Π.Π. MOTOCROSS – 2ος ΑΓΩΝΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΑ

Αγώνας επιβίωσης σε παχιά λάσπη
13/3/2017
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross
2ος Γύρος, Χαλκίδα
12 Μαρτίου, 2017
 
Σε ένα δύσκολο για τους αγωνιζόμενους Σαββατοκύριακο, οι Παναγιώτης Κουζής (ΜΧ1 - Honda) και Γιάννης Τουρατζίδης (ΜΧ2 - Yamaha) βγήκαν αλώβητοι από τη βουρκώδη πίστα της Χαλκίδας και διεύρυναν την βαθμολογική τους πρωτοπορία.
Με την πίστα της Χαλκίδας να φιλοξενεί αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, πρωταγωνιστικό ρόλο τώρα έπαιξαν οι λασπερές συνθήκες. Για τον δεύτερο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, οι βροχές των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν εντελώς νέα δεδομένα για τους 93 αναβάτες που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε ένα απαιτητικό τερέν.
 
Αυτή τη φορά αντί για την τεχνική τους στα άλματα και τα γρήγορα μπερμ, οι αναβάτες κλήθηκαν να αναδείξουν την ικανότητά τους να διασχίζουν βουρκώδεις τρύπες και γλιστερά σαμάρια! Όπως ήταν φυσικό, ξεχώρισαν όσοι είχαν προπονηθεί σε αντίστοιχες συνθήκες αλλά και όσοι έχουν δουλέψει πάνω στη φυσική τους κατάσταση.
 
Με κάθε γύρο να διαρκεί 30 έως 40 δευτερόλεπτα παραπάνω και την πτώση να παραμονεύει σε κάθε μέτρο, οι διαφορές μεταξύ των αγωνιζομένων πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές των ΜΧ1 και ΜΧ2 να ντουμπλάρουν σχεδόν όλους τους υπόλοιπους. 
Αγώνας τακτικής για τον Κουζή στην ΜΧ1
Ο Δημήτρης Κοντολέτας (#92 Yamaha) κυριάρχησε στο πρώτο σκέλος της ΜΧ1. Κατάφερε να στρίψει πρώτος στην πρώτη στροφή και να μείνει στεγνός για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Πίσω του μάταια ο Παναγιώτης Κουζής (#338 Honda) και ο Γιώργος Ηλιόπουλος (#3 ΚΤΜ) προσπάθησαν να πιέσουν για τη νίκη στους πρώτους γύρους. Ο Κοντολέτας ήταν αλάνθαστος και κατάφερε να γίνει ο τρίτος διαφορετικός αναβάτης που κερδίζει σκέλος στο φετινό πρωτάθλημα.
 
Στο Β’ Σκέλος ο Κουζής σημείωσε την καλύτερη εκκίνηση και γρήγορα έφτιαξε μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους τους. Καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια ο αναβάτης της Honda έμεινε συγκεντρωμένος και απέφυγε τα λάθη σε μία πίστα που ενώ στέγνωνε σιγά σιγά, διατηρούσε τις παγίδες της σε πολλά σημεία.
Κυριαρχία Τουρατζίδη στην ΜΧ2
Ένα όνομα έκανε τη διαφορά στην κατηγορία και δεν ήταν άλλο από εκείνο των αδερφών Τουρατζίδη! Οι δύο Θεσσαλονικείς κατάφεραν όχι μόνο να κάνουν το 1-2 και στα δύο σκέλη της ημέρας αλλά και να σημειώσουν διαφορά ενός γύρου σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους αναβάτες της κατηγορίας.
 
Ο μεγαλύτερος των δύο, ο Γιάννης (#100 Yamaha) ξεχώριζε δια γυμνού οφθαλμού μέσα στην πίστα, τόσο με την ταχύτητά του, όσο και με την αδιάκοπα επιθετική του οδήγηση. Λες και οδηγούσε σε διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους τερέν, κατάφερε να μην επηρεαστεί από τις δύσκολες συνθήκες και να σημειώνει ταχύτατο και σταθερό γυρολόγιο.
Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας και κάναμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό,” παραδέχτηκε ο Γιάννης Τουρατζίδης. “Οι βροχές των τελευταίων ημερών έφεραν ακραίες συνθήκες και σε κάθε σκέλος έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο η εκκίνηση. Έπρεπε με κάθε τρόπο να διατηρήσεις καθαρά τα γάντια και την μάσκα σου. Έφυγα καλά και στις δύο εκκινήσεις. Στο πρώτο σκέλος έχτισα γρήγορα μια διαφορά ασφαλείας και στο δεύτερο σκέλος με λίγο πιο επιθετική οδήγηση αύξησα ακόμη περισσότερο τη διαφορά μου. Μπορεί αυτή την στιγμή να προηγούμαι στην βαθμολογία της ΜΧ2, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Περιμένουμε τον ανταγωνισμό να είναι πιο έντονος στη συνέχεια του πρωταθλήματος, για αυτό και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους ίδιους ρυθμούς.”       
 
Παίρνοντας δύο ακόμη νίκες o αναβάτης της Yamaha το τέσσερα στα τέσσερα και δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στην κορυφή της ΜΧ2. Από κοντά και ο μικρότερος του αδερφός Δημήτρης (#200 Yamaha). Έδειξε έτοιμος για τις δύσκολες συνθήκες της πίστας και κατάφερε να είναι ο μοναδικός αναβάτης που έμεινε κοντά στον αδερφό του.
 
Στην κατηγορία ΜΧ2Τ με δίχρονα 144cc και αναβάτες μέχρι 18 ετών που πραγματοποιείται μαζί με την ΜΧ2, ο τοπικός Ανδρέας Ανδρέου (#101 Yamaha) κατάφερε να επικρατήσει και στα δύο σκέλη της ημέρας διευρύνοντας έτσι το βαθμολογικό του προβάδισμα.  
Επικράτηση της Yamaha και στην Open
Ο Βασίλης Πακαταρίδης (#72 Yamaha) κέρδισε και τα δύο σκέλη του Σαββατοκύριακου και κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Άτυχος ο Σταμάτης Δημολιάνης (#5 KTM) στο σκέλος του Σαββάτου καθώς είχε μια πτώση που τον έριξε αρκετές θέσεις και του στοίχισε πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του πρωταθλήματος. Μεγάλος απών ο Χρήστος Τομαράς που αναρρώνει μετά από τραυματισμό στον πρώτο αγώνα.
Τα πάνω-κάτω στην ΜΧ85
Ο Αντώνης Σάγμαλης (#192 ΚΤΜ) ήταν το μεγάλο φαβορί στη μικρή κατηγορία. Ο Θεσσαλονικιός αναβάτης σημείωσε με διαφορά τους ταχύτερους χρόνους στα δοκιμαστικά, κέρδισε άνετα το πρώτο σκέλος αλλά στο δεύτερο μια μηχανική βλάβη των έθεσε εκτός μάχης. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Σταύρος Μαυράκης (#23 ΚΤΜ) που όχι μόνο κέρδισε το Β’ Σκέλος αλλά πέρασε και στην κορυφή της βαθμολογίας δίνοντας απρόσμενο ενδιαφέρον στην κατηγορία για τη συνέχεια του πρωταθλήματος
 
Με απόφαση διοργανωτών
Μόλις πέντε από τους μικρούς αναβάτες μπήκαν το Σάββατο στα πρώτα χρονομετρημένα να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στις ακραίες, για τις δίχρονες μοτοσυκλέτες των 65cc, συνθήκες της πίστας. Με τις συνθήκες να δυσκολεύουν περισσότερο κατά την εξέλιξη του Σαββατοκύριακου, αποφασίστηκε η ακύρωση και των δύο σκελών της κατηγορίας.
Αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα της Χαλκίδας θα βρείτε εδώ.
 
Ο τρίτος αγώνας για το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross θα γίνει 1-2 Απριλίου στην πίστα του Άργους.
 
Όπως πάντα, το MOTO θα δώσει το παρόν και στον επόμενο αγώνα, όπως και σε όλο το πρωτάθλημα, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα κάθε αγώνα απευθείας στα social media, και αμέσως μετά με πλήρες ρεπορτάζ και φωτογραφίες!

AMA Supercross 2023, 1ος γύρος - Ο Eli Tomac παίρνει μια απίστευτη νίκη

Έπεσε ενώ ήταν πρώτος, τον πέρασαν οι προπορευόμενοι, καβάλησε και τους πέρασε ξανά
Eli Tomac
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος AMA Supercross 2023, στον αγώνα Aneheim 1 στις 7 Ιανουαρίου, ο Πρωταθλητής του 2022 στη μεγάλη κατηγορία Eli Tomac μπήκε με το δεξί στον δρόμο για την υπεράσπιση του τίτλου των 450, καθώς παρόλο που έπεσε, κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά και να πάρει τη νίκη!

Ο πρώτος γύρος του AMA SX 2023 ήταν και ο πρώτος για τον νέο θεσμό AMA SuperMotocross, που οι Αμερικανοί ονομάζουν “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα”, χωρίς να έχουν όμως τη σφραγίδα της FIM.

Στον αγώνα των 450SX, ο Colt Nichols της Honda έκανε την καλύτερη εκκίνηση, όμως αμέσως μετά πέρασε μπροστά ο Justin Barcia της GASGAS. Κοντά βρισκόταν τόσο ο Tomac της Yamaha, όσο και ο Ken Roczen της Suzuki.

O Tomac όμως ήταν σε μια κλάση μόνος του, καθώς σύντομα πέρασε με άνεση πρώτος, και έδειχνε έτοιμος να… αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω του τους πάντες.

Και ξαφνικά, σε ένα λάθος από αυτά που δεν συνηθίζει, ο Tomac έπεσε σε ένα scrub, με αποτέλεσμα να τον περάσουν οι 4 αναβάτες που ακολουθούσαν. Κανένα πρόβλημα. Ο Tomac καβλά ξανά, και τους περνά για μία ακόμη φορά, παίρνοντας μια θριαμβευτική νίκη, και δείχνοντας πως είναι ένα σκαλί πάνω από όλους όσον αφορά στην ταχύτητα.

Η τελική πρώτη δεκάδα στα 450SX είχε ως εξής:

1. Eli Tomac, Yamaha

2. Cooper Webb, KTM

3. Chase Sexton, Honda

4. Dylan Ferrandis, Yamaha

5. Ken Roczen, Suzuki

6. Colt Nichols, Honda

7. Jason Anderson, Kawasaki

8. Aaron Plessinger, KTM

9. Adam Cianciarulo, Kawasaki

10. Joey Savatgy, Kawasaki

Στα 250SX, είχαμε αγώνα που αφορούσε στην κατηγορία της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α., με νικητή τον Jett Lawrence της Honda, που τέθηκε επικεφαλής από την αρχή.

Η τελική δεκάδα της κατηγορίας Western Regional 250SX ήταν η εξής:

1. Jett Lawrence, Honda

2. RJ Hampshire, Husqvarna

3. Cameron McAdoo, Kawasaki

4. Mitchell Oldenburg, Honda

5. Max Vohland, KTM

6. Enzo Lopes, Yamaha

7. Levi Kitchen, Yamaha

8. Phillip Nicoletti, Yamaha

9. Stilez Robertson, Yamaha

10. Derek Kelley, KT

Επόμενος αγώνας στις 14 Ιανουαρίου, στο RingCentral Coliseum του Oakland στην Καλιφόρνια.