KTM LC4 640 Adventure 2005 - 2007

Από το

Μαύρο Σκύλο

25/8/2010

Η αυστριακή εταιρεία παρουσίασε την εξελιγμένη μορφή της μονοκύλινδρης Adventure το 2005. Με χαμηλό φτερό και δυο δισκόφρενα στον εμπρός τροχό, η μοτοσυκλέτα αυτή φωνάζει από μακριά ότι μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε είδους δρόμο [blockquote]Ναι...
Για όσους θα την αξιοποιήσουν σε όλα τα τερέν και θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της
Όχι...
Για όσους δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τον άγριο χαρακτήρα της
Γιατί...
Είναι μια μοτοσυκλέτα με καταγωγή από τους αγώνες rally
Τι πρέπει να προσέξετε
Η πληρότητα της μοτοσυκλέτας και το ανέπαφο του μεγάλου ρεζερβουάρ είναι τα πρώτα που πρέπει να προσεχθούν. Πιθανές διαρροές λαδιών από το πιρούνι, τον κινητήρα ή το αμορτισέρ θα δείξουν αδιάφορο ιδιοκτήτη και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη υποψήφια για αγορά.[/blockquote]
Η LC4 640 Adventure δεν κρύβει με τίποτα την ιδιαιτερότητά της. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που συμμετέχουν στους αγώνες rally. Τις μοτοσυκλέτες που χρειάζονται μεγάλα ρεζερβουάρ, για να διανύουν μεγάλες αποστάσεις δίχως ανεφοδιασμούς, και φέρινγκ για να προστατεύει τον αναβάτη από τον άνεμο και την άμμο στην πολύωρη οδήγηση.
Πέρα από την όψη, μια μοτοσυκλέτα αυτού του χαρακτήρα χρειάζεται ισχυρό πλαίσιο και αποδοτικές αναρτήσεις. Η LC4 640 Adventure έχει και τα δυο. Πανίσχυρο κλειστό πλαίσιο από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι με αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο, και αναρτήσεις (παραδοσιακά από την WP) με άκαμπτο ανεστραμμένο πιρούνι με καλάμια 48 χιλιοστών, και πίσω ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με μοχλικό που δίνει διαδρομή στον τροχό 300 χιλιοστά -αρκετά για να τα βγάλουν πέρα και στις πιο δύσκολες διαδρομές.
Το 2005 δέχθηκε σημαντικές βελτιώσεις παρατείνοντας την καριέρα της για λίγα χρόνια ακόμη, ενώ έως σήμερα δεν έχει υπάρξει αντικαταστάτης από το αυστριακό εργοστάσιο. Οι αλλαγές, εκτός από τη διαφοροποίηση στην εμφάνιση, έφεραν και λειτουργικές βελτιώσεις, σε ένα μοντέλο που υπήρχε στη γκάμα της εταιρείας, εξελισσόμενο, από το 1998. Το χαμηλό εμπρός φτερό και η τοποθέτηση δεύτερου δισκόφρενου στον μπροστινό τροχό, δημιούργησαν την ξεχωριστή του εμφάνιση.
Εξελίξεις έγιναν και στον μονοκύλινδρο LC4. Ο νέος εκκεντροφόρος και οι βελτιώσεις στην κεφαλή για καλύτερη ροή των αερίων (αρκετές για να μπει και το λογότυπο High Flow), έδωσαν πιο ήπιο χαρακτήρα στον κινητήρα που κάποτε είχε πολύ άγρια απόδοση. Βελτιώσεις έγιναν και στο κύκλωμα λίπανσης, με μια δεύτερη αντλία λαδιού να φροντίζει τη λίπανση και ψύξη του εμβόλου. Ακόμη, ένας συμπλέκτης με υδραυλική οδήγηση χαρίζει άριστη ακρίβεια στον χειρισμό, ενώ απαιτεί ελάχιστη δύναμη.
Η μοτοσυκλέτα αυτή είναι ψηλή, αντικειμενικά ψηλή. Η μεγάλη και πολυτελής σέλα θα φιλοξενήσει άνετα δυο ανθρώπους, ενώ οι δυνατότητες για μεταφορά αποσκευών είναι πολύ καλές, χάρη στους χώρους και τη σχάρα που διαθέτει. Το μεγάλο ύψος που χρειάζεται βέβαια εξοικείωση και το μικρό σχετικά πλάτος της, δεν την ακινητοποιούν εύκολα στην κίνηση της πόλης, ενώ οι χούφτες της περνούν πάνω από τους καθρέφτες των περισσότερων αυτοκινήτων.
Η συμπεριφορά του κινητήρα της είναι ήπια και απόδοσή της από τις 2.500 στροφές και πάνω είναι άριστη, με γραμμικά αυξανόμενη απόδοση δίχως “τρύπες” ή καθυστερήσεις. Η Adventure LC4 παραμένει άνετη όσο η ταχύτητά της παραμένει έως τα 140 χιλιόμετρα, δίνοντάς της την ευκαιρία να ταξιδέψει σε αυτοκινητόδρομους. Από εκεί και πάνω (γιατί η τελική της φθάνει τα 180 χιλιόμετρα στο ταχύμετρο) οι κραδασμοί θα κουράσουν, πρώτα τον συνεπιβάτη αλλά σίγουρα και τον αναβάτη της.
Η Adventure όμως προσφέρει πολύ περισσότερα έξω και μακριά από αυτοκινητόδρομους. Το μακρύ μεταξόνιο και το πανίσχυρο πλαίσιό της, με τη βοήθεια των ποιοτικών αναρτήσεών της, την κάνουν να αδιαφορεί για την κακή ποιότητα του οδοστρώματος. Παραμένει ακλόνητη περνώντας πάνω από κάθε τρύπα ή κακοτεχνία, που υπάρχουν άφθονες στους δευτερεύοντες επαρχιακούς δρόμους μας. Λόγω ύψους και μεταξονίου, χρειάζεται να παίρνει μεγάλες κλίσεις για να στρίψει, ενώ και τα φρένα της είναι να ικανά να “καθαρίσουν” σε δύσκολες περιπτώσεις.
Η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα της και οι μοναδικές της δυνατότητες αποκαλύπτονται και αποζημιώνουν τον περιπετειώδη αναβάτη της, εάν αφήσει κάθε ίχνος ασφάλτου και μπει σε χωματόδρομους. Παραμένοντας άνετη μπορεί να διασχίσει κάθε δασικό δρόμο, ενώ με έμπειρο αναβάτη μπορεί να περάσει και από πραγματικά εμπόδια. Είναι βαρύτερη και πιο ογκώδης από τις καθαρόαιμες enduro μοτοσυκλέτες, αλλά πιο σταθερή από αυτές σε υψηλές ταχύτητες. Ειδικά σε πλαγιολισθήσεις ισχύος, είναι απολαυστική.
Η χαρακτηριστικά μεγάλη αυτονομία, της δίνει μεγάλες δυνατότητες εξερεύνησης, ενώ η δυνατότητά της να κάψει κακής ποιότητας βενζίνη (αποσυνδέοντας ένα βύσμα στην πλεξούδα της) μαζί με τη δυνατότητα επισκευής του καρμπιρατέρ της, την κάνουν ικανή υποψήφια για ταξίδια σε μέρη μακρινά και άγρια.


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Tετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος με 1 EEK και τέσσερις βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 101x78
Κυβικά (cc): 625
Σχέση συμπίεσης: 11,7:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Καρμπιρατέρ Mikuni BST40
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός
Σχέσεις ταχυτήτων: 5
Τελική Μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια / 2,625
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Ατσάλινο, κλειστό, σωληνωτό, με αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ (o): 27,5
Ίχνος (mm): 124
Μεταξόνιο (mm): 1.510
Ύψος σέλας (mm): 945
Βάρος κενή / γεμάτη (kg): 158 / -
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l): 25,5 / 3,5
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Ανεστραμμένο WP
Διάμετρος (mm): 48
Διαδρομή (mm): 265
Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω: Ένα αμορτισέρ WP με μοχλικό
Διαδρομή (mm): 300
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι Brembo 300 χιλιοστών, δαγκάνες με δύο έμβολα
Πίσω: Δίσκος 220mm, δαγκάνα με ένα έμβολο
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 90/90-21
Ζάντα: 2,15x21''
Πίσω
Ελαστικό: 140/80-18
Ζάντα: 2,50 x18''
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ταχύμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής, στροφόμετρο, ρολόι, ένδειξη θερμοκρασίας και καυσίμων, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων, αυτόματος αποσυμπιεστής, διπλό σταντ, σχάρα, ποδιά, χειρολαβές
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm): 53,6 / 7.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 5,6 / 5.500
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm):       
43,2 / 6.800
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm):  
 4,8 / 6.300
O κινητήρας που στήριξε την ΚΤΜ σχεδόν δυο δεκαετίες, στην πιο “ραφινάτη” έκδοσή του. Ο LC4 640 High Flow ανεβάζει γρήγορα στροφές, έχει μεγάλη διάρκεια στην απόδοσή του και είναι αντικειμενικά ισχυρός. Οι κραδασμοί του στις υψηλές στροφές όμως, περιορίζουν την πολύωρη εκμετάλλευση της ισχύος του.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 5,4
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 472

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.