MXGP 2023, 18ος γύρος, Ιταλία, 1η ημέρα: Laengenfelder και Forato νικητές στους κατατακτήριους αγώνες

Με τους πρωτοπόρους στις κατηγορίες MXGP, Prado και MX2, Adamo να είναι ουσιαστικά οι κερδισμένοι
MXGP 2023, 18ος γύρος, Ιταλία, 1η ημέρα: Laengenfelder και Forato νικητές στους κατατακτήριους αγώνες
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/9/2023

Η αγωνιστική δράση στον 18ο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, o οποίος διεξάγεται στην Ιταλία ξεκίνησε σήμερα με τους συμμετέχοντες στις κατηγορίες MXGP και MX2 να χαρίζουν πλούσιο θέαμα στους δύο Ram Qualifying Race -κατατακτήριους αγώνες.

MXGP

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 18ου γύρου του MXGP στην πίστα της Maggiora ξεκίνησε με την ελεύθερη προπόνηση των αναβατών των δύο κατηγοριών. Πρώτη στην πίστα μπήκε η κατηγορία MX2, με τους αναβάτες να προσπαθούν να εγκλιματιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο με τις συνθήκες της γεμάτης λάσπη πίστας όσο και με τις ρυθμίσεις των μοτοσυκλετών τους. Λίγο αργότερο είδαμε να εισέρχονται στην πίστα οι αναβάτες της κατηγορίας MXGP, ώστε να κάνουν με την σειρά τους την δική τους ελεύθερη προπόνηση. Ωστόσο το μυαλό όλων ήταν στραμμένο στους δύο Ram Qualifying Race των δύο κατηγοριών που θα ξεκινούσαν λίγο αργότερα.

MX2

MX2 Ram Qualifying Race

Στην πίστα Maggiora πρώτη έκανε την εμφάνιση της η κατηγορία MX2, με τους 34 συμμετέχοντες να ετοιμάζονται για τον Ram Qualifying Race -κατατακτήριο αγώνα-, ο οποίος χαρίζει πολύτιμους πόντους στην κούρσα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος η οποία επί της ουσίας έχει δύο μονομάχους, τον Andrea Adamo και τον Liam Evarts, οι οποίοι αμφότεροι αγωνίζονται για την Red Bull KTM Factory Racing.

Με το που έπεσαν οι μπάρες, ο αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing, Liam Everts #72 ξεκίνησε ταχύτερα όλων με τον ίδιο να βρίσκεται στην πρωτοπορία, ωστόσο φτάνοντας στην πρώτη στροφή ο Βέλγος έπεσε λόγω της λασπωμένης πίστας με τον αγώνα του να καταστρέφεται με το καλημέρα καθώς μέχρι να σηκώσει την μοτοσυκλέτα του και να συνεχίσει είχε ήδη πέσει στην τελευταία θέση της MX2. Από την άλλη αυτό το στραβοπάτημα του Everts εκμεταλλεύτηκε ο Camden Mc Lellan (JM Honda Racing) #122, με τον Νοτιοαφρικανό να κάνει την έκπληξη οδηγώντας την κούρσα. Πίσω από τον Mc Lellan στα πρώτα στάδια του αγώνα βρίσκονταν οι Simon Laengenfelder #516 (Red Bull GASGAS Factory Racing), Andrea Adamo #80 (Red Bull KTMFactory Racing), Jago Geerts #93 (Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team) και Kevin Horgmo #24 (F&H Kawasaki Racing Team). Με τους γύρους να περνούν στην λασπωμένη πίστα της Maggiora, ο Mc Lellan όχι απλά ήταν ταχύτερος όλων αλλά άνοιγε συνεχώς τη διαφορά από τους διώκτες του, οι οποίοι δεν μπορούσαν με τη σειρά τους να ακολουθήσουν αυτόν τον ρυθμό.

Όσον αφορά τον Everts τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο με τον Βέλγο να μην μπορεί να περάσει ούτε τους αργότερους συνδυασμούς ώστε να καταφέρει να μπει στην βαθμολογούμενη δεκάδα. Από την άλλη ο Adamo έβλεπε τα πράγματα να κυλούν ομαλά για αυτόν καθώς ο αγώνας του μεγάλου του αντιπάλου στην κούρσα του πρωταθλήματος είχε καταστραφεί από τον πρώτο γύρο. Μπαίνοντας στα τελευταία στάδια του αγώνα όλοι πίστευαν πως ο Mc Lellan θα πανηγύριζε με εντυπωσιακό τρόπο την νίκη ωστόσο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ιδιαίτερα στο motocross ποτέ μην λες ποτέ! Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο και έχοντας διαφορά ασφαλείας ο Mc Lellan έκανε ένα οδηγικό λάθος το οποίο οδήγησε σε μια καταστροφική πτώση καθώς του στέρησε τη νίκη.

Το ανέλπιστο αυτό δώρο δεν αρνήθηκε ο Laengenfelder, ο οποίος πέρασε με την μοτοσυκλέτα της GASGAS πρώτος την γραμμή του τερματισμού με τον ίδιο να μην πιστεύει αυτό που είχε συμβεί. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Jago Geerts με τον ίδιο να ανεβάζει την Yamaha στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Την τριάδα συμπλήρωσε ο εκπληκτικός Lucas Coenen #96 (Nestaan Husqvarna Factory Racing), με τον Βέλγο να κρατά πίσω του καθόλη τη διάρκεια του αγώνα τους Adamo και Horgmo, οι οποίοι τερμάτισαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Μετά το τέλος του αγώνα ο Andrea Adamo ήταν ευχαριστημένος με το πως κύλησαν τα πράγματα καθώς είδε τον μεγάλο του αντίπαλο και teammate στην Red Bull KTM Factory Racing, Everts να μένει εκτός βαθμών και τον ίδιο να αυξάνει την πρωτοπορία του στην βαθμολογία του πρωταθλήματος στους 53 βαθμούς.

MXGP

MXGP Ram Qualifying Race

Μετά το τέλος του κατατακτηρίου αγώνα της κατηγορίας MX2 σειρά είχε η μεγάλη κατηγορία MXGP. Οι συνθήκες στην πίστα ήταν αρκετά δύσκολες με την λάσπη πλέον να βάζει δύσκολα στους αναβάτες ειδικότερα κατά τα πρώτα στάδια του αγώνα. Με γνώμονα όλα αυτά, θα περίμενε κανείς πως ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Jorge Prado #61 (Red Bull GASGAS Factory Racing) δεν θα ήταν είναι τόσο επιθετικός στο ξεκίνημα του αγώνα. Αντιθέτως όμως ο Ισπανός πετάχτηκε σαν βέλος αρπάζοντας την πρωτοπορία, δείχνοντας πως έχει ξεχάσει το κακό Σαββατοκύριακο που είχε στην Τουρκία.

Στον πρώτο γύρο πίσω από τον Prado είχαν βρεθεί οι Alberto Forato #303 (KTM SM Action Racing Team Yuasa Battery), Tim Gajser #243 (Team HRC) και Jeremy Seewer #91 (Monster Energy Yamaha Factory MXGP). Από την άλλη ο έτερος διεκδικητής του πρωταθλήματος Romain Febvre #3 (Kawasaki Racing Team MXGP) είχε βρεθεί στις πιο πίσω θέσεις με τον Γάλλο να προσπαθεί να ανακάμψει όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε να μείνει κοντά στον Prado. Με τους πρώτους να έχουν παραπλήσιο ρυθμό η μάχη για την νίκη ήταν αμφίρροπη καθώς οι διαφορές ήταν πολύ μικρές, ενώ σιγά σιγά ο Febvre πλησίαζε το γκρουπάκι των πρώτων. Εκτός διεκδίκησης της νίκης θα έβγαινε λίγο αργότερα ο Seewer της Υamaha, καθώς ο Ελβετός είχε ένα γλίστρημα το οποίο τον έριξε στην δέκατη θέση.

Με τον αναβάτη της Yamaha εκτός ο Febvre είχε καταφέρει να ανακτήσει ακόμη μία θέση χωρίς κόπο, ενώ με τη σειρά του ο Ιταλός Forato είχε καταφέρει να περάσει τον Prado οδηγώντας τον αγώνα. Ο νικητής της Τουρκίας Gajser ο οποίος βρίσκονταν στην τρίτη θέση προσπαθούσε με τη σειρά του να βρει ένα τρόπο να περάσει τον Prado αλλά ταυτόχρονα να μην χάσει και χρόνο από τον τέταρτο Febvre που ολοένα και πλησίαζε καθώς είχε “ανοικτό δρόμο” μπροστά του. Ο αναβάτης της Honda Gajser τελικά έκανε την επίθεση του ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, με τον Prado να πέφτει στην τρίτη θέση.

Κερδισμένος από αυτές τις μονομαχίες ήταν η έκπληξη του αγώνα, ο Ιταλός Forato, ο οποίος έπρεπε να μείνει για λίγους γύρους συγκεντρωμένος ώστε να κατακτήσει την πρώτη νίκη του στο MXGP. Αυτό τελικά συνέβη καθώς ο Forato όχι μόνο δεν έκανε κάποιο λάθος αλλά κατάφερε να περάσει την γραμμή του τερματισμού, έχοντας διαφορά σχεδόν 6 δευτερολέπτων από τον Prado, ο οποίος στα τελευταία στάδια του αγώνα κατάφερε να βρεθεί εκ νέου στη δεύτερη θέση κερδίζοντας ταυτόχρονα πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Τρομερή μάχη είχαμε για την τρίτη θέση του βάθρου καθώς Febvre και Gajser πάλεψαν μέχρι το τέλος, με τον αναβάτη της Kawasaki Febvre να βγαίνει τελικά νικητής. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Tim Gajser, με τον Ruben Fernandez #70 (Team HRC) να συμπληρώνει την πεντάδα. Όσον αφορά την βαθμολογία του πρωταθλήματος ο Prado αύξησε τη διαφορά του από τον Febvre στους 68 βαθμούς.

Το θέαμα στο MXGP της Ιταλίας θα συνεχιστεί αύριο Κυριακή, όπου θα δούμε να διεξάγονται οι δύο κυρίως αγώνες των κατηγοριών MXGP και ΜΧ2

MXGPMXGP

Ετικέτες

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Λόγω έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

Το Σωματείο Α.Μ.Ο.Ε. με επιστολή του προς την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. έκανε γνωστό πως δεν δύναται να διοργανώσει τον τέταρτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη 1 και 2 Ιουνίου καθώς υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας!

Η επιστολή του Σωματείου Α.Μ.Ο.Ε. αναφέρει:

“Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οφείλεται καθαρά και μόνο, στην καθυστέρηση επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την πλευρά του Δήμου Εορδαίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., καθυστέρηση που έγκειται στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας και ειδικότερα στην έκταση των εγκαταστάσεων της πίστας.

Γνωρίζοντας την προσφορά και την αγάπη του Σωματείου προς το άθλημα, από την ίδρυση του -2009- έως και σήμερα, και τις προσπάθειες που κάνει για την ανάδειξη του αθλήματος τόσο στην περιοχή μας όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα για το έτος 2024 εξαιτίας της έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας. Ο αγώνας Scramble μπορεί να διεξαχθεί κανονικά”.

Μένει να δούμε αν το αγωνιστικό καλεντάρι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross φέτος θα έχει έναν αγώνα λιγότερο ή αν η Ομοσπονδία προχωρήσει σε αντικατάσταση του αγώνα της Πτολεμαΐδας.

motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Ετικέτες