MXGP Team HRC - Στο MXGP τώρα και στην MX2 [VIDEO]

Σημαντικό το νέο προτζεκτ της Honda στη μικρή κατηγορία
Honda CRF 250 R
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/2/2024

Η ομάδα της Honda παρουσίασε τη σύνθεση της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross του 2024 με τους Tim Gajser και Ruben Fernandez να αγωνίζονται στην MXGP κατηγορία με CRF 450R και τον Ferruccio Zanchi να αγωνίζεται στην MX2 με CRF 250R.

Όσον αφορά τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας -MXGP- για την ομάδα Team HRC δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Gajser μπορεί το 2023 να μην ήταν στο επίπεδο που θα ήθελε λόγω του τραυματισμού του ωστόσο κατάφερε να κερδίσει τους δύο από τους τρεις τελευταίους γύρους της περσινής χρονιάς.

Ο Ruben Fernandez ο οποίος πέρυσι πέτυχε την πρώτη του νίκη στην MXGP κατηγορία, θέλει τη φετινή χρονιά να είναι πιο ανταγωνιστικός βοηθώντας ταυτόχρονα την ομάδα του όσον αφορά τη συγκομιδή βαθμών. Αμφότεροι θα οδηγούν το νέο Honda CRF 450R.

MXGP Team HRC – Επιστρέφει με εργοστασιακή παρουσία εκτός από την MXGP και στην MX2 [VIDEO]

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται όμως η επιστροφή της Honda το 2024 ως εργοστασιακή συμμετοχή στην κατηγορία MX2. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν ιδιωτικές ομάδες οι οποίες αγωνιζόταν με το CRF 250R ωστόσο φέτος η ιαπωνική εταιρεία επανέρχεται στο προσκήνιο στην μικρή κατηγορία. Ο αναβάτης ο οποίος θα κάνει το επόμενο βήμα για την Team HRC στην MX2 κατηγορία θα είναι ο Ferruccio Zanchi.

Zanchi

Ο Ιταλός πέρυσι αγωνίστηκε στο EMX250 ενώ κατά καιρούς έχει κάνει wildcard συμμετοχές στην MX2 κατηγορία. Ο Zanchi θέλει να βαδίσει στα χνάρια του Gasjer καθώς ο Σλοβένος είχε κατακτήσει τον τίτλο στην MX2 το 2015 με την Honda.

MXGP Team HRC – Επιστρέφει με εργοστασιακή παρουσία εκτός από την MXGP και στην MX2 [VIDEO]

O Tim Gajser δήλωσε: ”Η προετοιμασία έχει πάει αρκετά καλά ενόψει της νέας σεζόν. Η ομάδα δουλεύει σκληρά για φτάσουν όλα εκεί που πρέπει να είναι, ανυπομονούμε για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς.”

Ο Ruben Fernandez με τη σειρά του ανέφερε: “Ελπίζω να ξεκινήσω  τη χρονιά όπως και πέρυσι με νίκη. Έχουμε δουλέψει αρκετά όλο αυτό το διάστημα και είμαι χαρούμενος με την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.”

Ο Ferruccio Zanchi δήλωσε: “Είναι πολύ σημαντική χρονιά για εμένα. Είμαι χαρούμενος που θα ηγηθώ του νέου προτζεκτ στην MX2 κατηγορία, ελπίζω να είμαστε ανταγωνιστικοί.”

Team HRC

 

Ετικέτες

Husqvarna – Τέλος οι εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό AMA SΜX

Από το 2027 θα υποστηρίζει μόνο ιδιωτικές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα Motocross
husky-factory-mx
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/5/2026

Στο σχετικό δελτίο Τύπου η Husqvarna Mobility περιγράφει την απόφασή της ως “επανατοποθέτηση”, καθώς αποφάσισε οριστικά να σταματήσει να τρέχει εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα SMX – το οποίο οι Αμερικανοί αποκαλούν αυθαίρετα “Παγκόσμιο”, παρότι για όλον τον υπόλοιπο πλανήτη αυτόν τον τίτλο κατέχει προφανώς το πραγματικό παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP της FIM.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η επωνυμία Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing μάλλον συναντιέται για τελευταία χρονιά στις αμερικανικές πίστες ΜΧ φέτος, καθώς η εταιρεία ανακοινώνει πως από το πρωτάθλημα του 2027 δεν θα έχει πια εργοστασιακές ομάδες. Αντ’ αυτών η Husqvarna θα διαθέσει σε ιδιωτικές ομάδες εξαρτήματα και τεχνική υποστήριξη εργοστασιακού επιπέδου.

Πρόκειται για μια απόφαση που στο υπόβαθρο μάλλον έχει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή Bajaj, καθώς η νέα ιδιοκτησία των KTM, Husqvarna και GASGAS προφανώς θέλει να περιορίσει τα έξοδα του ομίλου στον οποίο απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σώζοντάς τον από τη χρεωκοπία.

Για να προλάβουμε σχετικές εικασίες που να συμπαρασύρουν και το MXGP στις περικοπές, να πούμε πως ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία, ενώ το δελτίο Τύπου της Husqvarna Mobility είναι απολύτως ξεκάθαρο πως αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) και όχι γενικώς.

Κατά καιρούς μάλιστα έχουν ακουστεί φήμες πως οι Ινδοί σκέφτονται να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις αγωνιστικές επενδύσεις του ομίλου Pierer, με τη μπάλα της φημολογίας να έχει πάρει μέχρι και την ομάδα MotoGP της ΚΤΜ, κάτι που μάλλον διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Θα εξέλισσε η ΚΤΜ αγωνιστική 850cc αν αυτό το σενάριο είχε βάση;

Η μαρκετινίστικη γλώσσα της ανακοίνωσης της Husqvarna Mobility μιλά επίσης για “ευθυγράμμιση” στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, κάτι που περιγράφεται πιο αναλυτικά στη συνέχεια ως “διεύρυνση της θέσης της Husqvarna εντός της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας, όπου διαθέτει γκάμα με μοντέλα Motocross, Enduro, Travel, Naked, Supermoto και Ηλεκτρικά”.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως εξοικονόμηση πόρων από τις εργοστασιακές ομάδες προς στήριξη περισσότερων ιδιωτικών πρωτοβουλιών σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες που μπορεί να έχει παρουσία.

Το πλάνο που περιγράφει η ανακοίνωση μιλά για μια νέα στρατηγική, κατά την οποία η Husqvarna θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα χρονομίσθωσης (leasing) για επαγγελματικές αγωνιστικές ομάδες στη Βόρεια Αμερική, το οποίο θα πατά πάνω στις υπάρχουσες συνεργασίες και δομές, προσφέροντας στις ομάδες κινητήρες και αναρτήσεις εργοστασιακών προδιαγραφών.

Ο δε τελικός στόχος που περιγράφεται είναι αρκετά αποκαλυπτικός για το σκεπτικό τους: “το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να παραμείνει δραστήρια στο SMX και στο μέλλον”, έκφραση που αφήνει ένα υπονοούμενο πως, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ήταν βιώσιμη η παραμονή της Husqvarna στο πρωτάθλημα.

Όπως και να έχει, ξεκαθαρίζει πως η Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing θα παραμείνει ενεργή ως έχει κανονικότατα ως το τέλος του φετινού πρωταθλήματος AMA SMX, στο οποίο τρέχει εργοστασιακές ομάδες και στις δύο βασικές κατηγορίες: στα 450 με τους Malcolm Stewart και R.J. Hampshire, καθώς και στα 250 με τους Ryder Difrancesco, Daxton Benning και Casey Cochran.