Motocross Πτολεμαΐδα: Αγώνας επιβίωσης απέναντι σε λάσπη και καιρικές συνθήκες

Νίκη Κουζή στην MX1 με πτώση και τραυματισμό
mx ptolemaida
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2023

Αγώνας επιβίωσης και ασκήσεις Enduro είναι καλύτερη περιγραφή για τον σημερινό αγώνα Motocross στην Πτολεμαΐδα που οι συνθήκες δυσκόλεψαν την διεξαγωγή του. Αν δεν είχε γίνει αυτό, η πίστα θα μας είχε δώσει εκπληκτικό θέαμα με άνεση πρόσβασης για τους θεατές και κίνηση για τις ομάδες στα paddock.

Ωστόσο μέχρι και χαλάζι έφτασε να ρίχνει τις προηγούμενες ημέρες και ώρες σε πρωτοφανή σκηνικά για την εποχή καθιστώντας αδύνατη την αποστράγγιση. Σωστή η απόφαση να ακυρωθούν λοιπόν αγώνες και διαδικασίες του Σαββάτου που ήταν χειρότερη ημέρα από πλευράς καιρού και να μεταφερθούν για σήμερα Κυριακή που η πρόβλεψη ήταν καλύτερη για την αρχή της ημέρας. Η κούραση βέβαια ήταν καθολική για όλους τους αγωνιζόμενους και έτσι το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε όσο νωρίς είχε εκτάκτως προγραμματιστεί. Σκοπός της βιασύνης να προλάβουν να γίνουν περισσότερα σκέλη πριν ξεκινήσει και πάλι να βρέχει μετατρέποντας το περιβάλλον σε σκηνικό κατάλληλο για αγώνες Airboat στην Φλώριντα αντί για Πανελλήνιο Motocross.

Έτσι κι αλλιώς η πίστα δεν θα προλάβαινε να στεγνώσει ιδιαίτερα κάποιες από τις στροφές που το πρόβλημα ήταν μεγάλο, οπότε δεν υπήρχε λόγος να περιμένει κανείς. Φυσικά το χειρότερο όλων ήταν στις μικρές κατηγορίες που οι μικροί μας φίλοι είχαν τιτάνιο άθλο να φέρουν εις πέρας παλεύοντας με τις λάσπες.

mx ptolemaida

Όταν έτρεξε η MX2 η εικόνα από ψηλά έφτασε γρήγορα να είναι από λασπόλουτρο σε τουριστικό θέρετρο και όχι αγώνας γιατί μετά από 2 λεπτά όχι απλά δεν ξεχώριζε ο ένας αναβάτης από τον άλλο, αλλά δεν φαινόντουσαν ούτε και οι μοτοσυκλέτες. Ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσεις τον πρώτο ήταν από τα επίσημα αποτελέσματα, ούτε μεταξύ τους δεν καταλάβαιναν ποιος είναι ποιος. Την πρώτη θέση γενικής πήρε ο Dani Tsankov (#96 Yamaha) με μία δεύτερη και μία πρώτη θέση. Ακολούθησε ο Ζούνης (#37 Yamaha) και ο Niko Malinov (#164). Στην MX125 που τρέχει μαζί με την ΜΧ2 την πρώτη γενικής κράτησε ο Dani και ξεχώρισαν πίσω ο Γανώτης Δημήτρης (#141 Yamaha) ακολουθούμενος από τον Μερκούρη Κωνσταντίνο (#11 KTM) σε έναν από του πιο δύσκολους αγώνες της ημέρας καθώς δεν γινόταν να ξεχωρίσεις αναβάτες και μοτοσυκλέτες...

Στην MX1 το πρώτο σκέλος κέρδισε με άνεση ο Κουζής (#338 Fantic) χωρίς να υπάρχουν μάχες. Έτσι θα κέρδιζε και το δεύτερο αλλά βάλθηκε να αυξήσει ρυθμό και να ρίξει γύρο ακόμη και γύρο στον συνήθη ανταγωνισμό του. Από αυτό τον γρήγορο ρυθμό δεν κατάφερε να αποφύγει μία πτώση που οδήγησε σε εξάρθρωση αντίχειρα αλλά επειδή είναι ο Κουζής δεν έχασε ούτε καν το βάθρο μετά από όλο αυτό, παρά μόνο μία θέση έναντι του Ράδου (#97 GASGAS)  που δεν θέλει καμία ιδιαίτερη πρόσκληση για να κερδίσει αγώνα. Ο Τουρατζίδης (#100 Yamaha) είχε προβλήματα πρόσφυσης, όπως και οι υπόλοιποι φυσικά, ενώ αντιμετώπισε θέμα και με την μάσκα του καταλήγοντας να οδηγεί χωρίς. Απορίας άξιο πως κατάφερνε να συνεχίσει και με τίμημα υγείας φυσικά καθώς θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσει αγωγή και να ξεκουράσει τα μάτια του που ήταν ανοικτά μέσα στην λάσπη. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Κουζής είναι ο νικητής της ημέρας στην ΜΧ1 με μία πρώτη θέση και μία δεύτερη, και ακολουθεί ο Ράδος και ο Τουρατζίδης για την πρώτη τριάδα με τα αναλυτικά αποτελέσματα να υπάρχουν στο τέλος του άρθρου. Όπως είπαμε εχθές ο Λυρίου, ένας από τους ικανότερους αναβάτες απουσίαζε συνέπεια πτώσης που οδήγησε σε κάταγμα κλείδας. Στην MX300 ήταν μόνος του ο Ανδρέας Ανδρέου (#101 Yamaha) που έτσι κι αλλιώς ξεχωρίζει σε επίδοση ακόμη και με ανταγωνισμό.

mx ptolemaida

Στην OPEN ο Αυγέρης (#101 Yamaha) πήρε την νίκη στο πρώτο σκέλος από το μεγάλο φαβορί, τον Τομαρα (#110 Honda) ακολουθούμενος από τον Μπουρικα (#299 Honda).

Στον πρώτο αγώνα της Senior νικητής ήταν φυσικά ο Καρασακαλίδης (#177 GASGAS) που έχει κλειδωμένη την πρώτη θέση του βάθρου ακολουθούμενος από τον Καραναση (#271 Honda) σε έναν δύσκολο αγώνα καθώς οι συνθήκες άλλαζαν διαρκώς. Στο δεύτερο σκέλος κανείς δεν ήθελε να τρέξει πλην τριών περιπτώσεων του Ρίζου Γιώργου (#871 Kawasaki) και Ιακωβίδη Κωνσταντίνου (#54 KTM) που πήραν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα και ο Κουζής Παύλος (#62 Yamaha) που ήταν DSQ.

Στην MX85 τον πρώτο αγώνα κέρδισε ο Ταμβάκος (#66 Yamaha) με δεύτερο τον Χατζακη (#21 Yamaha) και τρίτο τον Τριανταφυλλόπουλο (#241 Yamaha) και στην ΜΧ65 στο πρώτο σκέλος νικητής ο Τσαλίκης (#1 Yamaha) ακολουθούμενος από τον Τρακαδα (#23 KTM) και τον Φωτοπουλο (#911 Yamaha). Αντίστοιχα στον πρώτο αγώνα της MXWOMAN οι αδερφές Λάμπρου είχαν για άλλη μία φορά τον καλύτερο ρυθμό με διαφορά στις δύο διαφορετικές κατηγορίες κυβισμού με πρώτη την Αμαλία με 125 και δεύτερη γενικής την Ιωάννα, αμφότερες με Yamaha.

Τα δεύτερα σκέλη για τους παραπάνω αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που ολοένα και δυσκόλευαν και προχώρησαν εσπευσμένα στις απονομές για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να αποχωρήσουν.

  ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΜΑ Supercross 2026, 12oς Γύρος: Deegan και Roczen πρωταγωνιστούν με φόντο τους τίτλους

Καθοριστικές εξελίξεις στο St. Louis με τον πρώτο τίτλο Supercross της χρονιάς και φιλανθρωπίες
AMA SX 2026 St.Louis
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/4/2026

Ο Haiden Deegan εξασφάλισε τον 2ο δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στη Δυτική Περιφέρεια των ΗΠΑ, ενώ ο Ken Roczen έβαλε φωτιά στη μάχη των 450 με δεύτερη σερί νίκη.

Ο 12ος γύρος του Πρωταθλήματος Monster Energy AMA Supercross στο St. Louis, συνδύασε αγωνιστική δράση και καλό σκοπό, με το Love Moto Stop Cancer Supercross, στηρίζοντας το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude με όλα τα έσοδα από δημοπρασίες εξοπλισμού των αστέρων του Supercross.

AMA SX 2026 St.Louis

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Haiden Deegan έγραψε ακόμη ένα κεφάλαιο σε μια ήδη εντυπωσιακή καριέρα στη κατηγορία 250SMX. Στο East/West Showdown, ο αναβάτης της Yamaha ξεκίνησε από την έκτη θέση, όμως γρήγορα ανέβηκε στη δεύτερη και στη συνέχεια πέρασε τον ομόσταυλό του, Cole Davies, για να πάρει την πρωτοπορία.

AMA SX 2026 St.Louis

Από εκεί και πέρα, ο Deegan ήταν ασταμάτητος. Με διαφορά που ξεπέρασε τα 15 δευτερόλεπτα, έφτασε άνετα στην έκτη φετινή του νίκη, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον τίτλο της Δυτικής Περιφέρειας. Η 15η θέση του Max Anstie αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς του στέρησε κάθε πιθανότητα να παραμείνει στη μάχη.

AMA SX 2026 St.Louis

Ο Davies τερμάτισε δεύτερος, διατηρώντας τον έλεγχο στη βαθμολογία της Ανατολικής Περιφέρειας, ενώ ο Seth Hammaker συμπλήρωσε το βάθρο και συνεχίζει να πιέζει στη μάχη του τίτλου. Με τέσσερις αγώνες να απομένουν, η διαφορά μεταξύ Davies και Hammaker βρίσκεται πλέον στους 11 βαθμούς, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Αποτελέσματα 12ού γύρου ΑΜΑ 250SMX West/East Showdown  2026, St.Louis

Θέση

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Διαφορά

1

1

Haiden Deegan

Yamaha

-

2

37

Cole Davies

Yamaha

+15.654

3

10

Seth Hammaker

Kawasaki

+27.994

4

25

Nate Thrasher

Yamaha

+29.771

5

34

Ryder DiFrancesco

Husqvarna

+34.954

6

58

Daxton Bennick

Husqvarna

+36.415

7

47

Levi Kitchen

Kawasaki

+44.659

8

89

Devin Simonson

Yamaha

+53.177

9

141

Nick Romano

Kawasaki

+53.957

10

19

Max Vohland

Yamaha

+57.023

AMA SX 2026 St.Louis

Στην μεγάλη κατηγορία 450SMX, ο Ken Roczen επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα, κατακτώντας δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Παρά την αρχική πίεση από τους Hunter Lawrence και Jorge Prado, ο Γερμανός πήρε τον έλεγχο της κούρσας και άνοιξε διαφορά ασφαλείας.

AMA SX 2026 St.Louis

Πίσω του, ο Justin Cooper πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, ενώ ο Lawrence ολοκλήρωσε το βάθρο, ανακάμπτοντας μετά από έναν δύσκολο προηγούμενο γύρο.

Αποτελέσματα 12ού γύρου ΑΜΑ 450SMX 2026, St.Louis

Θέση

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Διαφορά

1

94

Ken Roczen

Suzuki

-

2

32

Justin Cooper

Yamaha

+13.295

3

96

Hunter Lawrence

Honda

+19.629

4

26

Jorge Prado

KTM

+22.410

5

1

Cooper Webb

Yamaha

+23.868

6

3

Eli Tomac

KTM

+37.901

7

17

Joey Savatgy

Honda

+42.604

8

27

Malcolm Stewart

Husqvarna

+45.743

9

36

Garrett Marchbanks

Kawasaki

+59.973

10

14

Dylan Ferrandis

Ducati

+1 Lap

AMA SX 2026 St.Louis

Η εξέλιξη αυτή είχε τεράστια σημασία για τη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Lawrence κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με τον Eli Tomac, ο οποίος περιορίστηκε στην έκτη θέση και δεν μπόρεσε να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Την ίδια στιγμή, ο Roczen πλησίασε στους πέντε βαθμούς από την κορυφή, μετατρέποντας τη μάχη του τίτλου σε θρίλερ με πέντε γύρους να απομένουν.

AMA SX 2026 St.Louis

Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 450SMX 2026, St.Louis

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

Διαφορά

1

Eli Tomac

245

-

2

Hunter Lawrence

245

0

3

Ken Roczen

240

-5

4

Cooper Webb

220

-25

5

Justin Cooper

198

-47

6

Joey Savatgy

153

-92

7

Chase Sexton

144

-101

8

Malcolm Stewart

141

-104

9

Jorge Prado

131

-114

10

Justin Hill

117

-128

 

Το St. Louis αποδείχθηκε κομβικό σημείο της σεζόν 2026 με τον έναν τίτλο να κρίνεται και έναν άλλο να παίρνει φωτιά. Με τη δυναμική του Deegan να τον στέλνει πλέον προς την κατηγορία 450 και τον Roczen να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, το πρωτάθλημα του 2026 μπαίνει στην τελική του ευθεία με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 250SMX West 2026, St.Louis

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

Διαφορά

1

Haiden Deegan

190

-

2

Levi Kitchen

133

-57

3

Max Anstie

130

-60

4

Ryder DiFrancesco

127

-63

5

Max Vohland

118

-72

6

Michael Mosiman

107

-83

7

Cameron McAdoo

97

-93

8

Hunter Yoder

92

-98

9

Parker Ross

74

-116

10

Joshua Varize

67

-123

 

AMA SX 2026 St.Louis

Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 250SMX East 2026, St.Louis

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

Διαφορά

1

Cole Davies

136

-

2

Seth Hammaker

125

-11

3

Daxton Bennick

103

-33

4

Jo Shimoda

100

-36

5

Coty Schock

88

-48

6

Devin Simonson

71

-65

7

Nate Thrasher

69

-67

8

Pierce Brown

63

-73

9

Henry Miller

48

-88

10

Derek Kelley

48

-88

11

Caden Dudney

44

-92

12

Cullin Park

40

-96