Fantic Hellas: Το πρώτο της πρωτάθλημα Motocross στην Ελλάδα

Με τον Κουζή στην κορυφαία κατηγορία MX1 και πρωταγωνιστική παρουσία στις MX2 και OPEN
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/11/2023

Η Ιταλική Fantic έχει μακρά αγωνιστική ιστορία, όμως η οργανωμένη εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα μετρά λίγα χρόνια. Παρά το νεαρό της ηλικίας της η Fantic Hellas είχε από την αρχή ενεργό παρουσία στους αγώνες και η κατάκτηση του τίτλου για το 2024 στην κατηγορία MX1 με τον Παναγιώτη Κουζή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross ήταν ο πρώτος καρπός των προσπαθειών της ομάδας της. Στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την παρουσία και τα αποτελέσματα των αναβατών της Fantic Hellas στο τελευταίο αγώνα, αλλά και τους ανθρώπους που δούλεψαν όλη την χρονιά για να έρθει αυτή η επιτυχία:

2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

   ΚΟΥΖΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MX 2023, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ FANTIC ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ MOTOCROSS!

 

ΚΟΥΖΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ MX1,

ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ 3ος στην MX2,

ΚΟΤΟΥΛΑΣ 2ος στην MX OPEN!

 

Στην πίστα Μότο Κρος Πρίνου «Μάκης Κωφός», ο ΜΑΣΤ (Μοτοσυκλετιστικός Αθλητικός Σύλλογος Τρικάλων), με τον Δήμο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσαν τον 7ο και τελικό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2023, που έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ομάδα της Fantic και μάλιστα από την 1η χρονιά πλήρους εμπλοκής της με τους αγώνες!

3

Το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο ξεκίνησε με ένα δυνατό άνεμο το απόγευμα της Παρασκευής να διαλύει τα paddocks των περισσοτέρων ομάδων, που ήταν ήδη στημένα. Με τεράστια προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, το Σάββατο το πρωί, ήταν όλα στημένα από την αρχή, με μόνο σημάδι της καταστροφής της προηγούμενης μέρας τους σωρούς από σπασμένες αγωνιστικές τέντες που είχαν συγκεντρωθεί σε κάποια σημεία.

4

Το Σάββατο ξεκίνησε με πολλή βροχή που όμως χάρη στην καλή προετοιμασία της πίστας δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή των χρονομετρημένων και των πρώτων σκελών κατηγοριών, καθώς και των αγώνων κατάταξης MX1 και MX2.  Ο Πάνος Κουζής , με XXF450 τερματίζει 1ος γράφοντας και τον ταχύτερο χρόνο, ενώ ο Δημήτρης Βαγγελάκος τερματίζει 7ος στους αγώνες κατάταξης της MX1 και MX2 αντίστοιχα. Ο Χρήστος Κοτούλας τερματίζει 6ος στο 1ο σκέλος της MX OPEN ενώ δεν αγωνίστηκαν ο Ηλίας Καραγιάννης και ο Παναγιώτης Κεραμιδάς.

5

Η Κυριακή ξημέρωσε ηλιόλουστη. Στο 1ο σκέλος της MX1 ο Πάνος Κουζής τερμάτισε 2ος με XXF450, Έτσι ο οδηγός της Fantic εξασφάλισε τον τίτλο του πρωταθλητή της μεγάλης κατηγορίες MX1, μετά από μερικές συναρπαστικές μάχες με τον Ανέστη Ράδο. Έχοντας εξασφαλίσει πλέον το αποτέλεσμα, ο 17 φορές (πλέον) πρωταθλητής, αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στους λάτρεις των δίχρονων κινητήρων και να συμμετέχει στο 2ο σκέλος ακριβώς όπως ξεκίνησε: Με ένα Fantic ΧΧ250 2Τ αφού η κατάταξη ήταν πλέον αδιάφορη σε σχέση με την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Όμως δεν ήταν αδιάφορη για τον ίδιο τον Κουζή κι έτσι με την εκκίνηση του 2ου σκέλους τα πράγματα άρχισαν να γίνονται συναρπαστικά. Το 2χρονο Fantic ξεκίνησε δυνατά και έστριψε 3ο, ενώ μετά από 2 στροφές είχε περάσει στη 2η θέση πλησιάζοντας τον Ανέστη Ράδο και την 1η θέση. Παρ´ ότι ο Ράδος οδηγούσε εξαιρετικά το 450 και φαινόταν δύσκολο να χάσει την πρωτιά, ο Κουζής με το δίχρονο Fantic είχαν άλλη γνώμη. Μετά από λίγους γύρους ο Πάνος με μια θεαματική προσπέραση περνά στην 1η θέση, την οποία κρατά μέχρι το τέλος του αγώνα, ανοίγοντας μάλιστα τη διαφορά στα 16 δευτερόλεπτα: Σε μεγάλη γιορτή εξελίχθηκε λοιπόν η ημέρα για του λάτρεις των δίχρονων κινητήρων. Μετά τους Πανευρωπαϊκούς τίτλους με την Fantic, οι δίχρονοι κινητήρες έδειξαν και στην Ελλάδα πως με τη σωστή ανάπτυξη και στα σωστά χέρια δεν έχουν ακόμα τραγουδήσει το κύκνειο άσμα τους απέναντι στους τετράχρονους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το XX250 του Πάνου αγωνίστηκε ακριβώς όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, με τις απαραίτητες ρυθμίσεις του αναβάτη σε αναρτήσεις και jetting. Κάπως έτσι χτίζονται οι θρύλοι.

7

Στην MX2 τα πράγματα ήταν εξ´ ίσου συναρπαστικά για τη Fantic και τον Δημήτρη Βαγγελάκο. Ο παλαίμαχος πρωταθλητής μετά από μια κακή εκκίνηση στο 1ο σκέλος, που τον ανάγκασε να τερματίσει 7ος, ετοιμάστηκε ν’ αποδείξει πως μερικά χρόνια απουσίας στη πλάτη και μερικά παραπανίσια κιλά, δεν φτάνουν για να καταβάλλουν ένα γνήσιο μαχητικό πνεύμα και μια σπουδαία προσωπικότητα. Έτσι μετά την εκκίνηση του 2ου σκέλους ο Δημήτρης έστριψε 3ος και γρήγορα πέρασε στη 2η θέση. Για ολόκληρο τον υπόλοιπο αγώνα άντεξε στις επιθέσεις του επίσης εξαιρετικού Φωτάκη, τερματίζοντας στην 2η θέση του σκέλους. Αυτό το αποτέλεσμα χάρισε στον Βαγγελάκο και το Fantic XXF250 την 3η θέση της MX2 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και απέδειξε για άλλη μια φορά πως στους αγώνες, όπως και στη ζωή, τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να πέσει η καρό σημαία.

8

Όμως τα καταπληκτικά αποτελέσματα της Fantic στο Motocross για το 2023 δεν τελειώνουν εδώ. Στην MX Open ο Χρήστος Κοτούλας μετά από μια πτώση στην εκκίνηση του 1ου σκέλους που τον αφήνει τελευταίο, σχεδόν ένα λεπτό πίσω από τους υπόλοιπους οδηγούς, καταφέρνει να αναρριχηθεί στην 6η θέση. Έχοντας εξασφαλίσει σχεδόν την 3η θέση της κατηγορίας στο πρωτάθλημα μπαίνει στο 2ο σκέλος αποφασισμένος πως το 3 δεν είναι αρκετό και πως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Μετά την εκκίνηση στρίβει 2ος, χάνει προσωρινά τη 2η θέση αλλά την ξανακερδίζει γρήγορα, μετά από λίγες στροφές. Την θέση αυτή κρατά σχεδόν μέχρι το τέλος του αγώνα, κάνοντας εξαιρετικούς χρόνους, με το XXF450 να δουλεύει υποδειγματικά! Τελικά τερματίζει 4ος αφού χάνει 2 θέσεις στις προσπεράσεις των αργών οδηγών προς το τέλος του αγώνα. Το αποτέλεσμα όμως αυτό είναι αρκετό για να τον κατατάξει 2ο στην τελική βαθμολογία της κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

9

Στα αποτελέσματα αυτά, που οφείλουμε πάνω από όλα στους οδηγούς μας, συνέβαλαν καταλυτικά οι χορηγοί της αγωνιστικής ομάδας της Fantic Motor Hellas. Τα λιπαντικά Motorex από την MotoMarket επέτρεψαν την αψεγάδιαστη λειτουργία των ιδιαίτερα απαιτητικών κινητήρων της Fantic που έρχονται από το εργοστάσιο με πολύ «επιθετικές ρυθμίσεις» καθώς επίσης και την υποδειγματική προετοιμασία των αγωνιστικών μας μοτοσυκλετών με την πλήρη γκάμα της Motorex. Η εταιρεία Drakos Engineering προσέφερε όλο τον κομψό και ιδιαίτερα λειτουργικό εξοπλισμό αναβάτη της FXR για τους οδηγούς μας στην MX2 και την MX Open.

9

Last but not least τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους μηχανικούς της ομάδας, Γιώργο Πανδή και Μενέλαο Κοντογιάννη που εκτός από την άκοπη προσπάθεια και κορυφαία τεχνική υποστήριξη, προσέφεραν στην ομάδα μια αίσθηση οικογένειας και έδωσαν ουσία στο μότο: One Goal, One team, One Family.

2

Έτσι λοιπόν άλλη μια αγωνιστική χρονιά motocross ανήκει πια στα βιβλία της ιστορίας με κυριαρχία της Fantic στη μεγάλη κατηγορία και πρωταθληματικά βάθρα στην MX2 και την MX Open. 

5

Μετά από λίγες εβδομάδες ξεκούραση κι ένα μεγάλο εορταστικό πάρτυ που θα ανακοινωθεί σύντομα, η ομάδα της Fantic θα ξεκινήσει την προετοιμασία για το πρωτάθλημα του 2024.

3

 

MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία - Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο

Στην MX2 ο Lucas Coenen (Husqvarna) κατέκτησε με άνεση και τις δύο νίκες
MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία – Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο από λάσπη
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/5/2024

Μέχρι τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross είναι λες και οι καιρικές συνθήκες το έχουν βάλει σκοπό να ταλαιπωρήσουν ομάδες και αναβάτες. Και στη Γαλλία η βροχή που έπεσε στο St Jean d'Angely έκανε την πίστα λασποδρόμιο με τον αγώνα να μετατρέπεται επί της ουσίας σε μία μάχη επιβίωσης.

Παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες οι Γάλλοι θεατές βρέθηκαν στα διάφορα σημεία της πίστας ώστε να απολαύσουν τις προσπάθειες όλων των αγωνιζομένων. Στην MXGP κατηγορία στον πρώτο αγώνα, ο Romain Febvre (Kawasaki), ήταν αυτός που πήρε το Holeshot με τον Jorge Prado (GASGAS) να τον καταδιώκει. Λίγο πιο πίσω είχε βρεθεί ο Tim Gasjer (Honda), ο οποίος προσπαθούσε να βρεθεί στο γκρουπ των πρωτοπόρων.

Με τις συνθήκες να μεταβάλλονται συνεχώς, ταχύτερος στην πίστα ήταν ο Gasjer o οποίος είχε καταφέρει να βρεθεί πίσω από τους Febvre και Prado. O Σλοβένος αναβάτης της Honda λίγο αργότερα κατάφερε να περάσει και τους δύο καθώς αυτοί προσπαθούσαν να μείνουν μακριά από οδηγικά λάθη χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν.

MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία – Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο από λάσπη

Με ελεύθερο δρόμο μπροστά ο Gajser άνοιξε αμέσως τη διαφορά φτάνοντας την στα 7 περίπου δευτερόλεπτα. Πιο πίσω ο Prado είχε περάσει τον Febvre, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή να κυνηγά τον Gajser. Και ενώ όλοι πίστευαν πως ο αναβάτης της Honda θα κάνει περίπατο προς το τέλος του αγώνα είδαμε τη διαφορά να μειώνεται πολύ γρήγορα καθώς ο Gajser αντιμετώπιζε πρόβλημα arm pump. Ο Prado προσπάθησε με κάθε τρόπο να μειώσει και άλλο τη διαφορά ωστόσο ο Gajser κράτησε τη νίκη στον πρώτο αγώνα της ημέρας. Παρά την επίθεση ο Prado τερμάτισε στη δεύτερη θέση με τον Febvre να συμπληρώνει το βάθρο. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Jeremy Seewer (Kawasaki), με τον Pauls Jonass (Honda), να κατακτά την πέμπτη θέση.

Στο δεύτερο αγώνα της ημέρας, ο Febvre ξεκίνησε και πάλι καλύτερα όλων παίρνοντας και πάλι το Holeshot. Πίσω από τον αναβάτη της Kawasaki βρέθηκαν αυτή τη φορά οι Seewer και Jonass, αλλά ο Jeffrey Herlings (KTM) λίγο αργότερα είχε περάσει και τους δύο και κυνηγούσε τον Febvre. Πίσω από αυτό το γκρουπ ακολουθούσε ο Gajser ενώ και ο Prado ακολουθούσε λίγο πιο πίσω έχοντας καλό ρυθμό.

MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία – Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο από λάσπη

Με τη βροχή να δυσχεραίνει την προσπάθεια των αναβατών, είδαμε να αλλάζει χέρια η πρώτη θέση. Ο Herlings είχε περάσει εμπρός από τον Febvre, ενώ μεγάλος άτυχος ήταν ο Gajser ο οποίος έπεσε ενώ βρισκόταν στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Με τον αγώνα να πλησιάζει στο τέλος, ο Febvre της Kawasaki έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια να περάσει εμπρός από τον Herlings ωστόσο ο αναβάτης της ΚΤΜ ήταν αυτός που τελικά αναδείχθηκε νικητής στις λασπομαχίες της Γαλλίας. Πίσω από τον Ολλανδό τερμάτισε ο Febvre με τον Jonass της Honda να συμπληρώνει το βάθρο. Παρά την πτώση του ο Gajser τερμάτισε στην τέταρτη θέση, με τον Prado να συμπληρώνει την πεντάδα.

Μετά το τέλος του Γαλλικού Grand Prix, ο Tim Gajser (Honda), πέρασε μπροστά στην βαθμολογία του πρωταθλήματος έχοντας 348 βαθμούς, με τον Jorge Prado (GASGAS) να υποχωρεί στη δεύτερη θέση έχοντας 343 βαθμούς. Ο Romain Febvre (Kawasaki), βρίσκεται στην τρίτη θέση έχοντας 319 βαθμούς.

MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία – Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο από λάσπη

Στην ΜΧ2 ο σοβαρός τραυματισμός του Thibault Benistant στις χρονομετρημένες δοκιμές επισκίασε τον αγώνα καθώς ο αναβάτης της Yamaha έχει ένα κάταγμα στον C5 σπόνδυλο του αυχένα. Με το που έπεσαν οι μπάρες το Holeshot πήρε ο Kay de Wolf (Husqvarna), ωστόσο η πρωτοπορία για τον ίδιο δεν κράτησε για πολύ καθώς οι δύο αναβάτες της ΚΤΜ Sacha Coenen και Liam Everts πέρασαν μπροστά. Λίγο αργότερα στη διεκδίκηση της νίκης είχε μπει και ο έτερος αναβάτης της Husqvarna Lucas Coenen ο οποίος προσπαθούσε να μείνει μακριά από λάθη.

Αυτή η τακτική απέδωσε καρπούς καθώς είδε τον Everts να πέφτει και τον De Wolf να χάνει πολύτιμο έδαφος στα μισά του αγώνα. Φτάνοντας στον έβδομο γύρο του αγώνα, ο Lucas Coenen είχε φτάσει στη ρόδα του αδερφού του Sacha, με τον αναβάτη της Husqvarna να κάνει την επίθεση και να περνά εμπρός. Μετά από αυτή την προσπέραση ο Lucas Coenen άνοιξε τη διαφορά, κατακτώντας τη νίκη στον πρώτο αγώνα της ΜΧ2. Η κατάταξη του αγώνα άλλαξε πίσω από τον πρωτοπόρο καθώς ο Sacha Coenen έπεσε, με αποτέλεσμα ο teammate του στην KTM Andrea Adamo να πάρει τη δεύτερη θέση και τον Kay De Wolf να τερματίζει τρίτος. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Simon Laengenfelder (GASGAS), με τον Mikkel Haarup να συμπληρώνει την πεντάδα.

MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία – Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο από λάσπη

Στον δεύτερο αγώνα της ΜΧ2, ο Lucas Coenen πήρε το Holeshot, με τους Laengenfelder και Haarup να ακολουθούν κατά πόδας. Ο αναβάτης της Husqvarna είχε καταφέρει να δημιουργήσει σιγά-σιγά μία διαφορά ασφαλείας, ενώ με ταχύτατο ρυθμό ανέβαινε θέσεις και ο Kay De Wolf ο οποίος είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση του αγώνα. Από εκεί και έπειτα δεν είχαμε αλλαγές στις θέσεις της πεντάδας, με τον Lucas Coenen να κερδίζει με άνεση και τον δεύτερο αγώνα της ΜΧ2 και τον De Wolf να κάνει το 1-2 για την Husqvarna. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Laengenfelder. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Adamo, με τον Everts να συμπληρώνει την πεντάδα.

MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία – Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο από λάσπη

Στη βαθμολογία της ΜΧ2, ο Kay De Wolf (Husqvarna) προηγείται έχοντας 342 βαθμούς, με τον Simon Laengenfelder (KTΜ) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 290 βαθμούς και τον Lucas Coenen (Husqvarna) να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 283 βαθμούς.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross θα κάνει μία μικρή διακοπή και θα επιστρέψει στις αγωνιστικές επάλξεις στις 2 Ιουνίου με το Grand Prix της Γερμανίας.

MXGP, 7ος γύρος, Γαλλία – Ο Gajser με Honda κερδίζει σε μία πίστα που θύμιζε βούρκο από λάσπη

MXGP – Η Kawasaki μπαίνει στην MX2 κατηγορία το 2025 με νέα μοτοσυκλέτα

Ετικέτες