MOTOCROSS Σπερχειάδα: Ο 6ος αγώνας ολοκληρώνει το Πρωτάθλημα με θέαμα!

Οι Έλληνες πρωταθλητές χάρηκαν έναν όμορφο αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/10/2022

Για άλλη μία φορά η Σπερχειάδα έδωσε έναν εκπληκτικό αγώνα, τόσο λόγο διαμόρφωσης πίστας, όσο και άρτιας διοργάνωσης από την λέσχη ΛΕΜΑΝ, με εξαίρεση το παράπονο από την κατηγορία OPEN, όπως θα δούμε και παρακάτω. Συνολικά όμως ήταν ένας άρτιος αγώνας με πολύ καλές συνθήκες που ανέδειξε τους φετινούς πρωταθλητές.

Στην MX1 ο Κουζής (#338 MC450) ήδη έτοιμος από εχθές που ξεκάθαρα έδειξε την διάθεσή του στον Τουρατζίδη (#100 Yamaha) πήρε την νίκη και στα δύο σκέλη χωρίς να χρειάζεται να δώσει καμία μάχη. Από την άλλη ο Τουρατσίδης είναι για άλλη μία φορά πρωταθλητής, έχοντας εξασφαλίσει τον τίτλο πριν την τελευταία καρό σημαία και φυσικά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει καθώς πήρε άξια την νίκη με σημαντικό προβάδισμα όλη την χρονιά.

Αν υπήρχε πρωτάθλημα για το θέαμα όμως, τότε αυτό σίγουρα θα πήγαινε στον “whip-master” στον δάσκαλο του scrub, στον Λυρίου (#161 GASGAS) που ξεσήκωσε τους αρκετούς θεατές που σήμερα πήγαν να θαυμάσουν από κοντά τον τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MOTOCROSS. Στην MX300 ο Ανδρέου (#101 Yamaha) δεν είναι μόνο ο φετινός πρωταθλητής για ακόμη μία φορά, αλλά και ο αδιαφιλονίκητα ταχύτερος. Μάλιστα για ακόμη μία φορά πάλευε με τους αναβάτες της MX1 για την γενική κατάταξη και κράτησε πίσω του τον Παπίλα (#22 Honda) τερματίζοντας τέταρτος γενικής και στα δύο σκέλη.

Στην MX2 ο Τζιώρας (#146 KTM) πήρε την εκκίνηση και τις δυο φορές χωρίς φυσικά να αγχωθεί ο Ράδος (#97 Husqvarna) που είναι για άλλη μία φορά πρωταθλητής Ελλάδας ενώ πήρε την νίκη και στα δύο σκέλη με ευκολία. Δεύτερος επίσης και στα δύο σκέλη ο Μπάκας (#29 Yamaha) με τον Τζιώρα να κλείνει την τριάδα. Στην ΜΧ125 ο Φωτάκης (#94 Yamaha) κέρδισε το πρώτο σκέλος αλλά την νίκη στο δεύτερο πήρε ο Θεοδωρίδης (#344 GASGAS) και μαζί και την πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης μέσα στην MX2 φανερώνοντας το υψηλό επίπεδο. Ο Θεοδωρίδης είναι φυσικά και ο πρωταθλητής ΜΧ125!

Στην MX OPEN ο αγώνας ήταν δύσκολος και η απογείωση στα άλματα με αυξημένο κίνδυνο καθώς πήραν εκκίνηση μετά το διάλειμμα σε μία πολύ βρεγμένη πίστα που γλιστρούσε αρκετά και δυσαρέστησε τους αναβάτες, ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχει συνέχεια. Στο πρώτο σκέλος κέρδισε ο Τομαράς (#110 Honda) που μαζί πήρε και το πρωτάθλημα, όπως ήταν βέβαιο και εξασφαλισμένο άλλωστε. Στο δεύτερο σκέλος την νίκη πήρε ο Αυγέρης (#101 Yamaha) με αναπάντεχο δώρο και χωρίς να το περιμένει και ο ίδιος, όταν ο Τομαράς σημείωσε μία πτώση από δικό του λάθος που είχε να κάνει με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και της προσπάθειας, περισσότερο από κάτι άλλο, ωστόσο βγήκε και πάλι δεύτερος.

Στην MX Senior ελπίζουμε πως δεν υπάρχει αναγνώστης που δεν φαντάστηκε πρωταθλητή τον Καρασακαλίδη (#177 GASGAS) που πήρε και τις δύο τελευταίες νίκες για την φετινή σεζόν, μαζί με έναν τίτλο που έγραφε το όνομά του από την αρχή του έτους!

Στην MX85 ο φοβερός και αλάνθαστος σήμερα Μερκούρης (#111 KTM) πήρε άλλη μία νική και φυσικά και το πρωτάθλημα που είχε εξασφαλισμένο. Σε περίπτωση που του χρόνου ανέβει κατηγορία θα φέρει αυξημένο ανταγωνισμό σε όλη την MX2 και όχι μόνο στην MX125, ενώ αν τον ακολουθήσει και κάποιος ακόμη, τότε νικητής θα είναι το θέαμα. Υποθετικά σενάρια αυτά βέβαια καθώς είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι θα κάνουν οι αναβάτες, μοιάζει όμως το επόμενο λογικό βήμα να είναι αυτό. Στον αγώνα ο Παπαδάκης (#177 Yamaha) πήρε άλλο ένα βάθρο οδηγώντας εξαιρετικά και μετά από μία ατυχία ο ήδη τραυματίας Ταμβάκος (#66 Yamaha) τερμάτησε με καλό χρόνο στην τρίτη θέση και του αξίζουν συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση σε αυτό τον ρυθμό.

Στην ΜΧ65 εκκίνηση πήραν 17 νέα παιδιά αποδεικνύοντας περίτρανα πως όλοι όσοι στηρίζουμε με κόπο το ελληνικό πρωτάθλημα το κάνουμε έχοντας να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον! Μακάρι όλοι τους να συνεχίσουν και να απολαμβάνουν αγώνες αναδεικνύοντας το ΜΧ το καλύτερο ελληνικό πρωτάθλημα από πλευράς συμμετοχών. Την νίκη εδώ πήρε ο φετινός πρωταθλητής, ο Τσαλίκης (#25 Yamaha) με φοβερό ρυθμό οδήγησης. Αντίστοιχα και ο Κουκαλιώτης (#125 Yamaha) που μετρά ήδη μία νίκη ήταν εξαιρετικά γρήγορος και με μία δεύτερη θέση συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στον έκτο αγώνα, με το βάθρο να συμπληρώνει ο Τρακαδας Ανδρέας (#24 KTM).

Στην MX Women η Λάμπρου Ιωάννα (#7 Yamaha) επικράτησε της αδερφής της και των υπολοίπων για ακόμη μία φορά ενώ είναι ήδη πρωταθλήτρια Ελλάδας. Αξίζει να αναφερθεί πως ο ρυθμός των τεσσάρων γυναικών είναι εξαιρετικός και αποτελούν τις καλύτερες πρέσβειρες στο άθλημα του MOTOCROSS!

Κατά την απονομή κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο Γεωργαντά.

Υπόσχεση δόθηκε για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον στο πρωτάθλημα, ενδεχομένως και με ακόμη περισσότερους αγώνες. Σε κάθε περίπτωση οι λέσχες τώρα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και έχουν παλέψει για να ανέβει το επίπεδο αλλά και η ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και κάθε παρευρισκόμενου.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα αναλυτικά και μαζί οι πρώτες φωτογραφίες των νικητών.

Όπως πάντα μία μεγάλη GALLERY φωτογραφιών θα ακολουθήσει άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MXGP – Βελτιώνει την οργάνωση και την ασφάλεια των αγώνων με το FIM TV Control

Το νέο σύστημα τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά στο GP της Ανδαλουσίας
mxgp tv control
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/3/2026

Το σαββατοκύριακο 21-22 Μαρτίου κατά τον δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross στην Almonte της Ανδαλουσίας (Ισπανία) εγκαινιάστηκε το νέο σύστημα FIM TV Control. Πρόκειται για ένα βήμα εκσυγχρονισμού που έρχεται κάπως καθυστερημένα στον χώρο του ΜΧ, καθώς ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στους αγώνες ταχύτητας, MotoGP και WSBK.

Σε ένα Control Room στον χώρο της διοίκησης του αγώνα οι αγωνοδίκες θα έχουν στη διάθεσή τους ζωντανό τηλεοπτικό σήμα από όλες τις κάμερες της μετάδοσης του αγώνα, καθώς και μερικές ακόμη πηγές όπως προβολές από drones που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του Grand Prix, βάσει των οποίων αποκτούν άμεση γνώση των τεκταινόμενων στην πίστα χωρίς να χρειάζεται πρώτα επικοινωνία με τους κριτές που βρίσκονται στα διάφορα σημεία της.

mxgp tv control

Το πρώτο προφανές όφελος αυτού του συστήματος είναι η βελτίωση της ασφάλειας των αγώνων, καθώς κάθε συμβάν θα αντιμετωπίζεται πιο γρήγορα μέσω της κεντρικής διοίκησης (Race Direction), ό,τι κι αυτό σημαίνει: λήψη αποφάσεων, ιατρική βοήθεια κ.ο.κ.

Επιπλέον, οι αγωνοδίκες αποκτούν ένα εργαλείο για την τήρηση και επιβολή των κανονισμών, έχοντας άμεση άποψη για ο,τιδήποτε συμβεί οπουδήποτε στην πίστα, αποφασίζοντας για την κατάλληλη δράση και τυχόν ποινές πολύ πιο γρήγορα.

Ο Διευθυντής της Επιτροπής Motocross (CMS) της FIM, Antonio Alía, δήλωσε σχετικώς: “Μια νέα εποχή για τον τρόπο που θα διοικούνται οι αγώνες MXGP και MX2 έχει ήδη ξεκινήσει. Από τον αγώνα MXGP της Ισπανίας και μετά, σε κάθε αγώνα, η FIM Race Direction θα μπορεί να ελέγχει τι συμβαίνει σε κάθε session μέσω του ολοκαίνουργιου Control Room. Αυτό το σύστημα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε κάθε δράση μέσα στην πίστα χάρη στη συνεργασία με την Infront Moto Racing, τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και την τεχνική υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων στελεχών. Αυτό το βήμα μας ανοίγει την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, αλλά επιπλέον θα μας προσφέρει πολύτιμα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουμε ιατρικές και διαιτητικές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την αθλητική πλευρά το πρωταθλήματος με πιο επαγγελματικό τρόπο, αναλύοντας και καταγράφοντας τις αθλητικές πτυχές των αγώνων λεπτομερώς και από κάθε οπτική γωνία, συμπεριλαμβάνοντας και την εικόνα των drones. Αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού στο κοντινό μέλλον θα εμπλουτιστεί με περισσότερα εργαλεία και συσκευές, είμαστε δε σίγουροι πως αυτή η εξέλιξη θα συνεχίσει να βελτιώνει τον τρόπο που διοικείται και παρακολουθείται το Motocross.”

Ετικέτες