Η Fantic κατέκτησε το Ιταλικό πρωτάθλημα ΜΧ στα 125cc με τον Nicholas Lapucci

Ο καρπός μιας επιτυχημένης χρονιάς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/9/2021

Η Fantic είχε μέχρι τώρα πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ιταλικό πρωτάθλημα MX, αλλά και στο Πανευρωπαϊκό MXGP-EMX και ο πρώτος καρπός αυτής της προσπάθειας ήρθε με κατάκτηση του Ιταλικού τίτλου από τον Nicholas Lapucci. Ακολουθεί το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Fantic με όσα έγιναν στον τελευταίο αγώνα και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών:   

 

Ο  Nicholas Lapucci και η Fantic είναι πρωταθλητές Ιταλίας παρά τον τραυματισμό του Nicholas στον αστράγαλο.

 

Ο τελευταίος γύρος της αγωνιστικής περιόδου δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Fantic Factory Team Maddii. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 125 Hakon Osterhagen τραυματίστηκε και αυτό θα τον κρατήσει μακριά από την αγωνιστική σκηνή για λίγο και ενώ προηγείτο και στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα MXGP-EMX125. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προπόνησης για τον αγώνα του Ιταλικού πρωταθλήματος στο Fermo, ο Lapucci είχε άσχημο κάταγμα στον αστράγαλο. Η συμμετοχή του Lapucci στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος δεν επιβεβαιώθηκε παρά μία ημέρα πριν τον αγώνα, αλλά τελικά έγινε δυνατή χάρη σε μια ενδελεχή δουλειά τόσο του προπονητή φυσικής κατάστασης όσο και της ομάδας. Ο Νικόλας έσφιξε τα δόντια και μπήκε στον αγώνα.

Παρά τον πόνο, ο Νικόλας ένιωσε άνετα στο hard pack του Fermo και κατέκτησε την pole position στα προκριματικά. Πολύ καλή εμφάνιση και για τον Federico Tuani, του οποίου ο ρυθμός ήταν αρκετά σταθερός ώστε να του εξασφαλίσει τον έβδομο γρηγορότερο χρόνο.

Στην αρχή του αγώνα ο Lapucci δεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως την pole position, και πέρασε δεύτερος την 1η στροφή, αλλά μετά από δύο χρήσιμους γύρους προκειμένου να καταλάβει τη στρατηγική του αντιπάλου του πήρε το προβάδισμα. Ο Νικόλας τελικά κέρδισε το 1ο σκέλος του αγώνα με καλή διαφορά έναντι του βασικού του αντιπάλου. Η εκκίνηση του Federico ήταν επίσης πολύ καλή και μετά από έναν καλό αγώνα κατατάχθηκε στην έβδομη θέση.

Ο Lapucci ήταν αλάνθαστος στο 2ο σκέλος. Πήρε το προβάδισμα αμέσως μετά την εκκίνηση και το κράτησε για όλους τους 17 γύρους χωρίς ποτέ να απειληθεί από τους αντιπάλους του. Ο Tuani είχε και πάλι σταθερή απόδοση και κατατάχθηκε για ακόμη μια φορά στην έβδομη θέση.

Χάρη και στις δύο νίκες, ο Lapucci ήταν ο νικητής του αγώνα και έτσι επέστρεψε στο σπίτι με τον Ιταλικό τίτλο.

Το Σαββατοκύριακο σηματοδότησε επίσης το ντεμπούτο του Νικόλα Σαλβίνι στο Πρωτάθλημα Εφήβων Ιταλίας, όπου χάρη σε δύο σταθερά σκέλη που τον κατέταξαν 2ο με το Fantic XX 125.

Ο Marco Maddii δήλωσε: «ήταν μια εξαιρετική μέρα, αλλά ήταν δύσκολη γιατί μετά τον τραυματισμό του Lapucci δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τον αγώνα. Ο Mario Resti, ο προπονητής μας φυσικής κατάστασης, έκανε εξαιρετική δουλειά. Κάναμε εξαιρετική δουλειά και ως ομάδα και ο Νικόλας ανταποκρίθηκε με δύο νίκες που μας επέτρεψαν να πάρουμε τον τίτλο. Ήταν μια δύσκολη νίκη λόγω των μικρών προβλημάτων που είχαμε, αλλά ποτέ δεν τα παρατήσαμε και αυτό μας επέτρεψε να πετύχουμε. Η απόδοση του Σαλβίνι ήταν εξαιρετική λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος του αγώνας με το Fantic. Ο Νικόλα θα τελειώσει τη σεζόν μαζί μας στην κορυφή και στο Ιταλικό όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για αυτόν τον εκπληκτικό θρίαμβο».

MXGP, Trentino – Ο Herlings νίκησε και έφτασε μια ανάσα από την κορυφή του πρωταθλήματος

Ανεβαίνουν διαρκώς Herlings και Gajser, αλλά ο Lucas Coenen αντέχει ακόμη στην πρώτη θέση της κατάταξης
mxgp jeffrey herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/4/2026

Παραδοσιακά κατάμεστη ήταν η ιστορική πίστα Il Ciclamino στην Petramurata του Trentino στον βορρά της Ιταλίας, με πολλούς φίλους του Σλοβένου Tim Gajser να γεμίζουν τις εξέδρες χάρη στην εγγύτητα της περιοχής. Ο δε καιρός φρόντισε να κάνει την πίστα ιδανική για μάχες, όταν μια πρωινή νεροποντή εξασφάλισε πως η σκόνη δεν θα ήταν πια πρόβλημα για την ιταλική πίστα.

Από τις κατατακτήριες διαδικασίες είχε φανεί πως ο Jeffrey Herlings (Honda) ήταν ορεξάτος και σε καλή φόρμα, ωστόσο στην πρώτη μάχη της MXGP ήταν ο πρωταθλητής Romain Febvre (Kawasaki) αυτός που πήρε τη Holeshot, με τους Tom Vialle (Honda) και Tim Gajser (Yamaha) ακριβώς πίσω του.

mxgp trentino

O Herlings από την άλλη βρισκόταν εκτός δεκάδας μετά την εκκίνηση, ενόσω ο Lucas Coenen (KTM) ανέβαινε από την τέταρτη θέση προς την κορυφή. Ο Βέλγος έφτασε ως τη δεύτερη θέση, προσπερνώντας τον Gajser ακριβώς μπροστά στην εξέδρα των Σλοβένων οπαδών, ωστόσο λίγο μετά υπέπεσε στην πρώτη από τις δύο πτώσεις που καταδίκασαν τον αγώνα του.

Ο Herlings άργησε να φτάσει στην κορυφή, καθώς μόλις στον 13ο γύρο πέρασε τον Gajser στην τρίτη θέση, αλλά έναν γύρο αργότερα προήχθη σε δεύτερος περνώντας τον Vialle και χρειάστηκε μόνο άλλους δύο για να περάσει και τον Febvre που ως τότε οδηγούσε την κούρσα. Αυτή η σειρά κατάταξης δεν άλλαξε ως τον τερματισμό του πρώτου σκέλους.

tim gajser
Tim Gajser (Yamaha)

Στον δεύτερο αγώνα της MXGP ο Herlings άρχισε ξανά στα όρια της δεκάδας, την ώρα που μπροστά δινόταν μια μάχη μεταξύ δύο αναβατών που έχουν πολλάκις αντιπαρατεθεί στην ΜΧ2. Ο rookie Kay de Wolf (Husqvarna) πάλευε με τον Lucas Coenen (KTM) για την πρωτιά, καθώς ο Herlings ανέβαινε θέσεις με ραγδαίο ρυθμό, φτάνοντας τέταρτος στον έβδομο γύρο.

tom vialle
Tom Vialle (Honda)

O Coenen είχε την ατυχία να πέσει ενόσω προηγούταν στον αγώνα, με το κοινό να ζητωκραυγάζει καθώς ο Gajser ήταν πια πρώτος, την ίδια ώρα που ο Herlings έφτανε και περνούσε τον de Wolf στην τρίτη θέση.

mxgp

Πλέον ήμασταν έτοιμοι για μια μονομαχία Gajser-Herlings για τη νίκη, η οποία ωστόσο δεν ήρθε μιας και ο Σλοβένος της Yamaha κράτησε τη θέση του ως το τέλος, αφήνοντας δεύτερο τον Ολλανδό της Honda, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Vialle.

Κάπως έτσι ο Herlings πανηγύρισε τη νίκη στο σύνολο του Ιταλικού Grand Prix του Motocross, με τον Gajser δεύτερο και τον Vialle τρίτο.

Στη βαθμολογία ο Lucas Coenen κρατά την πρωτιά με 231 βαθμούς, δεύτερος είναι ο Herlings με 227 και τρίτος ο Vialle με 206.

sacha coenen
Sacha Coenen (KTM)

Στην κατηγορία ΜΧ2 των 250 κυβικών εκατοστών, ο Sacha Coenen (KTM) ήταν ο μεγάλος νικητής, παίρνοντας και τα δύο αγωνιστικά σκέλη της με σχετική άνεση.

Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ2 ο Coenen κράτησε δεύτερο τον Mathis Valin (Kawasaki), ενώ τρίτος τερμάτισε ο Guillem Farres (Triumph). Στον δεύτερο αγώνα ο νικητής ήταν ίδιος, ενώ αυτή τη φορά τον ακολούθησαν στο βάθρο οι Farres και Simon Längenfelder (KTM).

Guillem Farres (Triumph)
Guillem Farres (Triumph)

Έτσι το συνολικό αποτέλεσμα του Trentino για την ΜΧ2 ήταν προφανώς η νίκη του Sacha Coenen, με δεύτερο τον Farres και τρίτο τον Valin.

mx2

Στην κατάταξη της κατηγορίας ο Längenfelder παραμένει πρώτος με 244 βαθμούς, παρά την κακή του απόδοση στην Pietramurata, αλλά πλέον ο Coenen ανασαίνει στον σβέρκο του με 241 βαθμούς και ο Farres δεν βρίσκεται και τόσο μακριά στους 204 βαθμούς.

Ακολουθεί μια αρκετά μεγάλη διακοπή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross, πριν επιστρέψει στη δράση στις 24 Μαΐου με το MXGP of France στη Lacapelle Marival.