Πρόταση της ΜΟ.ΛΕ.Κ για την MXWoman στο πρωτάθλημα Motocross 2024

Δεν θέλουν λιγότερους αγώνες
Πρόταση της ΜΟ.ΛΕ.Κ για την MXWoman στο πρωτάθλημα Motocross 2024
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/3/2024

Στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος Motocross που έχει ανακοινωθεί για το 2024 προβλέπονται λιγότεροι αγώνες για την μικρή κατηγορία MXWoman που σημαίνει πως η τελική διάκριση θα γίνει μόλις σε 5 αγωνιστικές συναντήσεις πράγμα που σημαίνει πως ο παράγοντας τύχη μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμού της φετινής πρωταθλήτριας από την στιγμή που η μη συμμετοχή σε έναν αγώνα λόγω τραυματισμού ή οποιασδήποτε άλλης συγκυρίας θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί ακόμη και με ελαφρύ προβάδισμα. Προφανώς και υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλα πρωταθλήματα, όπως της ταχύτητας που αφορά εκεί το σύνολο των συμμετεχόντων και όχι μία κατηγορία, αλλά ας παραμείνουμε στο συγκεκριμένο που υπάρχουν και οι αντίστοιχες προτάσεις από την λέσχη Καλαμπάκας:

 

Τάκος Παναγιώτης

Μέλος Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Καλαμπάκας (ΜΟ.ΛΕ.Κ)

Μετά την έκδοση της προκήρυξης του Πρωταθλήματος Motocross για το 2024 διαπιστώθηκε ότι η κατηγορία MXWoman δεν θα συμμετέχει στον Πρώτο και στον Τελευταίο αγώνα της σεζόν,  με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα της ΜΧWoman  να διεξαχθεί σε 5 αγώνες όπως ακριβώς γινόταν και σε κάθε προηγούμενη χρονιά  που η κατηγορία αυτή είχε λιγότερους αγώνες από τις υπόλοιπες , χωρίς όμως ποτέ να αιτιολογηθεί επαρκώς η διαφορά αυτή. Μελετώντας τον Γενικό Κανονισμό αγώνων MOTOCROSS παρατηρείται ότι δεν προβλέπεται  κάποια εξαίρεση για την κατηγορία αυτή.!!!

Παρόλα αυτά, ενεργές αγωνιζόμενες τις κατηγορίας ΜΧWomen εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος . Η επιθυμία τους αυτή βρίσκει σύμφωνους  -όπως μου μετέφεραν -αρκετούς από τους διοργανωτές των αγώνων (του 2024) και πιστεύω ότι θα βρει σύμφωνους και την Κ.Ε.Α αλλά και το Δ.Σ της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε που είναι και οι άμεσα υπεύθυνοι για την τροποποίηση της προκήρυξης. Με δεδομένο λοιπόν ότι η κατηγορία δεν επιβαρύνει χρονικά το πρόγραμμα των αγώνων λόγω της διενέργειας της σε κοινά σκέλη με την ΜΧSenior, προτείνω τα κάτωθι:

Πρόταση 1η : Να γίνει τροποποίηση της προκήρυξης και η ΜΧWoman να συμμετέχει και στους 7 αγώνες . Στον πρώτο (Κέρκυρα) και τελευταίο (Τρίκαλα) αγώνα όμως , να μην υπάρξει βαθμολογία και να γίνει μόνο απονομή επάθλων. Η τελική βαθμολογία θα βγει από τους 5 αγώνες που ορίζει η αρχική προκήρυξη.

Πρόταση 2η :  Να γίνει τροποποίηση της προκήρυξης και η ΜΧWoman να συμμετέχει και στους 7 αγώνες και η τελική βαθμολογία να βγει από το σύνολο αυτών.

Πρέπει να σας γνωρίσω εδώ ότι, δεν έχω έρθει σε επικοινωνία με το σύνολο των αθλητριών - αλλά με μερικές- και προτρέπω όλα τα σωματεία που έχουν στο δυναμικό τους αθλήτριες που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία να κάνουν μια επαφή μαζί τους ενημερώνοντας αυτές για τις παραπάνω προτάσεις. Κατόπιν τα σωματεία (εάν επιθυμούν φυσικά) να τοποθετηθούν και αυτά προς τους αρμόδιους για να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

MXGP 2025 11ος γύρος - Λετονία: Μεγάλος νικητής ο Jeffrey Herlings

MX2: Πέρασε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης ο Simon Langenfelder
Herlings
Από τον

Παύλο Καρατζά

10/6/2025

Ο Jeffrey Herlings, πήρε την ένατη συνολική νίκη του και παράλληλα την τρίτη συνεχόμενη σε αυτή τη πίστα, ολοκληρώνοντας ένα τέλειο Σαββατοκύριακο για τον Ολλανδό. Ο Lucas Coenen σημείωσε πρόοδο στην καταδίωξη του Romain Febvre, αν και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος MXGP της Kawasaki Racing Team έσωσε τη μέρα με ένα ακόμη βάθρο στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης.

Στο Kegums της Λετονίας χτύπαγε η καρδιά του Motocross το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς το MXGP της Λετονίας αποτελούσε τον 11ο αγώνα της χρονιάς για το MXGP 2025. Η υγρασία από την βροχή που προηγήθηκε έκανε το μαλακό έδαφος ιδιαίτερα βαρύ, δοκιμάζοντας την αντοχή και την ικανότητα των αναβατών στο μέγιστο!

MXGP

Η μάχη ξεκίνησε αμέσως μεταξύ των Coenen και Herlings στην πρώτη στροφή, με τον Febvre να ακολουθεί. Ενώ αργότερα ο Brian Bogers προσπέρασε τον Febvre. Ο Herlings προσπάθησε να ξεφύγει μπροστά, ενώ όσο κι αν προσπάθησε, ο Febvre δεν μπόρεσε να περάσει τον Bogers, ο οποίος οδηγούσε όπως θα έπρεπε να κάνει ένας πραγματικός master στην άμμο.

Τελικά ο Herlings κράτησε τη νίκη με διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον Coenen, με τον Coldenhoff να είναι τρίτος αλλά 56 δευτερόλεπτα πίσω τους! Οι Fernandez και Bogers συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, με τον Febvre να παίρνει την 6η θέση.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Coenen κατάφερε να κρατήσει τον Febvre σε απόσταση, ο οποίος με τη σειρά του έπρεπε να κρατηθεί μπροστά από τον Bonacorsi, με τους Fernandez και Geerts να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα στο τέλος του πρώτου γύρου.

Ο Fernandez έκανε ένα εκπληκτικό πέρασμα από την εξωτερική πλευρά του Bonacorsi για την τέταρτη θέση στον δεύτερο γύρο, ενώ δύο γύρους αργότερα ο Geerts πέρασε επίσης τον Ιταλό στο ίδιο τμήμα.

Ο Febvre πλησίασε τον Coenen για την μάχη της δεύτερης θέσης περίπου στα μισά του αγώνα, αλλά ο Βέλγος αποδείχθηκε ικανός να κρατήσει τον αντίπαλό του πίσω του. Ο Lucas Coenen ήταν δεύτερος στη γενική κατάταξη για τέταρτο συνεχόμενο GP, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις 26 βαθμούς πίσω από τον Febvre στο πρωτάθλημα.

ktm

 

Ωστόσο και πάλι ο βασιλιάς του Kegums δεν μπορούσε να πιαστεί, καθώς ο Jeffrey Herlings ολοκλήρωσε το τέλειο Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας  "Ας το επαναλάβουμε άλλες εννέα φορές, ε; Μακάρι να ήταν τόσο απλό! Είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη νίκη. Ο Lucas πίεσε σκληρά και στους δύο αγώνες, οπότε τα εύσημα και σε αυτόν, αυτοί οι τύποι οδηγούν πολύ δυνατά. Είμαι χαρούμενος που βγήκα πρώτος και ανυπομονώ για τον επόμενο αγώνα. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική μας, αλλά δεν θα είναι εύκολο, γιατί όλοι βελτιώνονται. Απλά συνεχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, σας ευχαριστώ!"

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα αναβατών στη γενική βαθμολογία της MXGP:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Romain Febvre

Kawasaki

530

2

Lucas Coenen

KTM

504

3

Glenn Coldenhoff

Fantic

362

4

Maxime Renaux

Yamaha

347

5

Ruben Fernandez

Honda

338

6

Tim Gajser

Honda

305

7

Andrea Bonacorsi

Fantic

300

8

Calvin Vlaanderen

Yamaha

284

9

Jeffrey Herlings

KTM

279

10

Jeremy Seewer

Ducati

253

 

MX2

Η κατηγορία MX2 ήταν για άλλη μια φορά απρόβλεπτη, αλλά επιτέλους το 2025 η ταχύτητα του Sacha Coenen απέδωσε καρπούς και πήρε την πρώτη του νίκη στο Grand Prix της σεζόν για την Red Bull KTM Factory Racing.

Στον πρώτο αγώνα, κυριάρχησε ο Sacha Coenen (KTM), με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Simon Langenfelder (KTM) να παίρνει την δεύτερη θέση και τον Liam Everts (Husqvarna) να συμπληρώνει το βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Simon Langenfelder είχε μία πτώση στον τελευταίο γύρο, χωρίς ευτυχώς μεγάλες συνέπειες καθώς πήρε την τρίτη θέση, πίσω από τον δεύτερο Sacha Coenen και τον νικητή του αγώνα Kay de Wolf(Husqvarna).

Ο Sacha Coenen δήλωσε "Είναι πολύ ωραίο να βρίσκομαι ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ήταν ένα σταθερό Σαββατοκύριακο. Μόλις στις κατατακτήριες δοκιμές είχα μια μικρή σύγκρουση με τον συναθλητή μου, αλλά έτσι είναι οι αγώνες. Περάσαμε τους αγώνες με καλές εκκινήσεις και δυνατή οδήγηση και είμαστε χαρούμενοι που φεύγουμε από εδώ με τη νίκη στη γενική κατάταξη. Ανυπομονούμε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική για το υπόλοιπο της σεζόν".

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα αναβατών στη γενική βαθμολογία της MX2:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Simon Längenfelder

KTM

515

2

Andrea Adamo

KTM

488

3

Kay de Wolf

Husqvarna

478

4

Liam Everts

Husqvarna

419

5

Sacha Coenen

KTM

389

6

Thibault Benistant

Yamaha

378

7

Camden Mc Lellan

TRI

324

8

Valerio Lata

Honda

265

9

Cas Valk

KTM

253

10

Ferruccio Zanchi

Honda

220