tετράχρονος, δικύλινδρος V75, υγρόψυκτος με 2 EEK και τέσσερις βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 101x62,4
Κυβικά (cc): 999
Σχέση συμπίεσης: 11,5:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός Keihin με σώματα 48mm
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1 σε 2
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων: 6
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια / 2,471
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Ατσάλινο χωροδικτύωμα, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ (o): 26,6
Ίχνος (mm): 119
Μεταξόνιο (mm): 1570
Ύψος σέλας (mm): 860
Βάρος κενή / γεμάτη (kg): 206/
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 19,5 / 4
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Ανεστραμμένο WP
Διάμετρος (mm): 48
Διαδρομή (mm): 210
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω: Ένα αμορτισέρ WP PDS
Διαδρομή (mm): 210
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 300 χιλιοστών, δαγκάνες Brembo με δύο έμβολα, ABS
Πίσω: Δίσκος 240mm, δαγκάνα με δύο έμβολα, ABS
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 90/90-21
Ζάντα: 2,15x21’’
Πίσω
Ελαστικό: 150/70-18
Ζάντα: 4,25 x 18’’
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, χιλιομετρητής ρεζέρβας, ένδειξη θερμοκρασίας, ρολόι, διακόπτης απενεργοποίησης ABS, ενδεικτικές λυχνίες για φλας / νεκρά / μεγάλη σκάλα φώτων / πίεση λαδιού / διάγνωσης ψεκασμού / ρεζέρβας, ντουλαπάκι, σχάρα, κεντρικό σταντ, χούφτες, ρύθμιση προφόρτισης αμορτισέρ με το χέρι
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm): 98 / 8.500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 9,7 / 6.500
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 88,7  /9.000
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 8,5 / 6.300
Η απόδοση του αυστριακού V2 έγινε πιο γραμμική με την προσθήκη ψεκασμού και κυβικών, το 2006, αλλά μόλις περάσει το στροφόμετρο τις 4.000 ορμάει προς τα πάνω με έναν γρήγορο, ωμό τρόπο. Απολαυστική είναι η λειτουργία του όσο το γκάζι ανοίγει, αλλά δυσανασχετεί σε ταχύτητες… βαδίσματος. Το μεγάλο εύρος της απόδοσής του, αποτυπώνεται με τη σχεδόν ευθεία γραμμή της ροπής από τις 4.000 έως τις 9.000 στροφές
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 6,8
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 287