Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

KTM LC4 640 SM 2005-2006

Η ΚΤΜ έχει έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο να κατασκευάζει μοτοσυκλέτες που προορίζονται για πολιτική χρήση. Δεν ενστερνίζεται ιδιαίτερα έννοιες όπως η άνεση, το ευρύ φάσμα κοινού, τις politically correct προσταγές και άλλα σχετικά. Αντίθετα, βγάζει σε μαζική παραγωγή αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με υιοθετημένα πολιτικής χρήσης χαρακτηριστικά-----------------------------------------------------------------------------------------
[blockquote]του Γιώργου Στασινού[/blockquote]
του Γιώργου Στασινού
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ready Το Race εταιρεία της Αυστρίας, έχει σκοπό να γαλουχεί αναβάτες προκειμένου να περάσουν από τους δημόσιους δρόμους στις πίστες. Το μέσο της, δεν είναι άλλο από μοτοσυκλέτες όπως το LC4 640 SM. Όμορφο -για να τριγυρνάς ολημερίς και ολονυχτίς σε κάθε γωνιά της πόλης, δίνοντας χρώμα στο χώρο. Σχετικά οικονομικό -στην κατανάλωση καυσίμων- αλλά και δυνατό, για κάθε τύπου "ινδιανιλίκια". Με πολύ καλό πλαίσιο και αναρτήσεις -για να στρίβεις σε πλατείες και παρατεταμένες “με τα τιμόνια κάτω”. Πολύ καλά φρένα -για να ταλαιπωρείς το μπροστινό λάστιχο και να ξεκουράζεις το πίσω. Όσο-racing-πρέπει για την πόλη, όσο-πολιτικό-χρειάζεται στην πίστα. Σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις τι μπορείς να κάνεις από κερμπ σε κερμπ, την ίδια μέρα που θα πας με το ίδιο στη δουλειά.
Θα σταθεί στο πλάι σου για να εξελίξεις τις οδηγικές σου ικανότητες, και αν όντως είσαι γρήγορος θα αποτελέσει το λόγο που θα αγοράσεις ένα καθαρόαιμο supermoto για να συμμετάσχεις σε κάποιον αγώνα. Αν δεν τα καταφέρνεις αρκετά, βγάζεις τη φόρμα, βάζεις δερμάτινο μπουφάν και συνεχίζεις τη βόλτα σου στην πόλη και σε κοντινούς εκτός αυτής προορισμούς. Αυτό είναι το LC4 640 SM, μία μοτοσυκλέτα ready to race everywhere. Με έναν μονοκύλινδρο κινητήρα που με επιμέρους βελτιώσεις, συντροφεύει αρκετά μοντέλα της εταιρείας εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια. Με πλαίσιο που ισορροπεί σχεδόν τέλεια μεταξύ άνεσης και ακαμψίας. Αναρτήσεις που τα καταφέρνουν το ίδιο καλά τόσο στη γλιστερή άσφαλτο της πόλης, όσο και σε φρεσκοστρωμένο τάπητα φιδωτής διαδρομής. Φρένα που κάνουν άλλες μοτοσυκλέτες δρόμου να κατεβάζουν τους καθρέφτες τους και να δακρύζουν από τα φανάρια τους.
Αν και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί άνετο, δε θα ταλαιπωρήσει αναβάτη και συνεπιβάτη μέσα στην πόλη, θα το καταφέρει όμως εκτός αυτής. Οι κραδασμοί δίνουν έντονα το "παρών" από τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και πάνω με πέμπτη στο κιβώτιο και κουράζουν χέρια, πόδια και κορμό. Το τιμόνι κόβει λιγότερο από ό,τι πρέπει και θα ταλαιπωρήσει λίγο ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα. Τα συγκεκριμένα μοντέλα (2005-2006) πέρα από τις αισθητικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα, έχουν και διαφορετική χαρτογράφηση στην ανάφλεξη, μεγαλύτερο φιλτροκούτι και νέο εκκεντροφόρο που κάνουν την απόδοσή τους πιο γραμμική, άρα φιλική και εκμεταλλεύσιμη. Μπορεί να αποδίδει στη μέγιστη τιμή του δύο ίππους λιγότερους από το προηγούμενο μοντέλο, αλλά τους διαχειρίζεται σαφώς καλύτερα κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.
Παρότι η παραγωγή του έχει σταματήσει εδώ και μερικούς μήνες, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα 640SM στην ΚΤΜ Hellas και το δίκτυο της, στην τιμή των 7.990 ευρώ, δηλαδή 900 λιγότερα από τον αντικαταστάτη του. Ως μεταχειρισμένο η τιμή του κυμαίνεται από 6.500 ως και 7.200 ευρώ αφού είναι πολύ πρόσφατο μοντέλο και τα περισσότερα από αυτά είναι σε πολύ καλή κατάσταση με λίγα χιλιόμετρα στο οδόμετρο τους. Σίγουρα υπάρχουν φθηνότερες προτάσεις στην αγορά των μεταχειρισμένων πολιτικών supermoto, από την άλλη όμως το τελευταίο της σειράς LC4 640 SM είναι το πιο “αθλητικό” από όλα, με διαχρονικό design και πολύ καλά περιφερειακά.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, υδρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc): 625
Σχέση συμπίεσης: 11,7:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή Kokusan
Τροφοδοσία: Καρμπυρατέρ Mikuni BST 40mm
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 2
Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ, δύο αντλίες λαδιού
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα - Μανιβέλα


ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υδραυλικός, υγρός πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση: Γρανάζια / 2,548
Τελική μετάδοση / σχέση: Αλυσίδα / 2,470


ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Σωληνωτό από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι
Βάρος κενή (kg): 145
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt): 12 / -


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός
Τύπος: Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι WP 4860 MXMA
Διαδρομή (mm): 265
Διάμετρος (mm): 48
Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω
Τύπος: Ένα αμορτισέρ WP με μοχλικό
Διαδρομή (mm): 310
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Ένας δίσκος 320mm με δαγκάνα Brembo τεσσάρων εμβόλων
Πίσω: Ένας δίσκος 220mm με δαγκάνα Brembo δύο εμβόλων


ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ζάντα: Αλουμινίου με 36 ακτίνες 3,50 x 17”
Ελαστικό: Pirelli MT 60 120/70-17
Πίσω
Ζάντα: Αλουμινίου με 36 ακτίνες 5 x 17”
Ελαστικό: Pirelli MT 60 160/60 ZR17


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm): 53,6 / 6.750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 6,1 / 5.750
Ισχύς στον τροχό (HP/rpm): 49,7 / 6.600
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 5,9 / 5.100


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ (sec)
0-400m: 13,33
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (lt/100km)
Μέση: 6
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 207
ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 49,7 / 6.600
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 5,9 / 5.100


Λεζάντα διαγράμματος
Γραμμικές και γεμάτες είναι οι καμπύλες ισχύος και ροπής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 5.000rpm μέχρι και τον κόφτη, η απόδοσή του διατηρείται πάνω από τους 40 ίππους. Αντίστοιχα, η ροπή κυμαίνεται από τα 4 έως και τα 5,9 kg.m σχεδόν σε όλο το φάσμα των στροφών