Αγωνιστικό ημερολόγιο FIM World Supercross 2023

Σε Αυστραλία, Βρετανία, Γαλλία, Καναδά και Ασία!
Πρόγραμμα FIM World Supercross 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/12/2022

Η FIM έδωσε στη δημοσιότητα το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supercross της, κάνοντας πράξη τις υποσχέσεις της για αγώνες που θα καλύπτουν όλο -ή σχεδόν όλο- τον πλανήτη.

Μετά από την πιλοτική σεζόν του 2022, το ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα του AMA Supercross ανοίγει τα φτερά του, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει αγώνες τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική αλλά και στην Ασία.

Το 2022 η διοργάνωση της FIM κατάφερε να κόψει πάνω από 85.000 εισιτήρια -σύμφωνα με την ίδια-, με αγώνες σε Ουαλία και Αυστραλία.

Η πρώτη full σεζόν της διοργάνωσης θα λάβει χώρα το 23, με 6 συνολικά γύρους, και επέκταση σε μία ακόμα ήπειρο, την Αμερική -αν και όχι στις Η.Π.Α..

Οι αγώνες του FIM WSX 2023

Ο πρώτος γύρος αφορά στο Birmingham της Βρετανίας, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου του 2023. Οι αγωνιζόμενοι θα μεταφερθούν κατόπιν απέναντι, στη Λιόν της Γαλλίας, για τον 2ο γύρο της 22ης Ιουλίου. Συνεχίζουμε στις 30 Σεπτεμβρίου με τον αγώνα της νοτιοανατολικής Ασίας (ο προορισμός δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα), για να περάσουμε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στις 14 Οκτωβρίου. Η σεζόν θα κλείσει με τα event του Βανκούβερ στον Καναδά στις 28 Οκτωβρίου και της Μελβούρνης στην Αυστραλία στις 24-25 Νοεμβρίου.

Μένει να δούμε πόσοι από τους κορυφαίους αθλητές Supercross θα απαρνηθούν το κύρος και τη βαρύτητα του καθιερωμένου εδώ και χρόνια AMA SX για να προσχωρήσουν στο φρέσκο αντίπαλο δέος του FIM WSX, και αν τελικά υπάρχει χώρος και για τα δύο Πρωταθλήματα στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ετικέτες

AMA Supercross 2023, 1ος γύρος - Ο Eli Tomac παίρνει μια απίστευτη νίκη

Έπεσε ενώ ήταν πρώτος, τον πέρασαν οι προπορευόμενοι, καβάλησε και τους πέρασε ξανά
Eli Tomac
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος AMA Supercross 2023, στον αγώνα Aneheim 1 στις 7 Ιανουαρίου, ο Πρωταθλητής του 2022 στη μεγάλη κατηγορία Eli Tomac μπήκε με το δεξί στον δρόμο για την υπεράσπιση του τίτλου των 450, καθώς παρόλο που έπεσε, κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά και να πάρει τη νίκη!

Ο πρώτος γύρος του AMA SX 2023 ήταν και ο πρώτος για τον νέο θεσμό AMA SuperMotocross, που οι Αμερικανοί ονομάζουν “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα”, χωρίς να έχουν όμως τη σφραγίδα της FIM.

Στον αγώνα των 450SX, ο Colt Nichols της Honda έκανε την καλύτερη εκκίνηση, όμως αμέσως μετά πέρασε μπροστά ο Justin Barcia της GASGAS. Κοντά βρισκόταν τόσο ο Tomac της Yamaha, όσο και ο Ken Roczen της Suzuki.

O Tomac όμως ήταν σε μια κλάση μόνος του, καθώς σύντομα πέρασε με άνεση πρώτος, και έδειχνε έτοιμος να… αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω του τους πάντες.

Και ξαφνικά, σε ένα λάθος από αυτά που δεν συνηθίζει, ο Tomac έπεσε σε ένα scrub, με αποτέλεσμα να τον περάσουν οι 4 αναβάτες που ακολουθούσαν. Κανένα πρόβλημα. Ο Tomac καβλά ξανά, και τους περνά για μία ακόμη φορά, παίρνοντας μια θριαμβευτική νίκη, και δείχνοντας πως είναι ένα σκαλί πάνω από όλους όσον αφορά στην ταχύτητα.

Η τελική πρώτη δεκάδα στα 450SX είχε ως εξής:

1. Eli Tomac, Yamaha

2. Cooper Webb, KTM

3. Chase Sexton, Honda

4. Dylan Ferrandis, Yamaha

5. Ken Roczen, Suzuki

6. Colt Nichols, Honda

7. Jason Anderson, Kawasaki

8. Aaron Plessinger, KTM

9. Adam Cianciarulo, Kawasaki

10. Joey Savatgy, Kawasaki

Στα 250SX, είχαμε αγώνα που αφορούσε στην κατηγορία της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α., με νικητή τον Jett Lawrence της Honda, που τέθηκε επικεφαλής από την αρχή.

Η τελική δεκάδα της κατηγορίας Western Regional 250SX ήταν η εξής:

1. Jett Lawrence, Honda

2. RJ Hampshire, Husqvarna

3. Cameron McAdoo, Kawasaki

4. Mitchell Oldenburg, Honda

5. Max Vohland, KTM

6. Enzo Lopes, Yamaha

7. Levi Kitchen, Yamaha

8. Phillip Nicoletti, Yamaha

9. Stilez Robertson, Yamaha

10. Derek Kelley, KT

Επόμενος αγώνας στις 14 Ιανουαρίου, στο RingCentral Coliseum του Oakland στην Καλιφόρνια.