Fantic Hellas: Το πρώτο της πρωτάθλημα Motocross στην Ελλάδα

Με τον Κουζή στην κορυφαία κατηγορία MX1 και πρωταγωνιστική παρουσία στις MX2 και OPEN
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/11/2023

Η Ιταλική Fantic έχει μακρά αγωνιστική ιστορία, όμως η οργανωμένη εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα μετρά λίγα χρόνια. Παρά το νεαρό της ηλικίας της η Fantic Hellas είχε από την αρχή ενεργό παρουσία στους αγώνες και η κατάκτηση του τίτλου για το 2024 στην κατηγορία MX1 με τον Παναγιώτη Κουζή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross ήταν ο πρώτος καρπός των προσπαθειών της ομάδας της. Στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την παρουσία και τα αποτελέσματα των αναβατών της Fantic Hellas στο τελευταίο αγώνα, αλλά και τους ανθρώπους που δούλεψαν όλη την χρονιά για να έρθει αυτή η επιτυχία:

2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

   ΚΟΥΖΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MX 2023, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ FANTIC ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ MOTOCROSS!

 

ΚΟΥΖΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ MX1,

ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ 3ος στην MX2,

ΚΟΤΟΥΛΑΣ 2ος στην MX OPEN!

 

Στην πίστα Μότο Κρος Πρίνου «Μάκης Κωφός», ο ΜΑΣΤ (Μοτοσυκλετιστικός Αθλητικός Σύλλογος Τρικάλων), με τον Δήμο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσαν τον 7ο και τελικό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2023, που έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ομάδα της Fantic και μάλιστα από την 1η χρονιά πλήρους εμπλοκής της με τους αγώνες!

3

Το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο ξεκίνησε με ένα δυνατό άνεμο το απόγευμα της Παρασκευής να διαλύει τα paddocks των περισσοτέρων ομάδων, που ήταν ήδη στημένα. Με τεράστια προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, το Σάββατο το πρωί, ήταν όλα στημένα από την αρχή, με μόνο σημάδι της καταστροφής της προηγούμενης μέρας τους σωρούς από σπασμένες αγωνιστικές τέντες που είχαν συγκεντρωθεί σε κάποια σημεία.

4

Το Σάββατο ξεκίνησε με πολλή βροχή που όμως χάρη στην καλή προετοιμασία της πίστας δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή των χρονομετρημένων και των πρώτων σκελών κατηγοριών, καθώς και των αγώνων κατάταξης MX1 και MX2.  Ο Πάνος Κουζής , με XXF450 τερματίζει 1ος γράφοντας και τον ταχύτερο χρόνο, ενώ ο Δημήτρης Βαγγελάκος τερματίζει 7ος στους αγώνες κατάταξης της MX1 και MX2 αντίστοιχα. Ο Χρήστος Κοτούλας τερματίζει 6ος στο 1ο σκέλος της MX OPEN ενώ δεν αγωνίστηκαν ο Ηλίας Καραγιάννης και ο Παναγιώτης Κεραμιδάς.

5

Η Κυριακή ξημέρωσε ηλιόλουστη. Στο 1ο σκέλος της MX1 ο Πάνος Κουζής τερμάτισε 2ος με XXF450, Έτσι ο οδηγός της Fantic εξασφάλισε τον τίτλο του πρωταθλητή της μεγάλης κατηγορίες MX1, μετά από μερικές συναρπαστικές μάχες με τον Ανέστη Ράδο. Έχοντας εξασφαλίσει πλέον το αποτέλεσμα, ο 17 φορές (πλέον) πρωταθλητής, αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στους λάτρεις των δίχρονων κινητήρων και να συμμετέχει στο 2ο σκέλος ακριβώς όπως ξεκίνησε: Με ένα Fantic ΧΧ250 2Τ αφού η κατάταξη ήταν πλέον αδιάφορη σε σχέση με την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Όμως δεν ήταν αδιάφορη για τον ίδιο τον Κουζή κι έτσι με την εκκίνηση του 2ου σκέλους τα πράγματα άρχισαν να γίνονται συναρπαστικά. Το 2χρονο Fantic ξεκίνησε δυνατά και έστριψε 3ο, ενώ μετά από 2 στροφές είχε περάσει στη 2η θέση πλησιάζοντας τον Ανέστη Ράδο και την 1η θέση. Παρ´ ότι ο Ράδος οδηγούσε εξαιρετικά το 450 και φαινόταν δύσκολο να χάσει την πρωτιά, ο Κουζής με το δίχρονο Fantic είχαν άλλη γνώμη. Μετά από λίγους γύρους ο Πάνος με μια θεαματική προσπέραση περνά στην 1η θέση, την οποία κρατά μέχρι το τέλος του αγώνα, ανοίγοντας μάλιστα τη διαφορά στα 16 δευτερόλεπτα: Σε μεγάλη γιορτή εξελίχθηκε λοιπόν η ημέρα για του λάτρεις των δίχρονων κινητήρων. Μετά τους Πανευρωπαϊκούς τίτλους με την Fantic, οι δίχρονοι κινητήρες έδειξαν και στην Ελλάδα πως με τη σωστή ανάπτυξη και στα σωστά χέρια δεν έχουν ακόμα τραγουδήσει το κύκνειο άσμα τους απέναντι στους τετράχρονους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το XX250 του Πάνου αγωνίστηκε ακριβώς όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, με τις απαραίτητες ρυθμίσεις του αναβάτη σε αναρτήσεις και jetting. Κάπως έτσι χτίζονται οι θρύλοι.

7

Στην MX2 τα πράγματα ήταν εξ´ ίσου συναρπαστικά για τη Fantic και τον Δημήτρη Βαγγελάκο. Ο παλαίμαχος πρωταθλητής μετά από μια κακή εκκίνηση στο 1ο σκέλος, που τον ανάγκασε να τερματίσει 7ος, ετοιμάστηκε ν’ αποδείξει πως μερικά χρόνια απουσίας στη πλάτη και μερικά παραπανίσια κιλά, δεν φτάνουν για να καταβάλλουν ένα γνήσιο μαχητικό πνεύμα και μια σπουδαία προσωπικότητα. Έτσι μετά την εκκίνηση του 2ου σκέλους ο Δημήτρης έστριψε 3ος και γρήγορα πέρασε στη 2η θέση. Για ολόκληρο τον υπόλοιπο αγώνα άντεξε στις επιθέσεις του επίσης εξαιρετικού Φωτάκη, τερματίζοντας στην 2η θέση του σκέλους. Αυτό το αποτέλεσμα χάρισε στον Βαγγελάκο και το Fantic XXF250 την 3η θέση της MX2 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και απέδειξε για άλλη μια φορά πως στους αγώνες, όπως και στη ζωή, τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να πέσει η καρό σημαία.

8

Όμως τα καταπληκτικά αποτελέσματα της Fantic στο Motocross για το 2023 δεν τελειώνουν εδώ. Στην MX Open ο Χρήστος Κοτούλας μετά από μια πτώση στην εκκίνηση του 1ου σκέλους που τον αφήνει τελευταίο, σχεδόν ένα λεπτό πίσω από τους υπόλοιπους οδηγούς, καταφέρνει να αναρριχηθεί στην 6η θέση. Έχοντας εξασφαλίσει σχεδόν την 3η θέση της κατηγορίας στο πρωτάθλημα μπαίνει στο 2ο σκέλος αποφασισμένος πως το 3 δεν είναι αρκετό και πως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Μετά την εκκίνηση στρίβει 2ος, χάνει προσωρινά τη 2η θέση αλλά την ξανακερδίζει γρήγορα, μετά από λίγες στροφές. Την θέση αυτή κρατά σχεδόν μέχρι το τέλος του αγώνα, κάνοντας εξαιρετικούς χρόνους, με το XXF450 να δουλεύει υποδειγματικά! Τελικά τερματίζει 4ος αφού χάνει 2 θέσεις στις προσπεράσεις των αργών οδηγών προς το τέλος του αγώνα. Το αποτέλεσμα όμως αυτό είναι αρκετό για να τον κατατάξει 2ο στην τελική βαθμολογία της κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

9

Στα αποτελέσματα αυτά, που οφείλουμε πάνω από όλα στους οδηγούς μας, συνέβαλαν καταλυτικά οι χορηγοί της αγωνιστικής ομάδας της Fantic Motor Hellas. Τα λιπαντικά Motorex από την MotoMarket επέτρεψαν την αψεγάδιαστη λειτουργία των ιδιαίτερα απαιτητικών κινητήρων της Fantic που έρχονται από το εργοστάσιο με πολύ «επιθετικές ρυθμίσεις» καθώς επίσης και την υποδειγματική προετοιμασία των αγωνιστικών μας μοτοσυκλετών με την πλήρη γκάμα της Motorex. Η εταιρεία Drakos Engineering προσέφερε όλο τον κομψό και ιδιαίτερα λειτουργικό εξοπλισμό αναβάτη της FXR για τους οδηγούς μας στην MX2 και την MX Open.

9

Last but not least τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους μηχανικούς της ομάδας, Γιώργο Πανδή και Μενέλαο Κοντογιάννη που εκτός από την άκοπη προσπάθεια και κορυφαία τεχνική υποστήριξη, προσέφεραν στην ομάδα μια αίσθηση οικογένειας και έδωσαν ουσία στο μότο: One Goal, One team, One Family.

2

Έτσι λοιπόν άλλη μια αγωνιστική χρονιά motocross ανήκει πια στα βιβλία της ιστορίας με κυριαρχία της Fantic στη μεγάλη κατηγορία και πρωταθληματικά βάθρα στην MX2 και την MX Open. 

5

Μετά από λίγες εβδομάδες ξεκούραση κι ένα μεγάλο εορταστικό πάρτυ που θα ανακοινωθεί σύντομα, η ομάδα της Fantic θα ξεκινήσει την προετοιμασία για το πρωτάθλημα του 2024.

3

 

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP Jorge Prado θα αγωνιστεί στους τρεις πρώτους γύρους του AMA Supercross 2024

Στο MXGP με την Red Bull GASGAS Factory Racing Team ΚΑΙ στο AMA Supercross με την Troy Lee Designs Red Bull GASGAS Factory Racing Team
motomag Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP Jorge Prado θα αγωνιστεί στους τρεις πρώτους γύρους του AMA Supercross 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

5/12/2023

Δύο εβδομάδες προπόνησης στην πίστα RD Field στη Νότια Καλιφόρνια ήταν αρκετές για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MXGP Jorge Prado ώστε να πάρει την απόφαση να λάβει μέρος στους τρεις πρώτους αγώνες του AMA Supercross 2024 με την ομάδα της Troy Lee Designs Red Bull GASGAS Factory Racing Team.

Ο Ισπανός αναβάτης της GASGAS κατά καιρούς είχε δηλώσει πως όνειρο του ήταν να αγωνιστεί στην Αμερική και αυτό θα πραγματοποιηθεί το 2024. Ο Prado θα κάνει το ντεμπούτο του στις Η.Π.Α. στους τρεις πρώτους γύρους του AMA Supercross -Anaheim 1, San Francisco και San Diego- στη μεγάλη κατηγορία 450SX με το GASGAS MC 450F. Όπως αποφασίστηκε ο Ισπανός στο AMA Supercross θα λάβει μέρος με την ομάδα Troy Lee Designs Red Bull GASGAS Factory Racing Team, ενώ θα συμμετέχει και στο MXGP (σε όλη τη σεζόν), με την ομάδα Red Bull GASGAS Factory Racing Team.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP Jorge Prado θα αγωνιστεί στους τρεις πρώτους γύρους του AMA Supercross 2024

Μετά από την ανακοίνωση της συμμετοχής του ο Jorge Prado ανέφερε: "Από τότε που άρχισα να οδηγώ, το όνειρό μου ήταν πάντα να αγωνιστώ μια μέρα στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα να τρέξω στο Supercross. Το παρακολουθούσα όλη μου τη ζωή στην τηλεόραση και πάντα σκεφτόμουν ότι πρέπει να είναι υπέροχο να αγωνίζεσαι κάτω από φώτα με τεράστιο κοινό και να υπάρχει φανταστική ατμόσφαιρα! Πρέπει να είναι υπέροχο να αγωνίζεσαι σε ένα εμβληματικό στάδιο όπως το Angel Stadium. Είχα την τύχη το 2015, ενώ προπονούμουν στις Η.Π.Α., να πάω στο Anaheim 1 και ήταν μια σπουδαία εμπειρία η οποία με έκανε να θέλω να το δοκιμάσω ακόμα περισσότερο. Έτσι, δεδομένου ότι κέρδισα τον τίτλο MXGP φέτος και είμαι απόλυτα υγιής και ψάχνω για μια νέα πρόκληση, σκέφτηκα ότι ήταν η τέλεια στιγμή στην καριέρα μου να έρθω να προπονηθώ στις Η.Π.Α. και να προετοιμαστώ για μερικούς αγώνες Supercross. Δεν θέλω να σπαταλήσω άλλον έναν ολόκληρο χρόνο αναρωτώμενος αν θα μπορούσα ή θα έπρεπε, οπότε είμαι εδώ και θα το δοκιμάσω. Ανυπομονώ πραγματικά γι' αυτό και είμαι αρκετά τυχερός που έχω την πλήρη υποστήριξη της Red Bull GASGAS Factory Racing Team καθώς και της Troy Lee Designs Red Bull GASGAS Factory Racing Team.”

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP Jorge Prado θα αγωνιστεί στους τρεις πρώτους γύρους του AMA Supercross 2024

Ο Roger De Coster, Αγωνιστικός Διευθυντής Βόρειας Αμερικής KTM, Husqvarna, GASGAS δήλωσε: "Ο κύριος στόχος για τον Jorge το 2024 είναι να υπερασπιστεί τον Παγκόσμιο Τίτλο που κέρδισε την περασμένη σεζόν στο MXGP, αλλά φυσικά είμαστε ενθουσιασμένοι να δούμε τι μπορεί να κάνει στο Supercross. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ ταλαντούχος, δεδομένου ότι είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής Motocross σε MX2 και MXGP. Ωστόσο, ξέρουμε ότι το Supercross στο υψηλότερο επίπεδο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και για να αγωνιστεί κανείς με τους κορυφαίους απαιτεί να είσαι καλά προετοιμασμένος εκτός από ταλαντούχος, οπότε αυτό θα είναι μια τεράστια πρόκληση για εκείνον. Του ευχόμαστε τα καλύτερα και χαιρόμαστε που με την υποστήριξη της TLD GASGAS είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την επιθυμία του να δοκιμάσει το Supercross!"

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP Jorge Prado θα αγωνιστεί στους τρεις πρώτους γύρους του AMA Supercross 2024

Ο Davide De Carli, Team Manager της Red Bull GASGAS Factory Racing Team Manager ανέφερε με τη σειρά του: "Ο Jorge εκπλήρωσε το όνειρό του και έγινε φέτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτόν. Η επιθυμία του τώρα είναι να προπονηθεί στις Η.Π.Α. και να δοκιμάσει το Supercross, γιατί δεν είχε την ευκαιρία μέχρι τώρα και από την πλευρά μας το αξίζει απόλυτα. Εμείς, ως ομάδα, μαζί με τον Pit Beirer και τον Robert Jonas ήμασταν εδώ για να υποστηρίξουμε τον Prado και να του δώσουμε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Supercross! Ανυπομονούμε να τον δούμε να παρατάσσεται στην μεγάλη κατηγορία καθώς είναι σημαντικό για αυτόν να αγωνιστεί σε αυτούς τους τρεις πρώτους γύρους ώστε να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του που είναι το αγωνιστικό του μέλλον, καθώς είναι ακόμα πολύ νέος και μπορεί να το δοκιμάσει. Είναι επίσης μια καλή χειμερινή προπόνηση γι' αυτόν πριν από την έναρξη της νέας σεζόν MXGP, όπου στόχος του είναι να υπερασπιστεί το νούμερο ένα. Καλή τύχη, Jorge!"

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP Jorge Prado θα αγωνιστεί στους τρεις πρώτους γύρους του AMA Supercross 2024
Ετικέτες