MOTOCROSS ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ: Αγώνες και κατάταξη για την λήξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MX

Ένα βήμα πριν την ανακοίνωση των πρωταθλητών
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/10/2022

Κατάταξη και πρώτους αγώνες είχαμε σήμερα στην πίστα Motocross της Σπερχειάδας για τον έκτο και τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MOTOCROSS. Η αρκετά βρεγμένη πίστα δυσκόλεψε στην αρχή της ημέρας τους αναβάτες αλλά στην πορεία κύλισε ομαλά η διεξαγωγή. Εξαίρεση ήταν ο τραυματισμός του νεαρού αναβάτη με το Ν94 στην MX85 που χρειάστηκε να επέμβει ασθενοφόρο και να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις, ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχει κάτι το σοβαρό, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες.

Στην ΜΧ1 ο Τουρατζίδης (#100 Yamaha) συνάντησε αυτή την φορά την αντίσταση του έμπειρου Κουζή (#338 MC450) ο οποίος πέρασε εμπρός αρκετά γρήγορα και κράτησε μία απόσταση ασφαλείας κάνοντας και τον ταχύτερο γύρο με διαφορά μάλιστα και ως ο μόνος αναβάτης στο 1:59! Θεαματικότερος όμως όλων ήταν ο Λυρίου (#161 GAS GAS) που πήρε την τρίτη θέση χαρίζοντας θέαμα στους λιγοστούς θεατές που παραβρέθηκαν στην πίστα.

Συναγωνισμός υπήρχε και στις πίσω θέσεις και γενικά η πρώτη ημέρα της ΜΧ1 έστρωσε το σκηνικό για έναν δυναμικό τελευταίο αγώνα αύριο, Κυριακή!

Στην ΜΧ2 ο Ράδος (#97 Husqvarna) πρωταθλητής ήδη στην κατηγορία, ουσιαστικά πριν τον αυριανό αγώνα, έκανε και πάλι σήμερα την διαφορά ως ταχύτερος όλων με επίσης σημαντική διαφορά από τον δεύτερο.

Αντίστοιχη περίπτωση και ο Τομαρας (#110 Honda) στην OPEN που και σήμερα επικράτησε με διαφορά.

Στην MX65 που έχει πολλές συμμετοχές με νεαρούς αναβάτες και αποτελεί την καλύτερη υπόσχεση για το μέλλον των αγώνων στην χώρα μας, είχαμε νικητή τον Κουκαλιώτη (#125 Yamaha) με τον φοβερό και τρομερό Τσαλίκη (#25 Yamaha) να εξασφαλίζει τον τίτλο.

Στην MX85 για άλλη μία φορά ο ανταγωνισμός ήταν σε πολύ υψηλό βαθμό και υπήρχαν και τα περισσότερα συμβάντα. Ο Μερκούρης (#111 KTM) ταχύτερος με διαφορά όπως πάντα και κάτοχος του φετινού τίτλου πλέον, πήρε την εκκίνηση όμως στο πίσω κομμάτι της πίστας ήρθαν σε επαφή με τον Ταμβάκο (#66 Yamaha) και ο Παπαδάκης (#177 Yamaha) που στο μεταξύ είχε σημειώσει πτώση, τους προλαβαίνει και μπαίνει στο κυνήγι. Στο μεταξύ συνέβη και το ατύχημα του Γκαργκα (#94 Yamaha) όπου ο αναβάτης που ακολουθούσε προσπάθησε να τον αποφύγει όσο ήταν κάτω αλλά δυστυχώς χτύπησε το κράνος με το μαρσπιέ και μετά την μεταφορά του με ασθενοφόρο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι κάτι σοβαρό. Στο τέλος του αγώνα η διεκδίκηση θέσης μεταξύ Παπαδάκη και Ταμβάκου έφερε υψηλό ανταγωνισμό με τον Ταμβάκο να σημειώνει πτώση και να τραυματίζει τον ώμο του.

Στις κατηγορία των γυναικών η Λάμπρου Ιωάννα (#7 Yamaha) πήρε μία άνετη νίκη όπως ακριβώς ήταν βέβαιο πως θα καταφέρει να κάνει, και μαζί και τον τίτλο.

Ακολουθούν οι πρώτες φωτογραφίες των σημερινών νικητών και αγώνων και αναλυτικά τα αποτελέσματα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

Δήλωση Red Bull KTM για το ατύχημα του Chase Sexton στο Ironman MX

Απρόβλεπτο μηχανικό πρόβλημα στο πίσω φρένο οδήγησε στην πτώση του πρωταθλητή
KTM Sexton
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/8/2025

Μετά από μια εντυπωσιακή νίκη στο Moto 1 του Ironman MX National το περασμένο Σάββατο, ο εν ενεργεία πρωταθλητής της 450MX Chase Sexton είχε άδοξο φινάλε στη μέρα, καθώς πτώση στο Moto 2 τον έθεσε εκτός μάχης. Η ομάδα της Red Bull KTM Factory Racing εξέδωσε επίσημη δήλωση με περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Ο Ian Harrison, Team Manager της Red Bull KTM, εξήγησε, “Μετά την επιθεώρηση της μοτοσυκλέτας το βράδυ του Σαββάτου και την ανάλυση των δεδομένων, καταλάβαμε καλύτερα τι οδήγησε στην πτώση του Chase στο δεύτερο σκέλος. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν επρόκειτο για λάθος του αναβάτη ή του μηχανικού. Αρχικά πιστεύαμε ότι υπήρξε πρόβλημα στο μπροστινό φρένο, όμως τώρα γνωρίζουμε ότι κάποιο ξένο σώμα μπήκε στο σύστημα του πίσω φρένου, εμποδίζοντας τη λειτουργία του. Έτσι, ο Chase αναγκάστηκε να κόψει ταχύτητα χρησιμοποιώντας μόνο το μπροστινό φρένο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο άλμα είχε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με κάθε άλλη φορά μέσα στη μέρα”.

Η βλάβη αυτή οδήγησε τελικά στην πτώση, με τη μοτοσυκλέτα να προσγειώνεται πρώτα στη δεξιά πλευρά, γεγονός που γέμισε με λάσπη τη μανέτα του μπροστινού φρένου και την ενεργοποίησε, με συνέπεια ο Sexton να μην μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα.

“Θα αναζητήσουμε λύση ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, αλλά όπως γνωρίζουμε, το motocross είναι σκληρό για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό και η ένταση με την οποία αγωνίζονται οι αναβάτες μας μεγεθύνει κάθε πρόβλημα. Ήταν μια απογοητευτική στιγμή για τον Chase, για την ομάδα και για τους φιλάθλους”, κατέληξε ο Harrison.