MXGP 2024, Ινδονησία - o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP [VIDEO]

O Lucas Coenen κερδίζει στην MX2
motomag MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/7/2024

Ο δωδέκατος γύρος της χρονιάς ο οποίος έλαβε χώρα στην Ινδονησία, είχε ως πρωταγωνιστές τους Jeffrey Herlings (MXGP) και Lucas Coenen (Husqvarna MX2). Αμφότεροι κέρδισαν με εμφατικό τρόπο και τους δύο αγώνες που διεξήχθησαν στην απαιτητική πίστα του Lombok.

Στην κατηγορία MXGP o Herlings της ΚΤΜ ήταν ταχύτερος σε όλες τις διαδικασίες ωστόσο στην εκκίνηση του πρώτου αγώνα ο Tim Gajser (Honda) πήρε το Holeshot, με τον αναβάτη της ΚΤΜ να τον ακολουθεί κατά πόδας. Καλή εκκίνηση είχαν κάνει και οι Jeremy Seewer (Kawasaki) και Mattia Guadagnini (Husqvarna) οι οποίοι βρέθηκαν εμπρός από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Jorge Prado (GASGAS).

MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP

O Prado ωστόσο λίγο αργότερα θα περνούσε μπροστά από τους Seewer και Guadagnini και θα βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον Herlings με τον ίδιο να θέλει να βρεθεί κοντά στον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Gajser. Αυτό εν τέλει δεν κατέστη δυνατό καθώς οι Gasjer και Herlings κατάφεραν με ταχύτερους γύρους να απομακρυνθούν από τον αναβάτη της GASGAS.

Ο Herlings στον 13ο γύρο του αγώνα ξεκίνησε την επίθεση του, με τον αναβάτη της KTΜ να έχει ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της Honda. O Herlings κατάφερε να βρεθεί με άνεση στην πρώτη θέση με τον ίδιο να ανοίγει συνεχώς τη διαφορά του από τους υπόλοιπους. Βλέποντας πως δεν μπορεί να κάνει κάτι για να απειλήσει τον Herlings ο Gasjer προτίμησε να τερματίσει στη δεύτερη θέση και να καρπωθεί τους πολύτιμους βαθμούς οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν χρυσάφι στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Στη τρίτη θέση τερμάτισε στον πρώτο αγώνα ο Calvin Vlaanderen (Yamaha), ο οποίος κατάφερε στα τελευταία στάδια του αγώνα να στερήσει το βάθρο από τον Jorge Prado ο οποίος έχασε πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή.

MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP

Στο δεύτερο αγώνα είχαμε μία επανάληψη. Ο Gasjer πήρε το Holeshot, με τον Herlings να ακολουθεί. Guadagnini, Vlaanderen και Seewer είχαν κάνει με τη σειρά τους πολύ καλή εκκίνηση ενώ ο Jorge Prado είχε βρεθεί στην ένατη θέση. Την έκπληξη είχε κάνει στο δεύτερο αγώνα στην Ινδονησία ο αναβάτης της Honda, Valentin Guillod ο οποίος είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση πίσω από τους Herlings, Gasjer και Vlaanderen.

O Herlings είχε καταφέρει γρήγορα να βρεθεί στην πρωτοπορία με τον Gasjer να έχει μόνο ένα στόχο να πάρει τους βαθμούς για το πρωτάθλημα και να κρατήσει πίσω τον Prado. Ο Herlings λίγο αργότερα θα έπαιρνε με άνεση τη νίκη και στο δεύτερο αγώνα της ημέρας φεύγοντας από την Ινδονησία με τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών. Πίσω από τον Herlings βρέθηκε και πάλι ο Gasjer ο οποίος πήρε τους πολύτιμους βαθμούς της δεύτερης θέσης.

MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου τερμάτισε ο Calvin Vlaanderen ο οποίος έκανε ένα πολύ καλό αγώνα στην Ινδονησία, με τον Valentin Guillod να τερματίζει στην τέταρτη θέση. Ο Prado κατάφερε να ανακτήσει κάποιες θέσεις για να τερματίσει τελικά στην πέμπτη θέση.

Όσον αφορά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος του MXGP, o Tim Gasjer (Honda) προηγείται έχοντας 608 βαθμούς, με τους Jorge Prado (GASGAS) και Jeffrey Herlings (KTM0, να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση με 574 και 557 βαθμούς αντίστοιχα.

MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP

Στην ΜΧ2 κατηγορία o Lucas Coenen ήταν σε εντυπωσιακή φόρμα όλο το Σαββατοκύριακο. Όπως είδαμε να συμβαίνει και στη μεγάλη κατηγορία MXGP, το Holeshot πήρε αυτός που ξεκινούσε στη δεύτερη θέση με τον Simon Laengenfelder (GASGAS), να οδηγεί την κούρσα. Καλή εκκίνηση είχαν κάνει και οι Kay de Wolf (Husqvarna), Mikkel Haarup (Triumph) και Sacha Coenen (KTM), οι οποίοι ήταν κοντά στους πρωτοπόρους.

Με τους γύρους να κυλούν, ο Lucas Coenen κρατούσε την πρωτοπορία, ωστόσο ο Kay de Wolf ο οποίος είχε περάσει στη δεύτερη θέση μείωνε συνεχώς τη διαφορά. Λίγο αργότερα ωστόσο ένα λάθος του θα του στερούσε τη δυνατότητα να παλέψει για τη νίκη, ενώ την ατυχία αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Laengenfelder ο οποίος ανέβηκε και πάλι στη δεύτερη θέση.

MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP

Στη συνέχεια δεν είχαμε καμία αλλαγή στην κατάταξη, με τον Lucas Coenen να κερδίζει τον πρώτο αγώνα και τους Simon Laengenfelder και Kay de Wolf να συμπληρώνουν τις δύο θέσεις του βάθρου. Ακόμη έναν καλό αγώνα πραγματοποίησε ο Haarup με την Triumph, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση και με τον Liam Everts της KTM να συμπληρώνει την πεντάδα.

Στο δεύτερο αγώνα της ημέρας ο Laengenfelder πήρε εκ νέου το Holeshot με τον Lucas Coenen να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ο Coenen ήταν αποφασισμένος να κερδίσει και τον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας MX2 και αυτό φάνηκε από το πόσο πίεζε. Ο αναβάτης της Husqvarna λίγο έλειψε να συγκρουστεί με αυτόν της GASGAS, με τον Laengenfelder να καταφέρνει να μείνει στην πρώτη θέση.

Η πρωτοπορία του Laengenfelder δεν κράτησε για πολύ καθώς ένα λάθος επέτρεψε στον Lucas Coenen να περάσει μπροστά. Μετά από αυτό το συμβάν ο αναβάτης της Husqvarna πέρασε τη γραμμή του τερματισμού με άνεση κάνοντας το δύο στα δύο στην Ινδονησία. Τρομερό αγώνα έκανε ο Andrea Adamo (KTM), ο οποίος κατάφερε να περάσει τον έναν αναβάτη μετά τον άλλον και να τερματίσει στη δεύτερη θέση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Mikkel Haarup της Triumph.

MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP

Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Liam Everts (KTM), με τους Simon Laengenfelder (GASGAS) και Kay de Wolf (Husqvarna) να τερματίζουν στην πέμπτη και έκτη θέση.

Όσον αφορά την βαθμολογία της ΜΧ2, ο Kay de Wolf (Husqvarna) προηγείται έχοντας 576 βαθμούς με τον Lucas Coenen (Husqvarna) να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 527 βαθμούς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Simon Laengenfelder (GASGAS) με 509 βαθμούς.

Επόμενος σταθμός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, ο αγώνας της Τσεχίας στις 21 Ιουλίου.

MXGP Ινδονησία – o Herlings με KTM κερδίζει στην MXGP [VIDEO]

 

Ετικέτες

AMA – Υπερασπίζεται την κρίση του αλυτάρχη για τις σημαίες και τα κόκκινα φώτα στο Supercross του Arlington

Καμία ποινή στα 250 ούτε στα 450, αλλαγές στη διαδικασία σήμανσης για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας
AMA Controversy
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/2/2026

Με επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα, η American Motorcyclist Association (AMA) τοποθετήθηκε για τα περιστατικά με κόκκινα φώτα και σημαίες στον 7ο γύρο του Πρωταθλήματος 2026 SMX World στο Arlington, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προέκυψε παράβαση κανονισμών σε καμία κατηγορία.

Μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν στους τελικούς των 250 και 450 στον 7ο γύρο του Monster Energy AMA Supercross 2026, η αμερικάνικη ένωση μοτοσυκλετισμού (AMA) εξέδωσε ενημέρωση σχετικά με την χρήση σημαίας τραυματισμού και των προειδοποιητικών κόκκινων φωτεινών ενδείξεων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

250SX - Τι ισχύει με το κόκκινο προειδοποιητικό φως

Στον τελικό των 250, ενεργοποιήθηκε το προειδοποιητικό κόκκινο φως το οποίο ενημερώνει τους αναβάτες ότι επόμενο εμπόδιο ενδέχεται να τεθεί εκτός αγωνιστικής ροής.

Η AMA διευκρίνισε ότι η απλή ενεργοποίηση του προειδοποιητικού συστήματος δεν απαγορεύει αυτόματα τα άλματα, εφόσον δεν συνοδεύεται από επιπλέον σημαία ή άλλη ένδειξη που να υποδεικνύει τον περιορισμό.

Μετά από πλήρη επανεξέταση του περιστατικού διαπιστώθηκε ότι όλοι οι αναβάτες της κατηγορίας των 250 κυβικών κινήθηκαν εντός κανονισμών. Δεν δόθηκε συμπληρωματικό σήμα που να απαγορεύει το άλμα στο συγκεκριμένο σημείο, συνεπώς οι αναβάτες είχαν το δικαίωμα να διατηρήσουν τον ρυθμό τους και να εκτελέσουν κανονικά το εμπόδιο.

Ως εκ τούτου, δεν επιβλήθηκε καμία ποινή.

AMA Controversy

450SMX - Το περιστατικό με τη σημαία

Στον τελικό της 450 σημειώθηκε ξεχωριστό συμβάν, όταν εμφανίστηκε σημαία με κόκκινο σταυρό στον πύργο της γραμμής τερματισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δεν υπήρχαν ταυτόχρονα ενεργοποιημένα κόκκινα φώτα ή αντίστοιχες σημαίες στο τμήμα πριν από το άλμα.

Με βάση τους κανονισμούς, ο αλυτάρχης αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε "κατάφωρη παραβίαση" του κανονισμού περί σημαιών, καθώς οι αναβάτες είχαν ήδη δεσμευτεί στο άλμα, χωρίς προηγούμενη ορατή προειδοποίηση μέσω φωτεινής ένδειξης που να τους επιτρέπει να αντιδράσουν εγκαίρως.

Η απουσία προγενέστερης οπτικής ειδοποίησης θεωρήθηκε καθοριστική και έτσι αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει λόγος επιβολής ποινών ούτε στην κατηγορία των 450 κυβικών.

AMA Controversy

Αλλαγές στις διαδικασίες

Παρότι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, η AMA υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της παραμένουν:

  • Η ασφάλεια των αναβατών
  • Η ξεκάθαρη και άμεση πληροφόρηση εντός πίστας
  • Η συνεπής εφαρμογή των κανονισμών

Με αφορμή τα περιστατικά στο Arlington, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι εντόπισε περιθώρια βελτίωσης και ήδη προχώρησε σε αναθεώρηση των διαδικασιών λειτουργίας των φωτεινών ενδείξεων και της σηματοδότησης, ώστε να διασφαλίζεται ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια σε συνθήκες αγώνα.

Το θέμα προκάλεσε έντονη συζήτηση μετά τον αγώνα, όμως η επίσημη τοποθέτηση κλείνει, τουλάχιστον θεσμικά, το ζήτημα, επιβεβαιώνοντας ότι το βαθμολογικό αποτέλεσμα των τελικών παραμένει αμετάβλητο.