MOTOCROSS Σπερχειάδα: Ο 6ος αγώνας ολοκληρώνει το Πρωτάθλημα με θέαμα!

Οι Έλληνες πρωταθλητές χάρηκαν έναν όμορφο αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/10/2022

Για άλλη μία φορά η Σπερχειάδα έδωσε έναν εκπληκτικό αγώνα, τόσο λόγο διαμόρφωσης πίστας, όσο και άρτιας διοργάνωσης από την λέσχη ΛΕΜΑΝ, με εξαίρεση το παράπονο από την κατηγορία OPEN, όπως θα δούμε και παρακάτω. Συνολικά όμως ήταν ένας άρτιος αγώνας με πολύ καλές συνθήκες που ανέδειξε τους φετινούς πρωταθλητές.

Στην MX1 ο Κουζής (#338 MC450) ήδη έτοιμος από εχθές που ξεκάθαρα έδειξε την διάθεσή του στον Τουρατζίδη (#100 Yamaha) πήρε την νίκη και στα δύο σκέλη χωρίς να χρειάζεται να δώσει καμία μάχη. Από την άλλη ο Τουρατσίδης είναι για άλλη μία φορά πρωταθλητής, έχοντας εξασφαλίσει τον τίτλο πριν την τελευταία καρό σημαία και φυσικά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει καθώς πήρε άξια την νίκη με σημαντικό προβάδισμα όλη την χρονιά.

Αν υπήρχε πρωτάθλημα για το θέαμα όμως, τότε αυτό σίγουρα θα πήγαινε στον “whip-master” στον δάσκαλο του scrub, στον Λυρίου (#161 GASGAS) που ξεσήκωσε τους αρκετούς θεατές που σήμερα πήγαν να θαυμάσουν από κοντά τον τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MOTOCROSS. Στην MX300 ο Ανδρέου (#101 Yamaha) δεν είναι μόνο ο φετινός πρωταθλητής για ακόμη μία φορά, αλλά και ο αδιαφιλονίκητα ταχύτερος. Μάλιστα για ακόμη μία φορά πάλευε με τους αναβάτες της MX1 για την γενική κατάταξη και κράτησε πίσω του τον Παπίλα (#22 Honda) τερματίζοντας τέταρτος γενικής και στα δύο σκέλη.

Στην MX2 ο Τζιώρας (#146 KTM) πήρε την εκκίνηση και τις δυο φορές χωρίς φυσικά να αγχωθεί ο Ράδος (#97 Husqvarna) που είναι για άλλη μία φορά πρωταθλητής Ελλάδας ενώ πήρε την νίκη και στα δύο σκέλη με ευκολία. Δεύτερος επίσης και στα δύο σκέλη ο Μπάκας (#29 Yamaha) με τον Τζιώρα να κλείνει την τριάδα. Στην ΜΧ125 ο Φωτάκης (#94 Yamaha) κέρδισε το πρώτο σκέλος αλλά την νίκη στο δεύτερο πήρε ο Θεοδωρίδης (#344 GASGAS) και μαζί και την πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης μέσα στην MX2 φανερώνοντας το υψηλό επίπεδο. Ο Θεοδωρίδης είναι φυσικά και ο πρωταθλητής ΜΧ125!

Στην MX OPEN ο αγώνας ήταν δύσκολος και η απογείωση στα άλματα με αυξημένο κίνδυνο καθώς πήραν εκκίνηση μετά το διάλειμμα σε μία πολύ βρεγμένη πίστα που γλιστρούσε αρκετά και δυσαρέστησε τους αναβάτες, ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχει συνέχεια. Στο πρώτο σκέλος κέρδισε ο Τομαράς (#110 Honda) που μαζί πήρε και το πρωτάθλημα, όπως ήταν βέβαιο και εξασφαλισμένο άλλωστε. Στο δεύτερο σκέλος την νίκη πήρε ο Αυγέρης (#101 Yamaha) με αναπάντεχο δώρο και χωρίς να το περιμένει και ο ίδιος, όταν ο Τομαράς σημείωσε μία πτώση από δικό του λάθος που είχε να κάνει με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και της προσπάθειας, περισσότερο από κάτι άλλο, ωστόσο βγήκε και πάλι δεύτερος.

Στην MX Senior ελπίζουμε πως δεν υπάρχει αναγνώστης που δεν φαντάστηκε πρωταθλητή τον Καρασακαλίδη (#177 GASGAS) που πήρε και τις δύο τελευταίες νίκες για την φετινή σεζόν, μαζί με έναν τίτλο που έγραφε το όνομά του από την αρχή του έτους!

Στην MX85 ο φοβερός και αλάνθαστος σήμερα Μερκούρης (#111 KTM) πήρε άλλη μία νική και φυσικά και το πρωτάθλημα που είχε εξασφαλισμένο. Σε περίπτωση που του χρόνου ανέβει κατηγορία θα φέρει αυξημένο ανταγωνισμό σε όλη την MX2 και όχι μόνο στην MX125, ενώ αν τον ακολουθήσει και κάποιος ακόμη, τότε νικητής θα είναι το θέαμα. Υποθετικά σενάρια αυτά βέβαια καθώς είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι θα κάνουν οι αναβάτες, μοιάζει όμως το επόμενο λογικό βήμα να είναι αυτό. Στον αγώνα ο Παπαδάκης (#177 Yamaha) πήρε άλλο ένα βάθρο οδηγώντας εξαιρετικά και μετά από μία ατυχία ο ήδη τραυματίας Ταμβάκος (#66 Yamaha) τερμάτησε με καλό χρόνο στην τρίτη θέση και του αξίζουν συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση σε αυτό τον ρυθμό.

Στην ΜΧ65 εκκίνηση πήραν 17 νέα παιδιά αποδεικνύοντας περίτρανα πως όλοι όσοι στηρίζουμε με κόπο το ελληνικό πρωτάθλημα το κάνουμε έχοντας να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον! Μακάρι όλοι τους να συνεχίσουν και να απολαμβάνουν αγώνες αναδεικνύοντας το ΜΧ το καλύτερο ελληνικό πρωτάθλημα από πλευράς συμμετοχών. Την νίκη εδώ πήρε ο φετινός πρωταθλητής, ο Τσαλίκης (#25 Yamaha) με φοβερό ρυθμό οδήγησης. Αντίστοιχα και ο Κουκαλιώτης (#125 Yamaha) που μετρά ήδη μία νίκη ήταν εξαιρετικά γρήγορος και με μία δεύτερη θέση συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στον έκτο αγώνα, με το βάθρο να συμπληρώνει ο Τρακαδας Ανδρέας (#24 KTM).

Στην MX Women η Λάμπρου Ιωάννα (#7 Yamaha) επικράτησε της αδερφής της και των υπολοίπων για ακόμη μία φορά ενώ είναι ήδη πρωταθλήτρια Ελλάδας. Αξίζει να αναφερθεί πως ο ρυθμός των τεσσάρων γυναικών είναι εξαιρετικός και αποτελούν τις καλύτερες πρέσβειρες στο άθλημα του MOTOCROSS!

Κατά την απονομή κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο Γεωργαντά.

Υπόσχεση δόθηκε για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον στο πρωτάθλημα, ενδεχομένως και με ακόμη περισσότερους αγώνες. Σε κάθε περίπτωση οι λέσχες τώρα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και έχουν παλέψει για να ανέβει το επίπεδο αλλά και η ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και κάθε παρευρισκόμενου.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα αναλυτικά και μαζί οι πρώτες φωτογραφίες των νικητών.

Όπως πάντα μία μεγάλη GALLERY φωτογραφιών θα ακολουθήσει άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MXGP, Ολλανδία: Κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον Jeffrey Herlings – Καλπασμός Triumph στην ΜΧ2 [Video]

Ο Ολλανδός κυριάρχησε απόλυτα για τέταρτο συνεχόμενο Grand Prix μπροστά στους συμπατριώτες του
jeffrey herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

24/8/2026

Τελευταία φορά που κάποιος κατάφερε να κόψει μερικούς βαθμούς από τον επελαύνοντα Jeffrey Herlings (Honda) ήταν πριν περίπου έναν μήνα στο Αγγλικό GP, ενώ η προηγούμενη φορά που ο Ολλανδός δεν πήρε τη νίκη και στα δύο σκέλη του αγώνα μας πάει ακόμη πιο πίσω, στις αρχές Ιουλίου και τη Νότια Αφρική.

Έκτοτε ο Herlings δείχνει πλήρως αναζωογονημένος πάνω στη νέα του μοτοσυκλέτα και στα τελευταία τέσσερα Grand Prix έχει πάρει το απόλυτο των βαθμών: 60 στο σύνολο, 10 από την προκριματική φάση και από ένα 25άρι σε κάθε σκέλος.

mxgp arnhem

Φτάνοντας στον 16ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, ο Herlings είχε μια σπουδαία διοργάνωση μπροστά του, καθώς η δράση μας έφερε στην αμμώδη πίστα Motorsportpark Gelderland Midden κοντά στην πόλη Arnhem της Ολλανδίας, με ένα θερμότατο κοινό συμπατριωτών του να τον στηρίζει καθώς πλησιάζει ολοταχώς προς το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP – και να ισοφαρίσει τα τρία ΜΧ2 που επίσης κατέχει.

Ο Lucas Coenen (KTM) επέστρεψε από απουσία λόγω τραυματισμού για να δοκιμάσει να τρέξει, ωστόσο μετά από μια πτώση στα χρονομετρημένα του Σαββάτου (22/8) ο Βέλγος δεν έδωσε εν τέλει το παρών στον αγώνα της Ολλανδίας.

Στο μεταξύ οι θεατές είχαν πολλά να υποστηρίξουν και να πανηγυρίσουν και, εκτός του Herlings, ένας άλλος συμπατριώτης τους φρόντισε να τους δώσει λόγους να πανηγυρίζουν. Ο λόγος για τον Kay de Wolf (Husqvarna), o οποίος τερμάτισε δύο φορές δεύτερος πίσω από τον Herlings, σκαρώνοντας ένα ονειρεμένο 1-2 ως δωράκι για τους Ολλανδούς φιλάθλους.

kay de wolf
Kay de Wolf (Husqvarna, MXGP)

Στον πρώτο αγώνα της MXGP ο Herlings τα βρήκε σκούρα, έχοντας ξεκινήσει με ένα λάθος που παραλίγο να οδηγήσει σε πτώση και εξαιτίας του οποίου έμεινε τρίτος στον πρώτο γύρο. Χρειάστηκε να δώσει μια δυνατή μάχη με τον de Wolf, που οδηγούσε ως τότε τον αγώνα, μέχρι τον 12ο γύρο όταν πέρασε μπροστά και δεν ξανασχολήθηκε με τα τεκταινόμενα πίσω του.

Δεύτερος τερμάτισε ο de Wolf και τρίτος ο Tim Gajser (Yamaha), που δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την τριάδα του βάθρου.

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP o Herlings έκανε ιδανική εκκίνηση, πήρε τη Holeshot και οδήγησε τον αγώνα από την αρχή ως το τέλος του. Ο μόνος που προσπάθησε να τον απειλήσει ήταν ο de Wolf, ο οποίος χρειάστηκε να παλέψει πολύ για να ξεμπερδέψει από το πλήθος ως δεύτερος του αγώνα και στο τέλος έδειχνε πως θα μας χάριζε μια μονομαχία για τη νίκη, πλησιάζοντας τον Herlings στο 1,5 δευτερόλεπτο με τρεις ακόμη γύρους να απομένουν.

tom vialle
Tom Vialle (Honda, MXGP)

Κάπου εκεί ήρθε το λάθος για τον de Wolf, το οποίο δεν του κόστισε μεν τη δεύτερη θέση καθώς είχε χαώδη διαφορά από τον τρίτο, αλλά ουσιαστικά τέλειωσε κάθε ελπίδα να ζορίσει τον πρωτοπόρο στο τέλος του αγώνα.

Έτσι πίσω από το σταθερό δίδυμο Herlings-De Wolf στις δύο πρώτες θέσεις, το βάθρο του σκέλους συμπληρώθηκε από τον ομόσταυλο του Herlings, Tom Vialle (Honda).

Στο συνολικό αποτέλεσμα του Ολλανδικού MXGP, ο Herlings ήταν πρώτος με το απόλυτο των βαθμών (60), ο de Wolf δεύτερος και ο Vialle τρίτος.

Στην κατάταξη ο Herlings έφτασε στους 795 βαθμούς, με τον πρωταθλητή Romain Febvre (Kawasaki) δεύτερο στους 652 και τον Gajser τρίτο στους 611. Με την άνεση των 143 βαθμών που απολαμβάνει ο Herlings, στον επόμενο αγώνα στην Τουρκία θα έχει την πρώτη του ευκαιρία να εξασφαλίσει τον τίτλο πέραν κάθε αριθμητικής αμφιβολίας.

ΜΧ2

camden mc lellan
Camden Mc Lellan (Triumph, MX2)

Στην κατηγορία των 250 κυβικών η Triumph συνεχίζει την επέλασή της, έχοντας και τους δύο αναβάτες της σε μεγάλη φόρμα και μέσα στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, γεγονός που την χρίζει ως φαβορί και στην κατάταξη των Κατασκευαστών.

Στην Ολλανδία οι Guillem Farres και Camden Mc Lellan ανέβασαν ξανά και τις δύο TF 250-X τους στο βάθρο, με τον Mc Lellan να αναδεικνύεται νικητής του αγώνα, τερματίζοντας πρώτος και δεύτερος στα δύο σκέλη του αγώνα.

liam everts
Liam Everts (Husqvarna, MX2)

Ομοίως ο Farres πήρε την τρίτη θέση στο σύνολο του Ολλανδικού Grand Prix με δύο τρίτες θέσεις στα σκέλη του, ενώ μεταξύ τους τερμάτισε ο Liam Everts (Husqvarna) με μια νίκη (2ο σκέλος) και μια τέταρτη θέση (1ο σκέλος).

guillem farres
Guillem Farres (Triumph, MX2)

Έτσι στην βαθμολογία της ΜΧ2 ο Farres διατηρεί την πρωτιά του με 749 βαθμούς, δεύτερος ακολουθεί ο Sacha Coenen (KTM) με 724 και τρίτος καταδιώκει ο Mc Lellan με 712.

Απομένουν τρεις αγώνες ως το τέλος της σεζόν, με τον επόμενο στις 6 Σεπτεμβρίου στην Afyonkarahisar της Τουρκίας.