MXGP 2023, 17ος γύρος, Τουρκία - Όλα ανοιχτά - VIDEO

Στο Αφιόν Καραχισάρ μπορεί να κριθεί ο τίτλος σε όλες τις κατηγορίες
MXGP
Από το

motomag

30/8/2023

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross πηγαίνει στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Αφιόν Καραχισάρ όπου θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου ο 17ος γύρος της χρονιάς, με το ΜΟΤΟ να βρίσκεται εκεί με φυσική παρουσία, για να σας μεταφέρει τα όσα θα συμβούν τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Για την Τουρκία το MXGP (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross), αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας. Αθλητές από όλο τον κόσμο στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν για ακόμη μια χρονιά στην πίστα Afyonkarahisar Motor Sports Center ώστε να διεκδικήσουν το πρώτο σκαλί του βάθρου και τις δάφνες της δόξας, ενώ το πλούσιο θέαμα θα δουν χιλιάδες θεατές τόσο δια ζώσης όσο και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η 17η στροφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross μπορεί να είναι και η πιο καθοριστική για φέτος καθώς σε όλες τις κατηγορίες -MXGP, MX2, MXWomen, EMX250- μπορεί να έχουμε Πρωταθλητή στην Τουρκία. Στη σημαντικότερη κατηγορία, αυτή της MXGP, ο φετινός τίτλος έχει δύο μονομάχους. Ο αναβάτης της GASGAS Jorge Prado φτάνει στην Τουρκία ως πρώτος στη βαθμολογία έχοντας 821 βαθμούς, με τον μεγάλο του αντίπαλο Romain Febvre, αναβάτη της Kawasaki, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση έχοντας 729 βαθμούς. Ο Ισπανός Prado μπορεί στην Τουρκία να σφραγίσει τον τίτλο για φέτος και να πάει στους δύο τελευταίους αγώνες του θεσμού ως Πρωταθλητής, ενώ από την άλλη ο Γάλλος Febvre αναμένεται να εξαντλήσει κάθε διαδικασία ώστε να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά που τον χωρίζει, θέλοντας να κάνει ένα απίθανο comeback στον δρόμο προς τον τίτλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο θα τα δώσουν όλα ενώ και οι υπόλοιποι αναβάτες -21 στο σύνολο, στον αγώνα- μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο καθώς μπορεί να “ρυθμίσουν” τη βαθμολογική διαφορά είτε υπέρ του ενός είτε κατά του άλλου.

MXGP

Και στην MX2 στην Τουρκία μπορεί να έχουμε Πρωταθλητή, ωστόσο εδώ η μάχη του τίτλου αφορά τρεις αναβάτες. Ο Andrea Adamo της KTΜ ηγείται του πρωταθλήματος έχοντας 705 βαθμούς, με τους Liam Evarts (ΚΤΜ) και Jago Geerts (Yamaha) να ακολουθούν έχοντας 633 και 603 βαθμούς αντίστοιχα. Ο Ιταλός Adamo θα θέλει να φύγει από την Τουρκία ως θριαμβευτής, παρ' όλα αυτά οι δύο Βέλγοι αντίπαλοι του στη μάχη του πρωταθλήματος αναμένεται να του βάλουν δύσκολα, καθώς βρίσκονται ακόμη στο παιχνίδι του τίτλου. Ωστόσο το έργο και των τριών δεν θα είναι εύκολο καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη 18 αναβάτες στον δρόμο προς το βάθρο.

Στην MXWomen τα πράγματα όσον αφορά την βαθμολογία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η Courtney Duncan (Kawasaki) φτάνει στην Τουρκία στην πρώτη θέση της βαθμολογίας έχοντας 223 βαθμούς, με τις Daniela Guillen (GASGAS) και Lotte Van Drunen (Kawasaki) να ακολουθούν με 207 και 200 βαθμούς αντίστοιχα. Ο ανταγωνισμός στην Τουρκία θα είναι αυξημένος καθώς συνολικά στην κατηγορία της MXWomen θα δώσουν το παρών 28 αναβάτριες.

MXGP

Στο ίδιο έργο θεατές θα γίνουμε και στην κατηγορία EMX250 στην Τουρκία όπως όλα δείχνουν. Ο Ιταλός αναβάτης Yamaha Andrea Bonacorsi βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας έχοντας 350 βαθμούς, ενώ στο “κατόπι” του συναντάμε τους Kay Karssemakers (Husqvarna) και Cas Valk (Fantic), οι οποίοι έχουν 296 και 264 βαθμούς αντίστοιχα. Οι τρεις τους κατά τη φετινή διάρκεια έχουν βρεθεί πολλές φορές στο βάθρο ωστόσο με τις θέσεις να αλλάζουν από αγώνα σε αγώνα. Στην Τουρκία ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος καθώς στην σχάρα της εκκίνησης θα δούμε 31 αναβάτες.

Ότι και να συμβεί κατά τη διάρκεια των αγώνων στο MXGP της Τουρκίας στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου εσείς θα έχετε την ευκαιρία να το μάθετε καθώς όπως σας είπαμε στην αρχή του άρθρου το MOTO θα είναι στην πίστα Afyonkarahisar Motor Sports Center μεταφέροντας στους αναγνώστες του, όλα όσα συμβαίνουν εκεί.

Ετικέτες

MXGP, Ολλανδία: Κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον Jeffrey Herlings – Καλπασμός Triumph στην ΜΧ2 [Video]

Ο Ολλανδός κυριάρχησε απόλυτα για τέταρτο συνεχόμενο Grand Prix μπροστά στους συμπατριώτες του
jeffrey herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

24/8/2026

Τελευταία φορά που κάποιος κατάφερε να κόψει μερικούς βαθμούς από τον επελαύνοντα Jeffrey Herlings (Honda) ήταν πριν περίπου έναν μήνα στο Αγγλικό GP, ενώ η προηγούμενη φορά που ο Ολλανδός δεν πήρε τη νίκη και στα δύο σκέλη του αγώνα μας πάει ακόμη πιο πίσω, στις αρχές Ιουλίου και τη Νότια Αφρική.

Έκτοτε ο Herlings δείχνει πλήρως αναζωογονημένος πάνω στη νέα του μοτοσυκλέτα και στα τελευταία τέσσερα Grand Prix έχει πάρει το απόλυτο των βαθμών: 60 στο σύνολο, 10 από την προκριματική φάση και από ένα 25άρι σε κάθε σκέλος.

mxgp arnhem

Φτάνοντας στον 16ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, ο Herlings είχε μια σπουδαία διοργάνωση μπροστά του, καθώς η δράση μας έφερε στην αμμώδη πίστα Motorsportpark Gelderland Midden κοντά στην πόλη Arnhem της Ολλανδίας, με ένα θερμότατο κοινό συμπατριωτών του να τον στηρίζει καθώς πλησιάζει ολοταχώς προς το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP – και να ισοφαρίσει τα τρία ΜΧ2 που επίσης κατέχει.

Ο Lucas Coenen (KTM) επέστρεψε από απουσία λόγω τραυματισμού για να δοκιμάσει να τρέξει, ωστόσο μετά από μια πτώση στα χρονομετρημένα του Σαββάτου (22/8) ο Βέλγος δεν έδωσε εν τέλει το παρών στον αγώνα της Ολλανδίας.

Στο μεταξύ οι θεατές είχαν πολλά να υποστηρίξουν και να πανηγυρίσουν και, εκτός του Herlings, ένας άλλος συμπατριώτης τους φρόντισε να τους δώσει λόγους να πανηγυρίζουν. Ο λόγος για τον Kay de Wolf (Husqvarna), o οποίος τερμάτισε δύο φορές δεύτερος πίσω από τον Herlings, σκαρώνοντας ένα ονειρεμένο 1-2 ως δωράκι για τους Ολλανδούς φιλάθλους.

kay de wolf
Kay de Wolf (Husqvarna, MXGP)

Στον πρώτο αγώνα της MXGP ο Herlings τα βρήκε σκούρα, έχοντας ξεκινήσει με ένα λάθος που παραλίγο να οδηγήσει σε πτώση και εξαιτίας του οποίου έμεινε τρίτος στον πρώτο γύρο. Χρειάστηκε να δώσει μια δυνατή μάχη με τον de Wolf, που οδηγούσε ως τότε τον αγώνα, μέχρι τον 12ο γύρο όταν πέρασε μπροστά και δεν ξανασχολήθηκε με τα τεκταινόμενα πίσω του.

Δεύτερος τερμάτισε ο de Wolf και τρίτος ο Tim Gajser (Yamaha), που δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την τριάδα του βάθρου.

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP o Herlings έκανε ιδανική εκκίνηση, πήρε τη Holeshot και οδήγησε τον αγώνα από την αρχή ως το τέλος του. Ο μόνος που προσπάθησε να τον απειλήσει ήταν ο de Wolf, ο οποίος χρειάστηκε να παλέψει πολύ για να ξεμπερδέψει από το πλήθος ως δεύτερος του αγώνα και στο τέλος έδειχνε πως θα μας χάριζε μια μονομαχία για τη νίκη, πλησιάζοντας τον Herlings στο 1,5 δευτερόλεπτο με τρεις ακόμη γύρους να απομένουν.

tom vialle
Tom Vialle (Honda, MXGP)

Κάπου εκεί ήρθε το λάθος για τον de Wolf, το οποίο δεν του κόστισε μεν τη δεύτερη θέση καθώς είχε χαώδη διαφορά από τον τρίτο, αλλά ουσιαστικά τέλειωσε κάθε ελπίδα να ζορίσει τον πρωτοπόρο στο τέλος του αγώνα.

Έτσι πίσω από το σταθερό δίδυμο Herlings-De Wolf στις δύο πρώτες θέσεις, το βάθρο του σκέλους συμπληρώθηκε από τον ομόσταυλο του Herlings, Tom Vialle (Honda).

Στο συνολικό αποτέλεσμα του Ολλανδικού MXGP, ο Herlings ήταν πρώτος με το απόλυτο των βαθμών (60), ο de Wolf δεύτερος και ο Vialle τρίτος.

Στην κατάταξη ο Herlings έφτασε στους 795 βαθμούς, με τον πρωταθλητή Romain Febvre (Kawasaki) δεύτερο στους 652 και τον Gajser τρίτο στους 611. Με την άνεση των 143 βαθμών που απολαμβάνει ο Herlings, στον επόμενο αγώνα στην Τουρκία θα έχει την πρώτη του ευκαιρία να εξασφαλίσει τον τίτλο πέραν κάθε αριθμητικής αμφιβολίας.

ΜΧ2

camden mc lellan
Camden Mc Lellan (Triumph, MX2)

Στην κατηγορία των 250 κυβικών η Triumph συνεχίζει την επέλασή της, έχοντας και τους δύο αναβάτες της σε μεγάλη φόρμα και μέσα στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, γεγονός που την χρίζει ως φαβορί και στην κατάταξη των Κατασκευαστών.

Στην Ολλανδία οι Guillem Farres και Camden Mc Lellan ανέβασαν ξανά και τις δύο TF 250-X τους στο βάθρο, με τον Mc Lellan να αναδεικνύεται νικητής του αγώνα, τερματίζοντας πρώτος και δεύτερος στα δύο σκέλη του αγώνα.

liam everts
Liam Everts (Husqvarna, MX2)

Ομοίως ο Farres πήρε την τρίτη θέση στο σύνολο του Ολλανδικού Grand Prix με δύο τρίτες θέσεις στα σκέλη του, ενώ μεταξύ τους τερμάτισε ο Liam Everts (Husqvarna) με μια νίκη (2ο σκέλος) και μια τέταρτη θέση (1ο σκέλος).

guillem farres
Guillem Farres (Triumph, MX2)

Έτσι στην βαθμολογία της ΜΧ2 ο Farres διατηρεί την πρωτιά του με 749 βαθμούς, δεύτερος ακολουθεί ο Sacha Coenen (KTM) με 724 και τρίτος καταδιώκει ο Mc Lellan με 712.

Απομένουν τρεις αγώνες ως το τέλος της σεζόν, με τον επόμενο στις 6 Σεπτεμβρίου στην Afyonkarahisar της Τουρκίας.