Παγκόσμιο ΜΧ: Ανανέωσαν με Honda οι Gajser και Evans

Με πολυετή συμβόλαια
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/10/2020

Το HRC ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ανανέωσε τα συμβόλαια των Tim Gajser (του 24χρονου Σλοβένου) και του Mitchell Evans (του 21χρονου από την Αυστραλία), με ισχύ πολλών ετών. Αυτή τη στιγμή και οι δύο αναβάτες τρέχουν με την ομάδα του HRC στην κατηγορία MXGP του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross.

Ο Tim Gajser, αφού είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ΜΧ2 το 2015, μπήκε στην Team HRC factory κερδίζοντας τον τίτλο στην MXGP. Το δεύτερο πρωτάθλημα στην κατηγορία το κατέκτησε το 2019, ενώ ήδη προηγείται στην βαθμολογία του φετινού πρωταθλήματος, στην πορεία για τον δεύτερο στη σειρά και τρίτο συνολικά παγκόσμιο τίτλο του στην μεγάλη κατηγορία.

Ο Σλοβένος αναβάτης δήλωσε πως είναι υπερ-ευτυχής που ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Honda, μετά από εφτά χρόνια αγαστής συνεργασίας που τον έχουν κάνει να αισθάνεται την ομάδα σαν οικογένειά του.

Ο ομόσταυλός του, Mitchell Evans, μπήκε στην κατηγορία ΜΧ2 το 2019, τερματίζοντας στην εντυπωσιακή 11η θέση του πρωταθλήματος στην rookie χρονιά του. Το 2020 "στρατολογήθηκε" από την Team HRC για την κατηγορία MXGP και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην ενδέκατη θέση της βαθμολογίας.

Ο Evans είπε πως "τώρα μπορώ να επικεντρωθώ στην συνέχεια του φετινού πρωταθλήματος, για να φέρω όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Μου δίνεται το έδαφος για να επενδύσω για το μέλλον και ήδη νιώθω πως έχουμε χτίσει μια καλή σχέση. Το Honda CRF450RW και η Team HRC είναι τα καλύτερα εφόδια για να κατακτήσω τα όνειρά μου και να διεκδικήσω έναν παγκόσμιο τίτλο."

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Yoshishige Nomura, Προέδρου του HRC, ο οποίος δήλωσε ότι παρόλο που η φετινή σεζόν έχει μικρύνει πολύ σε διάρκεια λόγω του Covid-19, ο Gajser παλεύει για το πρωτάθλημα και ο Evansείναι σχεδόν μέσα στην κορυφαία δεκάδα. Δεσμεύτηκε ότι οι αναβάτες και η ομάδα θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του φανατικού του κοινού.

 

MXGP, Γερμανία: Με διπλή νίκη ο Lucas Coenen διεύρυνε την πρωτιά του στο πρωτάθλημα

Ατυχία για τον Jeffrey Herlings, καταδικαστικές πτώσεις για Tim Gajser και Romain Febvre
Lucas Coenen
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

2/6/2026

Με τον καιρό να παίζει βροχερά παιχνίδια στην πίστα Teutschenthal στη Γερμανία, ο έβδομος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Ο Βέλγος αναβάτης της ΚΤΜ, Lucas Coenen, ήρθε εδώ οδηγώντας το πρωτάθλημα με ελάχιστη απόσταση από τον Ολλανδό ομόσταυλό του, Jeffrey Herlings, και έφυγε με μια διαφορά 31 βαθμών στην κορυφή!

MXGP

Andrea Adamo
Andrea Adamo

Στον πρώτο αγώνα της MXGP o Coenen έφυγε πρώτος και οδήγησε τη μάχη από τον πρώτο ως τον τελευταίο γύρο. Αρχικά προσπάθησαν να τον καταδιώξουν οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Honda, Ruben Fernandez και Tim Gajser, με τον τελευταίο να περνά γρήγορα δεύτερος και να προσπαθεί να πιάσει τον Βέλγο στην πρωτιά. Αυτό ωστόσο ουδέποτε συνέβη, καθώς ο ρυθμός του Coenen στη γερμανική λάσπη ήταν ασύγκριτος.

Πίσω δόθηκαν πολλές μάχες για την τελική κατανομή του βάθρου, από τις οποίες επικράτησε τελικώς ο Fernandez που τερμάτισε τρίτος πίσω από τους Coenen και Gajser.

Στη διάρκεια του αγώνα ο πρωταθλητής Romain Febvre (Kawasaki) είχε μια πτώση που τον έστειλε πολύ πίσω και τον περιόρισε σε τερματισμό στη 17η θέση, ενώ ακόμη χειρότερη μοίρα περίμενε τον Herlings, ο οποίος εγκατέλειψε τη μάχη λόγω τεχνικού προβλήματος στη μοτοσυκλέτα του.

Ruben Fernandez
Ruben Fernandez

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας ο Coenen έφυγε ξανά πρώτος με τον Andrea Adamo (KTM) πίσω του. Ο Ιταλός μάλιστα πέρασε πρώτος στην αρχή του αγώνα, μα ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος απάντησε γρήγορα και έκτοτε δεν ξανακοίταξε πίσω του.

Λίγο αργότερα ο Herlings θα περνούσε δεύτερος, ενώ ο Febvre πίεζε πολύ τον Adamo για την τρίτη θέση μα μια ακόμη πτώση για τον Γάλλο πρωταθλητή του 2025 του στέρησε κάθε ελπίδα για βάθρο. Ευτυχώς για τον ίδιο, αυτή τη φορά η πτώση δεν του κόστισε πολλές θέσεις, καθώς κατάφερε να σηκωθεί πέμπτος και να φτάσει στην καρό σημαία τέταρτος.

Ο Gajser είχε μια πολύ άτυχη στιγμή όταν έπεσε και βρέθηκε μεταξύ των τελευταίων του αγώνα, για να τερματίσει εν τέλει πολύ μακριά στη 19η θέση.

Αντίθετη τύχη είχε αυτή τη φορά ο Herlings, ο οποίος δεν αντιμετώπισε ξανά τεχνικό πρόβλημα και παρέμεινε στη μάχη της νίκης, αν και δεν κατάφερε να απειλήσει πολύ τον Coenen.

Το βάθρο του δεύτερου σκέλους συμπληρώθηκε από τον Adamo, ο οποίος αντιστάθηκε με επιτυχία στην επίθεση του Febvre στο τέλος του αγώνα.

mxgp podium

Κάπως έτσι ο Coenen πανηγύρισε μια δικαιότατη πρωτιά στο Γερμανικό GP του Motocross, με τον Adamo δεύτερο και τον Fernandez τρίτο στο σύνολο.

Στη βαθμολογία ο Coenen ενίσχυσε την πρωτιά του φτάνοντας στους 344 βαθμούς, ενώ ο Herlings έχασε λίγο έδαφος μένοντας τους 313 και τρίτος είναι ο Febvre με 263.

 Mathis Valin
 Mathis Valin

ΜΧ2

Με τον Γερμανό πρωταθλητή του 2025, Simon Längenfelder (ΚΤΜ), να έρχεται στον αγώνα της πατρίδας του με συζητήσιμη φυσική κατάσταση, καθώς ήταν άρρωστος τις προηγούμενες ημέρες, ο αδελφός του πρωτοπόρου της MXGP, Sacha Coenen (KTM) ανάλαβε την πρωτιά της κατάταξης στην ΜΧ2.

Στο πρώτο σκέλος της κατηγορίας ο Coenen έφυγε πρώτος με τον Γάλλο Mathis Valin (Kawasaki) να αναδεικνύεται σε βασικότερο αντίπαλό του, χωρίς ωστόσο ποτέ να καταφέρει να απειλήσει ουσιαστικά την πρωτιά του Βέλγου.

Την ίδια ώρα ο Längenfelder πάλευε με τον rookie Janis Reisulis (Yamaha), μια μάχη που κόστισε μικρές πτώσεις και στους δύο και είχε ως αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να τερματίσει μόλις όγδοος στο σκέλος.

Sacha Coenen
Sacha Coenen

Ο Coenen έφτασε σχετικά άνετα στη νίκη, με δεύτερο τον Valin και τρίτο τον Camden Mc Lellan (Triumph). Έτσι ο Coenen πέρασε πρώτος στην κατάταξη με μια διαφορά έξι βαθμών πριν καν μπούμε στη δεύτερη μάχη της κατηγορίας.

Εκεί ο Coenen οδήγησε αρχικά τον αγώνα, ωστόσο ένα λάθος του επέτρεψε στους Valin και Längenfelder να τον περάσουν, προσωρινά όμως μόνο, καθώς ο Βέλγος απάντησε γρήγορα και πέρασε τον Γερμανό πρωταθλητή γρήγορα για τη δεύτερη θέση.

Δεν είχε απάντηση για τον Valin ωστόσο, ο οποίος πήρε τη νίκη αφήνοντας δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Längenfelder.

Αυτή η πρωτιά σφράγισε και τη συνολική νίκη του Valin στη Γερμανία, την πρώτη του σε Grand Prix, με δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Mc Lellan.

Camden Mc Lellan
Camden Mc Lellan

Έτσι στην κατάταξη της ΜΧ2 ο Sacha Coenen διεύρυνε τη διαφορά του φτάνοντας στους 320 βαθμούς. Θα είχε 325, αλλά δέχτηκε ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών από την τελική του συγκομιδή, καθώς πήδηξε ένα άλμα ενώ είχαν βγει κίτρινες σημαίες στο δεύτερο σκέλος. Παρόλα αυτά, η διαφορά του από τον δεύτερο της κατάταξης Längenfelder μετρά έξι βαθμούς, ενώ τρίτος είναι ο Guillem Farres (Triumph) με 294.

Επόμενος σταθμός για τον όγδοο γύρο του MXGP είναι στις 7 Ιουνίου στη Λετονία και την πίστα της Kegums.