MXGP 2024, Ισπανία - Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2024 ο Jorge Prado με GASGAS [VIDEO]

Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην MX2 ο Kay de Wolf με Husqvarna
Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/9/2024

Εντός έδρας και μπροστά σε περισσότερους από 35.000 θεατές ο Jorge Prado στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη μεγάλη κατηγορία MXGP για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ στην MX2 ο τίτλος πήγε στον αναβάτη της Husqvarna Kay de Wolf. Έτσι η Pierer Mobility έβαλε τη σφραγίδα της στο φετινό Πρωτάθλημα αναβατών, με τη Honda να παίρνει τον τίτλο κατασκευαστών στη μεγάλη κατηγορία.

Με έναν συναρπαστικό γύρο, όπως άλλωστε ήταν και οι περισσότεροι της χρονιάς, έκλεισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross στην Ισπανία με τον Jorge Prado (Red Bull GASGAS Factory Racing) να επιβάλλεται τελικά του μεγάλου φετινού αντιπάλου του Tim Gajser (Team HRC) και να παίρνει τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο στη μέχρι τώρα καριέρα του -δύο ακόμη στην MX2.

Μπροστά στο κοινό της πατρίδας του ο Prado έδειξε από την αρχή ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αφήσει το Πρωτάθλημα να κριθεί από την προσπάθεια του Gajser (Honda) ή του πολύ δυνατού όλη τη χρονιά Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing) που ήταν και ο ταχύτερος όλων στο ζέσταμα. 

Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

Επιβεβαιώντας τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες, στον πρώτο αγώνα ο Prado έστριψε με αξιοσημείωτη διαφορά πρώτος και έμεινε μπροστά μέχρι το τέλος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Gajser να μείνει πίσω του και να τον πιέσει, κάτι που τελικά δεν κατάφερε αφού ο Prado άνοιξε διαφορά από τον αναβάτη της Honda που έφτασε έως και τα επτά δευτερόλεπτα. 

Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Jeremy Seewer (Kawasaki Racing Team) παίρνοντας τη θέση από τον Herlings, ο οποίος ξεκίνησε πολύ δυνατά και έδειξε ότι έχει τον ρυθμό για να πιέσει τους πρωτοπόρους, ωστόσο μια έξοδος από την πίστα που θεωρήθηκε ότι έδωσε αβαντάζ στον αναβάτη της ΚΤΜ του στοίχισε ποινή τριών θέσεων. Τέταρτος ο έτερος αναβάτης της Kawasaki, Romain Febvre, με τον Alberto Forato (Standing Construct Honda) να κλείνει την πρώτη πεντάδα παρά την πτώση που είχε.

Ο δεύτερος αγώνας ξεκίνησε όπως και ο πρώτος με τον Prado να στρίβει ξανά πρώτος για το 18ο holeshot της χρονιάς. Ο Gajser  βγήκε εκτός πίστας, αλλά δεν τιμωρήθηκε με κάποια ποινή καθώς δεν θεωρήθηκε ότι κέρδισε κάποιο πλεονέκτημα από το λάθος του, ενώ Helrings και Febvre ξεκίνησαν την καταδίωξη του Ισπανού με τον Gajser να βρίσκεται τέταρτος κλείνοντας τον πρώτο γύρο έχοντας τον Seewer πίσω του.

Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

Η αγωνία κορυφώθηκε στον έβδομο γύρο όταν ο Prado, περνώντας παραλίγο να πέσει σε ένα σημείο φαινομενικά ακίνδυνο, βγήκε για λίγο εκτός πίστας και για μερικές στροφές έπειτα από αυτό πήγαινε με ρυθμό σαφώς χαμηλότερο από τον απαιτούμενο. Ο Herlings που ακολουθούσε εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαρία που του δόθηκε και πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ πίσω του ακολούθησαν οι Febvre και Gajser.

Την κακή στιγμή του Prado δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευτεί ο Gajser που πίεσε όσο μπορούσε για να πλησιάσει τον δεύτερο Febvre αλλά δεν τα κατάφερε με τον Γάλλο και τον Herlings να οδηγούν ταχύτατα και χωρίς λάθη και τον αναβάτη της ΚΤΜ να παίρνει τελικά την καρό σημαία έχοντας πίσω του τον Febvre και τον Gajser τρίτο. Ο Prado, αφού σιγουρεύτηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα -αρχικά φάνηκε ότι κάτι τρέχει- έκανε τελικά αυτό που χρειάστηκε για να πάρει τον τίτλο και τη νίκη στη γενική και τερμάτισε τέταρτος έχοντας πίσω του Seewer.

"Αυτό είναι απλά απίστευτο, στην αρχή της σεζόν ούτε καν θα το φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση και το διασκέδασα τόσο πολύ ενώ ο δεύτερος αγώνας έμοιαζε ατελείωτος γνωρίζοντας πόση δουλειά έχει γίνει για όλο αυτό και όλους τους φιλάθλους που ήρθαν εδώ και με υποστήριζαν σε κάθε γύρο και ήταν φανταστικό να το δω.", δήλωσε προφανώς με μεγάλη ανακούφιση μετά τη λήξη του δεύτερου αγώνα ο Prado. 

Tim Gajser Team HRC

Από την άλλη ένας εμφανώς απογοητευμένος Gajser, που έχασε στον προηγούμενο αγώνα την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα, είπε: "Είχαμε μια υπέροχη σεζόν, καλή μάχη με τον Jorge και με τον Jeffrey. Συγχαρητήρια λοιπόν στον Jorge που κέρδισε τον τίτλο. Ήμουν πολύ κοντά αυτή τη χρονιά, έκανα το καλύτερο που μπορούσα και νομίζω ότι είχαμε ένα πραγματικά καλό πρωτάθλημα", δήλωσε ο Σλοβένος που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ομάδα του και όλους όσοι τον στήριξαν.

Ο Herlings δήλωσε χαρούμενος με την κατάταξή του ως τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP και έδωσε τα εύσημα και τα συγχαρητήρια στον Prado λέγοντας ότι ήταν καλύτερος όλη τη χρονιά και "βασιλιάς" όπως τον χαρακτήρισε στις εκκινήσεις.

Με την GASGAS o 23χρονος Prado κατάφερε να κερδίσει το δεύτερο σερί παγκόσμιο πρωτάθλημα του στη μεγάλη κατηγορία με μόλις 10 βαθμούς διαφορά από τον Gajser (Honda) με 996 και 986 βαθμούς αντίστοιχα. Τρίτος με 944 βαθμούς βρέθηκε ο Jeffrey Herlings (KTM), με τους δύο αναβάτες της Kawasaki, Seewer και Febvre να ακολουθούν στις θέσεις #4 και #5 με 686 και 651 βαθμούς αντίστοιχα και να κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Herlings

Στους Κατασκευαστές τον τίτλο του Πρωταθλητή κατέκτησε η Honda με 1017 βαθμούς, με την GASGAS στη δεύτερη θέση με 996 πόντους και τρίτη την KTM που κατάφερε να συγκεντρώσει 956 βαθμούς. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Kawasaki (867 β.) με τη Yamaha πέμπτη (748 β.). Την έκτη θέση κατέκτησε η Fantic με 643 βαθμούς, με τη Husqvarna 7η (327 β.), την Beta στην όγδοη θέση (171 β.) και την Ducati ένατη με 19 βαθμούς.

MX2
Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Castilla La Mancha κρίθηκε το πρωτάθλημα αναβατών και στην κατηγορία MX2 με τους αναβάτες της Nestaan Husqvarna Factory Racing, Kay de Wolf και Lucas Coenen, να παλεύουν για την πρωτιά μέχρι τέλους, ενώ μετά τη λήξη και του δεύτερου αγώνα τους χώριζαν μόλις 20 βαθμοί.

Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

Ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX2, De Wolf, είχε απέναντί του έναν μαχητικότατο Coenen που έκανε ότι μπορούσε για να φτάσει ο ίδιος στον τίτλο κερδίζοντας και τους δύο αγώνες. Ωστόσο ο De Wolf υπερασπίστηκε σωστά την βαθμολογική του πρωτοπορία και έκανε αυτό που χρειάστηκε: τερμάτισε έβδομος στον πρώτο αγώνα και αλλάζοντας στρατηγική στον δεύτερο αγώνα ξεκίνησε σαφώς πιο επιθετικά, έστριψε πρώτος και τελικά τερμάτισε δεύτερος αφήνοντας τον ομόσταυλό του να τον περάσει για τη νίκη με αποτέλεσμα να έχει τη βαθμολογική διαφορά που χρειαζόταν για να στεφθεί πρωταθλητής και να πάρει παράλληλα την τέταρτη θέση γενικής.

Ο Kay de Wolf πήρε το πρωτάθλημα με 959 βαθμούς, με τον Lucas Coenen στη δεύτερη θέση με 939 πόντους και τον Simon Laengenfelder τρίτο με 852 βαθμούς. Τέταρτος ο Liam Everts  της KTM (749 β.) και στην πέμπτη θέση με 694 βαθμούς ο Mikkel Haarup της Monster Energy Triumph Racing. 

Στους Κατασκευαστές Πρωταθλήτρια στέφθηκε στην MX2 η Husqvarna με 1.105 βαθμούς, με την KTM δεύτερη με 942 και την GASGAS τρίτη με 864 βαθμούς με τον όμιλος της PIERER Mobility AG να κυριαρχεί στη μικρή κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ΜΧ.
 

MX2 παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

MXGP, Γερμανία: Με διπλή νίκη ο Lucas Coenen διεύρυνε την πρωτιά του στο πρωτάθλημα

Ατυχία για τον Jeffrey Herlings, καταδικαστικές πτώσεις για Tim Gajser και Romain Febvre
Lucas Coenen
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

2/6/2026

Με τον καιρό να παίζει βροχερά παιχνίδια στην πίστα Teutschenthal στη Γερμανία, ο έβδομος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Ο Βέλγος αναβάτης της ΚΤΜ, Lucas Coenen, ήρθε εδώ οδηγώντας το πρωτάθλημα με ελάχιστη απόσταση από τον Ολλανδό ομόσταυλό του, Jeffrey Herlings, και έφυγε με μια διαφορά 31 βαθμών στην κορυφή!

MXGP

Andrea Adamo
Andrea Adamo

Στον πρώτο αγώνα της MXGP o Coenen έφυγε πρώτος και οδήγησε τη μάχη από τον πρώτο ως τον τελευταίο γύρο. Αρχικά προσπάθησαν να τον καταδιώξουν οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Honda, Ruben Fernandez και Tim Gajser, με τον τελευταίο να περνά γρήγορα δεύτερος και να προσπαθεί να πιάσει τον Βέλγο στην πρωτιά. Αυτό ωστόσο ουδέποτε συνέβη, καθώς ο ρυθμός του Coenen στη γερμανική λάσπη ήταν ασύγκριτος.

Πίσω δόθηκαν πολλές μάχες για την τελική κατανομή του βάθρου, από τις οποίες επικράτησε τελικώς ο Fernandez που τερμάτισε τρίτος πίσω από τους Coenen και Gajser.

Στη διάρκεια του αγώνα ο πρωταθλητής Romain Febvre (Kawasaki) είχε μια πτώση που τον έστειλε πολύ πίσω και τον περιόρισε σε τερματισμό στη 17η θέση, ενώ ακόμη χειρότερη μοίρα περίμενε τον Herlings, ο οποίος εγκατέλειψε τη μάχη λόγω τεχνικού προβλήματος στη μοτοσυκλέτα του.

Ruben Fernandez
Ruben Fernandez

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας ο Coenen έφυγε ξανά πρώτος με τον Andrea Adamo (KTM) πίσω του. Ο Ιταλός μάλιστα πέρασε πρώτος στην αρχή του αγώνα, μα ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος απάντησε γρήγορα και έκτοτε δεν ξανακοίταξε πίσω του.

Λίγο αργότερα ο Herlings θα περνούσε δεύτερος, ενώ ο Febvre πίεζε πολύ τον Adamo για την τρίτη θέση μα μια ακόμη πτώση για τον Γάλλο πρωταθλητή του 2025 του στέρησε κάθε ελπίδα για βάθρο. Ευτυχώς για τον ίδιο, αυτή τη φορά η πτώση δεν του κόστισε πολλές θέσεις, καθώς κατάφερε να σηκωθεί πέμπτος και να φτάσει στην καρό σημαία τέταρτος.

Ο Gajser είχε μια πολύ άτυχη στιγμή όταν έπεσε και βρέθηκε μεταξύ των τελευταίων του αγώνα, για να τερματίσει εν τέλει πολύ μακριά στη 19η θέση.

Αντίθετη τύχη είχε αυτή τη φορά ο Herlings, ο οποίος δεν αντιμετώπισε ξανά τεχνικό πρόβλημα και παρέμεινε στη μάχη της νίκης, αν και δεν κατάφερε να απειλήσει πολύ τον Coenen.

Το βάθρο του δεύτερου σκέλους συμπληρώθηκε από τον Adamo, ο οποίος αντιστάθηκε με επιτυχία στην επίθεση του Febvre στο τέλος του αγώνα.

mxgp podium

Κάπως έτσι ο Coenen πανηγύρισε μια δικαιότατη πρωτιά στο Γερμανικό GP του Motocross, με τον Adamo δεύτερο και τον Fernandez τρίτο στο σύνολο.

Στη βαθμολογία ο Coenen ενίσχυσε την πρωτιά του φτάνοντας στους 344 βαθμούς, ενώ ο Herlings έχασε λίγο έδαφος μένοντας τους 313 και τρίτος είναι ο Febvre με 263.

 Mathis Valin
 Mathis Valin

ΜΧ2

Με τον Γερμανό πρωταθλητή του 2025, Simon Längenfelder (ΚΤΜ), να έρχεται στον αγώνα της πατρίδας του με συζητήσιμη φυσική κατάσταση, καθώς ήταν άρρωστος τις προηγούμενες ημέρες, ο αδελφός του πρωτοπόρου της MXGP, Sacha Coenen (KTM) ανάλαβε την πρωτιά της κατάταξης στην ΜΧ2.

Στο πρώτο σκέλος της κατηγορίας ο Coenen έφυγε πρώτος με τον Γάλλο Mathis Valin (Kawasaki) να αναδεικνύεται σε βασικότερο αντίπαλό του, χωρίς ωστόσο ποτέ να καταφέρει να απειλήσει ουσιαστικά την πρωτιά του Βέλγου.

Την ίδια ώρα ο Längenfelder πάλευε με τον rookie Janis Reisulis (Yamaha), μια μάχη που κόστισε μικρές πτώσεις και στους δύο και είχε ως αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να τερματίσει μόλις όγδοος στο σκέλος.

Sacha Coenen
Sacha Coenen

Ο Coenen έφτασε σχετικά άνετα στη νίκη, με δεύτερο τον Valin και τρίτο τον Camden Mc Lellan (Triumph). Έτσι ο Coenen πέρασε πρώτος στην κατάταξη με μια διαφορά έξι βαθμών πριν καν μπούμε στη δεύτερη μάχη της κατηγορίας.

Εκεί ο Coenen οδήγησε αρχικά τον αγώνα, ωστόσο ένα λάθος του επέτρεψε στους Valin και Längenfelder να τον περάσουν, προσωρινά όμως μόνο, καθώς ο Βέλγος απάντησε γρήγορα και πέρασε τον Γερμανό πρωταθλητή γρήγορα για τη δεύτερη θέση.

Δεν είχε απάντηση για τον Valin ωστόσο, ο οποίος πήρε τη νίκη αφήνοντας δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Längenfelder.

Αυτή η πρωτιά σφράγισε και τη συνολική νίκη του Valin στη Γερμανία, την πρώτη του σε Grand Prix, με δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Mc Lellan.

Camden Mc Lellan
Camden Mc Lellan

Έτσι στην κατάταξη της ΜΧ2 ο Sacha Coenen διεύρυνε τη διαφορά του φτάνοντας στους 320 βαθμούς. Θα είχε 325, αλλά δέχτηκε ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών από την τελική του συγκομιδή, καθώς πήδηξε ένα άλμα ενώ είχαν βγει κίτρινες σημαίες στο δεύτερο σκέλος. Παρόλα αυτά, η διαφορά του από τον δεύτερο της κατάταξης Längenfelder μετρά έξι βαθμούς, ενώ τρίτος είναι ο Guillem Farres (Triumph) με 294.

Επόμενος σταθμός για τον όγδοο γύρο του MXGP είναι στις 7 Ιουνίου στη Λετονία και την πίστα της Kegums.