Piaggio MP3 300 Yourban (2011-2016)

Το μικρότερο και πρακτικότερο MP3
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/9/2017

Η MP3 πλατφόρμα της Piaggio ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα που έκανε αίσθηση από την πρώτη της παρουσία. Η έκδοση Yourban ανύψωσε ακόμη περισσότερο το project προσθέτοντας ευελιξία και design

 

Με το Yourban η Piaggio επιχείρησε να διευρύνει το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό της οικογένειας των MP3, προσθέτοντας αυτό που συγκινεί τις μικρότερες ηλικίες: το design. Καλώς ή κακώς, τα MP3 ήταν συνυφασμένα με ένα πιο ώριμο ηλικιακά κοινό κι αυτό η Piaggio θέλησε –και κατάφερε- να το αλλάξει. Με έναν πιο μοντέρνο σχεδιασμό και περισσότερη ευελιξία από οποιοδήποτε άλλο MP3, το Yourban έγινε σαφώς πιο ελκυστικό για ένα μεγαλύτερο κοινό, μικραίνοντας τις διαφορές από τα συμβατικά σκούτερ και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του.

Το Yourban, όπως και όλη η οικογένεια των MP3 της Piaggio, εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλεονέκτημα του επιπλέον μπροστινού τροχού, προσφέροντας σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια πρόσφυσης σε σχέση με οποιοδήποτε σκούτερ με δύο ρόδες. Τόσο η συνολικά μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής των ελαστικών, όσο και το σύστημα των δύο βραχιόνων που επιτρέπει στον εξωτερικό τροχό να ανακτά πολύ πιο γρήγορα την πρόσφυση σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο γλίστρημα, καθιστούν το Yourban ένα από τα πιο ασφαλή σκούτερ. Προσοχή όμως για να μην υπάρξει η συνήθης παρανόηση: Με το Yourban, ή με οποιοδήποτο άλλο τρίτροχο σκούτερ, δεν γίνεσαι ξαφνικά άτρωτος. Και με το Yourban μπορεί να πέσεις, αλλά αυτό θα συμβεί σε πολύ πιο ακραίες συνθήκες και πολύ αργότερα απ' ό,τι θα συνέβαινε με ένα συμβατικό σκούτερ. Αυξάνονται δηλαδή τα περιθώρια ασφάλειας, αλλά δεν γίνονται απεριόριστα… Οι νόμοι της φυσικής ισχύουν και για το Yourban, αλλά η κατασκευαστική του φιλοσοφία του επιτρέπει να διαχειρίζεται μεγαλύτερα μεγέθη δυνάμεων.

Πρακτικά, το πλεονέκτημα του Yourban θα φανεί στις κλίσεις που μπορεί να πετύχει και κυρίως στην αίσθηση που μεταφέρει, σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση. Αντίστοιχα στα δυνατά φρένα ή στα φρεναρίσματα πανικού, αλλά και σε οδοστρώματα με ανωμαλίες και… υψομετρικές διαφορές, τις οποίες μπορεί να διαχειριστεί με τέτοια άνεση που ούτε καν θα αντιληφθεί ο αναβάτης του ότι υπάρχουν.

Από την άλλη μεριά, στα μείον του τρίτροχου σκούτερ της Piaggio συγκαταλέγονται το σχετικά μεγάλο βάρος του μπροστινού σε σχέση με ένα συμβατικό σκούτερ αντίστοιχου κυβισμού, όπως και το μεγάλο του ύψος, εξαιτίας ακριβώς του μπροστινού συστήματος με τους βραχίονες που δυσκολεύει τις μανούβρες ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα, λόγω του ότι τα πόδια τοποθετούνται αρκετά ψηλά και δεν είναι εύκολο να βγουν και να πατήσουν κάτω. Σε σύγκριση όμως με τα υπόλοιπα MP3 της οικογένειας, το Yourban έχει το ίδιο ύψος σέλας αλλά χαμηλότερα κατά 20 πόντους τοποθετημένη την ποδιά, ενώ οι τροχοί των 13'' – σε αντίθεση με αυτούς των 12'' των άλλων εκδόσεων- μεταφέρουν περισσότερο βάρος πίσω, φέρνοντας την αναλογία της κατανομής της μάζας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ο κινητήρας του Yourban είναι ίδιος με τον προηγούμενης γενιάς κινητήρα των Beverly 300. Με χαρακτηριστικό την γραμμικότητα και την προοδευτική παροχή δύναμης, που δεν βάζει βέβαια φωτιά στην άσφαλτο ψηλά – συγκριτικά με τους κινητήρες του ανταγωνισμού, αλλά και ένα παραπάνω στο Yourban που είναι βαρύτερο από τα συμβατικά σκούτερ- προσφέροντας όμως ιδιαίτερη ευκολία στους ευαίσθητους χειρισμούς.

Οι υπόλοιπες διαφορές της έκδοσης Yourban σε σχέση με τα υπόλοιπα MP3 έχουν να κάνουν με το μικρότερο μεταξόνιο κατά πέντε εκατοστά και το μικρότερο κατά 15 κιλά βάρος, ενώ και σε επίπεδο ηλεκτρονικών το μπροστινό σύστημα του Yourban ξεκλειδώνει αυτόματα με την περιστροφή του γκαζιού κι όχι αφού περάσει κάποια συγκεκριμένη ταχύτητα και μετά. Στον τομέα της πρακτικότητας,, συμπεριλαμβάνεται και ο φαρδύς χώρος κάτω από τη σέλα που χωράει ένα full face κράνος και ένα μπουφάν με τις ενισχύσεις του.

Με αυτή την έκδοση, η οικογένεια των MP3 αποτάσσεται την το στερεότυπο που θέλει την πρακτικότητα να πηγαίνει χέρι-χέρι με τη βαρεμάρα, δημιουργώντας ένα MP3 που "τσιγκλάει" το πνεύμα, τόσο σχεδιαστικά, όσο και οδηγικά.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 4Β/Κ me 1EEK

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 75 x 63

Κυβικά (cc): 278

Σχέση συμπίεσης: 11:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή    

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης:     Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:      1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: Αυτόματος φυγοκεντρικός

Τελική μετάδοση: Ιμάντας

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο, σωληνωτό

Μεταξόνιο (mm): 1.440

Ύψος σέλας (mm): 780

Βάρος κατασκευαστή κενή (kg): 211

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 219,5

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 10,8 / -

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τέσσερις αλουμινένιοι βραχιόνες σε παραλληλόγραμμη διάταξη

Διαδρομή (mm): -

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή τροχού(mm): -

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων

 

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκοι 240mm

Πίσω: Δίσκοι 240mm

 

 

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 140/60-14

Πίσω

Ελαστικό:   140/60-14

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικές ενδείξεις για ταχύμετρο, μπαταρίας, στάθμη καυσίμου, οθόνη LCD με ενδείξεις για ολικό και μερικό χιλιομετρητή/ρολόι, λυχνίες για φλας/ρεζέρβα/μεγάλη σκάλα φώτων/βλάβης/συστήματος εμπρός ανάρτησης

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 22,4/7.500

Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm):   2,3/6.500

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 5,8

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 186

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:  87

Στρόφαλος - Μπιέλα:   319

Eξάτμιση (ολόκληρη):   408

Εμπρός φτερό (βαμμένο):     82

Εμπρός τροχός:   73

Προβολέας: 132

Μανέτα φρένου:  15

Σέλα αναβάτη:    309

Πλαίσιο:     644

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Ιούλιο του 2017

Kawasaki Versys-X 300 (2017-2020)

Το πιο on-off μοντέλο της οικογένειας των Versys
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/6/2023

Σε μια κατηγορία όπου η πλειοψηφία των κατασκευαστών χρησιμοποιεί μονοκύλινδρους κινητήρες, η Kawasaki έκανε τη διαφορά με το δικύλινδρο Versys 300 X, το οποίο ταυτόχρονα είχε την πιο on-off προσωπικότητα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

Μέχρι η εταιρεία από το Akashi να φέρει το Versys-X 300 στην ευρωπαϊκή αγορά, οι επιλογές που είχε όποιος ήθελε να αγοράσει ένα on-off κάτω από 500 κυβικά, ήταν  περιορισμένες, ενώ οι περισσότερες από αυτές ήταν μικροκαμωμένες και ανήκαν στις naked και supersport κατηγορίες. Το 2017 η Kawasaki δημιούργησε το Versys 300 X, χρησιμοποιώντας ως βάση τον ήδη γνωστό μας από τα Ninja 300 και Z 300, δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 296 κυβικών, με μεγάλης διαμέτρου ακτινωτούς τροχούς 19 και 17 ιντσών μπροστά και πίσω, αντί των 17” χυτούς τροχούς που έχουν τα υπόλοιπα Versys έως τότε. Ταυτόχρονα, έχοντας εξωτερικές διασταστάσεις αντίστοιχες με μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες, πρόσφερε επαρκείς χώρους για αναβάτη και συνεπιβάτη. Αυτό που θα ενοχλήσει και τους δύο επιβαίνοντες είναι το υπερβολικά σκληρό αφρώδες της σέλας. Μέσα στην πόλη η μεγάλη διαδρομή των σφιχτών αναρτήσεων μαζί με το λογικό για το μέγεθός της βάρος των 173 γεμάτων κιλών προσφέρουν αμεσότητα στους χειρισμούς και κορυφαία ευελιξία, ενώ η σχάρα διευκολύνει στην μεταφορά αντικειμένων.

2

Η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου δεν θα ενοχλήσει τόσο εντός των αστικών τειχών, όσο όταν βρεθείς στον ανοιχτό δρόμο όπου τα 120χλμ/ώρα η βελόνα του στροφόμετρου βρίσκεται  στις 8.000 στροφές. Είναι βέβαια κάτι που διορθώνεται εύκολα με την τοποθέτηση ενός μεγαλύτερου κατά ένα δόντι μπροστινού ή μικρότερου πίσω γραναζιού, με το . Οι αναρτήσεις είναι μεν σφιχτές, αποτρέποντας τις τάσεις πλεύσεις που συνήθως εμφανίζονται στα φθηνά on-off, όμως υστερούν στον τομέα της άνεσης, κυρίως στις χαμηλές ταχύτητες.

3

Το συνολικό κράτημα ωστόσο παραμένει υψηλού επιπέδου σε κάθε περίπτωση στην ελληνική άσφαλτο, ενώ δεν θα γίνουν εμπόδιο στην ενθουσιώδη οδήγηση, επιτρέποντας στον αναβάτη να κινηθεί με σβέλτο ρυθμό στον επαρχιακό. Στην δοκιμή μας το εμπρός φρένο ήταν αδύναμο και με ξύλινη αίσθηση, χωρίς να εμφανίζει σημάδια κόπωσης από υπερθέρμανση, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως για αυτή του την συμπεριφορά ευθύνονται τα τακάκια πρώτης τοποθέτησης.

4

Με το ρεζερβουάρ να φτάνει τα 17 λίτρα και σε συνδυασμό με την μικρή κατανάλωση, η αυτονομία του Versys-X 300 πλησιάζει τα 400 χιλιόμετρα, απαλλάσσοντας τον αναβάτη του από το άγχος του ανεφοδιασμού. Ταυτόχρονα, μπορεί να κινηθεί εύκολα στο χώμα, έχοντας τον πιο χωμάτινο προσανατολισμό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Versys. Το Versys-X 300 το εξαντλήσαμε οδηγικά κάνοντας μαζί του όχι ένα αλλά δύο Mega Test mini on-off έως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αποδεικνύοντας πως έχει την ολοκληρωμένη προσωπικότητα που απαιτείται για μια μικρομεσαία on-off και μπορέσει να ανταπεξέλθει με την ανάλογη επιτυχία σε ό,τι ζητήσει ο αναβάτης της.

5
Πλήρη τα όργανα, με σωστό μέγεθος
7
Άφθονο μήκος και καλή εργονομία για τη σέλα, αλλά υπερβολικά σκληρή
8
Χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες το full size φαίρινγκ, που κάνει το Versys-X 300 να δείχνει μεγαλύτερου κυβισμού και ακριβότερη μοτοσυκλέτα. Καλή η αεροδυναμική συμπεριφορά του

 

9

Εύρος τιμών (4.000-7.000€)

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη πληθώρα μεταχειρισμένων, τα περισσότερα βρίσκονται σε λογικές τιμές με βάση την χρονολογία τους και τα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα, ενώ ορισμένα είναι υπερβολικά ψηλά, κυρίως λόγω της μικρής προσφοράς και της μεγάλης ζήτησης

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα πλαστικά είναι ακριβά οπότε η εξωτερική εμφάνιση θα πρέπει να είναι άψογη. Ζητήστε  το ιστορικό συντήρησης, γιατί ο κινητήρας αυτός δουλεύει μονίμως σε υψηλές στροφές, απαιτώντας επιμέλεια στις αλλαγές λαδιών για να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια. Σκουριές και εξωτερικές φθορές στο πλαίσιο, το ψαλίδι και τον κινητήρα μαρτυρούν σκληρή χρήση και δεν επιδιορθώνονται τόσο εύκολα και φτηνά όσο φαντάζεσαι

Ναι

Αν ψάχνεις μία on-off μοτοσυκλέτα κάτω από τα 500 κυβικά με “κανονικό” μέγεθος και δικύλινδρο κινητήρα

Όχι

Αν δεν σου αρέσουν οι πολύστροφοι κινητήρες που δουλεύουν καλύτερα κοντά στα κόκκινα

Γιατί

Δεν υπάρχουν πολλές δικύλινδρες on-off σε αυτή την κατηγορία κυβισμού και πιθανότατα να μην δούμε πολλές ούτε στο μέλλον

Αντ/κά  ()

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):

158.60€          

Τελικό εξάτμισης:

669.00€                  

Εμπρός φτερό: 

171.00€

Εμπρός τροχός*:

1069.00€            

Προβολέας:

398.00€        

Μανέτα φρένου:

6.40€        

Σέλα:

332.00€

Πλαίσιο:

1732.00€         

*Η Kawasaki στα μοντέλα που έχουν τροχό με ακτίνες δεν πουλά ολόκληρο τον τροχό αλλά το κάθε εξάρτημα ξεχωριστά όπως στεφάνι, ακτίνες, κέντρο και η τιμή εδώ είναι το άθροισμά τους..

9

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  

Τύπος:

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά με 2ΕΕΚ και 4 β/κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

62 x 49

Χωρητικότητα (cc):

296

Σχέση συμπίεσης:

10,6:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

40/11.500

Ροπή (kg.m/rpm):

2,6/10.000

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

135,1

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

2 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Υγρός, πολύδισκος

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Με γρανάζια/3,087

Τελική μετάδοση / σχέση:

Με αλυσίδα/ -

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο περιμετρικό

Πλάτος:

-

Γωνία κάστερ (˚):

25

Ίχνος (mm):

108

Μεταξόνιο (mm):

1.450

Ύψος σέλας (mm):

845

Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):

-/-

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

17/-

ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ

Εμπρός

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

130/41

Ρυθμίσεις:

Καμία

Πίσω

Μονό αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

145

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίου

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος 290mm με δαγκάνα δύο εμβόλων με γλίστρα και ABS

 

Πίσω: Δίσκος 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός: 3 x 19’’

Πίσω: 4 x 17’’

Εμπρός Ελαστικό: 100/90-19

Πίσω Ελαστικό: 130/80-17

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, στροφόμετρο με αναλογική ένδειξη, trip master, σχάρα

Κατανάλωση (l/100km)
Μέση: 4,3
Αυτονομία (km) 395