Fabio Quartararo vs Maxime Renaux σε πίστα Motocross, MotoGP vs MXGP! - Απολαυστικό βίντεο

“Τι πριμ πήρες πέρυσι από τη Yamaha; Μια Lamborghini Urus. Εγώ μια μπαγκέτα και μια κόκα-κόλα”
Fabio Quaratararo - Maxime Renaux
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/3/2025

Δείτε το πρώτο από δυο βίντεο της Yamaha Racing, με τους εργοστασιακούς Fabio Quaratararo (MotoGP) και Maxime Renaux (MXGP) να δοκιμάζουν ο ένας την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του άλλου! Αρχικά ο Fabio οδηγεί σε πίστα Motocross τη μοτοσυκλέτα προπόνησής του δίπλα στον Renaux, και κατόπιν ανεβαίνει στην “κούτσουρο” αγωνιστική YZ450FM του Renaux. Τέλος, οι δυο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το χρονόμετρο, ενώ έπεται η δοκιμή δρόμου, με τον Renaux να ανεβαίνει στη σέλα της YZR-M1!

Το βίντεο που γύρισε η Yamaha Racing έχει απολαυστικούς, όσο και καυστικούς, διαλόγους, μπηχτές και αστεία μεταξύ Fabio και Maxime, ανταγωνιστικότητα, ακόμα και μια τούμπα του Renaux, όπου ο αναβάτης της Yamaha αναφέρει “I run out of talent”, και… “’έπεσα σαν κουρ*αδα στη στροφή”!

Οι δυο Γάλλοι αναβάτες αστειεύονται για τα πριμ που λαμβάνουν (εσύ Urus, εγώ μπαγκέτα), για το ακριβό ρολόι του Fabio (“με Πατέκ κάνεις Motocross εσύ;” “Ναι, είναι το νέο μου Garmin!”), ενώ ειδικά ο Maxime είναι ανταγωνιστικός όσο δεν πάει, παίζοντας με τον Fabio και προσπαθώντας να τον περνάει “φίλερ” στις στροφές -εκεί έπεσε.

Κι όταν ήρθε η ώρα για το χρονόμετρο, ο Maxime γύρισε 16 δευτερόλεπτα ταχύτερα στον γύρο από τον Fabio, διαφορά που εκ πρώτης όψεως δείχνει μεγάλη, όμως σε δεύτερο πλάνο δεν είναι καθόλου άσχημος ο χρόνος για τον αναβάτη MotoGP, απέναντι στον πιλότο που φέτος χτυπάει τίτλο στο MXGP.

Απολαύστε το βίντεο, και ετοιμαστείτε για τη… ρεβάνς του Fabio στην άσφαλτο.

 

Husqvarna – Τέλος οι εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό AMA SΜX

Από το 2027 θα υποστηρίζει μόνο ιδιωτικές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα Motocross
husky-factory-mx
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/5/2026

Στο σχετικό δελτίο Τύπου η Husqvarna Mobility περιγράφει την απόφασή της ως “επανατοποθέτηση”, καθώς αποφάσισε οριστικά να σταματήσει να τρέχει εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα SMX – το οποίο οι Αμερικανοί αποκαλούν αυθαίρετα “Παγκόσμιο”, παρότι για όλον τον υπόλοιπο πλανήτη αυτόν τον τίτλο κατέχει προφανώς το πραγματικό παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP της FIM.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η επωνυμία Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing μάλλον συναντιέται για τελευταία χρονιά στις αμερικανικές πίστες ΜΧ φέτος, καθώς η εταιρεία ανακοινώνει πως από το πρωτάθλημα του 2027 δεν θα έχει πια εργοστασιακές ομάδες. Αντ’ αυτών η Husqvarna θα διαθέσει σε ιδιωτικές ομάδες εξαρτήματα και τεχνική υποστήριξη εργοστασιακού επιπέδου.

Πρόκειται για μια απόφαση που στο υπόβαθρο μάλλον έχει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή Bajaj, καθώς η νέα ιδιοκτησία των KTM, Husqvarna και GASGAS προφανώς θέλει να περιορίσει τα έξοδα του ομίλου στον οποίο απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σώζοντάς τον από τη χρεωκοπία.

Για να προλάβουμε σχετικές εικασίες που να συμπαρασύρουν και το MXGP στις περικοπές, να πούμε πως ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία, ενώ το δελτίο Τύπου της Husqvarna Mobility είναι απολύτως ξεκάθαρο πως αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) και όχι γενικώς.

Κατά καιρούς μάλιστα έχουν ακουστεί φήμες πως οι Ινδοί σκέφτονται να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις αγωνιστικές επενδύσεις του ομίλου Pierer, με τη μπάλα της φημολογίας να έχει πάρει μέχρι και την ομάδα MotoGP της ΚΤΜ, κάτι που μάλλον διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Θα εξέλισσε η ΚΤΜ αγωνιστική 850cc αν αυτό το σενάριο είχε βάση;

Η μαρκετινίστικη γλώσσα της ανακοίνωσης της Husqvarna Mobility μιλά επίσης για “ευθυγράμμιση” στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, κάτι που περιγράφεται πιο αναλυτικά στη συνέχεια ως “διεύρυνση της θέσης της Husqvarna εντός της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας, όπου διαθέτει γκάμα με μοντέλα Motocross, Enduro, Travel, Naked, Supermoto και Ηλεκτρικά”.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως εξοικονόμηση πόρων από τις εργοστασιακές ομάδες προς στήριξη περισσότερων ιδιωτικών πρωτοβουλιών σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες που μπορεί να έχει παρουσία.

Το πλάνο που περιγράφει η ανακοίνωση μιλά για μια νέα στρατηγική, κατά την οποία η Husqvarna θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα χρονομίσθωσης (leasing) για επαγγελματικές αγωνιστικές ομάδες στη Βόρεια Αμερική, το οποίο θα πατά πάνω στις υπάρχουσες συνεργασίες και δομές, προσφέροντας στις ομάδες κινητήρες και αναρτήσεις εργοστασιακών προδιαγραφών.

Ο δε τελικός στόχος που περιγράφεται είναι αρκετά αποκαλυπτικός για το σκεπτικό τους: “το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να παραμείνει δραστήρια στο SMX και στο μέλλον”, έκφραση που αφήνει ένα υπονοούμενο πως, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ήταν βιώσιμη η παραμονή της Husqvarna στο πρωτάθλημα.

Όπως και να έχει, ξεκαθαρίζει πως η Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing θα παραμείνει ενεργή ως έχει κανονικότατα ως το τέλος του φετινού πρωταθλήματος AMA SMX, στο οποίο τρέχει εργοστασιακές ομάδες και στις δύο βασικές κατηγορίες: στα 450 με τους Malcolm Stewart και R.J. Hampshire, καθώς και στα 250 με τους Ryder Difrancesco, Daxton Benning και Casey Cochran.