Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross: Σπερχειάδα – Συγκλονιστικές μάχες με πολλούς θεατές

Ο Παναγιώτης Κουζής κυριαρχεί στην Σπερχειάδα με τον κόσμο να δίνει βροντερό παρών
Ο Παναγιώτης Κουζής κυριαρχεί στην Σπερχειάδα με τον κόσμο να δίνει βροντερό παρών
Από το

motomag

7/5/2023

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2023, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην πίστα της Σπερχειάδας. Ο Παναγιώτης Κουζής ήταν αυτός που επικράτησε στην MX1, ενώ πλούσιο θέαμα και συγκινήσεις πρόσφεραν στους εκατοντάδες θεατές και οι υπόλοιποι αγωνιζόμενοι όλων των κατηγοριών.

 

Στη Δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην Σπερχειάδα, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν άρδην την ημέρα της Κυριακής 7 Μαΐου. Η χθεσινή συννεφιά έδωσε την θέση της στον ήλιο, ενώ η πίστα στέγνωνε όλο και περισσότερο κάθε λεπτό που περνούσε πριν την έναρξη των αγώνων. Αυτή η εξέλιξη φυσικά χαροποίησε τους 130 συμμετέχοντες καθώς και τους εκατοντάδες θεατές που έδωσαν το παρών στην μηηχανοκίνητη γιορτή του τόπου τους ώστε να απολαύσουν τις μοναδικές μάχες όλων των κατηγοριών του τρίτου γύρου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross.

 

Κατηγορία ΜΧ1 – ΜΧ300

 

Μετά τη χθεσινή μονομαχία μεταξύ Γιάννη Τουρατζίδη #100 (Yamaha YZF 450) και Παναγιώτη Κουζή #338 (Fantic XXF 450) στους αγώνες κατάταξης (Qualification Race), όλοι περίμεναν ανάλογη συνέχεια στο πρώτο σκέλος του αγώνα στην εν λόγω κατηγορία. Όπερ και εγένετο, με το που έπεσε η μπάρα εκκίνησης ο Τουρατζίδης πετάχτηκε μπροστά με τον Κουζή να ακολουθεί κατά πόδας. Το δίδυμο κατάφερε πολύ γρήγορα να ανοίξει τη διαφορά από τους υπόλοιπους αν και μόλις είχε ξεκινήσει το σκέλος. Ο Κουζής προσπάθησε να περάσει στο πάνω μέρος της πίστας τον Τουρατζίδη με την προσπάθεια του να καρποφορεί. Λίγο αργότερα ωστόσο ο Τουρατζίδης κατάφερε να βρεθεί και πάλι στην πρωτοπορία. Με τους γύρους να περνούν, οι Τουρατζίδης – Κουζής έπαιζαν το δικό τους παιχνίδι, με τη διαφορά να μικραίνει ή να μεγαλώνει ανάλογα το σημείο της πίστας που οι δύο αναβάτες βρισκόταν. Με τους γύρους να περνούν, ο Κουζής αποφάσισε να κάνει την επίθεση η οποία εν τέλει θα του χάριζε την νίκη. Ο «ψηλός» κατάφερε να περάσει στο πίσω μέρος της πίστας τον Τουρατζίδη, στον αέρα! Ο Κουζής βρέθηκε δίπλα του έχοντας καλύτερη έξοδο στην προηγούμενη στροφή, με τους δύο να ακουμπούν ελάχιστα -χωρίς κάποιο αρνητικό επακόλουθο- πριν την ράμπα της «απογείωσης». Μετά την «προσγείωση», ο Παναγιώτης Κουζής άνοιξε αμέσως τη διαφορά παίρνοντας την καρό σημαία μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο Γιάννη Τουρατζίδη, ο οποίος ολοκλήρωσε την προσπάθεια του στη δεύτερη θέση. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Ανέστης Ράδος #97 (GASGAS 450), o oποίος έκανε έναν μοναχικό αγώνα. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε παρά τον τραυματισμό στο γόνατο από τον αγώνα στις Κρηνίδες ο Νίκος Λυρίου #161 (GASGAS MC 450), με τον Ανδρέα Ανδρέου #101 (Yamaha YZ 250) να τερματίζει στην πέμπτη θέση της ΜΧ1 και στην πρώτη θέση της MX300.

 

Στο δεύτερο σκέλος του αγώνα, φυσικά όλοι ανυπομονούσαν για το «δεύτερο ημίχρονο» της μάχης Κουζή-Τουρατζίδη. Ωστόσο αυτή η μάχη δε συνέβη ποτέ. Ο Κουζής έστριψε πρώτος και στη συνέχεια έγινε κυριολεκτικά «καπνός», χωρίς να ανησυχήσει σε κανένα σημείο του αγώνα. Για τον «ψηλό» αυτή η νίκη ήταν ακόμη πιο σημαντική καθώς αύξησε και άλλο τη βαθμολογική διαφορά στην κούρσα του πρωταθλήματος. Από την άλλη είχαμε έντονη μάχη για τις δύο θέσεις του βάθρου. Ο Ανέστης Ράδος ήταν αυτός που πανηγύρισε τη δεύτερη θέση κάνοντας έναν πολύ καλό αγώνα. Ο συγκεκριμένος αναβάτης κατάφερε να κρατήσει τον Γιάννη Τουρατζίδη πίσω του, με τον οδηγό από την Θεσσαλονίκη να δίνει έναν εκπληκτικό αγώνα με στόχο να ανακτήσει τις χαμένες θέσεις της εκκίνησης. Αν και η τρίτη θέση του βάθρου είναι ένα αξιόλογο αποτέλεσμα είμαστε σίγουροι πως ο Tουρατζίδης θα ήθελε κάτι καλύτερο. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο εντυπωσιακός Νίκος Λυρίου, με τον Ανδρέα Ανδρέου #101 (Yamaha YZ 250) να τερματίζει και πάλι στην πέμπτη θέση της MX1 και στην πρώτη θέση της MX300.

MOTOCROSS Σπερχειάδα 2023

ΜΧ2 - ΜΧ125

 

Συγκλονιστική μάχη είχαμε για την πρώτη θέση της MX2 – MX125 στο πρώτο σκέλος του αγώνα. Ο Φραγκίσκος Ζούνης #37 (Yamaha YZF 250) κατάφερε με μια εκπληκτική εκκίνηση να στρίψει πρώτος με τον Μάριο Κανάκη #49 (KTM SX 125), να ακολουθεί ελάχιστα πιο πίσω στη δεύτερη θέση. Με τη διαφορά να μειώνεται συνεχώς ο Κανάκης προσπάθησε να περάσει με κάθε τρόπο στην πρώτη θέση. Εν τέλει αυτό έγινε πράξη στον πέμπτο γύρο, καθώς ο Ζούνης είχε μια μικρή πτώση, ωστόσο το προβάδισμα του Κανάκη δεν κράτησε για πολύ, καθώς μερικές στροφές αργότερα θα έπεφτε και αυτός χωρίς κάποια συνέπεια. Μετά την πτώση του Κανάκη, ο Φραγκίσκος Ζούνης άνοιξε τη διαφορά ενώ λίγους αργότερα πανηγύρισε τη νίκη στο πρώτο σκέλος του αγώνα. Για τις πιο πίσω θέσεις, ο Dany Tsankov #196 (Yamaha YZ 125), βρέθηκε στην τρίτη θέση και πρώτη θέση της MX125, με τους Κωνσταντίνο Μερκούρη #11 (KTM SX 125) και Στάθη Φυσέκη #125 (ΚΤΜ SXF 450) να τερματίζουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

 

Στο δεύτερο σκέλος του αγώνα, η μάχη μεταξύ Ζούνη και Κανάκη συνεχίστηκε. Ο Ζούνης έστριψε πρώτος, με τον Κανάκη να τον πιέζει ασφυκτικά. Με τους γύρους να περνούν ο Ζούνης είχε σταθεροποιήσει τη διαφορά από τον δεύτερο Κανάκη, ωστόσο ο τελευταίος έκανε μια τελευταία αντεπίθεση λίγους γύρους πριν το τέλος απειλώντας την πρωτοπορία του οδηγού της Yamaha. Σε αυτή την αντεπίθεση απάντησε ο Φραγκίσκος Ζούνης ο οποίος έκανε το δύο στα δύο στη κατηγορία MX2. Ο Μάριος Κανάκης τερμάτισε και στο δεύτερο σκέλος στη δεύτερη θέση, ωστόσο έδειξε πως θα μπορούσε να είχε φύγει από την Σπερχειάδα με ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Στην τρίτη θέση της ΜΧ2 και πρώτη θέση της MX125 ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Dany Tsankov #196 (Yamaha YZ 125), ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Δημήτρη Μπάκα #29 (Yamaha YZF 250) στο δρόμο προς το βάθρο. Από την άλλη ο Μπάκας εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των αντιπάλων του και με σταθερό ρυθμό έφτασε στην τέταρτη θέση. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο Δημήτρης Βαγγελάκος #211 (Fantic XXF 250).

 

 

ΜΧ85

 

Η κατηγορία ΜΧ85 η οποία δεν αγωνίστηκε χθες λόγω των δύσκολων συνθηκών είχε και αυτή πλούσιο θέαμα να προσφέρει στους θεατές και στα δύο σκέλη του αγώνα. Νικητής και στα δύο σκέλη του αγώνα αναδείχθηκε ο Χρήστος Ταμβάκος #66 (Yamaha YZ 85) -η πτώση στο δεύτερο σκέλος δεν του στέρησε τη νίκη-, o οποίος κατάφερε να ενθουσιάσει το πλήθος με την οδήγηση του. Στη δεύτερη θέση και στα δύο σκέλη βρέθηκε ο Σόλωνας Τριανταφυλλόπουλος (Yamaha YZ 85), με τον νεαρό οδηγό να δείχνει θετικά δείγματα αγωνιστικής γραφής. Το βάθρο και στα δύο σκέλη συμπλήρωσε ο Γιώργος Χατζάκης #21 (Yamaha YZ 85). Στο δεύτερο σκέλος του αγώνα υπήρξε μια πτώση του Χαράλαμπου Λινάρδου #26 (Yamaha YZ), με τον γιατρό του αγώνα να δίνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στον μικρό αναβάτη.

 

ΜΧ65

 

Τα δύο σκέλη του αγώνα της κατηγορίας MX65 ομοίως λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή. Και στα δύο σκέλη του αγώνα απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Γιώργος Τσαλίκης #1 (Yamaha YZ 65), ο αναβάτης της Ιαπωνικής εταιρείας ήταν στον δικό του αγώνα πανηγυρίζοντας δύο νίκες στον αγώνα της Σπερχειάδας. Στο πρώτο σκέλος αγώνα δεύτερος τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Τρακαδάς #23 (ΚΤΜ SX 65), με τον Θόδωρο Στρούγκη #51 (Yamaha YZ 65) να συμπληρώνει το βάθρο. Στο δεύτερο σκέλος του αγώνα στη κατηγορία MX65, είχαμε αλλαγή στις δύο θέσεις του βάθρου, με τους Nikolay Pavlov #112 (Yamaha 65) και Κωνσταντίνο Τρακαδά #23 (ΚΤΜ SX 65) να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση του βάθρου πίσω από τον Τσαλίκη.

 

 

Open

 

Στη κατηγορία Open, στο δεύτερο σκέλος του αγώνα -το πρώτο σκέλος αγώνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο-, ο πρωταγωνιστής όπως και χθες ήταν ο Χρήστος Τομαράς #110 (Honda CRF 450). Με το που έπεσε η μπάρα εκκίνησης ο Τομαράς έστριψε πρώτος ανοίγοντας τη διαφορά από τους διώκτες του. Ο Τομαράς με πολύ γρήγορους γύρους και έχοντας σταθερό ρυθμό έκανε το απόλυτο στην πίστα της Σπερχειάδας, κερδίζοντας και τον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας Open. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Αθανάσιος Αυγέρης #101 (Yamaha YZF 250), ο οποίος όπως και χθες έδειξε πόσο ανταγωνιστικός είναι ειδικά σε τέτοιου είδους συνθήκες. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Ευάγγελος Μπουρίκας #299 (Honda CRF 450), ο οποίος στα πρώτα στάδια του αγώνα κατάφερε να ξεπεράσει τον Χρήστο Κοτούλα #5 (Fantic XXF 450) και τον Νίκο Σωτηρόπουλο #78 (Yamaha YZF 450). Οι Κωτούλας – Σωτηρόπουλος αρκέστηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα στο δεύτερο σκέλος του αγώνα της κατηγορίας Open.

 

SeniorMX Woman

 

Στη κατηγορία Senior, στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε και σήμερα. Ο Μάρκος Καρασακαλίδης #177 (GASGAS 450), δεν άφησε κανένα περιθώριο στους υπόλοιπους αναβάτες, καθώς με μια εκπληκτική εκκίνηση βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα. Ο έμπειρος αγωνιζόμενος με συνεχόμενα ταχύτερα περάσματα άνοιξε τη διαφορά από τους διώκτες του, κερδίζοντας με άνεση και τον δεύτερο αγώνα στην πίστα Motocross της Σπερχειάδας. Για τις δύο θέσεις του βάθρου μάχη είχαμε στα αρχικά στάδια του αγώνα μεταξύ του Βασίλη Ράπτη #103 (Kawasaki KXF 450) και του Αλέξανδρου Καρανάση #271 (Honda CRF 450). Τελικά νικητής σε αυτή τη μάχη βγήκε ο Καρανάσης, ο οποίος κατάφερε να καρπωθεί τους πολύτιμους βαθμούς της δεύτερης θέσης. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Ράπτης, με τον Λαμιώτη οδηγό να κερδίζει το χειροκρότημα του κόσμου. Τον δικό τους αγώνα είχαν οι Νίκος Δρόσος #170 (GASGAS 450) και Αδάμος Πράσσος #12 (Honda CRF 450), με τον Δρόσο να τερματίζει στην τέταρτη θέση. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο Πράσσος.

 

Στη κατηγορία MX Woman, η απόλυτη πρωταγωνίστρια και σήμερα ήταν η Ιωάννα Λάμπρου #7 (Yamaha YZF 250). Οδήγησε την κούρσα από την αρχή μέχρι το τέλος, πανηγυρίζοντας ακόμη μία νίκη. Πίσω της στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Αμαλία Λάμπρου #17 (Yamaha YZ 125) με την Στέλλα Βαρέλι #311 Honda CRF 250), να ολοκληρώνει το βάθρο της εν λόγω κατηγορίας.

 

Μετά το τέλος του αγώνα, όλοι οι πρωταγωνιστές του τρίτου γύρου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, απόλαυσαν την απονομή των επάθλων στην πίστα της Σπερχειάδας, με το κλίμα μεταξύ των αγωνιζομένων να είναι ιδιαίτερα ευδιάθετο. Παράλληλα όλοι οι πρωταγωνιστές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα την τοπική λέσχη ΛΕ.Μ.Σ., η οποία σύμφωνα με όλους διοργάνωσε έναν άριστο αγώνα. Επόμενο ραντεβού του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross στις 26-27 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Λόγω έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

Το Σωματείο Α.Μ.Ο.Ε. με επιστολή του προς την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. έκανε γνωστό πως δεν δύναται να διοργανώσει τον τέταρτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη 1 και 2 Ιουνίου καθώς υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας!

Η επιστολή του Σωματείου Α.Μ.Ο.Ε. αναφέρει:

“Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οφείλεται καθαρά και μόνο, στην καθυστέρηση επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την πλευρά του Δήμου Εορδαίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., καθυστέρηση που έγκειται στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας και ειδικότερα στην έκταση των εγκαταστάσεων της πίστας.

Γνωρίζοντας την προσφορά και την αγάπη του Σωματείου προς το άθλημα, από την ίδρυση του -2009- έως και σήμερα, και τις προσπάθειες που κάνει για την ανάδειξη του αθλήματος τόσο στην περιοχή μας όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα για το έτος 2024 εξαιτίας της έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας. Ο αγώνας Scramble μπορεί να διεξαχθεί κανονικά”.

Μένει να δούμε αν το αγωνιστικό καλεντάρι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross φέτος θα έχει έναν αγώνα λιγότερο ή αν η Ομοσπονδία προχωρήσει σε αντικατάσταση του αγώνα της Πτολεμαΐδας.

motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Ετικέτες