Piaggio MP3 300 Yourban (2011-2016)

Το μικρότερο και πρακτικότερο MP3
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/9/2017

Η MP3 πλατφόρμα της Piaggio ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα που έκανε αίσθηση από την πρώτη της παρουσία. Η έκδοση Yourban ανύψωσε ακόμη περισσότερο το project προσθέτοντας ευελιξία και design

 

Με το Yourban η Piaggio επιχείρησε να διευρύνει το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό της οικογένειας των MP3, προσθέτοντας αυτό που συγκινεί τις μικρότερες ηλικίες: το design. Καλώς ή κακώς, τα MP3 ήταν συνυφασμένα με ένα πιο ώριμο ηλικιακά κοινό κι αυτό η Piaggio θέλησε –και κατάφερε- να το αλλάξει. Με έναν πιο μοντέρνο σχεδιασμό και περισσότερη ευελιξία από οποιοδήποτε άλλο MP3, το Yourban έγινε σαφώς πιο ελκυστικό για ένα μεγαλύτερο κοινό, μικραίνοντας τις διαφορές από τα συμβατικά σκούτερ και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του.

Το Yourban, όπως και όλη η οικογένεια των MP3 της Piaggio, εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλεονέκτημα του επιπλέον μπροστινού τροχού, προσφέροντας σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια πρόσφυσης σε σχέση με οποιοδήποτε σκούτερ με δύο ρόδες. Τόσο η συνολικά μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής των ελαστικών, όσο και το σύστημα των δύο βραχιόνων που επιτρέπει στον εξωτερικό τροχό να ανακτά πολύ πιο γρήγορα την πρόσφυση σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο γλίστρημα, καθιστούν το Yourban ένα από τα πιο ασφαλή σκούτερ. Προσοχή όμως για να μην υπάρξει η συνήθης παρανόηση: Με το Yourban, ή με οποιοδήποτο άλλο τρίτροχο σκούτερ, δεν γίνεσαι ξαφνικά άτρωτος. Και με το Yourban μπορεί να πέσεις, αλλά αυτό θα συμβεί σε πολύ πιο ακραίες συνθήκες και πολύ αργότερα απ' ό,τι θα συνέβαινε με ένα συμβατικό σκούτερ. Αυξάνονται δηλαδή τα περιθώρια ασφάλειας, αλλά δεν γίνονται απεριόριστα… Οι νόμοι της φυσικής ισχύουν και για το Yourban, αλλά η κατασκευαστική του φιλοσοφία του επιτρέπει να διαχειρίζεται μεγαλύτερα μεγέθη δυνάμεων.

Πρακτικά, το πλεονέκτημα του Yourban θα φανεί στις κλίσεις που μπορεί να πετύχει και κυρίως στην αίσθηση που μεταφέρει, σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση. Αντίστοιχα στα δυνατά φρένα ή στα φρεναρίσματα πανικού, αλλά και σε οδοστρώματα με ανωμαλίες και… υψομετρικές διαφορές, τις οποίες μπορεί να διαχειριστεί με τέτοια άνεση που ούτε καν θα αντιληφθεί ο αναβάτης του ότι υπάρχουν.

Από την άλλη μεριά, στα μείον του τρίτροχου σκούτερ της Piaggio συγκαταλέγονται το σχετικά μεγάλο βάρος του μπροστινού σε σχέση με ένα συμβατικό σκούτερ αντίστοιχου κυβισμού, όπως και το μεγάλο του ύψος, εξαιτίας ακριβώς του μπροστινού συστήματος με τους βραχίονες που δυσκολεύει τις μανούβρες ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα, λόγω του ότι τα πόδια τοποθετούνται αρκετά ψηλά και δεν είναι εύκολο να βγουν και να πατήσουν κάτω. Σε σύγκριση όμως με τα υπόλοιπα MP3 της οικογένειας, το Yourban έχει το ίδιο ύψος σέλας αλλά χαμηλότερα κατά 20 πόντους τοποθετημένη την ποδιά, ενώ οι τροχοί των 13'' – σε αντίθεση με αυτούς των 12'' των άλλων εκδόσεων- μεταφέρουν περισσότερο βάρος πίσω, φέρνοντας την αναλογία της κατανομής της μάζας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ο κινητήρας του Yourban είναι ίδιος με τον προηγούμενης γενιάς κινητήρα των Beverly 300. Με χαρακτηριστικό την γραμμικότητα και την προοδευτική παροχή δύναμης, που δεν βάζει βέβαια φωτιά στην άσφαλτο ψηλά – συγκριτικά με τους κινητήρες του ανταγωνισμού, αλλά και ένα παραπάνω στο Yourban που είναι βαρύτερο από τα συμβατικά σκούτερ- προσφέροντας όμως ιδιαίτερη ευκολία στους ευαίσθητους χειρισμούς.

Οι υπόλοιπες διαφορές της έκδοσης Yourban σε σχέση με τα υπόλοιπα MP3 έχουν να κάνουν με το μικρότερο μεταξόνιο κατά πέντε εκατοστά και το μικρότερο κατά 15 κιλά βάρος, ενώ και σε επίπεδο ηλεκτρονικών το μπροστινό σύστημα του Yourban ξεκλειδώνει αυτόματα με την περιστροφή του γκαζιού κι όχι αφού περάσει κάποια συγκεκριμένη ταχύτητα και μετά. Στον τομέα της πρακτικότητας,, συμπεριλαμβάνεται και ο φαρδύς χώρος κάτω από τη σέλα που χωράει ένα full face κράνος και ένα μπουφάν με τις ενισχύσεις του.

Με αυτή την έκδοση, η οικογένεια των MP3 αποτάσσεται την το στερεότυπο που θέλει την πρακτικότητα να πηγαίνει χέρι-χέρι με τη βαρεμάρα, δημιουργώντας ένα MP3 που "τσιγκλάει" το πνεύμα, τόσο σχεδιαστικά, όσο και οδηγικά.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 4Β/Κ me 1EEK

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 75 x 63

Κυβικά (cc): 278

Σχέση συμπίεσης: 11:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή    

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης:     Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:      1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: Αυτόματος φυγοκεντρικός

Τελική μετάδοση: Ιμάντας

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο, σωληνωτό

Μεταξόνιο (mm): 1.440

Ύψος σέλας (mm): 780

Βάρος κατασκευαστή κενή (kg): 211

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 219,5

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 10,8 / -

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τέσσερις αλουμινένιοι βραχιόνες σε παραλληλόγραμμη διάταξη

Διαδρομή (mm): -

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή τροχού(mm): -

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων

 

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκοι 240mm

Πίσω: Δίσκοι 240mm

 

 

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 140/60-14

Πίσω

Ελαστικό:   140/60-14

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικές ενδείξεις για ταχύμετρο, μπαταρίας, στάθμη καυσίμου, οθόνη LCD με ενδείξεις για ολικό και μερικό χιλιομετρητή/ρολόι, λυχνίες για φλας/ρεζέρβα/μεγάλη σκάλα φώτων/βλάβης/συστήματος εμπρός ανάρτησης

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 22,4/7.500

Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm):   2,3/6.500

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 5,8

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 186

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:  87

Στρόφαλος - Μπιέλα:   319

Eξάτμιση (ολόκληρη):   408

Εμπρός φτερό (βαμμένο):     82

Εμπρός τροχός:   73

Προβολέας: 132

Μανέτα φρένου:  15

Σέλα αναβάτη:    309

Πλαίσιο:     644

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Ιούλιο του 2017

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.