Πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα: Απίστευτο θέαμα στο 2ο αγώνα – Στην κορυφή ο Κανάκης!

Φωτάκης: Ο αναβάτης με την τρομακτική άνοδο και το φανταστικό στιλ!
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα: Απίστευτο θέαμα στο 2ο αγώνα – Στην κορυφή ο Κανάκης!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/4/2025

Ένας πολύ όμορφος αγώνας εκτυλίχθηκε στα Τρίκαλα σε άψογες συνθήκες καιρού και με πολύ καλή οργάνωση που είχε μόλις μία μικρή παραφωνία. Το θέμα της χρονομέτρησης που παρουσίασε πρόβλημα λίγο πριν την έναρξη του αγώνα διευθετήθηκε άμεσα στο διάλλειμα και δεν δημιούργησε καθυστερήσεις, περισσότερο αποδεικνύει την ετοιμότητα και λιγότερο κάποια παράληψη καθώς αυτό είναι μέσα σε όλα εκείνα που μπορούν να συμβούν.

Η πίστα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και σήκωσε λίγη σκόνη για την οποία οι αναβάτες δεν παραπονέθηκαν, απλά στο δεύτερο σκέλος η καρό σημαία σηκώθηκε δύο γύρους πριν το τέλος και ενώ υπήρχε μάχη για την πρώτη θέση του βάθρου.

Στο πρώτο σκέλος της MX1 φαίνεται ότι ο Κουζής (#338 TM450) κρατούσε δυνάμεις και έτσι Ράδος (#97 GASGAS) και Κανάκης (#49 KTM) πάλεψαν για την πρώτη θέση την οποία κέρδισε ο Ράδος με φανταστική οδήγηση και από τους τρεις.

Στο μεταξύ ο Κοσμάς Σπύρος (#122 Suzuki) έκανε μία φανταστική εκκίνηση και οδηγούσε φανταστικά με εξαιρετικά περάσματα. Πίσω του ο καλύτερος με διαφορά της MX300, Μπάκας (#29 Beta 300) με χρόνο και ρυθμό που MX1 καταφέρνοντας έτσι μία 5η γενικής και πρώτη της κατηγορίας του. Ευστρατίου (#33 GASGAS) και Αυδουλης (#918 Yamaha) πιο πίσω συμπλήρωσαν το βάθρο της ΜΧ300.

Στο δεύτερο σκέλος της MX1 ο Κουζής έκανε την επίθεση που αναμενόταν και πήρε την εκκίνηση με τον Ράδο κοντά του, όμως έκανε το λάθος, με τον Κανάκη να παίρνει την θέση του στην διεκδίκηση και να κάνει την αντεπίθεση περνώντας εμπρός. Το θέαμα ήταν δεδομένο, όπως επίσης και η προσπάθεια του Κουζή να περάσει που μένει αναπάντητη όμως και με μία νίκη και μία δεύτερη θέση, ο νεαρός Κανάκης, ένας από τους καλύτερους αναβάτες ΜΧ σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, είναι στην κορυφή της μεγάλης κατηγορίας για τον 2ο αγώνα!

Καμία αλλαγή στο δεύτερο σκέλος για την ΜΧ300, όπως άλλωστε ήταν το αναμενόμενο με τον Μπάκα να σημειώνει άλλη μία θέση στην πεντάδα της γενικής ανάμεσα στους αναβάτες της ΜΧ1. Όπως επίσης παρέμενε φανταστικός στην θέση του ο Κοσμάς Σπύρος με σταθερή βαθμολογία και στα δύο σκέλη!

Στην ΜΧ2 που έχει απελευθερωθεί από τον Κανάκη αλλά έχει ανεβασμένους οδηγικά αναβάτες, ο Ζούνης (#37 Yamaha) πήρε την άνετη νίκη στο πρώτο σκέλος. Ο Φωτάκης (#307 KTM) χάρισε το θέαμα στον αέρα βέβαια με Γανωτή (#141 Yamaha) και Μερκούρη (#111 KTM) να συμπληρώνουν την πεντάδα του βάθρου μαζί με τον σταθερό εμπρός και πάντα εντυπωσιακό, με ένα από τα καλύτερα στιλ στα άλματα Λυρίου (#161 Fantic).

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα: Απίστευτο θέαμα στο 2ο αγώνα – Στην κορυφή ο Κανάκης!
φανταστικό στιλ και μπόλικο θέαμα - προσφορά στο κοινό!

Στην ΜΧ125 ο Παπαδάκης (#177 Husqvarna) πήρε την νίκη με τον Ταμβακο (#66 Yamaha) να απουσιάζει από την διεκδίκηση. Χατζάκης (#21 Yamaha) και Τριανταφυλλόπουλος (#241 Yamaha) συμπλήρωσαν το βάθρο.

Στο 2ο σκέλος της ΜΧ2 ο Φωτάκης δεν θα άφηνε να γίνει επανάληψη και παρόλο που ο Ζούνης ήταν αρχικά ταχύτερος, ο Φωτάκης πέρασε από την εξωτερική στην ευθεία της πίστας και έμεινε εμπρός μέχρι την νίκη. Πίσω από τον Ζούνη ακολουθήσε ο Μερκούρης και ο Γανωτής αλλάζοντας την κατάταξη του πρώτου σκέλους και με τον Λυρίου εκτός.

Εδώ τώρα ήρθε ο Ταμβάκος να φέρει επίσης την απάντηση, όπως και την ανατροπή σε μία παρόμοια εικόνα με την μεγάλη κατηγορία κερδίζοντας την πρώτη θέση της ΜΧ125. Μαζί με τον Παπαδάκη ήταν με διαφορά οι ταχύτεροι της κατηγορίας τους, όπως επίσης και είχαν ρυθμό αντίστοιχο της πεντάδας της MX2 μπαίνοντας στην 6η και 7η θέση της γενικής κατάταξης και έδωσαν μία πολύ καλή μάχη σε έναν κορυφαίο αγώνα μεταξύ τους. Ήταν μία μεγάλη κατηγορία με πολλές συμμετοχές και μπόλικο θέαμα.

Στην MX Open ο Βαγγελάκος (#211 Fantic) πήρε σήμερα την νίκη και με μία δεύτερη θέση στην 1ο αγώνα είναι εμπρός στην κατάταξη έναντι του Τζιορα (#46) που είχε αντίθετα τα αποτελέσματα στα σκέλη, με τον Γρηγοριάδη (#25 Yamaha) να συμπληρώνει το βάθρο.

Στη MX Senior ο Δημολιάνης (#5 GASGAS) ήταν απόλυτος κυρίαρχος με δύο νίκες, ακολουθούμενος από τον Λυρίου (#15 Fantic) πατέρα του Νίκου που τρέχει στην MX2 με τον Τσιμπρη (#33 KTM) να έχει την τρίτη θέση του βάθρου.

Απουσιάζει και ο συντάκτης του ΜΟΤΟ, ο παλαίμαχος Δημήτρης Κεραμιδας (#777 Suzuki) που αναρρώνει!

Στην ΜΧ85 είχαμε την επικράτηση Κουκαλιώτη (#125 Yamaha) με νίκη στο δεύτερο σκέλος περνώντας τα αδέρφια Τρακαδα (#23 ΚΤΜ) και (#4 ΚΤΜ) με τον Κωνσταντίνο να κερδίζει το πρώτο σκέλος σε μία τριάδα που έκανε πολύ καλό αγώνα με τον Τσαλίκη (#114 Yamaha) να κρατά την 4η θέση αλλά έχοντας μία δεύτερη, ομοίως και ο Ψαρογιάννης (#228 ΚΤΜ).

Στην ΜΧ65 ο Φωτόπουλος (#911 Yamaha) είχε μία ξεκάθαρη νίκη στο δεύτερο σκέλος και μία δεύτερη θέση στο πρώτο κρατώντας συνολικά την πρώτη θέση στον 2ο αγώνα με Αρώνη (#55) και Γιαγκουδη (#100 Yamaha) να συμπληρώνουν το βάθρο.

Στην MX Women χωρίστηκαν για λίγο οι αδερφές Λάμπρου καθώς η μεγάλη έσπασε το χέρι της ξανά με την Αμαλία να σημειώνει δύο νίκες. Ακολουθεί η Βαρελι Στέλλα (#311 Honda) και η Πασαλη Δέσποινα (#9 ΚΤΜ).

Πρώτες φωτογραφίες της ημέρας και έπειτα αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Όπως πάντα θα ακολουθήσει μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών που θα αποτυπώνει όλη την δράση του αγώνα!

Έπιασε 27,6 G ο αερόσακος Tech-Air MX της Alpinestars στο σοκαριστικό ατύχημα του Barcia [VIDEO]

Η Alpinestars δίνει στην δημοσιότητα τα εντυπωσιακά στοιχεία από τα δεδομένα που κατέγραψε η προστασία θώρακα Tech Air MX
Έπιασε 27,6 G ο αερόσακος Tech-Air MX της Alpinestars στο σοκαριστικό ατύχημα του Barcia [VIDEO]
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/1/2026

Ο θώρακας Tech-Air MX της Alpinestars απέδειξε στην πράξη την προσφορά του στην παθητική ασφάλεια του motocross, κατά το σφοδρό ατύχημα του Justin Barcia στο άνοιγμα της σεζόν Monster Energy AMA Supercross 2026.

Η Alpinestars παρουσίασε το 2025 τον θώρακα Tech-Air MX με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αερόσακο. Οπτικά δύσκολα ξεχωρίζει από έναν συμβατικό θώρακα προστασίας στήθους και πλάτης, με αντίστοιχο βάρος και άνεση, όμως στο εσωτερικό του κρύβει τεχνολογία που μέχρι πρόσφατα συναντούσαμε μόνο στο σε ασφάλτινους αγώνες ταχύτητας και σε πολιτικές εκδοχές τους. Χάρη στον αλγόριθμο της εταιρείας, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει πτώση ή ισχυρή πρόσκρουση και να ενεργοποιήσει άμεσα τον αερόσακο, προσφέροντας προστασία στον κορμό και τον αυχένα του αναβάτη.

Ήδη από την περσινή σεζόν, αρκετοί αναβάτες χρησιμοποίησαν το Tech-Air MX σε Monster Energy AMA Supercross και Pro Motocross, με θετική σχόλια σε σχέση με το βάρος και την ελευθερία κινήσεων.

Με αυτόν ήταν εξοπλισμένος τη στιγμή της πτώσης, στο τρομακτικό ατύχημα του, ο Justin Barcia, όπως επιβεβαίωσε τόσο ο ίδιος όσο και η Alpinestars.

Στον πρώτο γύρο του Main Event της κατηγορίας των 450 κυβικών του Anaheim 1, ο άτυχος αναβάτης προσγειώθηκε πάνω στη μοτοσυκλέτα του Malcolm Stewart και εκτινάχτηκε στην συνέχεια πάνω από το τιμόνι της μοτοσυκλέτας του, με την σύντομη πτήση του, να καταλήγει σε σφοδρή σύγκρουση με το έδαφος, παγώνοντας το αίμα όλων καιοδηγώντας σε κόκκινη σημαία και προσωρινή διακοπή του αγώνα.

Ο Barcia έγραψε σε social media την Παρασκευή, "Ναι, φορούσα τον αερόσακο της Alpinestars και ναι, έκανε απόλυτα τη δουλειά του. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τα δεδομένα… 27,6 G. Δεν είναι κάτι που θέλεις ποτέ να δοκιμάσεις στην πράξη, αλλά είμαι απίστευτα ευγνώμων που το φορούσα."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BAMBAM (@justinbarcia)

Η Alpinestars έδωσε στη δημοσιότητα και τα καταγεγραμμένα δεδομένα από το ατύχημα που προκαλούν δέος, όπως είχε κάνει προ ετών και στα MotoGP για πτώση του Marc Marquez. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πτώση του Barcia διήρκεσε 2,7 δευτερόλεπτα, ενώ υπέστη μέγιστη στιγμιαία επιβράδυνση στα 27,6 g.

Tech Air MX Data

Η αναφορά στα g της επιβράδυνσης είναι κάτι νέο τελείως στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία σύγχυση με τους αριθμούς. Μέχρι τώρα είτε δεν θα υπήρχε εικόνα για την μονάδα μέτρησης, είτε ο κόσμος θα γνώριζε όσα έχει μάθει από ντοκυμαντέρ για την εκπαίδευση πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να βρίσκει υπερβολικό το νούμερο από την στιγμή που πιστεύει πως τα μονοψήφια νούμερα μπορούν να σκοτώσουν.

Το κλειδί είναι στην διάρκεια του χρόνου. Για χιλιοστά του δευτερολέπτου το σώμα μπορεί να αντέξει υψηλά νούμερα επιβράδυνσης και η σύγκρουση δεν κρατά περισσότερο. Αν κρατήσει τότε είναι μοιραία ότι εξοπλισμό και αν φοράς. Για αυτό και μία μανούβρα σε μαχητικό αεροσκάφος που διαρκεί δεκάδες φορές περισσότερο από μία σύγκρουση, δεν μπορεί να έχει υψηλά νούμερα g. Αυτές οι απορίες υπάρχουν κάθε φορά που βγαίνουν τα νούμερα από έναν αερόσακο μοτοσυκλετιστή αν και κάθε φορά λιγότερο, όσο ο κόσμος διαβάζει και ενημερώνεται σχετικά με αυτή την μονάδα μέτρησης. Στην περίπτωση του Marc Marquez όπου εκεί τα αναλύουμε ακόμη περισσότερο, οι αρχικές αντιδράσεις του κοινού ήταν μεγαλύτερες καθότι τότε ερχόταν η μεγαλύτερη μερίδα σε επαφή, με την διαφορά του στιγμιαίου g με εκείνου που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

Πίσω στον Barcia τώρα, παρότι θα μείνει εκτός δράσης για το άμεσο μέλλον, κατάφερε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα περπατώντας. Σε νεότερη ανάρτηση του ανέφερε ότι έχει υποστεί κάταγμα σε ένα τμήμα της σπονδυλικής του στήλης και έντονη μυϊκή καταπόνηση, ωστόσο η συνολική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλματα της τεχνολογίας στην προστασία των αναβατών γίνονται εμφανή με τα δεδομένα πλέον να είναι σαφή.