MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]

O Herlings στον πρώτο αγώνα έπεσε, σηκώθηκε και κέρδισε με διαφορά 10 δευτερολέπτων
motomag MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/7/2024

Η δέκατη τέταρτη στροφή του πρωταθλήματος μας πρόσφερε ίσως τον συναρπαστικότερο αγώνα μέχρι στιγμής στην MXGP κατηγορία, καθώς είδαμε ένα Jeffrey Herlings από άλλον πλανήτη να κερδίζει τους πάντες με ΚΤΜ. Στην ΜΧ2 κατηγορία ο Kay de Wolf (Husqvarna) κέρδισε για ακόμη έναν αγώνα αυξάνοντας τη διαφορά στο πρωτάθλημα από τον Lucas Coenen.

Ο πρώτος αγώνα της MXGP κατηγορίας ήταν ότι καλύτερο έχουμε δει φέτος καθώς γίναμε μάρτυρες ενός τρομερού και φοβερού ρεσιτάλ οδήγησης του Jeffrey Herlings (ΚΤΜ). Στο ξεκίνημα του αγώνα το Holeshot πήρε ο συνήθης ύποπτος Jorge Prado (GASGAS), με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Tim Gasjer (Honda) να βρίσκεται στην έκτη θέση.

MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]

Ο Prado ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη θέση, προσπαθούσε να κρατήσει πίσω τους Jeffrey Herlings, Jeremy Seewer (Kawasaki), Calvin Vlaanderen (Yamaha), Romain Febvre (Kawasaki) οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πλησιάσουν τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Φτάνοντας στα μισά του αγώνα η διαφορά μεταξύ των πέντε πρώτων ήταν στα 10 δευτερόλεπτα και κάπου εκεί ήρθε η καταστροφή για τον Herlings. O αναβάτης της ΚΤΜ στην προσπάθεια του να μην πέσει πάνω σε έναν άλλο αναβάτη βρέθηκε στο αμμώδες τερέν της Βελγικής πίστας με τον ίδιο να χάνει κάθε ελπίδα για διάκριση ή μήπως όχι τελικά.

Με το που μπήκε πάνω στη μοτοσυκλέτα είδαμε κάτι εξωπραγματικό από τον Herlings. Ο Ολλανδός ήταν λες και είχε μπει σε “cheat mode” καθώς όχι μόνο περνούσε τον έναν μετά τον άλλον αλλά μείωνε με ταχύτατο ρυθμό τη διαφορά των 17 δευτερολέπτων από τον πρώτο Prado. O ρυθμός του Herlings ήταν τέτοιος που έκανε τους υπόλοιπους αναβάτες να μοιάζουν ερασιτέχνες και δεν κάνουμε καθόλου πλάκα. Ο αναβάτης της ΚΤΜ άλλαζε κατεύθυνση μέσα στα λούκια με τρομερή ευκολία ενώ σε πέντε μόλις γύρους κατάφερε να βρεθεί στη ρόδα του Prado και όπως καταλαβαίνετε δεν άργησε να πάρει τα ηνία του αγώνα.

MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]

Από εκεί και έπειτα ο Herlings όχι μόνο κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της ημέρας αλλά πέρασε τη γραμμή του τερματισμού έχοντας διαφορά 10 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Prado. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής μπορεί να μην κέρδισε τον αγώνα ωστόσο είδε τον μεγάλο του αντίπαλο Tim Gasjer (Honda) να τερματίζει στην πέμπτη θέση κάτι που σημαίνει πως η μεταξύ τους ψαλίδα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος μειώθηκε αισθητά. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα o Calvin Vlaanderen (Yamaha), με τον Romain Febvre της Kawasaki να τερματίζει τέταρτος.

MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]

Στο δεύτερο αγώνα της ημέρας στο ξεκίνημα είδαμε και πάλι τον Prado να παίρνει το Holeshot -14ο φετινό- με τους αναβάτες της Kawasaki Seewer και Febvre να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση είχε βρεθεί ο Herlings ο οποίος δεν θα αργούσε να κάνει την επίθεση του για να πάρει μία άνετη νίκη όπως φάνηκε αργότερα.

Ο αναβάτης της KTM πέρασε με άνεση τον Seewer αρχικά ενώ μετά από ελάχιστους γύρους βρέθηκε πίσω από τον Prado ο οποίος δυσκολευόταν να βρει τις σωστές γραμμές στο αμμώδες τερέν της βέλγικης πίστας. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Herlings ο οποίος σε αυτό το τερέν πετούσε κυριολεκτικά. Ο Ολλανδός με το που βρέθηκε στην πρώτη θέση αύξησε αμέσως τη διαφορά κάνοντας το 2 στα 2 στον 14ο αγώνα της χρονιάς.

Πίσω από τον Herlings και στο δεύτερο αγώνα βρέθηκε ο Prado, ο οποίος με την επίδοση του αυτή έκοψε και άλλους βαθμούς από τον Gasjer. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Febvre της Kawasaki ο οποίος έκανε ένα μοναχικό αγώνα ειδικά τους τελευταίους γύρους. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Gasjer (Honda), τερμάτισε στην τέταρτη θέση με τον Seewer να κλείνει την πεντάδα.

Όσον αφορά την βαθμολογία της MXGP ο Tim Gasjer (Honda), προηγείται με 705 βαθμούς, με τον Jorge Prado (GASGAS), να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 681 βαθμούς. Στην τρίτη θέση με 667 βαθμούς βρίσκεται ο Jeffrey Herlings (KTM).

MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]

Στην ΜΧ2 κατηγορία ο πρώτος αγώνας ξεκίνησε όπως τόσοι άλλοι τη φετινή χρονιά με τον Sacha Coenen (KTM) να παίρνει το Holeshot. Πίσω από τον Sacha είχε βρεθεί ο αδερφός του Lucas Coenen (Husqvarna), με τον Ferruccio Zanchi (Honda) να ακολουθεί στην τρίτη θέση. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Kay De Wolf (Husqvarna), προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να περάσει τον Zanchi της Honda ώστε να μην χάσει πολύτιμους βαθμούς.

Λίγο αργότερα θα βλέπαμε τα πάντα να αλλάζουν καθώς τα αδέρφια Coenen θα έκαναν λάθη τα οποία θα τους έριχναν πιο πίσω, ενώ τα ηνία του αγώνα θα έπαιρνε ο De Wolf! Στη διεκδίκηση της νίκης θα έμπαινε και ο Rick Elzinga (Yamaha), ο οποίος είχε μπει σφήνα στη δεύτερη θέση κυνηγώντας τον De Wolf της Husqvarna. Μπαίνοντας στον όγδοο γύρο του αγώνα οι διαφορές είχαν παγιωθεί με τον Kay De Wolf να βρίσκεται στην πρώτη θέση και τον Elzinga να ακολουθεί στη δεύτερη. Η έκπληξη του αγώνα είχε έρθει όμως από τον αναβάτη της Triumph Camden McLellan. O Νοτιοαφρικανός αργά αλλά σταθερά περνούσε τους υπόλοιπους οι οποίοι έκαναν λάθη ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση.

MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]

Λίγους γύρους αργότερα είδαμε να περνά πρώτος τη γραμμή του τερματισμού ο De Wolf με τον Elzinga να τερματίζει δεύτερος. Ο McLellan κατάφερε να αντέξει στις επιθέσεις του teammate του Mikkel Haarup μέχρι το τέλος με τον ίδιο να τερματίζει στο βάθρο στον πρώτο αγώνα της ημέρας στην ΜΧ2 κατηγορία. Τέταρτος ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Haarup με τον Lucas Coenen να συμπληρώνει την πεντάδα.

Στο δεύτερο αγώνα της ημέρας και πάλι θα είχαμε έντονες μάχες για την επικράτηση καθώς τα λούκια που είχαν δημιουργηθεί στη Βελγική πίστα θα δημιουργούσαν προβλήματα. Ο Sacha Coenen με υπομονή στα πρώτα στάδια του αγώνα είχε καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση ενώ ο αδερφός του Lucas είχε αναγκαστεί να μπει στο pitlane για να αλλάξει μάσκα. Αρκετά κοντά στον Sacha Coenen είχαν μείνει οι De Wolf και Elzinga.

Λίγο αργότερα στην κορυφή πέρασε ο Kay De Wolf ο οποίος δεν μπόρεσε να μείνει εκεί για πολύ. Ο αναβάτης της Husqvarna θα έκανε ένα λάθος στον ένατο γύρο με αποτέλεσμα ο Sacha Coenen να βρεθεί και πάλι πρώτος. Πολύ καλό αγώνα στο Βέλγιο έκανε ο Elzinga ο οποίος είχε μπει για τα καλά στη διεκδίκηση του βάθρου ενώ τον καλό του εαυτό στο δεύτερο αγώνα της ΜΧ2 είχε βρει και ο Liam Everts με τον αναβάτη της ΚΤΜ να ακολουθεί κατά πόδας τους πρωτοπόρους. Ξαφνικά σε εκείνο το σημείο του αγώνα είδαμε από το πουθενά τον Simon Laengenfelder (GASGAS), να έρχεται από τις πίσω θέσεις και να διεκδικεί τη νίκη.

MXGP 2024, Βέλγιο – Herlings με ΚΤΜ από άλλον πλανήτη κέρδισαν στην MXGP κατηγορία [VIDEO]

Ο Laengenfelder ο οποίος είχε να κερδίσει από το Trentino της Ιταλίας τον Απρίλιο, εκμεταλλεύτηκε τα πίσω κομμάτια της πίστας αλλά και τα λάθη των συναθλητών του και πλησίασε σε απόσταση βολής από τον πρωτοπόρο De Wolf. Τρεις γύρους πριν το τέλος ο αναβάτης της GASGAS έκανε την επίθεση του ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση. Ο De Wolf έκανε μία ύστατη προσπάθεια για τη νίκη ωστόσο ο Laengenfelder άντεξε πανηγυρίζοντας την τρίτη του φετινή νίκη. Ο De Wolf τερμάτισε δεύτερος με τον αναβάτη της Husqvarna να παίρνει την συγκεντρωτική νίκη στο Βέλγιο. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Everts. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Elzinga με τον Karlis Alberts (Yamaha) να συμπληρώνει την πεντάδα.

Στη βαθμολογία της MX2 ο Kay de Wolf προηγείται με 683 βαθμούς, με τον Lucas Coenen (Husqvarna) να έχει 618 βαθμούς και τον Simon Laengenfelder (GASGAS) να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 606 βαθμούς.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross συνεχίζει το ταξίδι αυτή τη φορά στην Φινλανδία όπου στην πίστα Udevalla θα πραγματοποιηθεί ο 15ος γύρος της χρονιάς.

MXGP 2024, Τσεχία – Ο Gasjer τη νίκη στο MXGP, αξιόλογη εμφάνιση για τον Παναγιώτη Κουζή με ΤΜ

Ετικέτες

MXGP 2025, 14ος γύρος, Τσεχία: Κυριαρχία Coenen, μαχητικότητα Febvre και έκπληξη Coldenhoff

Θρίλερ, με ανατροπές και τη μάχη για τον τίτλο να φουντώνει περισσότερο από ποτέ
MXGP 14th Rnd Czech
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/7/2025

Στο Loket της Τσεχίας διεξήχθη ο 14ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MXGP 2025, με τις συνθήκες να είναι ιδανικές την Κυριακή παρά τη βροχερή πρόγνωση. Ο Lucas Coenen (Red Bull KTM) κυριάρχησε στον πρώτο αγώνα και με τη 2η θέση στον δεύτερο, πήρε την νίκη στη γενική, πλησιάζοντας τον Romain Febvre (Kawasaki) στους 10 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Ο Glenn Coldenhoff (Fantic) πήρε την τρίτη θέση γενικής, πετυχαίνοντας το πρώτο του βάθρο στο Loket.

Εκκωφαντικό ξεκίνημα από Coenen – Απώλειες για Febvre

Με φόντο έναν εντυπωσιακά στεγνό και γρήγορο στίβο, παρά τις λασπωμένες δοκιμές του Σαββάτου, ο Lucas Coenen (KTM) έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του, παίρνοντας το holeshot και εξαφανιζόμενος στην κορυφή από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ο Βέλγος απέδειξε ότι, όταν ξεκινά μπροστά, είναι σχεδόν ασταμάτητος.

Ο Romain Febvre (Kawasaki), αν και κέρδισε την κατατακτήρια το Σάββατο, παγιδεύτηκε αρχικά πίσω από τον Isak Gifting και καθυστέρησε σημαντικά να ανέβει θέσεις. Όταν τελικά προσπέρασε, χρειάστηκε 12 γύρους (!) για να ξεπεράσει τον εξαιρετικό Jan Pancar, κάτι που τον εξουθένωσε. Ακολούθησε και ένα λάθος στον τελευταίο γύρο, μια πτώση που του κόστισε δύο θέσεις και σημαντικούς βαθμούς. Η τελική P5 ήταν σκληρό χτύπημα στη βαθμολογία, με τον Coenen να κλείνει τη διαφορά στους 7 βαθμούς.

Στο μεταξύ, οι Ruben Fernandez και Glenn Coldenhoff εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του Febvre για να πλασαριστούν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα, ενώ ο ιδιώτης Jan Pancar απέδειξε ότι δεν χρειάζεσαι εργοστασιακή υποστήριξη για να είσαι πρωταγωνιστής.

 

MXGP – Αποτελέσματα Αγώνα 1 (Loket 2025)

Θέση

Αναβάτης

Χώρα

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος / Διαφορά

1

Lucas Coenen

BEL

KTM

35:32.054

2

Ruben Fernandez

ESP

Honda

+16.117

3

Jan Pancar

SLO

KTM

+19.881

4

Glenn Coldenhoff

NED

Fantic

+20.888

5

Romain Febvre

FRA

Kawasaki

+22.800

6

Maxime Renaux

FRA

Yamaha

+25.383

7

Isak Gifting

SWE

Yamaha

+25.981

8

Jeremy Seewer

SUI

Ducati

+26.501

9

Jago Geerts

BEL

Yamaha

+1:03.463

10

Brian Bogers

NED

Fantic

+1:04.851

MXGP 14th Rnd Czech

Αντεπίθεση Febvre, αλλά ο Coenen καραδοκεί

Ο δεύτερος αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τον Γάλλο ηγέτη της βαθμολογίας, ο οποίος πήρε καλή εκκίνηση και εγκαταστάθηκε μπροστά από τον Coldenhoff. Ο Coenen βρισκόταν ακριβώς πίσω του αλλά δεν κατάφερε να περάσει άμεσα και παρέμεινε τρίτος για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Η κούρσα κύλησε χωρίς δραματικά συμβάντα στην κορυφή, με τους Gifting, Vlaanderen και Seewer να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα. Ο Fernandez, παρά ένα κακό ξεκίνημα λόγω επαφής στην πρώτη στροφή, έκανε εξαιρετική ανάκαμψη φτάνοντας στην 7η θέση, κάτι που του χάρισε τελικά και την 4η θέση γενικής.

Ο Coenen, παρα την εμφανή κόπωση, έδειξε χαρακτήρα και αποφασιστικότητα. Με τρεις γύρους να απομένουν, επιτέθηκε και πέρασε τον Coldenhoff για το P2 και στη συνέχεια πίεσε τον Febvre μέχρι τέλους, ελαττώνοντας τη διαφορά στα μόλις 2,5 δευτερόλεπτα στον τερματισμό.

 

Αποτελέσματα MXGP – Αγώνας 2 Loket

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Χρόνος/Διαφορά

1

Romain Febvre

Kawasaki

35:30.158

2

Lucas Coenen

KTM

+0:02.468

3

Glenn Coldenhoff

Fantic

+0:18.191

4

Isak Gifting

Yamaha

+0:20.189

5

Calvin Vlaanderen

Yamaha

+0:21.644

6

Jeremy Seewer

Ducati

+0:36.631

7

Ruben Fernandez

Honda

+0:42.434

8

Jago Geerts

Yamaha

+0:46.001

9

Andrea Bonacorsi

Fantic

+1:01.960

10

Brian Bogers

Fantic

+1:07.290

MXGP 14th Rnd Czech

Coldenhoff: Το πρώτο του βάθρο στο Loket

Ο Ολλανδός αναβάτης της Fantic πήρε την τρίτη θέση γενικής, για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Loket, στον 12ο του αγώνα εκεί. Μάλιστα, η σταθερότητα του τον τοποθετεί στην 3η θέση του πρωτάθληματος, με διαφορά 43 βαθμών από τον Fernandez.

 

Κατάταξη Γενικής – MXGP Loket

Θέση

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Βαθμοί

1

Lucas Coenen

KTM

47

2

Romain Febvre

Kawasaki

41

3

Glenn Coldenhoff

Fantic

38

4

Ruben Fernandez

Honda

36

5

Isak Gifting

Yamaha

32

6

Jeremy Seewer

Ducati

28

7

Calvin Vlaanderen

Yamaha

26

8

Jago Geerts

Yamaha

25

9

Jan Pancar

KTM

25

10

Brian Bogers

Fantic

22

 

MXGP 14th Rnd Czech

Η μάχη για τον τίτλο φουντώνει

Η διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου, Febvre και Coenen, είναι τώρα μόλις 10 βαθμοί, ενώ το πρωτάθλημα μεταφέρεται στην άμμο του Lommel, στην πατρίδα του Coenen. Ο Febvre έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίζει εκεί, αλλά ο Coenen αναμένεται να είναι άκρως επικίνδυνος μπροστά στο κοινό του.

Η ένταση ανεβαίνει και η σύγκρουση για τον τίτλο του 2025 είναι πιο καυτή από ποτέ.

Βαθμολογία Πρωταθλήματος MXGP 2025

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Βαθμοί

1

Romain Febvre

Kawasaki

678

2

Lucas Coenen

KTM

668

3

Glenn Coldenhoff

Fantic

494

4

Ruben Fernandez

Honda

451

5

Calvin Vlaanderen

Yamaha

392

6

Andrea Bonacorsi

Fantic

370

7

Maxime Renaux

Yamaha

368

8

Jeremy Seewer

Ducati

327

9

Jeffrey Herlings

KTM

325

10

Tim Gajser

Honda

305