Π.Π. Motocross, Γιαννιτσά

15ος τίτλος για τον Κουζή
26/6/2017
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross
7ος Γύρος, Γιαννιτσά
25 Ιουνίου, 2017
 
Φωτό: Θανάσης Κουτσογιάννης
 
Με τον Παναγιώτη Κουζή (Honda) να κερδίζει το πρώτο σκέλος ολοκληρώθηκε η μάχη για τον τίτλο του φετινού Πρωταθλητή στην ΜΧ1. Ο αναβάτης της Honda Σαρακάκης έφτασε έτσι τα δεκαπέντε πρωταθλήματα στην καριέρα του και σε ηλικία 29 ετών συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ελληνικό Motocross.
Για δεύτερη φορά φέτος, η πίστα των Γιαννιτσών φιλοξένησε τους αναβάτες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Με τις υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το έργο των αναβατών και της οργάνωσης για τον τελευταίο φετινό αγώνα του Πρωταθλήματος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και δεν έλλειψαν οι εντάσεις και τα προβλήματα.
Καρό σημαία και πρωτάθλημα για τον Κουζή
Στην ΜΧ1 μόλις δέκα αναβάτες πήραν εκκίνηση και ένας τερματισμός ακόμα και στην τελευταία θέση, αρκούσε στον Κουζή για να εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα. Φυσικά ο ψηλός αναβάτης δεν αρκέστηκε σε αυτό και τα έδωσε όλα για να κερδίσει το δέκατο φετινό σκέλος και να πανηγυρίσει τον τίτλο με την καρό σημαία στην πλάτη! Πίσω του γινόταν μια μικρή “σφαγή” για το νούμερο δύο της τελικής κατάταξης και το δράμα κορυφώθηκε στο δεύτερο σκέλος. Εκεί ο Άρης Τσαρνάς (Husqvarna) βρέθηκε στην πρώτη θέση αλλά το σκασμένο πίσω ελαστικό δεν του επέτρεψε να παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος (KTM) δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, πέρασε μπροστά και έγινε ο τέταρτος αναβάτης που κέρδισε σκέλος της κατηγορίας στο φετινό πρωτάθλημα. Παράλληλα κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας πίσω του για μόλις ένα βαθμό τον Τσαρνά που εμφανώς απογοητευμένος τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Δεύτερη θέση στο τελευταίο σκέλος και τέταρτη στην τελική βαθμολογία για τον Δημήτρη Κοντολέτα (Yamaha) ενώ την πρώτη εξάδα για το 2017 συμπλήρωσαν οι Κυριάκος Κόττης (Honda) και Δημήτρης Μπαξεβάνης (Yamaha).
Αναβρασμός στην ΜΧ2
Φεύγοντας από τα Γιαννιτσά με τους περισσότερους βαθμούς, ο Γιάννης Τουρατζίδης (Yamaha) ολοκλήρωσε μια ακόμη δυνατή χρονιά στην κατηγορία των 250cc. Ιδιαίτερα ανεβασμένος εμφανίστηκε ο Νίκος Λυρίου (KTM) που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά, τερμάτισε τρίτος στο πρώτο σκέλος και είδε πρώτος την καρό σημαία στο δεύτερο σκέλος. Ωστόσο, με απόφαση της οργάνωσης, όπως και δέκα ακόμη αναβάτες της κατηγορίας, τέθηκε εκτός κατάταξης στο πρώτο σκέλος λόγω παράβλεψης κίτρινης σημαίας. Αυτό μπορεί να στέρησε από τον Ροδίτη αναβάτη την ευκαιρία να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη, του επέτρεψε ωστόσο να γίνει ο τρίτος αναβάτης φέτος που κερδίζει σκέλος στην ΜΧ2.
Την καλύτερή του φετινή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σωτήρης Παπάς (Yamaha) που ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο της κατηγορίας ενώ την τρίτη θέση πήρε ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς (Husqvarna), “κατοχυρώνοντας” έτσι και την αντίστοιχη θέση της βαθμολογίας. Κωνσταντίνος Μπετίνης (Honda), Δημήτρης Μπάκας και Δημήτρης Τουρατζίδης (Yamaha) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα στην τελική βαθμολογία. Το γνωστό δίδυμο των Ανδρέα Ανδρέου (Yamaha) και Άγγελου Βογιατζή (Husqvarna) έκαναν το 1-2 για έκτη φορά φέτος στην ΜΧ2Τ με τον Ανδρέου να στέφεται αήττητος πρωταθλητής! Παρούσα στο βάθρο της κατηγορίας η Μαρία Μπάκα (Husqvarna) που απετέλεσε τη μοναδική γυναικεία συμμετοχή του αγώνα.
Τίτλοι για Σάγμαλη και Κανελλόπουλο στις ΜΧ85/65
Κερδίζοντας και τα δύο σκέλη στην ΜΧ85, o Αντώνης Σάγμαλης (ΚΤΜ) στέφθηκε πρωταθλητής έχοντας το εκπληκτικό ποσοστό των εννέα νικών σε δέκα σκέλη! Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τον 14χρονο Θεσσαλονικιό αναβάτη που είχε στεφθεί πρωταθλητής και στην ΜΧ65 το 2015. Τη δεύτερη θέση στον αγώνα και στην τελική κατάταξη πήρε ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ65, Μάριος Κανάκης (ΚΤΜ) ενώ την τριάδα στην τελική βαθμολογία συμπλήρωσε ο Σταύρος Μαυράκης (ΚΤΜ) έχοντας και μία νίκη (Χαλκίδα).
Στην ΜΧ 65 ο Μιχάλης Σαραντινούδης (ΚΤΜ) έκλεισε τη χρονιά κερδίζοντας και τα δύο σκέλη ενώ ο Νίκος Κανελλόπουλος (KTM) με δύο τέταρτες θέσεις εξασφάλισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του!
Δραματικό φινάλε στην Open
H πιο απρόβλεπτη βαθμολογικά κατηγορία ήταν αναμφισβήτητα η Open.  Ο Σταμάτης Δημολιάνης (ΚΤΜ) πήρε τη νίκη στο σκέλος του Σαββάτου και σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του Πακαταρίδη, πέρασε στην κορυφή της κορυφή της βαθμολογίας. Ωστόσο στο δεύτερο σκέλος (Κυριακή) ο Βασίλης Πακαταρίδης (Yamaha) κατάφερε να πάρει τη νίκη που έκρινε και το πρωτάθλημα για μόλις ένα βαθμό!
Πρωταθλητής ο Ντούζος στα Quad
Με την όγδοη φετινή του νίκη, ο Κωνσταντίνος Ντούζος (Yamaha) κατάφερε να σκεφθεί πρωταθλητής ήδη από το Σκέλος του Σαββάτου. Στο σκέλος της Κυριακής τη νίκη πήρε ο Απόστολος Τριανταφύλου (Yamaha) ανεβαίνοντας έτσι και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κλείνοντας τη χρονιά με τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία. 

AMA Supercross 2026: Chance Hymas - Στο χειρουργείο μετά την πτώση στο Anaheim 2

Πανωλεθρία στην Honda HRC Progressive - Άλλος ένας αναβάτης εκτός δράσης
Hymas Injured
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/1/2026

Ο Chance Hymas θα περάσει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου την πόρτα του χειρουργείου, προκειμένου να αποκαταστήσει τον αριστερό του ώμο, μετά την πτώση του στον αγώνα AMA Supercross στο Anaheim 2.

Ο νεαρός Αμερικανός αναβάτης της Honda HRC Progressive τραυματίστηκε στον πρώτο γύρο του αγώνα της 24ης Ιανουαρίου, όταν έπεσε στην πρώτη στροφή ύστερα από σύγκρουση με άλλον αναβάτη. Στην προσπάθειά του να στηριχθεί στο έδαφος, ο ώμος του βρέθηκε σε αφύσικη θέση, με αποτέλεσμα να εξαρθρωθεί και να υποστεί σοβαρή βλάβη. Σύμφωνα με την ομάδα, η αναμενόμενη περίοδος αποθεραπείας θα είναι περίπου οκτώ εβδομάδες.

Hymas

"Δεν ήταν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για μένα, αλλά ήμουν σε καλή θέση μπαίνοντας στην πρώτη στροφή", εξήγησε ο Hymas. "Ένας άλλος αναβάτης έπεσε και με παρέσυρε. Όταν άπλωσα το χέρι για να συγκρατηθώ, ο ώμος μου βρέθηκε σε περίεργη θέση και τελικά εξαρθρώθηκε. Είναι καταστροφικό μετά από όλη τη δουλειά που έκανα για να επιστρέψω σε αγωνιστική φόρμα, αλλά ευτυχώς έχω γύρω μου ανθρώπους που με στηρίζουν 100%. Με την ομάδα αποφασίσαμε ότι το καλύτερο είναι να το διορθώσουμε επεμβατικά τώρα και να επικεντρωθώ στο να επιστρέψω απολύτως υγιής για το πρωτάθλημα ΑΜΑ Pro Motocross".

Hymas

Η σεζόν του AMA Supercross 2026 ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες για την Honda HRC Progressive. Οι Πρωταθλητές της, τόσο στα 450 όσο και στα 250 κυβικά, Jett Lawrence και Jo Shimoda παραμένουν εκτός δράσης λόγω τραυματισμών που υπέστησαν στην προετοιμασία, ενώ μόνο ο Hunter Lawrence εκπροσωπεί πλέον την ομάδα, όντας αυτή τη στιγμή δεύτερος στη βαθμολογία μετά τους τρεις πρώτους γύρους.

HRC Progressive

"Αυτή η σεζόν πραγματικά μας δοκιμάζει", δήλωσε ο Brandon Wilson, αγωνιστικός και διαφημιστικός διευθυντής  της Honda Αμερικής. "Όλοι στη Honda είμαστε απογοητευμένοι για τους τραυματισμούς των αναβατών μας, αλλά ειδικά για τον Chance είναι πολύ σκληρό, γνωρίζοντας πόσο σκληρά δούλεψε και πόσο γρήγορος ήταν στην αρχή της χρονιάς. Το 2026 είναι αναμφίβολα μια πολύ απαιτητική σεζόν για την ομάδα, αλλά οι εμφανίσεις του Hunter είναι μια φωτεινή εξαίρεση. Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα και οι τρεις αναβάτες μας θα επιστρέψουν υγιείς και θα μάχονται ξανά στην κορυφή".

Ατυχής τροπή για την ιδιαίτερα φορμαρισμένη ομάδα της Honda που την περασμένη σεζόν (2025) κατέκτησε τον τίτλο Super Motocross και στις δύο κατηγορίες κυβισμού, με τους τρείς εκ των τεσσάρων αναβατών της να βρίσκονται εκτός μάχης του φετινού (2026) πρωταθλήματος λόγω τραυματισμών, με τον Hunter Lawrence να αποτελεί τον μοναδικό πλέον υγιή αντιπρόσωπο της ομάδας.