Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Yamaha Crypton R T115 2005 - 2007

Μόλις η Yamaha εγκατέλειψε τα T50 και Τ80 που είχαν άξονα, “το γύρισε” και πάλι στην αλυσίδα και προσθέτοντας ένα μπροστινό δισκόφρενο, έφτιαξε το Crypton, που έμελλε να γίνει ένα από τα best seller παπιά της ελληνικής αγοράς [blockquote]Ναι…
Στην αξιοπιστία
Στη χαμηλή κατανάλωση
Στη μοντέρνα εμφάνιση
Όχι…
Στη μαλακιά σέλα
Στην απουσία γάντζων
Γιατί…
... πραγματικά αξίζει (ρωτήστε και κανέναν... ντελιβερά!)
Τι πρέπει να προσέξετε
Ό,τι και σε κάθε παπί του κόσμου. Ιδιαίτερα και συχνά προβλήματα, δεν υπάρχουν. Έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις παπιών που είχαν μέχρι και 35.000 χιλιόμετρα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα[/blockquote]
Η έκδοση T115 αποτελεί και την τελευταία της σειράς R, πριν παρουσιαστεί το νέο X, αν και η Yamaha εξακολουθεί να διαθέτει προς πώληση και τα δύο. Οι διαφορές του T115 από τα προηγούμενα Crypton, είναι αρκετές. Έχει μεγαλύτερο κυβισμό κατά εννέα κυβικά χάρη στο κατά δύο χιλιοστά μεγαλύτερο έμβολο, υψηλότερη συμπίεση (9,6:1), καθώς και μεγαλύτερο καρμπιρατέρ (από 16 σε 17 χιλιοστά). Πέραν του κινητήρα, έχει επίσης μεγαλύτερη γωνία κάστερ, ίχνος, αλλά και μεταξόνιο. Αντίθετα, το βάρος είναι ακριβώς το ίδιο, εξαιρώντας βέβαια το πλαϊνό σταντ, που ενώ στα προηγούμενα μοντέλα ήταν έξτρα, σε αυτό το Crypton είναι στάνταρ. Επιπλέον, έχει και μεγαλύτερη διαδρομή αναρτήσεων, νέα όργανα, μικρότερη απόσταση από το έδαφος και νέα εξάτμιση.
Αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων, είναι αυτό το Crypton να αποκτήσει τη ζωηράδα που του έλειπε, με δυνατό “τράβηγμα” από πολύ χαμηλά, εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, αλλά και εντυπωσιακή οδική συμπεριφορά, με πανάλαφρη αίσθηση χάρη στο τεράστιο “κόψιμο” του τιμονιού, το χαμηλό κέντρο βάρους και τις μαζεμένες διαστάσεις του. Τα ίδια ισχύουν και για την εμφάνιση, αφού το CryptonR χαρακτηρίζεται από απλές, “sport” γραμμές και καλό φινίρισμα, με λεπτομέρειες που προδίδουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη που δεν είναι βιδωμένα στο ψαλίδι (όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των παπιών) αλλά στο υποπλαίσιο, η χειρολαβή που φέρνει σε FZS600, αλλά και οι χρήσιμοι γάντζοι κάτω από τη σέλα, που μπορούν να ασφαλίσουν δύο κράνη.
Πολύ όμορφη είναι και η εξαιρετικά μοντέρνα ποδιά (αν και δεν προστατεύει από τον αέρα και τα νερά του δρόμου, όσο οι “πραγματικές” ποδιές τα παλαιότερα χρόνια), αλλά και ο νέος πίνακας οργάνων, που περιλαμβάνει ενδεικτικές λυχνίες για την εκάστοτε ταχύτητα κιβωτίου κι όχι μόνο ένδειξη για την τελευταία. Είναι πιο ολοκληρωμένος από αυτόν που αντικαθιστά, ενώ έχει και όμορφο βραδινό φωτισμό.
Σε γενικές γραμμές, το Crypton R είναι ένα λειτουργικό παπί. Παίρνει αμέσως μπροστά, όμως τα κρύα πρωινά χρειάζεται ζέσταμα, για να δουλέψει καθαρά και με σταθερό ρελαντί. Μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην προ-ψεκασμού εποχή! Ο ανανεωμένος κινητήρας στέλνει εύκολα τη βελόνα του κοντέρ μέχρι και τα τις πρώτες τριψήφιες ενδείξεις, ενώ και η απόδοση των φρένων είναι άξια αναφοράς. Αν και με ταμπούρο πίσω (όπως εξάλλου και σήμερα), το Crypton R μπορεί να σταματήσει όποτε του ζητήσεις, ακαριαία και με άριστη αίσθηση -από τα καλύτερα φρένα που έχουν υπάρξει σε παπί. Μόνα μειονεκτήματά του, είναι οι καθρέφτες που προεξέχουν πολύ, το υπερβολικά μαλακό υλικό της σέλας και η απουσία γάντζων στην περιοχή της ποδιάς και της ουράς.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με 1ΕΕΚ και 2Β
Χωρητικότητα (cc): 110,3
Σχέση συμπίεσης: 9,3:1
Ανάφλεξη: Ηλεκτρονική
Τροφοδοσία: Καρμπιρατέρ Mikuni VM17SH
Σύστημα εξαγωγής: 1 σε 1
Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα και μανιβέλα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός, ημιαυτόματος, φυγοκεντρικός
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση: Γρανάζια 67/18 (3,722)
Σχέσεις ταχυτήτων: 1: 3,166 2: 1,941 3: 1,380 4: 1,095
Τελική μετάδοση / σχέση: Αλυσίδα / 2,400
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Μονό, ατσάλινο, σωληνωτό, τύπου ραχοκοκαλιάς
Βάρος γεμάτη (kg): 102
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (l): 4/-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός
Τύπος: Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή (mm): 95
Διάμετρος (mm): 26
Ρυθμίσεις: Καμία
Πίσω
Τύπος: Δύο αμορτισέρ
Διαδρομή (mm): 77
Ρυθμίσεις: Καμία
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Ένας δίσκος 220mm, με διέμβολη δαγκάνα και γλίστρα
Πίσω: Ταμπούρο
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ζάντα: Με ακτίνες
Ελαστικό: 70/90x17’’
Πίσω
Ζάντα: Με ακτίνες
Ελαστικό: 80/90x17’’
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l / 100km)
Μέση: 2,42
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 165,4
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ / rpm): 7,5 / 8.200
Ροπή στον τροχό (kg.m / rpm): 0,85 / 4.200
Η τελευταία έκδοση του Crypton R (πριν έρθει το νέο X), έστελνε 7,5 ίππους στον πίσω τροχό. Δηλαδή ενάμισι... αλογάκι και 0,15 χιλιογραμμόμετρα περισσότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις. Παρά την αύξηση της απόδοσης, το Crypton R ήταν και οικονομικότερο!