Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Yamaha FZ6 Fazer/S2/ABS

Το 2007 η Yamaha μας πλημμύρησε με τις τετρακύλινδρες των 600 κυβικών της σειράς FZ6. Από τις οκτώ συνολικά εκδόσεις της σειράς εδώ αναφερόμαστε στις ντυμένες με φαίρινγκ FΖ6 Fazer και μάλιστα στα μοντέλα με ABS. Έτσι, μας απέμειναν μόνο δύο, η στάνταρ και η αναβαθμισμένη έκδοση S2
[blockquote]Ναι...
Στη σύγχρονη σχεδίαση και τη σπορ συμπεριφορά της
Όχι...
Εάν δεν θέλετε μια “εφήμερη” σύγχρονη μοτοσυκλέτα
Γιατί...
Η ιστορία δείχνει ότι οι τετρακύλινδροι είναι καλύτεροι με περισσότερα από 600 κυβικά
Τι να προσέχετε
O κινητήρας έχει αποδείξει την αξιοπιστία του και υπάρχουν δείγματα με πάνω από 80.000 χιλιόμετρα δίχως να έχουν επισκευαστεί. Ερευνώντας την υποψήφια παρατηρήστε τη λειτουργία της ντίζας του συμπλέκτη γιατί υποφέρουν από την κακοσχεδιασμένη διαδρομή και χρειάζεται συχνά αλλαγή. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος του πλαισίου, γιατί σε σοβαρές τούμπες ανοίγουν ρωγμές γύρω από το λαιμό.[/blockquote]Η FZ6 Fazer S2 ABS αποτελεί τη πολυτελέστερη και με μεγαλύτερη απόδοση μοτοσυκλέτα της σειράς. Οι κινητήρες των εκδόσεων S2 είναι βαμμένοι με μαύρο χρώμα και πλήρη απόδοση, ενώ οι άλλοι με το φυσικό χρώμα του αλουμινίου έχουν ρυθμιστεί με τρόπο ώστε η απόδοσή τους να περιοριστεί σημαντικά. Δεν είναι όμως μόνο η διαφορά των είκοσι ίππων που διαχωρίζει τις εκδόσεις μεταξύ τους και κάνει την S2 καλύτερη και ακριβότερη επιλογή.   
Αυτές οι μοτοσυκλέτες της Yamaha προστέθηκαν και συνέχισαν να διαμορφώνουν την κατηγορία των σύγχρονων μοτοσυκλετών δρόμου μεσαίου κυβισμού με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από Supersport μοντέλα. Ακριβώς έτσι είχε κάνει η Yamaha ήδη από το 2005 όπου παρουσίασε τη σειρά των FZ, τη γυμνή Ν και τη ντυμένη Fazer. Τα μοντέλα αυτά αναβαθμίστηκαν, η στάνταρ έκδοση με νέους καταλύτες, αισθητήρα οξυγόνου και… μείωση της απόδοσης, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις S2. Η σύγχρονη σχεδίαση δεν απαίτησε σημαντικές διαφοροποιήσεις και κρατήθηκε η βασική δομή της μοτοσυκλέτας. Μια μοτοσυκλέτα με έμφαση στην εντυπωσιακή εμφάνιση μαζί με σπορτίφ χαρακτηριστικά και δυνατότητες χρήσης σε διάφορες συνθήκες. Στη χώρα μας τέτοιες μοτοσυκλέτες καλούνται και κάνουν σχεδόν τα πάντα, από την καθημερινή μετακίνηση έως την εκδρομή και το ταξίδι.
Χρησιμοποιώντας μια Yamaha FZ6 Fazer καταλαβαίνεις γρήγορα ότι η έμφαση στην εμφάνιση που έχει δοθεί και οδηγήσει στην τοποθέτηση των τελικών ψηλά στην ουρά δημιουργεί σειρά παραπόνων στη λειτουργικότητα. Η δυσκολία στο δέσιμο αποσκευών, η θερμότητα που ζεσταίνει την περιοχή, αλλά και τον συνεπιβάτη, είναι πράγματα που πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί τους. Η απόδοση του κινητήρα είναι “φτωχή” στις πολύ χαμηλές στροφές και χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς του συμπλέκτη σε ελιγμούς με μικρές ταχύτητες, το κιβώτιο είναι σκληρό στις αλλαγές και η μετάδοση έχει αρκετούς τζόγου.
Από την άλλη έχεις μια μοτοσυκλέτα ικανή να προσφέρει σχετική προστασία σε ταχύτητες έως τα 160 - 170 χιλιόμετρα με αρκετή ισχύ ώστε να βλέπεις την ένδειξη να φθάνει τα 230 (στην έκδoση S2 ή στις “διορθωμένες” στάνταρ). Η “διόρθωση” είναι εύκολη και με μικρό κόστος, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτραπεί στο γκάζι να ανοίγει τελείως τις πεταλούδες. Η αντιπροσωπεία των Yamaha όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίζει την εγγύηση των μοτοσυκλετών που έχουν δεχθεί την επέμβαση, οπότε ας το έχετε υπόψη σας, τουλάχιστον για τις μοτοσυκλέτες που βρίσκονται ακόμη σε εγγύηση. Η απλή επέμβαση λοιπόν για την “προσθήκη” των είκοσι ίππων δεν αρκεί για να φέρει τη συνολική απόδοση της στάνταρ στο επίπεδο της S2. Η τελευταία έχει καλύτερες δαγκάνες στα μπροστινά φρένα, αλουμινένιο ελαφρύτερο και ομορφότερο ψαλίδι, μαρσπιέ συνεπιβάτη τοποθετημένα σε σωστότερη θέση και με λάστιχο πάνω τους, διαφορετικό φαίρινγκ και ζελατίνα, ομορφότερο και ενιαίο καβαλέτο για το τιμόνι της, καλύτερης ποιότητας υλικό και κάλυμμα στη σέλα, πιο ποιοτική λειτουργία στο πιρούνι της και την πιο “αθλητική” εμφάνιση που δίνει το μαύρο χρώμα σε πλαίσιο και κινητήρα. Είναι πληρέστερη μοτοσυκλέτα η S2 χωρίς όμως και οι διαφορές της από την απλή έκδοση να είναι χαοτικές. Άλλωστε, είναι και θέμα τιμής, αφού η “αργή” είναι φθηνότερη.
H έλευση των Fazer8 σημαίνει και τη διακοπή της παραγωγής των FZ6, αλλά εκτός από τις μεταχειρισμένες υπάρχουν ακόμη καινούριες στον τιμοκατάλογο της αντιπροσωπείας. Ανεξάρτητα εάν αναζητήσετε κάποια από αυτές, καινούρια ή μεταχειρισμένη, οι εκδόσεις με ABS προτείνονται και ας είναι το πίσω ιδιαίτερα ευαίσθητο, ενεργοποιείται νωρίς και εύκολα.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Tετράχρονος, τετρακύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος 2 EEK/4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 65,5 x 44,5
Κυβικά (cc): 600
Σχέση συμπίεσης: 12,2
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός Mikuni
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 4 σε 2 σε 1 σε 2


ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων: 6
Tελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια


ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Αλουμινένιο χυτό, ανοικτό, αφαιρούμενο ατσάλινο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ (o): 25
Ίχνος (mm): 97,5
Μεταξόνιο (mm): 1440
Ύψος σέλας (mm): 795
Βάρος κατασκευαστή κενή/γεμάτη (kg): /212
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 19,4/3,6
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 43
Διαδρομή (mm): 130
Ρυθμίσεις: καμία
Πίσω: Ένα αμορτισέρ, μοχλικό
Διαδρομή (mm): 130
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου


ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δυο δίσκοι 298mm, δαγκάνες με τέσσερα έμβολα (ABS)
Πίσω: Δίσκος 245mm, δαγκάνα με ένα έμβολο (ABS)


ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 120/70-17
Ζάντα: 3,5 x 17
Πίσω
Ελαστικό: 180/55-17
Ζάντα: 5,5 x 17


ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό στροφόμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις ταχύτητας / θερμοκρασία ψυκτικού / στάθμη καυσίμου / ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές / ρολόι / χιλιόμετρα με υπόλοιπο ρεζέρβας, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / ABS / πίεση λαδιού / διαγνωστικό κινητήρα / immobilizer, πλαϊνό και κεντρικό σταντ


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm): 98/12.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 6,4/10.000


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 85,9/12.300
Ροπή στον τροχό (Kg.m/rpm): 5,4/9.800


O κινητήρας δεν μπορεί να κρύψει την supersport καταγωγή του και καταφέρνει να ανεβάσει πάνω από 13.000 στροφές πριν δουλέψει ο κόφτης. Στο άλλο άκρο της περιστροφής του χρειάζεται καλό χειρισμό στον συμπλέκτη όταν γυρνάει μέχρι τις 2.500 στροφές. Αξιόπιστος, με οξύ ήχο και τόσο εύστροφος που δυσκολεύει τις γρήγορες εκκινήσεις. Η χαμηλότερη απόδοση της απλής έκδοσης διορθώνεται εύκολα.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (L/100Κm)
Μέση: 7,2
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (Km)
Μέση : 270