Πανελλήνιο Motocrosss-1ος αγώνας: Με τους καλύτερους οιωνούς

Σύμμαχος ο καιρός
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

25/2/2019

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε (23-24/2), ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross στις Σέρρες, που διοργάνωσαν η Λ.Α.Μ.Σ. και το Serres Off-Road Premio Club. Μετά από την ακύρωση του motocross track day λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η προσμονή ήταν ακόμη μεγαλύτερη και οι πάνω από 120 συμμετοχές επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Ο καιρός πάντως ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό και για το άνοιγμα της αυλαίας του πρωταθλήματος, καθώς οι προβλέψεις ήταν εξαιρετικά δυσοίωνες για όλη την επικράτεια. Ευτυχώς όμως, το σαββατοκύριακο του αγώνα ο καιρός αποδείχθηκε μεγάλος σύμμαχος, συμβάλλοντας στην επιτυχία της διοργάνωσης.


Στην ΜΧ1 το μεγάλο νέο ήταν η επιστροφή του Γιάννη Τουρατζίδη, μετά τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του, ο οποίος αφού κέρδισε και τα δύο σκέλη ανακηρύχθηκε συνολικός νικητής στην κατηγορία. Όσοι περίμεναν την μεγάλη μάχη του με τον Παναγιώτη Κουζή δυστυχώς έμειναν με την προσμονή, καθώς ο Τουρατζίδης ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, ενώ πίσω του οι Κουζής με τον Λυρίου (ο οποίος είχε κι αυτό έναν τραυματισμό) εναλλάχθηκαν στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου στα δύο σκέλη, με τον Κουζή να βγαίνει δεύτερος συνολικά και τον Λυρίου να μένει στην τρίτη θέση.


Στην ΜΧ2 ο Βούλγαρος Michael Ivanov δεν επέτρεψε σε κανέναν να αμφισβητήσει την επικράτησή του, κερδίζοντας και τα δύο σκέλη, ενώ στις άλλες δύο θέσεις είχαμε αντίστοιχο σκηνικό με την ΜΧ1. Οι Γεωργαντάς και Ζούνης πήραν από μία δεύτερη και από μία τρίτη θέση, δίνοντας υπέροχες μάχες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μοιράζονται την κορυφή της βαθμολογίας στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες είχαμε στην Open την εύκολη επικράτηση του περσινού πρωταθλητή, Βασίλη Πακαταρίδη με τους Λιάκο και Δημολιάνη να τερματίζουν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ στις μικρότερες κατηγορίες ΜΧ85 και ΜΧ65 νικητές στην κατάταξη ήταν και πάλι δύο Βούλγαροι.

Πιο συγκεκριμένα, στην MX85 ο Victor Borislavov πήρε μια δεύτερη και μια πρώτη θέση στα δύο σκέλη, όντας ο συνολικός νικητής, ενώ πίσω του οι Έλληνες Παυλόπουλος (νικητής στο πρώτο σκέλος) και Κοσιάβελος έδωσαν εντυπωσιακές μάχες μεταξύ τους. Στην ΜΧ65 ήταν ο Toshev Venciskav που κυριάρχησε ολοκληρωτικά στην κατηγορία με δύο νίκες, ενώ από ελληνικής πλευράς ο Σωτήρης Φωτάκης ήταν αυτός που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς, με τον Κωνσταντίνο Μερκούρη όμως να παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξέλιξη σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μανωλίτσης - PinholeStudio, http://panosmanolitsis.gr, instagram

Το άρθρο συνοδεύεται από πλούσιο photo gallery με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

 

 

Αποτελέσματα:

Έπιασε 27,6 G ο αερόσακος Tech-Air MX της Alpinestars στο σοκαριστικό ατύχημα του Barcia [VIDEO]

Η Alpinestars δίνει στην δημοσιότητα τα εντυπωσιακά στοιχεία από τα δεδομένα που κατέγραψε η προστασία θώρακα Tech Air MX
Έπιασε 27,6 G ο αερόσακος Tech-Air MX της Alpinestars στο σοκαριστικό ατύχημα του Barcia [VIDEO]
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/1/2026

Ο θώρακας Tech-Air MX της Alpinestars απέδειξε στην πράξη την προσφορά του στην παθητική ασφάλεια του motocross, κατά το σφοδρό ατύχημα του Justin Barcia στο άνοιγμα της σεζόν Monster Energy AMA Supercross 2026.

Η Alpinestars παρουσίασε το 2025 τον θώρακα Tech-Air MX με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αερόσακο. Οπτικά δύσκολα ξεχωρίζει από έναν συμβατικό θώρακα προστασίας στήθους και πλάτης, με αντίστοιχο βάρος και άνεση, όμως στο εσωτερικό του κρύβει τεχνολογία που μέχρι πρόσφατα συναντούσαμε μόνο στο σε ασφάλτινους αγώνες ταχύτητας και σε πολιτικές εκδοχές τους. Χάρη στον αλγόριθμο της εταιρείας, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει πτώση ή ισχυρή πρόσκρουση και να ενεργοποιήσει άμεσα τον αερόσακο, προσφέροντας προστασία στον κορμό και τον αυχένα του αναβάτη.

Ήδη από την περσινή σεζόν, αρκετοί αναβάτες χρησιμοποίησαν το Tech-Air MX σε Monster Energy AMA Supercross και Pro Motocross, με θετική σχόλια σε σχέση με το βάρος και την ελευθερία κινήσεων.

Με αυτόν ήταν εξοπλισμένος τη στιγμή της πτώσης, στο τρομακτικό ατύχημα του, ο Justin Barcia, όπως επιβεβαίωσε τόσο ο ίδιος όσο και η Alpinestars.

Στον πρώτο γύρο του Main Event της κατηγορίας των 450 κυβικών του Anaheim 1, ο άτυχος αναβάτης προσγειώθηκε πάνω στη μοτοσυκλέτα του Malcolm Stewart και εκτινάχτηκε στην συνέχεια πάνω από το τιμόνι της μοτοσυκλέτας του, με την σύντομη πτήση του, να καταλήγει σε σφοδρή σύγκρουση με το έδαφος, παγώνοντας το αίμα όλων καιοδηγώντας σε κόκκινη σημαία και προσωρινή διακοπή του αγώνα.

Ο Barcia έγραψε σε social media την Παρασκευή, "Ναι, φορούσα τον αερόσακο της Alpinestars και ναι, έκανε απόλυτα τη δουλειά του. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τα δεδομένα… 27,6 G. Δεν είναι κάτι που θέλεις ποτέ να δοκιμάσεις στην πράξη, αλλά είμαι απίστευτα ευγνώμων που το φορούσα."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BAMBAM (@justinbarcia)

Η Alpinestars έδωσε στη δημοσιότητα και τα καταγεγραμμένα δεδομένα από το ατύχημα που προκαλούν δέος, όπως είχε κάνει προ ετών και στα MotoGP για πτώση του Marc Marquez. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πτώση του Barcia διήρκεσε 2,7 δευτερόλεπτα, ενώ υπέστη μέγιστη στιγμιαία επιβράδυνση στα 27,6 g.

Tech Air MX Data

Η αναφορά στα g της επιβράδυνσης είναι κάτι νέο τελείως στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία σύγχυση με τους αριθμούς. Μέχρι τώρα είτε δεν θα υπήρχε εικόνα για την μονάδα μέτρησης, είτε ο κόσμος θα γνώριζε όσα έχει μάθει από ντοκυμαντέρ για την εκπαίδευση πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να βρίσκει υπερβολικό το νούμερο από την στιγμή που πιστεύει πως τα μονοψήφια νούμερα μπορούν να σκοτώσουν.

Το κλειδί είναι στην διάρκεια του χρόνου. Για χιλιοστά του δευτερολέπτου το σώμα μπορεί να αντέξει υψηλά νούμερα επιβράδυνσης και η σύγκρουση δεν κρατά περισσότερο. Αν κρατήσει τότε είναι μοιραία ότι εξοπλισμό και αν φοράς. Για αυτό και μία μανούβρα σε μαχητικό αεροσκάφος που διαρκεί δεκάδες φορές περισσότερο από μία σύγκρουση, δεν μπορεί να έχει υψηλά νούμερα g. Αυτές οι απορίες υπάρχουν κάθε φορά που βγαίνουν τα νούμερα από έναν αερόσακο μοτοσυκλετιστή αν και κάθε φορά λιγότερο, όσο ο κόσμος διαβάζει και ενημερώνεται σχετικά με αυτή την μονάδα μέτρησης. Στην περίπτωση του Marc Marquez όπου εκεί τα αναλύουμε ακόμη περισσότερο, οι αρχικές αντιδράσεις του κοινού ήταν μεγαλύτερες καθότι τότε ερχόταν η μεγαλύτερη μερίδα σε επαφή, με την διαφορά του στιγμιαίου g με εκείνου που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

Πίσω στον Barcia τώρα, παρότι θα μείνει εκτός δράσης για το άμεσο μέλλον, κατάφερε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα περπατώντας. Σε νεότερη ανάρτηση του ανέφερε ότι έχει υποστεί κάταγμα σε ένα τμήμα της σπονδυλικής του στήλης και έντονη μυϊκή καταπόνηση, ωστόσο η συνολική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλματα της τεχνολογίας στην προστασία των αναβατών γίνονται εμφανή με τα δεδομένα πλέον να είναι σαφή.