AMA Supercross 2023, 1ος γύρος - Ο Eli Tomac παίρνει μια απίστευτη νίκη

Έπεσε ενώ ήταν πρώτος, τον πέρασαν οι προπορευόμενοι, καβάλησε και τους πέρασε ξανά
Eli Tomac
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος AMA Supercross 2023, στον αγώνα Aneheim 1 στις 7 Ιανουαρίου, ο Πρωταθλητής του 2022 στη μεγάλη κατηγορία Eli Tomac μπήκε με το δεξί στον δρόμο για την υπεράσπιση του τίτλου των 450, καθώς παρόλο που έπεσε, κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά και να πάρει τη νίκη!

Ο πρώτος γύρος του AMA SX 2023 ήταν και ο πρώτος για τον νέο θεσμό AMA SuperMotocross, που οι Αμερικανοί ονομάζουν “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα”, χωρίς να έχουν όμως τη σφραγίδα της FIM.

Στον αγώνα των 450SX, ο Colt Nichols της Honda έκανε την καλύτερη εκκίνηση, όμως αμέσως μετά πέρασε μπροστά ο Justin Barcia της GASGAS. Κοντά βρισκόταν τόσο ο Tomac της Yamaha, όσο και ο Ken Roczen της Suzuki.

O Tomac όμως ήταν σε μια κλάση μόνος του, καθώς σύντομα πέρασε με άνεση πρώτος, και έδειχνε έτοιμος να… αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω του τους πάντες.

Και ξαφνικά, σε ένα λάθος από αυτά που δεν συνηθίζει, ο Tomac έπεσε σε ένα scrub, με αποτέλεσμα να τον περάσουν οι 4 αναβάτες που ακολουθούσαν. Κανένα πρόβλημα. Ο Tomac καβλά ξανά, και τους περνά για μία ακόμη φορά, παίρνοντας μια θριαμβευτική νίκη, και δείχνοντας πως είναι ένα σκαλί πάνω από όλους όσον αφορά στην ταχύτητα.

Η τελική πρώτη δεκάδα στα 450SX είχε ως εξής:

1. Eli Tomac, Yamaha

2. Cooper Webb, KTM

3. Chase Sexton, Honda

4. Dylan Ferrandis, Yamaha

5. Ken Roczen, Suzuki

6. Colt Nichols, Honda

7. Jason Anderson, Kawasaki

8. Aaron Plessinger, KTM

9. Adam Cianciarulo, Kawasaki

10. Joey Savatgy, Kawasaki

Στα 250SX, είχαμε αγώνα που αφορούσε στην κατηγορία της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α., με νικητή τον Jett Lawrence της Honda, που τέθηκε επικεφαλής από την αρχή.

Η τελική δεκάδα της κατηγορίας Western Regional 250SX ήταν η εξής:

1. Jett Lawrence, Honda

2. RJ Hampshire, Husqvarna

3. Cameron McAdoo, Kawasaki

4. Mitchell Oldenburg, Honda

5. Max Vohland, KTM

6. Enzo Lopes, Yamaha

7. Levi Kitchen, Yamaha

8. Phillip Nicoletti, Yamaha

9. Stilez Robertson, Yamaha

10. Derek Kelley, KT

Επόμενος αγώνας στις 14 Ιανουαρίου, στο RingCentral Coliseum του Oakland στην Καλιφόρνια.

ΑΜΑ Supercross 2026, 4oς Γύρος: Ο Webb κορυφαίος στο Χιούστον ακόμα και χωρίς νίκη [VIDEO]

Στοn πρώτο τριπλό αγώνα της χρονιάς - Τρεις διαφορετικοί νικητές στα 450 και ο Deegan κυρίαρχος στα 250
AMA SMX 2026 Rnd 4
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/2/2026

Στον πρώτο αγώνα Triple Crown της σεζόν 2026, το Χιούστον χάρισε έναν απρόβλεπτο και θεαματικό αγώνα Supercross, με τον υπερασπιστή του τίτλου Cooper Webb να επικρατεί χωρίς νίκη χάρη στη σταθερότητά του και τον Haiden Deegan να εξασφαλίζει και τα τρία σκέλη στα 250.

Ο 4ος γύρος του Monster Energy AMA Supercross 2026 και ταυτόχρονα ο πρώτος Triple Crown του πρωταθλήματος ( ένας εκ των τριών τριπλών αγώνων της σεζόν, μαζί με Indianapolis και Cleveland) πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο και κλειστό NRG Stadium του Χιούστον.

450SX - Η σταθερότητα ανταμοίβει

1ος Αγώνας

Ο Ken Roczen (Progressive Insurance Cycle Gear Suzuki) έκανε τέλεια εκκίνηση και εξαφανίστηκε μπροστά, φτάνοντας σε μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη, 1.9s μπροστά από τον Chase Sexton (Monster Energy Kawasaki). Ο Eli Tomac ήταν τρίτος, ο Cooper Webb τέταρτος, ενώ ο Jorge Prado συμπλήρωσε την πεντάδα. Ο Hunter Lawrence έχασε ένα σίγουρο βάθρο με πτώση στα τελευταία λεπτά και τερμάτισε 7ος.

AMA SMX 2026 Rnd 4

2ος Αγώνας

Ο Prado πήρε το holeshot, με Lawrence και τον πρωταθλητή supercross της FIM SX1 Jason Anderson πίσω του. Ο Webb εκκίνησε 4ος, ο Roczen 8ος, ενώ Tomac και Sexton βρέθηκαν εκτός δεκάδας. Ο Lawrence πέρασε τον Prado στα τελευταία λεπτά και πήρε τη νίκη, με τον Webb να ανεβαίνει δεύτερος και τον Prado τρίτο. Ο Tomac είχε πτώση ενώ ήταν 6ος και κατέληξε 13ος. Μετά από δύο αγώνες, Webb και Roczen ήταν ισόβαθμοι στην κορυφή.

AMA SMX 2026 Rnd 4

3ος Αγώνας

Ο Tomac έστριψε πρώτος, μπροστά από Anderson και Lawrence. Ο Webb βρέθηκε 7ος και μάλιστα έκανε λάθος που τον έριξε ακόμα πιο πίσω. Στην κορυφή ο Anderson πέρασε τον Tomac, αλλά ο αναβάτης της KTM αντεπιτέθηκε, ξαναπέρασε και πήρε τη νίκη. Πίσω τους λάθη του Roczen και του Sexton ανακάτεψαν την τράπουλα και ο Webb, με επιθετική αλλά καθαρή οδήγηση, πέρασε τρίτος, θέση που του χάρισε τη συνολική νίκη, παρότι δεν κέρδισε κανέναν από τους αγώνες του πρώτου Triple Crown

AMA SMX 2026 Rnd 4

Συνολικά

Με αποτελέσματα 4-2-3 και μόλις 9 βαθμούς, ο Cooper Webb πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν και την 31η της καριέρας του, καθώς και την 6η σε Triple Crown.
Ο Hunter Lawrence ήταν δεύτερος με 7-1-2, μόλις έναν βαθμό πίσω, ενώ ο Roczen τρίτος μετά από ισοβαθμία (1-5-4). Ο Tomac, παρά τη νίκη στο Race 3, έμεινε εκτός βάθρου στην 4η θέση συνολικά.

Στη βαθμολογία, η διαφορά του Tomac μειώθηκε στους μόλις 4 βαθμούς από τον Lawrence, με τον Roczen στους -12 και τον Webb πλέον 5ο στο -17.

AMA SMX 2026 Rnd 4

250SMX West - Ο Deegan ασταμάτητος έκανε το τρία στα τρία

Στην κατηγορία των 250SX, ο Haiden Deegan (Monster Energy Yamaha Star Racing) δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

AMA SMX 2026 Rnd 4

Με 1-1-1 ο Deegan πήρε μια εμφατική νίκη, την τρίτη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα, αυξάνοντας τη διαφορά του στους 19 βαθμούς από τον Anstie και στους 20 από τον ομόσταυλο του, Michael Mosiman. Ο Levi Kitchen πήρε το πρώτο του βάθρο για φέτος με 2-2-3, ενώ ο Cameron McAdoo ήταν τρίτος με 3-3-4.