Π.Π. Motocross, Γιαννιτσά

15ος τίτλος για τον Κουζή
26/6/2017
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross
7ος Γύρος, Γιαννιτσά
25 Ιουνίου, 2017
 
Φωτό: Θανάσης Κουτσογιάννης
 
Με τον Παναγιώτη Κουζή (Honda) να κερδίζει το πρώτο σκέλος ολοκληρώθηκε η μάχη για τον τίτλο του φετινού Πρωταθλητή στην ΜΧ1. Ο αναβάτης της Honda Σαρακάκης έφτασε έτσι τα δεκαπέντε πρωταθλήματα στην καριέρα του και σε ηλικία 29 ετών συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ελληνικό Motocross.
Για δεύτερη φορά φέτος, η πίστα των Γιαννιτσών φιλοξένησε τους αναβάτες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Με τις υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το έργο των αναβατών και της οργάνωσης για τον τελευταίο φετινό αγώνα του Πρωταθλήματος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και δεν έλλειψαν οι εντάσεις και τα προβλήματα.
Καρό σημαία και πρωτάθλημα για τον Κουζή
Στην ΜΧ1 μόλις δέκα αναβάτες πήραν εκκίνηση και ένας τερματισμός ακόμα και στην τελευταία θέση, αρκούσε στον Κουζή για να εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα. Φυσικά ο ψηλός αναβάτης δεν αρκέστηκε σε αυτό και τα έδωσε όλα για να κερδίσει το δέκατο φετινό σκέλος και να πανηγυρίσει τον τίτλο με την καρό σημαία στην πλάτη! Πίσω του γινόταν μια μικρή “σφαγή” για το νούμερο δύο της τελικής κατάταξης και το δράμα κορυφώθηκε στο δεύτερο σκέλος. Εκεί ο Άρης Τσαρνάς (Husqvarna) βρέθηκε στην πρώτη θέση αλλά το σκασμένο πίσω ελαστικό δεν του επέτρεψε να παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος (KTM) δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, πέρασε μπροστά και έγινε ο τέταρτος αναβάτης που κέρδισε σκέλος της κατηγορίας στο φετινό πρωτάθλημα. Παράλληλα κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας πίσω του για μόλις ένα βαθμό τον Τσαρνά που εμφανώς απογοητευμένος τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Δεύτερη θέση στο τελευταίο σκέλος και τέταρτη στην τελική βαθμολογία για τον Δημήτρη Κοντολέτα (Yamaha) ενώ την πρώτη εξάδα για το 2017 συμπλήρωσαν οι Κυριάκος Κόττης (Honda) και Δημήτρης Μπαξεβάνης (Yamaha).
Αναβρασμός στην ΜΧ2
Φεύγοντας από τα Γιαννιτσά με τους περισσότερους βαθμούς, ο Γιάννης Τουρατζίδης (Yamaha) ολοκλήρωσε μια ακόμη δυνατή χρονιά στην κατηγορία των 250cc. Ιδιαίτερα ανεβασμένος εμφανίστηκε ο Νίκος Λυρίου (KTM) που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά, τερμάτισε τρίτος στο πρώτο σκέλος και είδε πρώτος την καρό σημαία στο δεύτερο σκέλος. Ωστόσο, με απόφαση της οργάνωσης, όπως και δέκα ακόμη αναβάτες της κατηγορίας, τέθηκε εκτός κατάταξης στο πρώτο σκέλος λόγω παράβλεψης κίτρινης σημαίας. Αυτό μπορεί να στέρησε από τον Ροδίτη αναβάτη την ευκαιρία να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη, του επέτρεψε ωστόσο να γίνει ο τρίτος αναβάτης φέτος που κερδίζει σκέλος στην ΜΧ2.
Την καλύτερή του φετινή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σωτήρης Παπάς (Yamaha) που ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο της κατηγορίας ενώ την τρίτη θέση πήρε ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς (Husqvarna), “κατοχυρώνοντας” έτσι και την αντίστοιχη θέση της βαθμολογίας. Κωνσταντίνος Μπετίνης (Honda), Δημήτρης Μπάκας και Δημήτρης Τουρατζίδης (Yamaha) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα στην τελική βαθμολογία. Το γνωστό δίδυμο των Ανδρέα Ανδρέου (Yamaha) και Άγγελου Βογιατζή (Husqvarna) έκαναν το 1-2 για έκτη φορά φέτος στην ΜΧ2Τ με τον Ανδρέου να στέφεται αήττητος πρωταθλητής! Παρούσα στο βάθρο της κατηγορίας η Μαρία Μπάκα (Husqvarna) που απετέλεσε τη μοναδική γυναικεία συμμετοχή του αγώνα.
Τίτλοι για Σάγμαλη και Κανελλόπουλο στις ΜΧ85/65
Κερδίζοντας και τα δύο σκέλη στην ΜΧ85, o Αντώνης Σάγμαλης (ΚΤΜ) στέφθηκε πρωταθλητής έχοντας το εκπληκτικό ποσοστό των εννέα νικών σε δέκα σκέλη! Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τον 14χρονο Θεσσαλονικιό αναβάτη που είχε στεφθεί πρωταθλητής και στην ΜΧ65 το 2015. Τη δεύτερη θέση στον αγώνα και στην τελική κατάταξη πήρε ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ65, Μάριος Κανάκης (ΚΤΜ) ενώ την τριάδα στην τελική βαθμολογία συμπλήρωσε ο Σταύρος Μαυράκης (ΚΤΜ) έχοντας και μία νίκη (Χαλκίδα).
Στην ΜΧ 65 ο Μιχάλης Σαραντινούδης (ΚΤΜ) έκλεισε τη χρονιά κερδίζοντας και τα δύο σκέλη ενώ ο Νίκος Κανελλόπουλος (KTM) με δύο τέταρτες θέσεις εξασφάλισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του!
Δραματικό φινάλε στην Open
H πιο απρόβλεπτη βαθμολογικά κατηγορία ήταν αναμφισβήτητα η Open.  Ο Σταμάτης Δημολιάνης (ΚΤΜ) πήρε τη νίκη στο σκέλος του Σαββάτου και σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του Πακαταρίδη, πέρασε στην κορυφή της κορυφή της βαθμολογίας. Ωστόσο στο δεύτερο σκέλος (Κυριακή) ο Βασίλης Πακαταρίδης (Yamaha) κατάφερε να πάρει τη νίκη που έκρινε και το πρωτάθλημα για μόλις ένα βαθμό!
Πρωταθλητής ο Ντούζος στα Quad
Με την όγδοη φετινή του νίκη, ο Κωνσταντίνος Ντούζος (Yamaha) κατάφερε να σκεφθεί πρωταθλητής ήδη από το Σκέλος του Σαββάτου. Στο σκέλος της Κυριακής τη νίκη πήρε ο Απόστολος Τριανταφύλου (Yamaha) ανεβαίνοντας έτσι και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κλείνοντας τη χρονιά με τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία. 

ΑΜΑ Supercross 2026, 4oς Γύρος: Ο Webb κορυφαίος στο Χιούστον ακόμα και χωρίς νίκη [VIDEO]

Στοn πρώτο τριπλό αγώνα της χρονιάς - Τρεις διαφορετικοί νικητές στα 450 και ο Deegan κυρίαρχος στα 250
AMA SMX 2026 Rnd 4
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/2/2026

Στον πρώτο αγώνα Triple Crown της σεζόν 2026, το Χιούστον χάρισε έναν απρόβλεπτο και θεαματικό αγώνα Supercross, με τον υπερασπιστή του τίτλου Cooper Webb να επικρατεί χωρίς νίκη χάρη στη σταθερότητά του και τον Haiden Deegan να εξασφαλίζει και τα τρία σκέλη στα 250.

Ο 4ος γύρος του Monster Energy AMA Supercross 2026 και ταυτόχρονα ο πρώτος Triple Crown του πρωταθλήματος ( ένας εκ των τριών τριπλών αγώνων της σεζόν, μαζί με Indianapolis και Cleveland) πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο και κλειστό NRG Stadium του Χιούστον.

450SX - Η σταθερότητα ανταμοίβει

1ος Αγώνας

Ο Ken Roczen (Progressive Insurance Cycle Gear Suzuki) έκανε τέλεια εκκίνηση και εξαφανίστηκε μπροστά, φτάνοντας σε μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη, 1.9s μπροστά από τον Chase Sexton (Monster Energy Kawasaki). Ο Eli Tomac ήταν τρίτος, ο Cooper Webb τέταρτος, ενώ ο Jorge Prado συμπλήρωσε την πεντάδα. Ο Hunter Lawrence έχασε ένα σίγουρο βάθρο με πτώση στα τελευταία λεπτά και τερμάτισε 7ος.

AMA SMX 2026 Rnd 4

2ος Αγώνας

Ο Prado πήρε το holeshot, με Lawrence και τον πρωταθλητή supercross της FIM SX1 Jason Anderson πίσω του. Ο Webb εκκίνησε 4ος, ο Roczen 8ος, ενώ Tomac και Sexton βρέθηκαν εκτός δεκάδας. Ο Lawrence πέρασε τον Prado στα τελευταία λεπτά και πήρε τη νίκη, με τον Webb να ανεβαίνει δεύτερος και τον Prado τρίτο. Ο Tomac είχε πτώση ενώ ήταν 6ος και κατέληξε 13ος. Μετά από δύο αγώνες, Webb και Roczen ήταν ισόβαθμοι στην κορυφή.

AMA SMX 2026 Rnd 4

3ος Αγώνας

Ο Tomac έστριψε πρώτος, μπροστά από Anderson και Lawrence. Ο Webb βρέθηκε 7ος και μάλιστα έκανε λάθος που τον έριξε ακόμα πιο πίσω. Στην κορυφή ο Anderson πέρασε τον Tomac, αλλά ο αναβάτης της KTM αντεπιτέθηκε, ξαναπέρασε και πήρε τη νίκη. Πίσω τους λάθη του Roczen και του Sexton ανακάτεψαν την τράπουλα και ο Webb, με επιθετική αλλά καθαρή οδήγηση, πέρασε τρίτος, θέση που του χάρισε τη συνολική νίκη, παρότι δεν κέρδισε κανέναν από τους αγώνες του πρώτου Triple Crown

AMA SMX 2026 Rnd 4

Συνολικά

Με αποτελέσματα 4-2-3 και μόλις 9 βαθμούς, ο Cooper Webb πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν και την 31η της καριέρας του, καθώς και την 6η σε Triple Crown.
Ο Hunter Lawrence ήταν δεύτερος με 7-1-2, μόλις έναν βαθμό πίσω, ενώ ο Roczen τρίτος μετά από ισοβαθμία (1-5-4). Ο Tomac, παρά τη νίκη στο Race 3, έμεινε εκτός βάθρου στην 4η θέση συνολικά.

Στη βαθμολογία, η διαφορά του Tomac μειώθηκε στους μόλις 4 βαθμούς από τον Lawrence, με τον Roczen στους -12 και τον Webb πλέον 5ο στο -17.

AMA SMX 2026 Rnd 4

250SMX West - Ο Deegan ασταμάτητος έκανε το τρία στα τρία

Στην κατηγορία των 250SX, ο Haiden Deegan (Monster Energy Yamaha Star Racing) δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

AMA SMX 2026 Rnd 4

Με 1-1-1 ο Deegan πήρε μια εμφατική νίκη, την τρίτη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα, αυξάνοντας τη διαφορά του στους 19 βαθμούς από τον Anstie και στους 20 από τον ομόσταυλο του, Michael Mosiman. Ο Levi Kitchen πήρε το πρώτο του βάθρο για φέτος με 2-2-3, ενώ ο Cameron McAdoo ήταν τρίτος με 3-3-4.