Π.Π. MOTOCROSS – 2ος ΑΓΩΝΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΑ

Αγώνας επιβίωσης σε παχιά λάσπη
13/3/2017
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross
2ος Γύρος, Χαλκίδα
12 Μαρτίου, 2017
 
Σε ένα δύσκολο για τους αγωνιζόμενους Σαββατοκύριακο, οι Παναγιώτης Κουζής (ΜΧ1 - Honda) και Γιάννης Τουρατζίδης (ΜΧ2 - Yamaha) βγήκαν αλώβητοι από τη βουρκώδη πίστα της Χαλκίδας και διεύρυναν την βαθμολογική τους πρωτοπορία.
Με την πίστα της Χαλκίδας να φιλοξενεί αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, πρωταγωνιστικό ρόλο τώρα έπαιξαν οι λασπερές συνθήκες. Για τον δεύτερο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, οι βροχές των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν εντελώς νέα δεδομένα για τους 93 αναβάτες που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε ένα απαιτητικό τερέν.
 
Αυτή τη φορά αντί για την τεχνική τους στα άλματα και τα γρήγορα μπερμ, οι αναβάτες κλήθηκαν να αναδείξουν την ικανότητά τους να διασχίζουν βουρκώδεις τρύπες και γλιστερά σαμάρια! Όπως ήταν φυσικό, ξεχώρισαν όσοι είχαν προπονηθεί σε αντίστοιχες συνθήκες αλλά και όσοι έχουν δουλέψει πάνω στη φυσική τους κατάσταση.
 
Με κάθε γύρο να διαρκεί 30 έως 40 δευτερόλεπτα παραπάνω και την πτώση να παραμονεύει σε κάθε μέτρο, οι διαφορές μεταξύ των αγωνιζομένων πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές των ΜΧ1 και ΜΧ2 να ντουμπλάρουν σχεδόν όλους τους υπόλοιπους. 
Αγώνας τακτικής για τον Κουζή στην ΜΧ1
Ο Δημήτρης Κοντολέτας (#92 Yamaha) κυριάρχησε στο πρώτο σκέλος της ΜΧ1. Κατάφερε να στρίψει πρώτος στην πρώτη στροφή και να μείνει στεγνός για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Πίσω του μάταια ο Παναγιώτης Κουζής (#338 Honda) και ο Γιώργος Ηλιόπουλος (#3 ΚΤΜ) προσπάθησαν να πιέσουν για τη νίκη στους πρώτους γύρους. Ο Κοντολέτας ήταν αλάνθαστος και κατάφερε να γίνει ο τρίτος διαφορετικός αναβάτης που κερδίζει σκέλος στο φετινό πρωτάθλημα.
 
Στο Β’ Σκέλος ο Κουζής σημείωσε την καλύτερη εκκίνηση και γρήγορα έφτιαξε μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους τους. Καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια ο αναβάτης της Honda έμεινε συγκεντρωμένος και απέφυγε τα λάθη σε μία πίστα που ενώ στέγνωνε σιγά σιγά, διατηρούσε τις παγίδες της σε πολλά σημεία.
Κυριαρχία Τουρατζίδη στην ΜΧ2
Ένα όνομα έκανε τη διαφορά στην κατηγορία και δεν ήταν άλλο από εκείνο των αδερφών Τουρατζίδη! Οι δύο Θεσσαλονικείς κατάφεραν όχι μόνο να κάνουν το 1-2 και στα δύο σκέλη της ημέρας αλλά και να σημειώσουν διαφορά ενός γύρου σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους αναβάτες της κατηγορίας.
 
Ο μεγαλύτερος των δύο, ο Γιάννης (#100 Yamaha) ξεχώριζε δια γυμνού οφθαλμού μέσα στην πίστα, τόσο με την ταχύτητά του, όσο και με την αδιάκοπα επιθετική του οδήγηση. Λες και οδηγούσε σε διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους τερέν, κατάφερε να μην επηρεαστεί από τις δύσκολες συνθήκες και να σημειώνει ταχύτατο και σταθερό γυρολόγιο.
Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας και κάναμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό,” παραδέχτηκε ο Γιάννης Τουρατζίδης. “Οι βροχές των τελευταίων ημερών έφεραν ακραίες συνθήκες και σε κάθε σκέλος έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο η εκκίνηση. Έπρεπε με κάθε τρόπο να διατηρήσεις καθαρά τα γάντια και την μάσκα σου. Έφυγα καλά και στις δύο εκκινήσεις. Στο πρώτο σκέλος έχτισα γρήγορα μια διαφορά ασφαλείας και στο δεύτερο σκέλος με λίγο πιο επιθετική οδήγηση αύξησα ακόμη περισσότερο τη διαφορά μου. Μπορεί αυτή την στιγμή να προηγούμαι στην βαθμολογία της ΜΧ2, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Περιμένουμε τον ανταγωνισμό να είναι πιο έντονος στη συνέχεια του πρωταθλήματος, για αυτό και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους ίδιους ρυθμούς.”       
 
Παίρνοντας δύο ακόμη νίκες o αναβάτης της Yamaha το τέσσερα στα τέσσερα και δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στην κορυφή της ΜΧ2. Από κοντά και ο μικρότερος του αδερφός Δημήτρης (#200 Yamaha). Έδειξε έτοιμος για τις δύσκολες συνθήκες της πίστας και κατάφερε να είναι ο μοναδικός αναβάτης που έμεινε κοντά στον αδερφό του.
 
Στην κατηγορία ΜΧ2Τ με δίχρονα 144cc και αναβάτες μέχρι 18 ετών που πραγματοποιείται μαζί με την ΜΧ2, ο τοπικός Ανδρέας Ανδρέου (#101 Yamaha) κατάφερε να επικρατήσει και στα δύο σκέλη της ημέρας διευρύνοντας έτσι το βαθμολογικό του προβάδισμα.  
Επικράτηση της Yamaha και στην Open
Ο Βασίλης Πακαταρίδης (#72 Yamaha) κέρδισε και τα δύο σκέλη του Σαββατοκύριακου και κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Άτυχος ο Σταμάτης Δημολιάνης (#5 KTM) στο σκέλος του Σαββάτου καθώς είχε μια πτώση που τον έριξε αρκετές θέσεις και του στοίχισε πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του πρωταθλήματος. Μεγάλος απών ο Χρήστος Τομαράς που αναρρώνει μετά από τραυματισμό στον πρώτο αγώνα.
Τα πάνω-κάτω στην ΜΧ85
Ο Αντώνης Σάγμαλης (#192 ΚΤΜ) ήταν το μεγάλο φαβορί στη μικρή κατηγορία. Ο Θεσσαλονικιός αναβάτης σημείωσε με διαφορά τους ταχύτερους χρόνους στα δοκιμαστικά, κέρδισε άνετα το πρώτο σκέλος αλλά στο δεύτερο μια μηχανική βλάβη των έθεσε εκτός μάχης. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Σταύρος Μαυράκης (#23 ΚΤΜ) που όχι μόνο κέρδισε το Β’ Σκέλος αλλά πέρασε και στην κορυφή της βαθμολογίας δίνοντας απρόσμενο ενδιαφέρον στην κατηγορία για τη συνέχεια του πρωταθλήματος
 
Με απόφαση διοργανωτών
Μόλις πέντε από τους μικρούς αναβάτες μπήκαν το Σάββατο στα πρώτα χρονομετρημένα να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στις ακραίες, για τις δίχρονες μοτοσυκλέτες των 65cc, συνθήκες της πίστας. Με τις συνθήκες να δυσκολεύουν περισσότερο κατά την εξέλιξη του Σαββατοκύριακου, αποφασίστηκε η ακύρωση και των δύο σκελών της κατηγορίας.
Αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα της Χαλκίδας θα βρείτε εδώ.
 
Ο τρίτος αγώνας για το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross θα γίνει 1-2 Απριλίου στην πίστα του Άργους.
 
Όπως πάντα, το MOTO θα δώσει το παρόν και στον επόμενο αγώνα, όπως και σε όλο το πρωτάθλημα, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα κάθε αγώνα απευθείας στα social media, και αμέσως μετά με πλήρες ρεπορτάζ και φωτογραφίες!

ΑΜΑ Supercross 2026, 12oς Γύρος: Deegan και Roczen πρωταγωνιστούν με φόντο τους τίτλους

Καθοριστικές εξελίξεις στο St. Louis με τον πρώτο τίτλο Supercross της χρονιάς και φιλανθρωπίες
AMA SX 2026 St.Louis
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/4/2026

Ο Haiden Deegan εξασφάλισε τον 2ο δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στη Δυτική Περιφέρεια των ΗΠΑ, ενώ ο Ken Roczen έβαλε φωτιά στη μάχη των 450 με δεύτερη σερί νίκη.

Ο 12ος γύρος του Πρωταθλήματος Monster Energy AMA Supercross στο St. Louis, συνδύασε αγωνιστική δράση και καλό σκοπό, με το Love Moto Stop Cancer Supercross, στηρίζοντας το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude με όλα τα έσοδα από δημοπρασίες εξοπλισμού των αστέρων του Supercross.

AMA SX 2026 St.Louis

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Haiden Deegan έγραψε ακόμη ένα κεφάλαιο σε μια ήδη εντυπωσιακή καριέρα στη κατηγορία 250SMX. Στο East/West Showdown, ο αναβάτης της Yamaha ξεκίνησε από την έκτη θέση, όμως γρήγορα ανέβηκε στη δεύτερη και στη συνέχεια πέρασε τον ομόσταυλό του, Cole Davies, για να πάρει την πρωτοπορία.

AMA SX 2026 St.Louis

Από εκεί και πέρα, ο Deegan ήταν ασταμάτητος. Με διαφορά που ξεπέρασε τα 15 δευτερόλεπτα, έφτασε άνετα στην έκτη φετινή του νίκη, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον τίτλο της Δυτικής Περιφέρειας. Η 15η θέση του Max Anstie αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς του στέρησε κάθε πιθανότητα να παραμείνει στη μάχη.

AMA SX 2026 St.Louis

Ο Davies τερμάτισε δεύτερος, διατηρώντας τον έλεγχο στη βαθμολογία της Ανατολικής Περιφέρειας, ενώ ο Seth Hammaker συμπλήρωσε το βάθρο και συνεχίζει να πιέζει στη μάχη του τίτλου. Με τέσσερις αγώνες να απομένουν, η διαφορά μεταξύ Davies και Hammaker βρίσκεται πλέον στους 11 βαθμούς, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Αποτελέσματα 12ού γύρου ΑΜΑ 250SMX West/East Showdown  2026, St.Louis

Θέση

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Διαφορά

1

1

Haiden Deegan

Yamaha

-

2

37

Cole Davies

Yamaha

+15.654

3

10

Seth Hammaker

Kawasaki

+27.994

4

25

Nate Thrasher

Yamaha

+29.771

5

34

Ryder DiFrancesco

Husqvarna

+34.954

6

58

Daxton Bennick

Husqvarna

+36.415

7

47

Levi Kitchen

Kawasaki

+44.659

8

89

Devin Simonson

Yamaha

+53.177

9

141

Nick Romano

Kawasaki

+53.957

10

19

Max Vohland

Yamaha

+57.023

AMA SX 2026 St.Louis

Στην μεγάλη κατηγορία 450SMX, ο Ken Roczen επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα, κατακτώντας δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Παρά την αρχική πίεση από τους Hunter Lawrence και Jorge Prado, ο Γερμανός πήρε τον έλεγχο της κούρσας και άνοιξε διαφορά ασφαλείας.

AMA SX 2026 St.Louis

Πίσω του, ο Justin Cooper πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, ενώ ο Lawrence ολοκλήρωσε το βάθρο, ανακάμπτοντας μετά από έναν δύσκολο προηγούμενο γύρο.

Αποτελέσματα 12ού γύρου ΑΜΑ 450SMX 2026, St.Louis

Θέση

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Διαφορά

1

94

Ken Roczen

Suzuki

-

2

32

Justin Cooper

Yamaha

+13.295

3

96

Hunter Lawrence

Honda

+19.629

4

26

Jorge Prado

KTM

+22.410

5

1

Cooper Webb

Yamaha

+23.868

6

3

Eli Tomac

KTM

+37.901

7

17

Joey Savatgy

Honda

+42.604

8

27

Malcolm Stewart

Husqvarna

+45.743

9

36

Garrett Marchbanks

Kawasaki

+59.973

10

14

Dylan Ferrandis

Ducati

+1 Lap

AMA SX 2026 St.Louis

Η εξέλιξη αυτή είχε τεράστια σημασία για τη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Lawrence κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με τον Eli Tomac, ο οποίος περιορίστηκε στην έκτη θέση και δεν μπόρεσε να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Την ίδια στιγμή, ο Roczen πλησίασε στους πέντε βαθμούς από την κορυφή, μετατρέποντας τη μάχη του τίτλου σε θρίλερ με πέντε γύρους να απομένουν.

AMA SX 2026 St.Louis

Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 450SMX 2026, St.Louis

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

Διαφορά

1

Eli Tomac

245

-

2

Hunter Lawrence

245

0

3

Ken Roczen

240

-5

4

Cooper Webb

220

-25

5

Justin Cooper

198

-47

6

Joey Savatgy

153

-92

7

Chase Sexton

144

-101

8

Malcolm Stewart

141

-104

9

Jorge Prado

131

-114

10

Justin Hill

117

-128

 

Το St. Louis αποδείχθηκε κομβικό σημείο της σεζόν 2026 με τον έναν τίτλο να κρίνεται και έναν άλλο να παίρνει φωτιά. Με τη δυναμική του Deegan να τον στέλνει πλέον προς την κατηγορία 450 και τον Roczen να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, το πρωτάθλημα του 2026 μπαίνει στην τελική του ευθεία με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 250SMX West 2026, St.Louis

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

Διαφορά

1

Haiden Deegan

190

-

2

Levi Kitchen

133

-57

3

Max Anstie

130

-60

4

Ryder DiFrancesco

127

-63

5

Max Vohland

118

-72

6

Michael Mosiman

107

-83

7

Cameron McAdoo

97

-93

8

Hunter Yoder

92

-98

9

Parker Ross

74

-116

10

Joshua Varize

67

-123

 

AMA SX 2026 St.Louis

Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 250SMX East 2026, St.Louis

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

Διαφορά

1

Cole Davies

136

-

2

Seth Hammaker

125

-11

3

Daxton Bennick

103

-33

4

Jo Shimoda

100

-36

5

Coty Schock

88

-48

6

Devin Simonson

71

-65

7

Nate Thrasher

69

-67

8

Pierce Brown

63

-73

9

Henry Miller

48

-88

10

Derek Kelley

48

-88

11

Caden Dudney

44

-92

12

Cullin Park

40

-96