Πρόταση της ΜΟ.ΛΕ.Κ για την MXWoman στο πρωτάθλημα Motocross 2024

Δεν θέλουν λιγότερους αγώνες
Πρόταση της ΜΟ.ΛΕ.Κ για την MXWoman στο πρωτάθλημα Motocross 2024
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/3/2024

Στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος Motocross που έχει ανακοινωθεί για το 2024 προβλέπονται λιγότεροι αγώνες για την μικρή κατηγορία MXWoman που σημαίνει πως η τελική διάκριση θα γίνει μόλις σε 5 αγωνιστικές συναντήσεις πράγμα που σημαίνει πως ο παράγοντας τύχη μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμού της φετινής πρωταθλήτριας από την στιγμή που η μη συμμετοχή σε έναν αγώνα λόγω τραυματισμού ή οποιασδήποτε άλλης συγκυρίας θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί ακόμη και με ελαφρύ προβάδισμα. Προφανώς και υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλα πρωταθλήματα, όπως της ταχύτητας που αφορά εκεί το σύνολο των συμμετεχόντων και όχι μία κατηγορία, αλλά ας παραμείνουμε στο συγκεκριμένο που υπάρχουν και οι αντίστοιχες προτάσεις από την λέσχη Καλαμπάκας:

 

Τάκος Παναγιώτης

Μέλος Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Καλαμπάκας (ΜΟ.ΛΕ.Κ)

Μετά την έκδοση της προκήρυξης του Πρωταθλήματος Motocross για το 2024 διαπιστώθηκε ότι η κατηγορία MXWoman δεν θα συμμετέχει στον Πρώτο και στον Τελευταίο αγώνα της σεζόν,  με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα της ΜΧWoman  να διεξαχθεί σε 5 αγώνες όπως ακριβώς γινόταν και σε κάθε προηγούμενη χρονιά  που η κατηγορία αυτή είχε λιγότερους αγώνες από τις υπόλοιπες , χωρίς όμως ποτέ να αιτιολογηθεί επαρκώς η διαφορά αυτή. Μελετώντας τον Γενικό Κανονισμό αγώνων MOTOCROSS παρατηρείται ότι δεν προβλέπεται  κάποια εξαίρεση για την κατηγορία αυτή.!!!

Παρόλα αυτά, ενεργές αγωνιζόμενες τις κατηγορίας ΜΧWomen εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος . Η επιθυμία τους αυτή βρίσκει σύμφωνους  -όπως μου μετέφεραν -αρκετούς από τους διοργανωτές των αγώνων (του 2024) και πιστεύω ότι θα βρει σύμφωνους και την Κ.Ε.Α αλλά και το Δ.Σ της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε που είναι και οι άμεσα υπεύθυνοι για την τροποποίηση της προκήρυξης. Με δεδομένο λοιπόν ότι η κατηγορία δεν επιβαρύνει χρονικά το πρόγραμμα των αγώνων λόγω της διενέργειας της σε κοινά σκέλη με την ΜΧSenior, προτείνω τα κάτωθι:

Πρόταση 1η : Να γίνει τροποποίηση της προκήρυξης και η ΜΧWoman να συμμετέχει και στους 7 αγώνες . Στον πρώτο (Κέρκυρα) και τελευταίο (Τρίκαλα) αγώνα όμως , να μην υπάρξει βαθμολογία και να γίνει μόνο απονομή επάθλων. Η τελική βαθμολογία θα βγει από τους 5 αγώνες που ορίζει η αρχική προκήρυξη.

Πρόταση 2η :  Να γίνει τροποποίηση της προκήρυξης και η ΜΧWoman να συμμετέχει και στους 7 αγώνες και η τελική βαθμολογία να βγει από το σύνολο αυτών.

Πρέπει να σας γνωρίσω εδώ ότι, δεν έχω έρθει σε επικοινωνία με το σύνολο των αθλητριών - αλλά με μερικές- και προτρέπω όλα τα σωματεία που έχουν στο δυναμικό τους αθλήτριες που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία να κάνουν μια επαφή μαζί τους ενημερώνοντας αυτές για τις παραπάνω προτάσεις. Κατόπιν τα σωματεία (εάν επιθυμούν φυσικά) να τοποθετηθούν και αυτά προς τους αρμόδιους για να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

MXGP, Πορτογαλία: 2η σερί νίκη του Jeffrey Herlings – Παραμένει 1ος ο Lucas Coenen

Στην MX2 ο Guillem Farres κυριάρχησε και πλησίασε τον Sacha Coenen
HERLINGS
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/6/2026

Η σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross έχει φτάσει στη μέση και η Πορτογαλία φιλοξένησε τον δέκατο γύρο, με καλό καιρό και κατάμεστες κερκίδες.

MXGP

Στην μεγάλη κατηγορία ο Jeffrey Herlings της Honda HRC Petronas κατέκτησε την έκτη συνολική νίκη του στο GP της Águeda, ανατρέποντας την κατάσταση έναντι του νεαρού αντιπάλου του Lucas Coenen, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση για τη Red Bull KTM Factory Racing, μαζεύοντας όμως τους ίδιους βαθμούς στο πορτογαλικό GP, αφού πήραν από μία νίκη και μία δεύτερη θέση. Την τρίτη θέση κατέκτησε ο περσινός πρωταθλητής Romain Febvre της Kawasaki, καταφέρνοντας να ανέβει στο βάθρο και στους δύο αγώνες.

START

Στην βαθμολογία, ο Lucas Coenen διατήρησε το προβάδισμά από τον δεύτερο Jeffrey Herlings, ενώ παρακάτω μπορείτε να δείτε και την βαθμολογία των δέκα πρώτων αναβατών:

Θέση

Αναβάτης

Εταιρεία

Βαθμοί

1

Lucas Coenen

KTM

506

2

Jeffrey Herlings

Honda

449

3

Romain Febvre

Kawasaki

394

4

Tim Gajser

Yamaha

371

5

Maxime Renaux

Yamaha

334

6

Andrea Adamo

KTM

313

7

Ruben Fernandez

Honda

304

8

Kay de Wolf

Husqvarna

273

9

Tom Vialle

Honda

265

10

Pauls Jonass

Kawasaki

234

 

MX2

Στην κατηγορία MX2, ο Guillem Farres ολοκλήρωσε ένα τέλειο Σαββατοκύριακο με τρεις νίκες σε τρεις αγώνες, τόσο για τον ίδιο όσο και για την Triumph Racing Factory Team. Την δεύτερη θέση κατάφερε ο Janis Reisulis, της Yamaha, ο οποίος ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Sacha Coenen, ανέκαμψε από μια σοβαρή πτώση στον πρώτο αγώνα και κατέκτησε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη για τη Red Bull KTM Factory Racing, αν και το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα μειώθηκε σημαντικά μετά τις τρεις νίκες του Farres.

FARRES

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τη βαθμολογία των δέκα πρώτων στην ΜΧ2:

Θέση

Αναβάτης

Εταιρεία

Βαθμοί

1

Sacha Coenen

KTM

477

2

Guillem Farres

Triumph

450

3

Simon Längenfelder

KTM

415

4

Camden McLellan

Triumph

413

5

Liam Everts

Husqvarna

397

6

Janis Martins Reisulis

Yamaha

355

7

Mathis Valin

Kawasaki

352

8

Karlis Alberts Reisulis

Yamaha

273

9

Valerio Lata

Honda

256

10

Kay Karssemakers

Kawasaki

205