KYMCO AK 550 (2017-2021)

Διχάζει την δική σου προσωπικότητα…
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/7/2022
Τιμή: από €6.500
Test MOTO: τ. 580
 
Διχάζει την δική σου προσωπικότητα…
 
Το AK550 ξέρει πολύ καλά τι είναι, εσύ θα έχεις το πρόβλημα μόλις κάνεις την πρώτη βόλτα μαζί του! Το παίρνεις για σκούτερ και χαίρεσαι την ευελιξία του, μέχρι την στιγμή που θα ανακαλύψεις πως έχεις μοτοσυκλέτα...
 
Το AK550 είναι το καλύτερο παράδειγμα της ταχείας προόδου της Kymco, ένα σκούτερ που χαίρεσαι να το πλαγιάζεις ακραία, ξύνοντας την ποδιά του στην άσφαλτο! Σε κάθε εκκίνηση, το AK550 κοντράρεται με μοτοσυκλέτες και σε κάθε περίπτωση που δεν παίζουν ρόλο τα κυβικά και η ιπποδύναμη, έχει τις ίδιες πιθανότητες να βγει πρώτο, ενίοτε και περισσότερες! Είναι απίστευτα σταθερό στην γρήγορη οδήγηση πλαγιάζοντας με τέρμα γκάζι και το κοντέρ να δείχνει 160-170, χωρίς την παραμικρή ταλάντωση. Κι αν συμπεριφέρεται έτσι σε αυτά τα χιλιόμετρα, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι εξίσου σταθερό και σε κάθε άλλο ρυθμό οδήγησης, χωρίς να έχει θυσιαστεί μέρος της ευελιξίας. Χαίρεσαι να το οδηγείς μέσα στα αυτοκίνητα και μάλιστα γρήγορα, αν αυτό θέλεις. Για αναβάτες άνω του 1,80 ύψους η πρώτη εντύπωση δεν είναι η καλύτερη, ενώ για τους πιο… vertically challenged τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και η προσαρμογή άμεση. 
 
Ένα κανονικά, διασυνδεδεμένο με το κινητό σου, κέντρο επιχειρήσεων. Μικροί καθρεπτισμοί αλλά χωρίς αντανακλάσεις από τα όργανα που τονίζουν θεματικά την ασιατική καταγωγή τους
 
Υπάρχουν ελάχιστοι κραδασμοί από τον κινητήρα με την τραχιά χροιά και τον χαρακτηριστικό ήχο, που μαζί με την ευστροφία μετά τις χαμηλές στροφές και σε συνδυασμό με μία δυνατή απόκριση στο δεξί γκριπ, σου δημιουργούν την επιθυμία να οδηγήσεις γρήγορα στην ευθεία. Στα περισσότερα σκούτερ της κατηγορίας του, ο πρωταρχικός στόχος είναι να προσφέρουν άνεση κι έως τουριστική μετακίνηση, με το ΑΚ550 προσθέτεις και την ικανοποίηση να οδηγείς γρήγορα!
 
Οι δύο χάρτες έχουν χαρακτηριστική διαφορά στην απόδοση, αλλά όχι στην κατανάλωση αν κρατήσεις το γκάζι τέρμα ανοικτό. Το μόνο πρόβλημα εδώ, είναι ότι με δεδομένο την συμπεριφορά του, δυσκολεύεσαι να μην είσαι παντού τέρμα γκάζι… Σε αυτή την περίπτωση έρχονται τα εξαιρετικά φρένα να συμπληρώσουν τα εφόδιά σου, που έχουν την δύναμη ακόμα και να σε εκτοξεύσουν από την σέλα, αν τους το ζητήσεις. Το ABS από την άλλη δεν είναι το πιο σύγχρονο που υπάρχει, ενώ η εξαιρετική δύναμη των φρένων δεν αφήνει και πολλές ευκαιρίες να παρουσιάσει τον καλύτερο εαυτό του.
 
Ευρύχωρη σέλα, που στεγνώνει αρκετά γρήγορα και μπορεί να σε φιλοξενήσει για μεγάλες αποστάσεις απροβλημάτιστα
 
Κάτω από την σέλα υπάρχει χώρος για ένα full face κράνος και περισσεύει αρκετός για ένα τσαντάκι, ενώ κάτω από το τιμόνι οι δύο θήκες έχουν ακανόνιστο σχήμα που δεν ευνοεί την χρηστικότητα και ταυτόχρονα ένα χείλος που σου γρατζουνά τα χέρια. Ωστόσο, στην μέση των οργάνων δεσπόζει το "κέντρο επιχειρήσεων", το εκπληκτικό noodoe που καθιστά την Kymco μία από τις πιο σωστά σκεπτόμενες εταιρείες, γιατί προσφέρει αυτό που οι άλλοι δίνουν στον πρόσθετο εξοπλισμό. Η σύνδεση είναι εύκολη και το μενού εύχρηστο και γρήγορο στην πλοήγηση, με αποτέλεσμα να έχεις στο βασικό εξοπλισμό κάτι που στον ανταγωνισμό το χρυσοπληρώνεις. 
Η ευχάριστη έκπληξη του ΑΚ550 που σου προσφέρεται από την καθημερινή μετακίνηση, μέχρι την ενθουσιώδη οδήγηση στους επαρχιακούς, συνεχίζεται όταν πρόκειται να ταξιδέψεις μαζί του. Η κάλυψη από τον αέρα είναι ικανοποιητική, όχι η απόλυτα καλύτερη της κατηγορίας αλλά δεν εγείρει ζητήματα, ενώ και η ζελατίνα δεν δημιουργεί στροβιλισμούς ή φαινόμενο υποπίεσης, τραβώντας το κράνος προς τα εμπρός. Οι αναρτήσεις διατηρούν την υποδειγματική λειτουργία τους, και την καλή εντύπωση που άφησαν στην γρήγορη οδήγηση. Το πιρούνι έχει προοδευτική συμπίεση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνεις να τερματίσει την διαδρομή του και βυθίζεται ελεγχόμενα στο δυνατό φρενάρισμα, συμβάλλοντας έτσι στην απουσία γλιστρήματος εμπρός.
Με πραγματικά λίγα μειονεκτήματα που δεν σου στερούν οδηγική ευχαρίστηση ή πρακτικότητα κίνησης μέσα στην πόλη, τα διλλήματα στην σέλα του AK550 δημιουργούνται αναφορικά με την διάθεση του αναβάτη, όχι με τις δικές του ικανότητες. Ευέλικτο ανάμεσα στα αυτοκίνητα, περνώντας οπουδήποτε περνούν πολύ μικρότερα σκούτερ, εύκολο στις μανούβρες και απίστευτα ασφαλές σε γρήγορη οδήγηση σε επαρχιακούς, το AK550 δεν σου βάζει όριο στο τι θα κάνεις μαζί του, εσύ απλά πρέπει να το αποφασίσεις.
 
Εύρος τιμών
Οι τιμές ξεκινούν από πραγματικά χαμηλό επίπεδο (6.500 ευρώ) και αφορούν μάλιστα μοντέλα προσεγμένα στην χρήση τους.
 
Τι πρέπει να προσέξετε
Να έχουν γίνει στην ώρα τους τα σέρβις σε ό,τι αφορά ιμάντες και ρυθμίσεις, καθώς και την κατάσταση του φυγοκεντρικού
 
Ναι
Για συνδυασμό γρήγορης και τουριστικής οδήγησης
 
Όχι
Για την ελαφρώς αυξημένη κατανάλωση σε γρήγορο ρυθμό
 
Γιατί
Προσφέρει γενναιόδωρα, όσα ο ανταγωνισμός χρεώνει ως after market εξοπλισμό
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος με 2ΕΕΚ και 4 Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 69 Χ 73,6
Κυβικά (cc): 550
Σχέση συμπίεσης: 
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Φυγοκεντρικός
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:  Αλουμινίου, περιμετρικό
Γωνία κάστερ (°): -
Ίχνος (mm): -
Μεταξόνιο (mm): 1.580
Ύψος σέλας (mm): 785
Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -/230
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 15 / -
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): -
Διαδρομή (mm): -
Ρυθμίσεις: Καμία
Πίσω: Μονό αμορτισέρ με μοχλικό
Διαδρομή (mm): -
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δίσκοι 270mm με ακτινικές δαγκάνες Brembo εμβόλων και συνδυασμένο ABS
Πίσω: Δίσκος 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων με συνδυασμένο ABS
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Εμπρός Ελαστικό: 120/70-15
Πίσω Ελαστικό: 160/60-15
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ρολόι, στάθμη καυσίμου, ολικό χιλιομετρητή, μερικό χιλιομετρητή, θερμοκρασία ψυκτικού και ενδεικτικές λυχνίες για φλας, μεγάλη σκάλα φώτων, πίεση λαδιού, πίεση ελαστικών, θερμαινόμενα γκριπ, χειρόφρενο, κεντρικό και πλάγιο σταντ, USB port και πρίζα 12V, Bluetooth με Noodoe
 
Αντ/κά Kymco AK550 (2017)Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες:125,5
Τελικό εξάτμισης:609,93
Εμπρός φτερό: 57,88
Εμπρός τροχός:586,06
Προβολέας:605,58
Μανέτα φρένου:97,49
Σέλα:327,24
Πλαίσιο:1147,92

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.