Husqvarna: Μετά το Dakar φεύγει και από MXGP, με το Pierer Group να ρίχνει όλο το βάρος στην KTM

Με την "πορτοκαλί" ομάδα το 2025 οι αδερφοί Coenen - Στην MXGP ο Lucas, στην ΜΧ2 o Sacha
Lucas και Sacha Coenen στην KTM Red Bull Racing παγκόσμιο MX
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/10/2024

Σε συμφωνία και για την επόμενη χρονιά με τους 17χρονους δίδυμους Lucas and Sacha Coenen έφτασε η KTM με τους Βέλγους να αγωνίζονται στην MXGP και ΜΧ2 αντίστοιχα.

Έπειτα και από τα πολύ καλά αποτελέσματα των Coenen τη φετινή χρονιά η Red Bull KTM Factory Racing ανανεώνει την πίστη στο ταλέντο του Lucas και του Sacha και τους κρατά στις τάξεις της και για την επόμενη σεζόν.

Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της KTM ο Lucas που πήρε τη δεύτερη θέση φέτος στην ΜΧ2 με την ομάδα της Nestaan Husqvarna Factory Racing, πίσω από τον πρωταθλητή και ομόσταυλό του Kay De Wolf, θα προβιβαστεί στην MXGP. 

Να σας θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η εργοστασιακή ομάδα της Husqvarna στο ΠΠ ΜΧ θα πάψει να υφίσταται από την επόμενη χρονιά, έπειτα και από την αγωνιστική αναδιάρθρωση των Αυστριακών, όπως άλλωστε και στο Dakar -διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η εξαιρετική απόδοση του Lucas Coenen συνοδεύτηκε από 18 νίκες σε σκέλη, τις περισσότερες από κάθε άλλο αναβάτη, ενώ πήρε και εννέα νίκες γενικής και είχε και τους περισσότερους γύρους στους αγώνες στην πρώτη θέση.

Από την άλλη ο Sacha τερμάτισε στην 8η θέση του πρωταθλήματος στην τρίτη του χρονιά με την KTM έχοντας παράλληλα στρίψει πρώτος στην αρχή του αγώνα (holeshot) τις περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο, ενώ σημείωσε και τις πρώτες νίκες του.

"...Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχω τα ταλέντα του Lucas και του Sacha στην ομάδα την επόμενη χρονιά. Πάντα θαύμαζα τη δυναμική τους από τότε που αγωνίζονταν στην EMX125 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ξεκάθαρα τα αποτελέσματα ξεκίνησαν να έρχονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δεν μπορώ να περιμένω να ξεκινήσω τη συνεργασία μαζί τους!... Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα στο δικό μας επίπεδο έχει δύο 17χρονους...", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Davide De Carli, διευθυντής της Red Bull KTM Factory Racing.

ΑΜΑ Supercross 2026, 1oς Γύρος, Anaheim - Κυριαρχία Tomac-KTM, τρομακτικό ατύχημα Barcia! [Video]

Ντεμπούτο της Triumph στα 450 - Ιστορική νίκη γηραιότερου αναβάτη στα 250 από τον Max Anstie
SMX Anaheim 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/1/2026

Καβάλα σε εργοσταστασιακή ΚΤΜ ο Eli Tomac ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν 2026 του Monster Energy AMA Supercross, οδηγώντας κάθε γύρο στο Anaheim 1 και κατακτώντας την 54η νίκη της καριέρας του, ενώ ο Max Anstie έγραψε ιστορία ως ο γηραιότερος νικητής στην κατηγορία 250SMX.

Η αυλαία του Monster Energy SMX World Championship 2026 άνοιξε μπροστά σε κατάμεστες εξέδρες στο εμβληματικό Angel Stadium του Anaheim. Η πρεμιέρα ξεκίνησε επεισοδιακά με μια τρομακτική σύγκρουση στον πρώτο γύρο που οδήγησε σε κόκκινη σημαία και διακοπή. Ο Malcolm Stewart δεν κατάφερε να καθαρίσει ένα τριπλό άλμα και καθώς έφευγε από την ράμπα προσγείωσης, ο Justin Barcia βρέθηκε κυριολεκτικά πάνω του, χωρίς περιθώριο αποφυγής. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, με τον Barcia να εκτοξεύεται και να πέφτει με το κεφάλι στο έδαφος.

Λίγες ώρες αργότερα, τόσο η Troy Lee Designs Red Bull Ducati Factory Racing όσο και η Husqvarna επιβεβαίωσαν επίσημα την κατάσταση των αναβατών τους. Ο Stewart υπέστη τραυματισμό στον αριστερό ώμο και αναμένεται περαιτέρω αξιολόγηση του, ενώ η Ducati τόνισε πως ο Barcia ήταν διαυγής, ένιωθε τα άκρα του και σε σταθερή κατάσταση αμέσως μετά το ατύχημα.

Το απόγευμα της Κυριακής ήρθαν και οι πρώτες προσωπικές τοποθετήσεις των δύο αναβατών. Ο Stewart εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τον Barcia και την οικογένειά του, επιβεβαιώνοντας τον τραυματισμό στον ώμο και δηλώνοντας αποφασισμένος να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά του, ο Barcia ανέφερε πως υπέστη κάταγμα σε σπόνδυλο, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, τονίζοντας πως στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός και ότι αποχώρησε από το νοσοκομείο περπατώντας.

SMX 2026 Rnd1

H επανεκκίνηση εηελίχθηκε σε δικαίωση για τους “βετεράνους” του πρωταθλήματος, με τον Eli Tomac να κάνει ονειρικό ντεμπούτο με τη Red Bull KTM Factory Racing. Παρότι ο Jorge Prado πήρε το holeshot, ο Tomac δεν άργησε να περάσει μπροστά από τον ομόσταυλο του και να επιβάλει τον ρυθμό του. Από εκεί και πέρα, ο Tomac άνοιξε σταθερά τη διαφορά, δείχνοντας απόλυτο έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

SMX 2026 Rnd1

Ο Ken Roczen (Progressive Insurance ECSTAR Suzuki) πραγματοποίησε εντυπωσιακή αντεπίθεση, περνώντας διαδοχικά τους αντιπάλους του και φτάνοντας στην δεύτερη θέση, πιέζοντας τον Tomac μέχρι το τέλος. Παρότι πλησίασε σε απόσταση αναπνοής, δεν κατάφερε να επιτεθεί ουσιαστικά, με τον Tomac να παίρνει τη νίκη με διαφορά 1,4 δευτερολέπτων.

SMX 2026 Rnd1

Ο Jorge Prado ολοκλήρωσε έναν ιστορικό αγώνα, κατακτώντας την πρώτη του άνοδο σε βάθρο Supercross και την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η KTM του απέτυχε στον έλεγχο θορύβου μετά τον αγώνα, και του επιβλήθηκε ποινή τριών βαθμών από την AMA, ο Ισπανός διατήρησε την τρίτη θέση.

Τέταρτος τερμάτισε ο Hunter Lawrence (Honda HRC Progressive), επικρατώντας σε μακρά μάχη με τον Jason Anderson (Twisted Tea Suzuki Presented by Progressive), ενώ ο Πρωταθλητής Supercross Cooper Webb περιορίστηκε στην έβδομη θέση. Ο Chase Sexton, στο ντεμπούτο του με τη Monster Energy Kawasaki, είχε πτώσεις και εξόδους από την πίστα και τερμάτισε όγδοος.

Μετά τον πρώτο γύρο, ο Tomac προηγείται στη βαθμολογία της 450SMX με διαφορά τριών βαθμών από τον Roczen, ενώ ο Prado βρίσκεται τρίτος, πέντε βαθμούς πίσω από τον ομόσταυλο του.

SMX 2026 Rnd1

Ντεμπούτο στην κατηγορία Supercross των 450 κυβικών έκανε και η Triumph Racing με τον Austin Forkner να κατακτά την 15η θέση για την βρετανική εταιρεία.

SMX 2026 Rnd1

Στην κατηγορία Western 250SMX, η βραδιά πέρασε στην ιστορία χάρη στον Max Anstie. Ο Βρετανός αναβάτης της Monster Energy Yamaha Star Racing έγινε ο γηραιότερος νικητής που έχει δει η κατηγορία, με ηλικία στα 32 χρόνια, 8 μήνες και 16 ημέρες. Μετά τη νίκη του στα προκριματικά που γίνονται με τη μορφή αγώνα (Heat race), ξεκίνησε δυνατά στον κυρίως αγώνα, πέρασε σταδιακά τους αντιπάλους του και πήρε την πρωτοπορία από τον Ryder DiFrancesco λίγο πριν το τελευταίο τρίτο του αγώνα. Από εκεί και πέρα, ξέφυγε και πανηγύρισε την τέταρτη νίκη της καριέρας του στο SMX με διαφορά 7,5 δευτερολέπτων.

SMX 2026 Rnd1

Δεύτερος τερμάτισε ο Chance Hymas στην πρώτη του εμφάνιση μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, ενώ ο DiFrancesco εξασφάλισε το πρώτο βάθρο της καριέρας του. Ο περσινός Πρωταθλητής Haiden Deegan, παρά τη νίκη του στο Heat, ξεκίνησε άσχημα και περιορίστηκε στην τέταρτη θέση.

SMX 2026 Rnd1

Μετά την πρεμιέρα, ο Anstie προηγείται στη βαθμολογία των 250SMX με τρεις βαθμούς διαφορά από τον Hymas, ενώ οι DiFrancesco και Deegan ακολουθούν με μικρή απόσταση.

Ηχηρές ήταν και οι απουσίες των τραυματιών Jo Shimoda (πρωταθλητής SMX 2025, στην κατηγορία των 250 κυβικών) άλλα και του “βασιλιά” του Super Motocross, Jett Lawrence που έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί της διοργάνωσης και τα τρία έτη της διοργάνωσης.

Δείτε παρακάτω τo βίντεο με τα highlights του αγώνα των 450.

Και τέλος δείτε τo βίντεο με τα highlights του αγώνα των 250.