Yamaha Tracer 700 (2016 - 2020)

Με το ζύγι
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/3/2022

Τιμή: από €6.500

Test MOTO: τ. 564

 

 

Το Tracer 700 έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο το 2016, σε μια αγορά πολύ ανταγωνιστική και δύσκολη να την κερδίσει!

 

Το Tracer 700 είχε δημιουργηθεί από την ανάγκη της Yamaha να εξαργυρώσει την υπεραξία της σειράς ΜΤ, αποτελώντας ουσιαστικά μία ακριβότερη έκδοση του ΜΤ-07. Η αποστολή του Tracer 700, ειδικά για την Ελλάδα, ήταν να κυκλοφορεί καθημερινά στους δρόμους της πόλης και τα Σαββατοκύριακα να πραγματοποιεί εκείνες τις κοντινές εκδρομές, για τις οποίες η Yamaha το κατατάσσει στην sport touring κατηγορία. Αν λοιπόν δεν λάβει κάποιος σοβαρά τις δυνατότητές του στην καθημερινή μετακίνηση, τότε δεν θα το έχει αξιολογήσει σωστά με βάση τις δικές μας ανάγκες. Άλλωστε σε ό,τι έχει να κάνει με τα ταξίδια το Tracer 700 έπρεπε να βελτιώσει μικρές πρακτικές λεπτομέρειες, με πρώτο και καλύτερο την δυνατότητα να δέσεις αποσκευές. Ακριβώς πίσω από την σέλα του συνεπιβάτη σου δίνει την δυνατότητα να δέσεις έναν ιμάντα, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί.

Όμορφη μάσκα με ικανοποιητικής απόδοσης προβολείς, καλή κάλυψη από τον αέρα και πολύ έξυπνα σχεδιασμένες χούφτες

Τόσο στο ταξίδι, όσο και στην καθημερινή χρήση, υπάρχει μία ενοχλητική λεπτομέρεια που είναι αυτό ακριβώς: Και λεπτομέρεια και αρκετά ενοχλητική. Η οθόνη των οργάνων καταφέρνει να δημιουργεί αντανακλάσεις ακόμα και σε συννεφιασμένο καιρό, οπότε όταν έχει ήλιο το πρόβλημα είναι έντονο. Θα χρειαστεί η επικάλυψή της με μία μεμβράνη, την στιγμή που έχει όλες τις πληροφορίες και η διάταξή της είναι εύχρηστη. Οι χούφτες από την άλλη, που οπτικά έχουν καταφέρει να φαίνονται σαν προεξοχές του φαίρινγκ, προσφέρουν καλή προστασία από τον αέρα, παρόλο που είναι μακριά από τα γκριπ. Όμορφες στο μάτι, δεν ενοχλούν καθόλου ανάμεσα στα αυτοκίνητα και κάνουν την δουλειά τους. Ωστόσο ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του στο ταξίδι, είναι ίσως η απόλυτη σταθερότητα του μικρού Tracer! Το Tracer 700 δεν φτάνει με ευκολία τα 200 χιλιόμετρα στο κοντέρ, χρειάζεται απόσταση, όμως όλο αυτό το διάστημα μέχρι να τα φτάσει, ακόμα και στην τελική του, παραμένει απόλυτα σταθερό όπως οι γνήσιες street με χαμηλότερη θέση οδήγησης.

Το πιρούνι συμπεριφέρεται ικανοποιητικά σε αντίθεση με την πίσω ανάρτηση που έχει και απότομη συμπίεση και γρήγορη επαναφορά. Το πλαίσιο κάνει αρκετά καλή δουλειά φιλτράροντας τις ανωμαλίες, οπότε αυτό το κομμάτι του Tracer 700 επιδέχεται ενός βαθμού βελτίωσης αν ο ιδιοκτήτης αλλάξει το αμορτισέρ.

Στην καθημερινή χρήση, μονάχα στην βροχή θα ανακαλύψεις τα μειονεκτήματα του ABS που θα αμολήσει εμπρός αυξάνοντας την απόσταση φρεναρίσματος. Αυτό δεν γίνεται στο επικίνδυνο σημείο που ίσχυε από την εμφάνιση του ABS μέχρι και πριν λίγο καιρό, αλλά το ABS του Tracer δεν είναι και το πλέον σύγχρονο. Σε φρενάρισμα πανικού και στο βρεγμένο, το ABS του Tracer 700 έχει μικρό μειονέκτημα, με αποτέλεσμα να είναι εκεί για να αποτρέψει την πτώση και όχι να σε βοηθήσει να πας γρηγορότερα.

 

Ευρύχωρη η σέλα με χώρο από κάτω για μία σειρά από βασικά εργαλεία. Μπορεί το αφρώδες να μην έχει μεγάλο πάχος, αλλά δεν κουράζει στις μεγάλες αποστάσεις και στεγνώνει γρήγορα

Το θέμα με τον γρήγορο ρυθμό οδήγησης στριφογυρνά στην θεματολογία με επικεφαλίδα Tracer 700, εξαιτίας του CP2 κινητήρα. Ο δικύλινδρος crossplane έχει μία εξαιρετική σπορ συμπεριφορά, το στοιχείο δηλαδή που αγαπήθηκε περισσότερο στο MT-07: Μπόλικη ροπή στις χαμηλές στροφές που καθιστά πανεύκολα τα παιχνίδια, όπως οι σούζες, και διάρκεια στις ψηλές. Το καλοζυγισμένο Tracer ελέγχεται πανεύκολα με ελάχιστη δύναμη και αλλάζει κατεύθυνση χωρίς προσπάθεια από το τιμόνι που σχηματίζει σωστό μοχλό με βάση τα ιαπωνικά δεδομένα.

Το βράδυ τα φώτα του είναι ικανοποιητικά, μπορεί να μην έχουν μεγάλο μήκος δέσμης όμως η διασπορά της είναι καλή χωρίς πολλά κενά και σκιάσεις, και σου επιτρέπει να κινηθείς γρήγορα σε επαρχιακούς δρόμους χωρίς φωτισμό. Στην πολύωρη οδήγηση η θέση του αναβάτη δεν θα προβληματίσει ενώ η προστασία από τον αέρα είναι αρκετά καλή από την ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα.

 

Πλήρεις ενδείξεις αλλά πολλές αντανακλάσεις που γίνονται πολύ ενοχλητικές. Η μεταλλική μπάρα ενισχύει οπτικά το κομμάτι του Tracer 700 που έχει να κάνει με την περιπέτεια, επιτελώντας άψογα τον λόγο ύπαρξης

Από θέματα ποιότητας, το Tracer είναι σε λίγο καλύτερο επίπεδο από το MT 07, αλλά όχι σε σημείο που να κάνει την διαφορά. Βασικό μειονέκτημα στο Tracer δεν υπάρχει, και το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν πως η τιμή του δεν ανταποκρίνονταν απόλυτα στις προσδοκίες του κοινού, αλλά ως επιλογή μεταχειρισμένου τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Πρόκειται για μία εξαιρετική μοτοσυκλέτα για κάτω από 7.000 ευρώ, πανεύκολη μέσα στην πόλη, διασκεδαστική στον επαρχιακό δρόμο και απολαυστική στο ταξίδι.

 

 

Εύρος τιμών

Το εύρος των τιμών για τα μεταχειρισμένα Tracer 700 κυμαίνεται σε ένα φάσμα –χοντρικά- 1.000 ευρώ, ξεκινώντας από τις 6.500. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν κάτω από 40.000 χιλιόμετρα και σε αυτά τα χρήματα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή ως αγορά μεταχειρισμένης μοτοσυκλέτας

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ελέγξτε οπωσδήποτε την κατάσταση του πίσω αμορτισέρ γιατί ήταν ένας τομέας που έπασχαν τα πρώτης γενιάς Tracer 700, καθώς και για τυχόν θόρυβο από τον συμπλέκτη που οφείλεται στα σινεμπλόκ που χρησιμοποιεί η Yamaha στην καμπάνα. Επίσης ελέγξτε και την κατάσταση του APS (Acceleration Position Sensor) και του TPS (Throttle Position Sensor), διότι έχουν αναφερθεί ορισμένα προβλήματα στην λειτουργία τους.

 

Ναι

Για τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του

 

Όχι

Αν ψάχνετε ένα πραγματικό gran tourismo

 

Γιατί

Αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες και προσιτές all rounder επιλογές

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος σε σειρά με 4Β/Κ και 2ΕΕΚ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 80 x 68,6

Κυβικά (cc): 689

Σχέση συμπίεσης: 11,5 :1

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης: Μίζα

Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: Υγρός πολύδισκος, με ντίζα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:  Ατσάλινο τύπου "διαμάντι" με τον κινητήρα ενεργό μέλος του

Γωνία κάστερ (°):        24,8

Ίχνος (mm): 90

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 835

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -/196

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 193,5

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 17 / -

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 41

Διαδρομή (mm):  130

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων

Πίσω: Ένα αμορτισέρ, μοχλικό

Διαδρομή (mm): 142

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου

 

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δυο δισκόφρενα "μαργαρίτα" 282mm με δαγκάνες τεσσάρων έμβολων και ABS

Πίσω: Δίσκος "μαργαρίτα" 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS

 

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Εμπρός Ελαστικό: 120/70 R17

Πίσω Ελαστικό: 180/55 R17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακές ενδείξεις για στροφές / ταχύτητα / ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές/ επιλεγμένη σχέση κιβωτίου, στάθμη βενζίνης /επιλογή για στιγμιαία ή μέση κατανάλωση km/l ή l/100Km, θερμοκρασία περιβάλλοντος

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 5,8

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 250

 

 

Αντ/κά Yamaha Tracer 700 (2016)

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες*:

154,05€

Τελικό εξάτμισης:

133,52€

Εμπρός φτερό: 

89,23€

Εμπρός τροχός:

323,35€

Προβολέας:

363,02€

Μανέτα φρένου:

31,99€

Σέλα:

146,28€

Πλαίσιο:

1.113,61€

 


 

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.