Έπιασε 27,6 G ο αερόσακος Tech-Air MX της Alpinestars στο σοκαριστικό ατύχημα του Barcia [VIDEO]

Η Alpinestars δίνει στην δημοσιότητα τα εντυπωσιακά στοιχεία από τα δεδομένα που κατέγραψε η προστασία θώρακα Tech Air MX
Έπιασε 27,6 G ο αερόσακος Tech-Air MX της Alpinestars στο σοκαριστικό ατύχημα του Barcia [VIDEO]
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/1/2026

Ο θώρακας Tech-Air MX της Alpinestars απέδειξε στην πράξη την προσφορά του στην παθητική ασφάλεια του motocross, κατά το σφοδρό ατύχημα του Justin Barcia στο άνοιγμα της σεζόν Monster Energy AMA Supercross 2026.

Η Alpinestars παρουσίασε το 2025 τον θώρακα Tech-Air MX με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αερόσακο. Οπτικά δύσκολα ξεχωρίζει από έναν συμβατικό θώρακα προστασίας στήθους και πλάτης, με αντίστοιχο βάρος και άνεση, όμως στο εσωτερικό του κρύβει τεχνολογία που μέχρι πρόσφατα συναντούσαμε μόνο στο σε ασφάλτινους αγώνες ταχύτητας και σε πολιτικές εκδοχές τους. Χάρη στον αλγόριθμο της εταιρείας, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει πτώση ή ισχυρή πρόσκρουση και να ενεργοποιήσει άμεσα τον αερόσακο, προσφέροντας προστασία στον κορμό και τον αυχένα του αναβάτη.

Ήδη από την περσινή σεζόν, αρκετοί αναβάτες χρησιμοποίησαν το Tech-Air MX σε Monster Energy AMA Supercross και Pro Motocross, με θετική σχόλια σε σχέση με το βάρος και την ελευθερία κινήσεων.

Με αυτόν ήταν εξοπλισμένος τη στιγμή της πτώσης, στο τρομακτικό ατύχημα του, ο Justin Barcia, όπως επιβεβαίωσε τόσο ο ίδιος όσο και η Alpinestars.

Στον πρώτο γύρο του Main Event της κατηγορίας των 450 κυβικών του Anaheim 1, ο άτυχος αναβάτης προσγειώθηκε πάνω στη μοτοσυκλέτα του Malcolm Stewart και εκτινάχτηκε στην συνέχεια πάνω από το τιμόνι της μοτοσυκλέτας του, με την σύντομη πτήση του, να καταλήγει σε σφοδρή σύγκρουση με το έδαφος, παγώνοντας το αίμα όλων καιοδηγώντας σε κόκκινη σημαία και προσωρινή διακοπή του αγώνα.

Ο Barcia έγραψε σε social media την Παρασκευή, "Ναι, φορούσα τον αερόσακο της Alpinestars και ναι, έκανε απόλυτα τη δουλειά του. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τα δεδομένα… 27,6 G. Δεν είναι κάτι που θέλεις ποτέ να δοκιμάσεις στην πράξη, αλλά είμαι απίστευτα ευγνώμων που το φορούσα."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BAMBAM (@justinbarcia)

Η Alpinestars έδωσε στη δημοσιότητα και τα καταγεγραμμένα δεδομένα από το ατύχημα που προκαλούν δέος, όπως είχε κάνει προ ετών και στα MotoGP για πτώση του Marc Marquez. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πτώση του Barcia διήρκεσε 2,7 δευτερόλεπτα, ενώ υπέστη μέγιστη στιγμιαία επιβράδυνση στα 27,6 g.

Tech Air MX Data

Η αναφορά στα g της επιβράδυνσης είναι κάτι νέο τελείως στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία σύγχυση με τους αριθμούς. Μέχρι τώρα είτε δεν θα υπήρχε εικόνα για την μονάδα μέτρησης, είτε ο κόσμος θα γνώριζε όσα έχει μάθει από ντοκυμαντέρ για την εκπαίδευση πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να βρίσκει υπερβολικό το νούμερο από την στιγμή που πιστεύει πως τα μονοψήφια νούμερα μπορούν να σκοτώσουν.

Το κλειδί είναι στην διάρκεια του χρόνου. Για χιλιοστά του δευτερολέπτου το σώμα μπορεί να αντέξει υψηλά νούμερα επιβράδυνσης και η σύγκρουση δεν κρατά περισσότερο. Αν κρατήσει τότε είναι μοιραία ότι εξοπλισμό και αν φοράς. Για αυτό και μία μανούβρα σε μαχητικό αεροσκάφος που διαρκεί δεκάδες φορές περισσότερο από μία σύγκρουση, δεν μπορεί να έχει υψηλά νούμερα g. Αυτές οι απορίες υπάρχουν κάθε φορά που βγαίνουν τα νούμερα από έναν αερόσακο μοτοσυκλετιστή αν και κάθε φορά λιγότερο, όσο ο κόσμος διαβάζει και ενημερώνεται σχετικά με αυτή την μονάδα μέτρησης. Στην περίπτωση του Marc Marquez όπου εκεί τα αναλύουμε ακόμη περισσότερο, οι αρχικές αντιδράσεις του κοινού ήταν μεγαλύτερες καθότι τότε ερχόταν η μεγαλύτερη μερίδα σε επαφή, με την διαφορά του στιγμιαίου g με εκείνου που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

Πίσω στον Barcia τώρα, παρότι θα μείνει εκτός δράσης για το άμεσο μέλλον, κατάφερε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα περπατώντας. Σε νεότερη ανάρτηση του ανέφερε ότι έχει υποστεί κάταγμα σε ένα τμήμα της σπονδυλικής του στήλης και έντονη μυϊκή καταπόνηση, ωστόσο η συνολική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλματα της τεχνολογίας στην προστασία των αναβατών γίνονται εμφανή με τα δεδομένα πλέον να είναι σαφή.

MXGP, Γερμανία: Με διπλή νίκη ο Lucas Coenen διεύρυνε την πρωτιά του στο πρωτάθλημα

Ατυχία για τον Jeffrey Herlings, καταδικαστικές πτώσεις για Tim Gajser και Romain Febvre
Lucas Coenen
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

2/6/2026

Με τον καιρό να παίζει βροχερά παιχνίδια στην πίστα Teutschenthal στη Γερμανία, ο έβδομος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Ο Βέλγος αναβάτης της ΚΤΜ, Lucas Coenen, ήρθε εδώ οδηγώντας το πρωτάθλημα με ελάχιστη απόσταση από τον Ολλανδό ομόσταυλό του, Jeffrey Herlings, και έφυγε με μια διαφορά 31 βαθμών στην κορυφή!

MXGP

Andrea Adamo
Andrea Adamo

Στον πρώτο αγώνα της MXGP o Coenen έφυγε πρώτος και οδήγησε τη μάχη από τον πρώτο ως τον τελευταίο γύρο. Αρχικά προσπάθησαν να τον καταδιώξουν οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Honda, Ruben Fernandez και Tim Gajser, με τον τελευταίο να περνά γρήγορα δεύτερος και να προσπαθεί να πιάσει τον Βέλγο στην πρωτιά. Αυτό ωστόσο ουδέποτε συνέβη, καθώς ο ρυθμός του Coenen στη γερμανική λάσπη ήταν ασύγκριτος.

Πίσω δόθηκαν πολλές μάχες για την τελική κατανομή του βάθρου, από τις οποίες επικράτησε τελικώς ο Fernandez που τερμάτισε τρίτος πίσω από τους Coenen και Gajser.

Στη διάρκεια του αγώνα ο πρωταθλητής Romain Febvre (Kawasaki) είχε μια πτώση που τον έστειλε πολύ πίσω και τον περιόρισε σε τερματισμό στη 17η θέση, ενώ ακόμη χειρότερη μοίρα περίμενε τον Herlings, ο οποίος εγκατέλειψε τη μάχη λόγω τεχνικού προβλήματος στη μοτοσυκλέτα του.

Ruben Fernandez
Ruben Fernandez

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας ο Coenen έφυγε ξανά πρώτος με τον Andrea Adamo (KTM) πίσω του. Ο Ιταλός μάλιστα πέρασε πρώτος στην αρχή του αγώνα, μα ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος απάντησε γρήγορα και έκτοτε δεν ξανακοίταξε πίσω του.

Λίγο αργότερα ο Herlings θα περνούσε δεύτερος, ενώ ο Febvre πίεζε πολύ τον Adamo για την τρίτη θέση μα μια ακόμη πτώση για τον Γάλλο πρωταθλητή του 2025 του στέρησε κάθε ελπίδα για βάθρο. Ευτυχώς για τον ίδιο, αυτή τη φορά η πτώση δεν του κόστισε πολλές θέσεις, καθώς κατάφερε να σηκωθεί πέμπτος και να φτάσει στην καρό σημαία τέταρτος.

Ο Gajser είχε μια πολύ άτυχη στιγμή όταν έπεσε και βρέθηκε μεταξύ των τελευταίων του αγώνα, για να τερματίσει εν τέλει πολύ μακριά στη 19η θέση.

Αντίθετη τύχη είχε αυτή τη φορά ο Herlings, ο οποίος δεν αντιμετώπισε ξανά τεχνικό πρόβλημα και παρέμεινε στη μάχη της νίκης, αν και δεν κατάφερε να απειλήσει πολύ τον Coenen.

Το βάθρο του δεύτερου σκέλους συμπληρώθηκε από τον Adamo, ο οποίος αντιστάθηκε με επιτυχία στην επίθεση του Febvre στο τέλος του αγώνα.

mxgp podium

Κάπως έτσι ο Coenen πανηγύρισε μια δικαιότατη πρωτιά στο Γερμανικό GP του Motocross, με τον Adamo δεύτερο και τον Fernandez τρίτο στο σύνολο.

Στη βαθμολογία ο Coenen ενίσχυσε την πρωτιά του φτάνοντας στους 344 βαθμούς, ενώ ο Herlings έχασε λίγο έδαφος μένοντας τους 313 και τρίτος είναι ο Febvre με 263.

 Mathis Valin
 Mathis Valin

ΜΧ2

Με τον Γερμανό πρωταθλητή του 2025, Simon Längenfelder (ΚΤΜ), να έρχεται στον αγώνα της πατρίδας του με συζητήσιμη φυσική κατάσταση, καθώς ήταν άρρωστος τις προηγούμενες ημέρες, ο αδελφός του πρωτοπόρου της MXGP, Sacha Coenen (KTM) ανάλαβε την πρωτιά της κατάταξης στην ΜΧ2.

Στο πρώτο σκέλος της κατηγορίας ο Coenen έφυγε πρώτος με τον Γάλλο Mathis Valin (Kawasaki) να αναδεικνύεται σε βασικότερο αντίπαλό του, χωρίς ωστόσο ποτέ να καταφέρει να απειλήσει ουσιαστικά την πρωτιά του Βέλγου.

Την ίδια ώρα ο Längenfelder πάλευε με τον rookie Janis Reisulis (Yamaha), μια μάχη που κόστισε μικρές πτώσεις και στους δύο και είχε ως αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να τερματίσει μόλις όγδοος στο σκέλος.

Sacha Coenen
Sacha Coenen

Ο Coenen έφτασε σχετικά άνετα στη νίκη, με δεύτερο τον Valin και τρίτο τον Camden Mc Lellan (Triumph). Έτσι ο Coenen πέρασε πρώτος στην κατάταξη με μια διαφορά έξι βαθμών πριν καν μπούμε στη δεύτερη μάχη της κατηγορίας.

Εκεί ο Coenen οδήγησε αρχικά τον αγώνα, ωστόσο ένα λάθος του επέτρεψε στους Valin και Längenfelder να τον περάσουν, προσωρινά όμως μόνο, καθώς ο Βέλγος απάντησε γρήγορα και πέρασε τον Γερμανό πρωταθλητή γρήγορα για τη δεύτερη θέση.

Δεν είχε απάντηση για τον Valin ωστόσο, ο οποίος πήρε τη νίκη αφήνοντας δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Längenfelder.

Αυτή η πρωτιά σφράγισε και τη συνολική νίκη του Valin στη Γερμανία, την πρώτη του σε Grand Prix, με δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Mc Lellan.

Camden Mc Lellan
Camden Mc Lellan

Έτσι στην κατάταξη της ΜΧ2 ο Sacha Coenen διεύρυνε τη διαφορά του φτάνοντας στους 320 βαθμούς. Θα είχε 325, αλλά δέχτηκε ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών από την τελική του συγκομιδή, καθώς πήδηξε ένα άλμα ενώ είχαν βγει κίτρινες σημαίες στο δεύτερο σκέλος. Παρόλα αυτά, η διαφορά του από τον δεύτερο της κατάταξης Längenfelder μετρά έξι βαθμούς, ενώ τρίτος είναι ο Guillem Farres (Triumph) με 294.

Επόμενος σταθμός για τον όγδοο γύρο του MXGP είναι στις 7 Ιουνίου στη Λετονία και την πίστα της Kegums.