Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Παν. Motocross : Αποπομπή Νίκου Λυρίου από KTM! Χρονικό–Ανακοινώσεις

Ανάρμοστη κι επικίνδυνη η συμπεριφορά

Μόλις πριν από λίγα λεπτά, η KTM S.E.E ανακοίνωσε την διακοπή του συμβολαίου με τον Νίκο Λυρίου μετά από το τραγικό χθεσινό γεγονός που έλαβε χώρα στον 3ο αγώνα της Χαλκίδας. Είχε ακολουθήσει χθεσινοβραδυνή ανοικτή επιστολή του αθλητή που ζητούσε συγνώμη από όλους.

Αυτό που δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, είναι το ίδιο το γεγονός και καθώς είμασταν παρόντες και είδαμε όλα όσα διαδραματίστηκαν, η απόφαση αυτή της KTM ήταν η αναμενόμενη. Εν συντομία αυτό που έγινε ήταν πράγματι μία μαύρη στιγμή του αθλήματος και μία εικόνα που δεν θα ήθελε κανείς να ξανά δει να συμβαίνει. Μετά το πέρας του κατακτήριου αγώνα, κι ενώ ο Τουρατζίδης ήταν με την ομάδα του πανηγυρίζοντας, ένας μαινόμενος Λυρίου πλαγιολίσθησε την μοτοσυκλέτα του και την έριξε επάνω τους με κίνδυνο να τραυματίσει κάποιον. Αυτό από μόνο του δεν ήταν ικανό να κατευνάσει τον θυμό, και προχώρησε σε χειροδικία ακολουθούμενη από εξύβριση. Η στάση του Τουρατζίδη εκείνη την στιγμή ήταν αμυντική προσπαθώντας να δώσει τέλος και με φανερή την αμηχανία του μπροστά σε μία τέτοια συμπεριφορά.

Ο περσινός Πρωταθλητής Νίκος Λυρίου ένα νέο παιδί με πάθος για το motocross που έχει στηρίξει την ζωή του γύρω από μία καριέρα στην δύσκολη πραγματικότητα της Ελλάδας, άφησε το νεαρό της ηλικίας και το πάθος αυτό να τον παρασύρουν. Αν και δεν υπάρχει δικαιολογία, για αυτό και σωστά στην επιστολή που ο ίδιος έστειλε δεν έκανε λόγο για την αιτία που τον οδήγησε σε αυτή την αντίδραση, αλλά μόνο πως λυπάται πραγματικά. Αυτό δείχνει μεταμέλεια, αν και σε περίπτωση που κάποιος είχε τραυματιστεί από το περιστατικό αυτό, μία απλή μεταμέλεια δεν θα ήταν αρκετή…

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός που τον ώθησε σε αυτό το περιστατικό πρέπει να θεωρηθεί ένα αθλητικό συμβάν μέσα στον αγώνα. Τουρατζίδης και Λυρίου ήρθαν σε επαφή μέσα στον αγώνα που οδήγησε σε πτώση του δεύτερου. Μία πτώση πολύ σημαντική βέβαια καθώς υπήρχε πίεση προς τον Λυρίου για καλύτερο αποτέλεσμα και επανάληψη του περσινού αποτελέσματος κι έτσι οδηγήθηκε σε έκρηξη…

Δεν υπάρχει δικαιολογία όμως για τέτοια συμπεριφορά και είναι ευτύχημα που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Ακολουθεί το Δελτίου Τύπου της KTM και η επιστολή του Νίκου Λυρίου

Δελτίο Τύπου ΚΤΜ ΜΧ Racing Team

Με το πέρας του κατατακτήριου αγώνα της MX1 στον τρίτο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross στην Χαλκίδα θέλουμε ως εταιρία και ως ομάδα να ζητήσουμε συγνώμη για την αντιαθλητική, ανάρμοστη και απαράδεκτη συμπεριφορά του αθλητή μας Λυρίου Νικολάου.

Η ΚΤΜ πέραν της προσπάθειας για νίκη σε κάθε αγώνα και θέλει και προάγει το ευ αγωνίζεσθαι. Με δεδομένο ότι, ανάλογες συμπεριφορές όπως η χτεσινή δεν συνάδουν με το ήθος και το κύρος της εταιρίας μας, ανακοινώνουμε την διακοπή του συμβολαίου του ανωτέρω αναβάτη με την KTM.

Είμαστε πεποισμένοι πως η απόφαση μας αυτή είναι προς όφελος των αγώνων μοτοσυκλέτας στη χώρα μας. Ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αγωνιστικό περιβάλλον και έχοντας πάντα σαν στόχο την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του σεβασμού προς όλες τις ομάδες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross η απόφαση αυτή είναι μονόδρομος.

Ανοικτή επιστολή Νίκου Λυρίου:

Προς όλους τους φίλους και αθλητές του motocross.

Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την συμπεριφορά μου, τόσο στον συναθλητή μου για την ανάρμοστη απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη ενέργεια μου όσο και από την εταιρία που τον υποστηρίζει. Καθώς και από την εταιρία μου KTM θα ήθελα να ζητήσω επίσης συγνώμη γιατί η συμπεριφορά αυτή δεν συνάδει με το ήθος και το ευ αγωνίζεσθε που προωθεί. Λυπάμαι πολύ γι αυτό το συμβάν και για την εικόνα που βγήκε προς τα έξω για το πρόσωπο μου, αφού όσοι με γνωρίζουν καλά , ξέρουν πως δεν είμαι τέτοιος χαρακτήρας. Ήταν ένα άσχημο συμβάν στη λάθος χρονική στιγμή. Με καθαρό μυαλό και αφού έχω ηρεμήσει , συνειδητοποιώ πως έκανα μια άσεμνη πράξη για την οποία έχω μετανιώσει και δεν θα ήθελα να κριθεί το υπόλοιπο της καριέρας μου από ένα μεμονωμένο γεγονός.

Με εκτίμηση,

Νίκος Λυρίου