Π.Π. MOTOCROSS – 4ος ΑΓΩΝΑΣ, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Ο Σουηδός κάνει τη διαφορά
24/4/2017
Ο Eddie Hjortmarker (Suzuki) εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή του τέταρτου γύρου για το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross στην Πτολεμαΐδα. Σπάζοντας τα χρονόμετρα στα δοκιμαστικά, ο αναβάτης από τη Σουηδία κερδίζει με σχετική άνεση και τα δύο σκέλη της ΜΧ1.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο 21 ετών Σουηδός αγωνίστηκε στη χώρα μας, με την πρωτοβουλία για το όλο εγχείρημα να ανήκει στη σουηδική – με ελληνικές ρίζες - ομάδα Big Balls MX. Σαν το κερασάκι σε μια σειρά προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην Πτολεμαΐδα, ο Hjortmarker βρέθηκε μόνος του στο βάθρο καθώς οι υπόλοιποι αναβάτες της ΜΧ1 απείχαν από την απονομή ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Στην παραπάνω των αναβατών να απέχουν από τις απονομές κατά κύριο λόγο οδήγησε η έντονη ύπαρξη σκόνης, ειδικά στα δεύτερα σκέλη. Είχε προηγηθεί ένταση κατόπιν εσφαλμένου βρεξίματος της πίστας μετά τον αναγνωριστικό γύρο και πριν την εκκίνηση του πρώτου σκέλους.
Αχτύπητος ο Σουηδός στην ΜΧ1
Μόνο ο Παναγιώτης Κουζής (Honda) κατάφερε, στο δεύτερο σκέλος να κρατηθεί για λίγο μπροστά από τον Σουηδό. Όντας ταχύτερος συνολικά, ο Hjortmarker πέρασε γρήγορα μπροστά ανοίγοντας σταθερά τη διαφορά του. Ο Κουζής μπορεί να μην κατάφερε να διεκδικήσει τη νίκη αλλά ανέβασε ρυθμό και δεν απειλήθηκε από κανέναν στη μάχη για το ελληνικό πρωτάθλημα. Με τους βαθμούς δύο πρώτων θέσεων (δε βαθμολογούνται οι ξένες συμμετοχές) και σε συνδυασμό με το άσχημο αποτέλεσμα του τραυματισμένου Δημήτρη Κοντολέτα (Yamaha), o Κουζής αύξησε τη βαθμολογική του υπεροχή στους 33 βαθμούς.
Διπλή νίκη Τουρατζίδη στην ΜΧ2
Παρά το φετινό ρεκόρ συμμετοχών στην κατηγορία (41), ο Γιάννης Τουρατζίδης (Yamaha) δε συνάντησε εμπόδια στο δρόμο για την τέταρτη φετινή του νίκη. Φεύγοντας καλά στις εκκινήσεις και των δύο σκελών κατάφερε να κερδίσει και τα δύο σκέλη με διαφορά μεγαλύτερη των σαράντα δευτερολέπτων. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε και στα δύο σκέλη ο Παναγιώτης Παπίλας (Honda) ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Βούλγαρος Alex Dimitrov (KTM). Την τέταρτη σερί νίκη του πήρε ο Ανδρέας Ανδρέου (Yamaha) στην κατηγορία MX2T, πετυχαίνοντας στο δεύτερο σκέλος να ανέβει στη 10η θέση της ΜΧ2.
Συγκλονιστικές μάχες στην Open
Για έναν ακόμη αγώνα ο Βασίλης Πακαταρίδης (Yamaha) και ο Σταμάτης Δημολιάνης (ΚΤΜ) έδωσαν ωραίες μάχες σώμα με σώμα. Οι δύο αναβάτες άλλαξαν θέσεις πολλές φορές φορές μεταξύ τους και στα δύο σκέλη. Νικητής στο πρώτο σκέλος ήταν ο Δημολιάνης, με τον Πακαταρίδη να επανέρχεται στην κορυφή στο δεύτερο σκέλος της κατηγορίας.  
Νίκη του Σάγμαλη στην ΜΧ85 & Κανελλόπουλου στην ΜΧ65
Πετυχαίνοντας δύο νίκες στην ΜΧ85 ο Αντώνης Σάγμαλης (KTM) κατάφερε να τεθεί και πάλι επικεφαλής στη βαθμολογία της κατηγορίας. Παρά μια μικρή πτώση στο πρώτο σκέλος, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα και επιβλήθηκε των αντιπάλων του με διαφορά. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βούλγαρος Dimitar Grozdanov (ΚΤΜ) ενώ ακολούθησαν ο Μάριος Κανάκης (ΚΤΜ) και ένας ακόμη Βούλγαρος, ο Victor Neychev (ΚΤΜ).
 
Στην ΜΧ65 ο Νίκος Κανελλόπουλος (KTM) παρά την τέταρτη θέση του στο σκέλος του Σαββάτου, κατάφερε να πάρει τη νίκη στο σκέλος της Κυριακής και να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Άτυχος ο Μιχάλης Σαραντινούδης (KTM) που κέρδισε το πρώτο σκέλος αλλά εγκατέλειψε στο δεύτερο χάνοντας πολύτιμο βαθμολογικό έδαφος.  
Δύο στα δύο για τον Ντούζο στα Quad
Δεύτερος αγώνας για τα Quad και ο περσινός πρωταθλητής Κωνσταντίνος Ντούζος (Yamaha) κέρδισε και τα δύο σκέλη παραμένοντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Πίσω του και στα δύο σκέλη τερμάτισε ο Απόστολος Τριανταφύλλου (Yamaha) ενώ για πρώτη φορά φέτος στο βάθρο ανέβηκε ο Δημήτρης Κρυσταλογιάννης (Yamaha) ολοκληρώνοντας την απόλυτη κυριαρχία της Yamaha στην κατηγορία των τετράχρονων.
Επόμενος αγώνας στις 6-7 Μαΐου στη Χαλκίδα.
 
Αναλυτικά αποτελέσματα εδώ.

MXGP 2026, 1ος γύρος, Αργεντινή: Σαρωτικό ξεκίνημα για τη Honda [Video]

Έναρξη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross με αχτύπητους Herlings και Langenfelder σε ΜΧGP και MX2 αντιστοίχως
MXGP 2026 Argentina
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/3/2026

Μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα σεζόν σήκωσε αυλαία στην καλοκαιρινή Bariloche της Αργεντινής, με πολλές αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων και ηχηρές επιστροφές, όπως αυτή του Tom Vialle από τις ΗΠΑ μετά από δύο τίτλους SX2.

Αυτός που έδειξε πιο έτοιμος για την πρεμιέρα πάντως ήταν ο Jeffrey Herlings, καθώς στον πρώτο του αγώνα με τη νέα του Honda ήταν σαρωτικός από το πρώτο session δοκιμών και καθ’ όλο το σαββατοκύριακο.

Έχοντας κερδίσει τη Superpole και γράφοντας τον ταχύτερο γύρο και στο warm-up, ο Ολλανδός ξεκίνησε το πρώτο σκέλος δυνατά διεκδικώντας τη Holeshot δίπλα-δίπλα με τον νέο του ομόσταυλο Vialle και οι δυο τους οδήγησαν τη μάχη στα πρώτα της στάδια.

MXGP 2026 Argentina
Jeffrey Herlings (Honda)

Μόνο ο νέος αναβάτης της εργοστασιακής ΚΤΜ και αντικαταστάτης του Herlings, Andrea Adamo, τους ακολούθησε στην αρχή του αγώνα, ενώ σύντομα έφτασαν στην παρέα ο συναθλητής του, Lucas Coenen, και ο πρωταθλητής του 2025 Romain Febvre (Kawasaki).

Το 1-2 της Honda ωστόσο καλά κρατούσε, με τον Vialle να περνά πρώτος για λίγο, ενώ ο Adamo άρχισε σταδιακά να χάνει έδαφος, με τους Febvre και Coenen να ξεχωρίζουν στην καταδίωξη των δύο Honda. Αν και προσπάθησαν να πλησιάσουν όσο ο Herlings ήταν δεύτερος, στο τέλος ο ρυθμός των δύο πρωτοπόρων δεν επέτρεψε σε κανέναν να τους περάσει.

MXGP 2026 Argentina
Tom Vialle (Honda)

Ο Herlings βρήκε τρόπο να περάσει τον Vialle στους τελευταίους γύρους του σκέλους, με τον Γάλλο rookie να μην έχει απάντηση και κάπως έτσι έκλεισε η πρώτη μάχη του 2026 με τους δύο αναβάτες της Honda στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ ο Febvre συμπλήρωσε το βάθρο.

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP ο Herlings άρχισε με ένα λάθος που τον άφησε αρκετές θέσεις πίσω, την ώρα που ο Maxime Renaux (Yamaha) έπαιρνε τη Holeshot, με τους Febvre και Vialle στο κατόπι του.

MXGP 2026 Argentina
Romain Febvre (Kawasaki)

Λίγο αργότερα ο Herlings άρχιζε να μαζεύει κόσμο και θέσεις, ενόσω και ο Tim Gajser (Yamaha) άρχισε να κάνει την παρουσία του εμφανή – μετά από ένα μέτριο πρώτο σκέλος στην έκτη θέση.

Ο Vialle έχασε επαφή με την κορυφή όταν από λάθος του έσβησε η μοτοσυκλέτα του, καθώς ο Herlings πλησίαζε τους πρωτοπόρους ολοένα και περισσότερο, καταφέρνοντας να περάσει δεύτερος όταν ο Renaux έπεσε μετά από άλμα και πρώτος όταν κάλυψε τα αρκετά δευτερόλεπτα διαφοράς που είχε φτιάξει ο Febvre στην πρωτιά.

MXGP 2026 Argentina

Στην καρό σημαία ο Herlings ήταν ξανά πρώτος, ο Febvre δεύτερος, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου υποδέχτηκε αυτή τη φορά τον Gajser, που κατάφερε να επικρατήσει του Vialle.

Έτσι ο Herlings γιόρτασε την έναρξη του νέου πρωταθλήματος με μια ξεκάθαρη νίκη, με δεύτερο στο τελικό αποτέλεσμα τον Febvre και τρίτο τον Vialle – εικόνα που μας δίνει και την πρώτη τριάδα της βαθμολογίας βεβαίως.

MXGP 2026 Argentina
Simon Längenfelder (KTM)

Στην ΜΧ2 ο πρωταθλητής του 2025, Simon Längenfelder (KTM) δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να κυριαρχήσει και στους δύο αγώνες του εναρκτήριου Grand Prix.

Στο πρώτο σκέλος ο Γερμανός χρειάστηκε να καταβάλλει την αντίσταση του Sacha Coenen (KTM), ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Guillem Farres με Triumph.

Simon Längenfelder (KTM)
Guillem Farres (Triumph)

Στον δεύτερο αγώνα της ΜΧ2 ο Sacha Coenen βγήκε εκτός μάχης μετά από πτώση του Jens Walvoort (KTM) στην αρχή του αγώνα, ενόσω ο Längenfelder οδηγούσε προς έναν ακόμη θρίαμβο. Η απώλεια του Coenen, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό, άνοιξε τον δρόμο στον Camden Mc Lellan να ανεβάσει την άλλη μοτοσυκλέτα της Triumph στο βάθρο, ενώ ο Liam Everts (Husqvarna) ακολούθησε τρίτος.

MXGP 2026 Argentina
Camden McLellan (Triumph)

Στο συνολικό αποτέλεσμα της Αργεντινής για την ΜΧ2, φυσικά ο Längenfelder ήταν ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, με τον Farres δεύτερο και τον Mc Lellan τρίτο.

Επόμενη στάση του MXGP 2026 είναι η Ισπανία και συγκεκριμένα η Almonte της Ανδαλουσίας στις 22 Μαρτίου.