Motocross Πτολεμαΐδα: Αγώνας επιβίωσης απέναντι σε λάσπη και καιρικές συνθήκες

Νίκη Κουζή στην MX1 με πτώση και τραυματισμό
mx ptolemaida
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2023

Αγώνας επιβίωσης και ασκήσεις Enduro είναι καλύτερη περιγραφή για τον σημερινό αγώνα Motocross στην Πτολεμαΐδα που οι συνθήκες δυσκόλεψαν την διεξαγωγή του. Αν δεν είχε γίνει αυτό, η πίστα θα μας είχε δώσει εκπληκτικό θέαμα με άνεση πρόσβασης για τους θεατές και κίνηση για τις ομάδες στα paddock.

Ωστόσο μέχρι και χαλάζι έφτασε να ρίχνει τις προηγούμενες ημέρες και ώρες σε πρωτοφανή σκηνικά για την εποχή καθιστώντας αδύνατη την αποστράγγιση. Σωστή η απόφαση να ακυρωθούν λοιπόν αγώνες και διαδικασίες του Σαββάτου που ήταν χειρότερη ημέρα από πλευράς καιρού και να μεταφερθούν για σήμερα Κυριακή που η πρόβλεψη ήταν καλύτερη για την αρχή της ημέρας. Η κούραση βέβαια ήταν καθολική για όλους τους αγωνιζόμενους και έτσι το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε όσο νωρίς είχε εκτάκτως προγραμματιστεί. Σκοπός της βιασύνης να προλάβουν να γίνουν περισσότερα σκέλη πριν ξεκινήσει και πάλι να βρέχει μετατρέποντας το περιβάλλον σε σκηνικό κατάλληλο για αγώνες Airboat στην Φλώριντα αντί για Πανελλήνιο Motocross.

Έτσι κι αλλιώς η πίστα δεν θα προλάβαινε να στεγνώσει ιδιαίτερα κάποιες από τις στροφές που το πρόβλημα ήταν μεγάλο, οπότε δεν υπήρχε λόγος να περιμένει κανείς. Φυσικά το χειρότερο όλων ήταν στις μικρές κατηγορίες που οι μικροί μας φίλοι είχαν τιτάνιο άθλο να φέρουν εις πέρας παλεύοντας με τις λάσπες.

mx ptolemaida

Όταν έτρεξε η MX2 η εικόνα από ψηλά έφτασε γρήγορα να είναι από λασπόλουτρο σε τουριστικό θέρετρο και όχι αγώνας γιατί μετά από 2 λεπτά όχι απλά δεν ξεχώριζε ο ένας αναβάτης από τον άλλο, αλλά δεν φαινόντουσαν ούτε και οι μοτοσυκλέτες. Ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσεις τον πρώτο ήταν από τα επίσημα αποτελέσματα, ούτε μεταξύ τους δεν καταλάβαιναν ποιος είναι ποιος. Την πρώτη θέση γενικής πήρε ο Dani Tsankov (#96 Yamaha) με μία δεύτερη και μία πρώτη θέση. Ακολούθησε ο Ζούνης (#37 Yamaha) και ο Niko Malinov (#164). Στην MX125 που τρέχει μαζί με την ΜΧ2 την πρώτη γενικής κράτησε ο Dani και ξεχώρισαν πίσω ο Γανώτης Δημήτρης (#141 Yamaha) ακολουθούμενος από τον Μερκούρη Κωνσταντίνο (#11 KTM) σε έναν από του πιο δύσκολους αγώνες της ημέρας καθώς δεν γινόταν να ξεχωρίσεις αναβάτες και μοτοσυκλέτες...

Στην MX1 το πρώτο σκέλος κέρδισε με άνεση ο Κουζής (#338 Fantic) χωρίς να υπάρχουν μάχες. Έτσι θα κέρδιζε και το δεύτερο αλλά βάλθηκε να αυξήσει ρυθμό και να ρίξει γύρο ακόμη και γύρο στον συνήθη ανταγωνισμό του. Από αυτό τον γρήγορο ρυθμό δεν κατάφερε να αποφύγει μία πτώση που οδήγησε σε εξάρθρωση αντίχειρα αλλά επειδή είναι ο Κουζής δεν έχασε ούτε καν το βάθρο μετά από όλο αυτό, παρά μόνο μία θέση έναντι του Ράδου (#97 GASGAS)  που δεν θέλει καμία ιδιαίτερη πρόσκληση για να κερδίσει αγώνα. Ο Τουρατζίδης (#100 Yamaha) είχε προβλήματα πρόσφυσης, όπως και οι υπόλοιποι φυσικά, ενώ αντιμετώπισε θέμα και με την μάσκα του καταλήγοντας να οδηγεί χωρίς. Απορίας άξιο πως κατάφερνε να συνεχίσει και με τίμημα υγείας φυσικά καθώς θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσει αγωγή και να ξεκουράσει τα μάτια του που ήταν ανοικτά μέσα στην λάσπη. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Κουζής είναι ο νικητής της ημέρας στην ΜΧ1 με μία πρώτη θέση και μία δεύτερη, και ακολουθεί ο Ράδος και ο Τουρατζίδης για την πρώτη τριάδα με τα αναλυτικά αποτελέσματα να υπάρχουν στο τέλος του άρθρου. Όπως είπαμε εχθές ο Λυρίου, ένας από τους ικανότερους αναβάτες απουσίαζε συνέπεια πτώσης που οδήγησε σε κάταγμα κλείδας. Στην MX300 ήταν μόνος του ο Ανδρέας Ανδρέου (#101 Yamaha) που έτσι κι αλλιώς ξεχωρίζει σε επίδοση ακόμη και με ανταγωνισμό.

mx ptolemaida

Στην OPEN ο Αυγέρης (#101 Yamaha) πήρε την νίκη στο πρώτο σκέλος από το μεγάλο φαβορί, τον Τομαρα (#110 Honda) ακολουθούμενος από τον Μπουρικα (#299 Honda).

Στον πρώτο αγώνα της Senior νικητής ήταν φυσικά ο Καρασακαλίδης (#177 GASGAS) που έχει κλειδωμένη την πρώτη θέση του βάθρου ακολουθούμενος από τον Καραναση (#271 Honda) σε έναν δύσκολο αγώνα καθώς οι συνθήκες άλλαζαν διαρκώς. Στο δεύτερο σκέλος κανείς δεν ήθελε να τρέξει πλην τριών περιπτώσεων του Ρίζου Γιώργου (#871 Kawasaki) και Ιακωβίδη Κωνσταντίνου (#54 KTM) που πήραν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα και ο Κουζής Παύλος (#62 Yamaha) που ήταν DSQ.

Στην MX85 τον πρώτο αγώνα κέρδισε ο Ταμβάκος (#66 Yamaha) με δεύτερο τον Χατζακη (#21 Yamaha) και τρίτο τον Τριανταφυλλόπουλο (#241 Yamaha) και στην ΜΧ65 στο πρώτο σκέλος νικητής ο Τσαλίκης (#1 Yamaha) ακολουθούμενος από τον Τρακαδα (#23 KTM) και τον Φωτοπουλο (#911 Yamaha). Αντίστοιχα στον πρώτο αγώνα της MXWOMAN οι αδερφές Λάμπρου είχαν για άλλη μία φορά τον καλύτερο ρυθμό με διαφορά στις δύο διαφορετικές κατηγορίες κυβισμού με πρώτη την Αμαλία με 125 και δεύτερη γενικής την Ιωάννα, αμφότερες με Yamaha.

Τα δεύτερα σκέλη για τους παραπάνω αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που ολοένα και δυσκόλευαν και προχώρησαν εσπευσμένα στις απονομές για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να αποχωρήσουν.

  ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ducati Desmo450 MX - Ακόμη ένα βάθρο και η εξέλιξη συνεχίζεται [VIDEO]

Το motocross μοντέλο της Ducati αναμένεται να βγει στην παραγωγή το 2025
motomag Ducati Desmo450 MX – Ακόμη ένα βάθρο και η εξέλιξη συνεχίζεται [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Ducati έχει επιλέξει να εξελίξει την Desmo450 MX με το δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Motocross πριν τη δούμε την επόμενη χρονιά στις εκθέσεις ως μοντέλο παραγωγής. Στο πλαίσιο της συνεχούς δοκιμής του νέου μοντέλου, ο Alessandro Lupino κατέκτησε στην πίστα Tittoni Circuit Cingoli ακόμη δύο βάθρα για τον δεύτερο γύρο του ιταλικού πρωταθλήματος Motocross.

O Lupino ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, και στους δύο αγώνες που έλαβαν χώρα στo Cingoli κατάφερε με το Desmo450 MX να τερματίσει στην τρίτη θέση του βάθρου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ducati ο δεύτερος αγώνας της χρονιάς τους επέτρεψε να συγκεντρώσουν πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας τους.

Ο επόμενος αγώνας που θα δούμε την motocross μοτοσυκλέτα της Ducati θα είναι στην πίστα Montevarchi στην επαρχία Arezzo στις 25 και 26 Μαΐου. Μέχρι τότε οι Alessandro Lupino και Tony Cairoli, θα συνεχίσουν το πρόγραμμα δοκιμών της Desmo450 MX.

Ετικέτες