MOTOCROSS ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ: Αγώνες και κατάταξη για την λήξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MX

Ένα βήμα πριν την ανακοίνωση των πρωταθλητών
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/10/2022

Κατάταξη και πρώτους αγώνες είχαμε σήμερα στην πίστα Motocross της Σπερχειάδας για τον έκτο και τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MOTOCROSS. Η αρκετά βρεγμένη πίστα δυσκόλεψε στην αρχή της ημέρας τους αναβάτες αλλά στην πορεία κύλισε ομαλά η διεξαγωγή. Εξαίρεση ήταν ο τραυματισμός του νεαρού αναβάτη με το Ν94 στην MX85 που χρειάστηκε να επέμβει ασθενοφόρο και να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις, ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχει κάτι το σοβαρό, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες.

Στην ΜΧ1 ο Τουρατζίδης (#100 Yamaha) συνάντησε αυτή την φορά την αντίσταση του έμπειρου Κουζή (#338 MC450) ο οποίος πέρασε εμπρός αρκετά γρήγορα και κράτησε μία απόσταση ασφαλείας κάνοντας και τον ταχύτερο γύρο με διαφορά μάλιστα και ως ο μόνος αναβάτης στο 1:59! Θεαματικότερος όμως όλων ήταν ο Λυρίου (#161 GAS GAS) που πήρε την τρίτη θέση χαρίζοντας θέαμα στους λιγοστούς θεατές που παραβρέθηκαν στην πίστα.

Συναγωνισμός υπήρχε και στις πίσω θέσεις και γενικά η πρώτη ημέρα της ΜΧ1 έστρωσε το σκηνικό για έναν δυναμικό τελευταίο αγώνα αύριο, Κυριακή!

Στην ΜΧ2 ο Ράδος (#97 Husqvarna) πρωταθλητής ήδη στην κατηγορία, ουσιαστικά πριν τον αυριανό αγώνα, έκανε και πάλι σήμερα την διαφορά ως ταχύτερος όλων με επίσης σημαντική διαφορά από τον δεύτερο.

Αντίστοιχη περίπτωση και ο Τομαρας (#110 Honda) στην OPEN που και σήμερα επικράτησε με διαφορά.

Στην MX65 που έχει πολλές συμμετοχές με νεαρούς αναβάτες και αποτελεί την καλύτερη υπόσχεση για το μέλλον των αγώνων στην χώρα μας, είχαμε νικητή τον Κουκαλιώτη (#125 Yamaha) με τον φοβερό και τρομερό Τσαλίκη (#25 Yamaha) να εξασφαλίζει τον τίτλο.

Στην MX85 για άλλη μία φορά ο ανταγωνισμός ήταν σε πολύ υψηλό βαθμό και υπήρχαν και τα περισσότερα συμβάντα. Ο Μερκούρης (#111 KTM) ταχύτερος με διαφορά όπως πάντα και κάτοχος του φετινού τίτλου πλέον, πήρε την εκκίνηση όμως στο πίσω κομμάτι της πίστας ήρθαν σε επαφή με τον Ταμβάκο (#66 Yamaha) και ο Παπαδάκης (#177 Yamaha) που στο μεταξύ είχε σημειώσει πτώση, τους προλαβαίνει και μπαίνει στο κυνήγι. Στο μεταξύ συνέβη και το ατύχημα του Γκαργκα (#94 Yamaha) όπου ο αναβάτης που ακολουθούσε προσπάθησε να τον αποφύγει όσο ήταν κάτω αλλά δυστυχώς χτύπησε το κράνος με το μαρσπιέ και μετά την μεταφορά του με ασθενοφόρο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι κάτι σοβαρό. Στο τέλος του αγώνα η διεκδίκηση θέσης μεταξύ Παπαδάκη και Ταμβάκου έφερε υψηλό ανταγωνισμό με τον Ταμβάκο να σημειώνει πτώση και να τραυματίζει τον ώμο του.

Στις κατηγορία των γυναικών η Λάμπρου Ιωάννα (#7 Yamaha) πήρε μία άνετη νίκη όπως ακριβώς ήταν βέβαιο πως θα καταφέρει να κάνει, και μαζί και τον τίτλο.

Ακολουθούν οι πρώτες φωτογραφίες των σημερινών νικητών και αγώνων και αναλυτικά τα αποτελέσματα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

AMA Supercross 2023, 1ος γύρος - Ο Eli Tomac παίρνει μια απίστευτη νίκη

Έπεσε ενώ ήταν πρώτος, τον πέρασαν οι προπορευόμενοι, καβάλησε και τους πέρασε ξανά
Eli Tomac
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος AMA Supercross 2023, στον αγώνα Aneheim 1 στις 7 Ιανουαρίου, ο Πρωταθλητής του 2022 στη μεγάλη κατηγορία Eli Tomac μπήκε με το δεξί στον δρόμο για την υπεράσπιση του τίτλου των 450, καθώς παρόλο που έπεσε, κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά και να πάρει τη νίκη!

Ο πρώτος γύρος του AMA SX 2023 ήταν και ο πρώτος για τον νέο θεσμό AMA SuperMotocross, που οι Αμερικανοί ονομάζουν “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα”, χωρίς να έχουν όμως τη σφραγίδα της FIM.

Στον αγώνα των 450SX, ο Colt Nichols της Honda έκανε την καλύτερη εκκίνηση, όμως αμέσως μετά πέρασε μπροστά ο Justin Barcia της GASGAS. Κοντά βρισκόταν τόσο ο Tomac της Yamaha, όσο και ο Ken Roczen της Suzuki.

O Tomac όμως ήταν σε μια κλάση μόνος του, καθώς σύντομα πέρασε με άνεση πρώτος, και έδειχνε έτοιμος να… αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω του τους πάντες.

Και ξαφνικά, σε ένα λάθος από αυτά που δεν συνηθίζει, ο Tomac έπεσε σε ένα scrub, με αποτέλεσμα να τον περάσουν οι 4 αναβάτες που ακολουθούσαν. Κανένα πρόβλημα. Ο Tomac καβλά ξανά, και τους περνά για μία ακόμη φορά, παίρνοντας μια θριαμβευτική νίκη, και δείχνοντας πως είναι ένα σκαλί πάνω από όλους όσον αφορά στην ταχύτητα.

Η τελική πρώτη δεκάδα στα 450SX είχε ως εξής:

1. Eli Tomac, Yamaha

2. Cooper Webb, KTM

3. Chase Sexton, Honda

4. Dylan Ferrandis, Yamaha

5. Ken Roczen, Suzuki

6. Colt Nichols, Honda

7. Jason Anderson, Kawasaki

8. Aaron Plessinger, KTM

9. Adam Cianciarulo, Kawasaki

10. Joey Savatgy, Kawasaki

Στα 250SX, είχαμε αγώνα που αφορούσε στην κατηγορία της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α., με νικητή τον Jett Lawrence της Honda, που τέθηκε επικεφαλής από την αρχή.

Η τελική δεκάδα της κατηγορίας Western Regional 250SX ήταν η εξής:

1. Jett Lawrence, Honda

2. RJ Hampshire, Husqvarna

3. Cameron McAdoo, Kawasaki

4. Mitchell Oldenburg, Honda

5. Max Vohland, KTM

6. Enzo Lopes, Yamaha

7. Levi Kitchen, Yamaha

8. Phillip Nicoletti, Yamaha

9. Stilez Robertson, Yamaha

10. Derek Kelley, KT

Επόμενος αγώνας στις 14 Ιανουαρίου, στο RingCentral Coliseum του Oakland στην Καλιφόρνια.