Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Τραγωδία στις Άλπεις: Σκοτώθηκε ο Rene Hofer της Red Bull KTM-Motocross

Μαζί του άλλοι δύο φίλοι του

Ο Αυστριακός αναβάτης της Red Bull KTM στην MX2 και ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους αγωνιζόμενους  για το μέλλον, φαβορί για της MXGP, έχασε την ζωή του κάτω από τραγικές συνθήκες. Μαζί του σκοτώθηκαν και δύο ακόμη φίλοι του, κανείς τους δεν ήταν πάνω από 30 ετών.

Το δυστύχημα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου και τα ξημερώματα της Κυριακής η είδηση έγινε γνωστή. Το Hofer ήταν 19 ετών και θα γιόρταζε τα 20, στις 4 Ιανουαρίου 2022…

Πώς έγινε το δυστύχημα

Ένα γκρουπ 11 σκιέρ πήρε την απόφαση να ανέβει στην κορυφή Lackenspitze στα 2.459 μέτρα. Βρίσκεται έξω από την Tweng νότια του Salzburg και εκείνη την στιγμή υπήρχε στην περιοχή προειδοποίηση επιπέδου 3 για χιονοστιβάδες πάνω από την γραμμή των δέντρων.

Το σκι για τους Αυστριακούς είναι δεύτερη φύση, όπως όλοι εδώ πηγαίνουν το καλοκαίρι στις παραλίες, έτσι και στην Αυστρία πηγαίνουν τον χειμώνα για σκι, είναι κάτι απολύτως φυσικό στην χώρα των βουνών και δεν είναι παράξενο πως οι νεαροί αποφάσισαν να προσπεράσουν την προειδοποίηση, που αν και σοβαρή είναι επίσης συνηθισμένο να κάνουν σκι σε αυτό το επίπεδο. Μαζί με την γειτονική κορυφή Hochfeind η περιοχή θεωρείται απαιτητική και έχει βαθμό δυσκολίας.

Ο Hofer είχε γράψει στα κοινωνικά δίκτυα λίγες ημέρες πριν πως ήθελε αυτή την περίοδο να επιδοθεί σε όσες περισσότερες χειμερινές δραστηριότητες μπορούσε, ώστε να προλάβει τα επόμενα μέτρα περιορισμού, μιας και η Αυστρία πρόσφατα πέρασε άλλη μία περίοδο περιορισμού μετακινήσεων.

Στις 13:45 μία μεγάλη χιονοστιβάδα 200 μέτρα πλάτος και μήκους 500 μέτρων χτύπησε ξαφνικά την ομάδα των 11 σκιέρ στα 2.400 μέτρα. Πολλά μέλη της θάφτηκαν μέχρι και 4.5 μέτρα κάτω από το χιόνι. Δύο δεν ανασύρθηκαν παρά μόνο μετά τον θάνατό τους κι ένας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Klagenfurt όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

Στο περιστατικό έσπευσαν πέντε ελικόπτερα, η ομάδα διάσωσης και ο Ερυθρός Σταυρός με συνολικά περισσότερους από 120 διασώστες.

Ο Rener Hofer ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στα 85 κυβικά το 2016. Το 2017 παραλίγο να γινόταν πρωταθλητής και στα ΕΜΧ125 αλλά ένας τραυματισμός τον άφησε στην 5η θέση, μία επίσης εξαιρετική επίδοση. Το 2019 τερμάτισε τέταρτος στα ΕΜΧ250 και πέρσι έκανε το ντεμπούτο του στην MX2, ως εργοστασιακός αναβάτης της KTM και το 2021 τερμάτισε στην 6η γενικής.

Ήταν ένας από τους νέους αναβάτες που θα ξεχώριζαν στο μέλλον.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και την ομάδα του Rene Hofer.