Supercross 2024, Indianopolis - Triple crown για τον Jett Lawrence και το προβάδισμα του μεγαλώνει [VIDEO]

O Cameron Mcadoo νικά και ανεβαίνει στην πρώτη θέση στα 250SX της Ανατολικής Ακτής
motomag Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/3/2024

Ο δέκατος γύρος του ΑΜΑ Supercross στην Ινδιανάπολη επεφύλαξε ένα triple crown στην κατηγορία 450SX για τον Jett Lawrence (Team Honda HRC), ενώ την πρώτη νίκη της σεζόν πανηγύρισε ο Cameron Mcadoo (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki) στην κατηγορία 250SX της Ανατολικής Ακτής.

Στην κατηγορία 450SX άπαντες στην Ινδιανάπολη ήθελαν να κόψουν τη φόρα του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Jett Lawrence. Ωστόσο τα πράγματα κύλησαν πολύ διαφορετικά. Και στους τρεις αγώνες την εκκίνηση πήρε ο Ken Roczen (Progressive Insurance ECSTAR Suzuki), αλλά μετά από μερικούς γύρους θα έχανε την πρωτοπορία σε κάθε αγώνα από τον Jett Lawrence.

Ο αναβάτης της Honda ο οποίος βρίσκεται σε καταπληκτικό φεγγάρι κατάφερε να επικρατήσει και στους τρεις αγώνες, κατακτώντας τον triple crown στην Ινδιανάπολη. Η νίκη του Lawrence ήταν η πέμπτη της φετινής χρονιάς με τον Αυστραλό να αυξάνει και άλλο τη βαθμολογική διαφορά στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]

Πίσω από τον εξαιρετικό Lawrence στον πρώτο και δεύτερο αγώνα βρέθηκε ο Roczen με τον αναβάτη της Suzuki να τερματίζει στην τρίτη θέση στον τρίτο αγώνα της ημέρας. Ο περσινός πρωταθλητής Chase Sexton (Red Bull KTM Factory Racing) σε κανέναν από τους τρεις αγώνες δεν είχε καλή εκκίνηση, ωστόσο κατάφερε να βρεθεί και στους τρεις στο βάθρο. Με δύο τρίτες θέσεις και μία δεύτερη ο Sexton κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας φτάνοντας σε απόσταση βολής από τον δεύτερο Cooper Webb ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση.

Μετά τον δέκατο γύρο στην Ινδιανάπολη, ο Lawrence βρίσκεται στην πρώτη θέση με 210 βαθμούς, ο Cooper Web στη δεύτερη με 189, ενώ μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω ακολουθεί ο Chase Sexton έχοντας 185 βαθμούς.

Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]

Στην κατηγορία 250SΧ της Ανατολικής Ακτής ο Cameron Mcadoo (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki), ήταν σε εκπληκτική φόρμα καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς. Ο αναβάτης της Kawasaki στον πρώτο αγώνα ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα όλων, κατακτώντας με άνεση τη νίκη. Στον δεύτερο αγώνα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα καθώς ο Haiden Deegan είχε πάρει την πρωτοπορία και πήγαινε για την νίκη. Ο Mcadoo προσπαθούσε με κάθε τρόπο να περάσει μπροστά ωστόσο δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη δεύτερη θέση.

Στον τρίτο αγώνα οι Deegan και Mcadoo ήταν ισόβαθμοι όσον αφορά τους βαθμούς της ημέρας οπότε όποιος τερμάτιζε μπροστά από τον άλλο θα έπαιρνε και την τελική νίκη στον αγώνα. Οι ελπίδες του Deegan τελείωσαν νωρίς όταν από δικό του λάθος προκάλεσε πτώσεις στην εκκίνηση, με θύμα και τον ίδιο, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Tom Vialle (ΚΤΜ) κατάφερε να φύγει μπροστά κερδίζοντας τον αγώνα μετά από μια μικρή μάχη με τον Pierce Brown (GASGAS).

Ο Brown ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε υπό την απειλή του Mcadoo για τη δεύτερη θέση κατάφερε να αντέξει στις επιθέσεις με τη βοήθεια και των μηχανικών του Mcadoo οι οποίοι τον ενημέρωσαν πως δεν χρειάζεται να πιέσει καθώς με την τρίτη θέση θα κέρδιζε την πρώτη φετινή του νίκη στην Ανατολική Ακτή στα 250SX.

Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]

Με τη νίκη και τους βαθμούς που συγκέντρωσε ο Mcadoo πέρασε μπροστά στην βαθμολογία της κατηγορίας 250SX της Ανατολικής Ακτής έχοντας πλέον 98 βαθμούς. Ο χαμένος της υπόθεσης ήταν ο Tom Vialle καθώς έπεσε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας έχοντας 96 βαθμούς. Στην τρίτη θέση με 87 βαθμούς βρίσκεται ο Pierce Brown.

Στο Seattle στις 23 Μαρτίου θα λάβει χώρα ο επόμενος αγώνας της χρονιάς στο ΑΜΑ Supercross.

Ο Jett Lawrence μετά τη νίκη του δήλωσε: “Είναι απίστευτο που κατέκτησα το triple Crown με την Honda. Καταφέραμε ταυτόχρονα να αυξήσουμε την διαφορά μας στη βαθμολογία οπότε ο αγώνας της Ινδιανάπολης κύλησε πολύ θετικά για την ομάδα”.

O Cameron Mcadoo με τη σειρά του ανέφερε: “Έχει περάσει καιρός από τότε που κέρδισα. Απόλαυσα τον αγώνα και είμαι πολύ χαρούμενος για όλους στην ομάδα καθώς δουλέψαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε την πρώτη μας φετινή νίκη”.

Supercross

 

Ετικέτες

ΑΜΑ Supercross 2026, 8oς Γύρος, Daytona: Ιστορικό ρεκόρ για τον Eli Tomac

Κυριαρχία Hammaker στην κατηγορία 250 East
AMA SMX 2026 Rnd 8
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/3/2026

Ο Eli Tomac έγραψε ιστορία στη Daytona με την όγδοη νίκη του στην πίστα, ξεπερνώντας κάθε άλλον αθλητή στην ιστορία, σε μια βραδιά γεμάτη ένταση, μάχες και ανατροπές στον 8ο γύρο του 2026 Monster Energy SMX World Championship.

Το Daytona Speedway φιλοξένησε την 56η διεξαγωγή του Daytona Supercross μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό. Και η βραδιά ανήκε ολοκληρωτικά στον ρέκορντμαν Eli Tomac.

450SMX – Ο Tomac στην κορυφή όλων

Ο αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing κατέκτησε την τέταρτη φετινή του νίκη στην κατηγορία 450SMX και 57η της καριέρας του, καταφέρνοντας να γίνει ο πολυνίκης της Daytona παίρνοντας την πρωτιά για όγδοη φορά στον συγκεκριμένο αγώνα

AMA SMX 2026 Rnd 8

Στον τελικό των 20 λεπτών + 1 γύρο, ο Hunter Lawrence έστριψε πρώτος, όμως γρήγορα δέχθηκε πίεση από τον Ken Roczen. Ο Cooper Webb βρισκόταν τρίτος, με τον Tomac τέταρτο έτοιμο να επιτεθεί.

Με περίπου 14 λεπτά να απομένουν, οι τρεις πρώτοι βρίσκονταν μέσα σε 1,5 δευτερόλεπτο. Στο μέσο του αγώνα ο Tomac ανέβασε ρυθμό περνώντας πρώτα τον Lawrence και έναν γύρο αργότερα επιτέθηκε από την εξωτερική στον Roczen, παίρνοντας την πρωτοπορία περίπου 12:30 πριν το τέλος, την οποία και έκτοτε διατήρησε.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Τερμάτισε με διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον Lawrence, ενώ πίσω τους ο Roczen ανέβηκε στο βάθρο για πέμπτη φορά στη φετινή σεζόν. Ο Webb έμεινε τέταρτος και ο Joey Savatgy πέμπτος.

Στη βαθμολογία, ο Tomac μείωσε στον έναν μόλις βαθμό από τον Lawrence, ο οποίος διατηρεί την πρωτοπορία του πρωταθλήματος με πέντε δεύτερες θέσεις και μόλις μια νίκη στη σεζόν, ενώ Roczen και Webb ισοβαθμούν στην τρίτη θέση, 20 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

AMA SMX 2026 Rnd 8

250SMX East – Hammaker από την αρχή μέχρι το τέλος

Στον δεύτερο αγώνα της 250SMX East, ο Seth Hammaker πραγματοποίησε μια  δυνατή εμφάνιση-δήλωση. Παρά μια δυνατή πτώση στον κατατακτήριο αγώνα, πήρε τη holeshot και δεν άφησε ποτέ την πρωτοπορία στον τελικό των 15 λεπτών + 1 γύρο.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Ο Jo Shimoda ξεκίνησε στη δεύτερη θέση δείχνοντας ανταγωνιστικός πάρα τον τραυματισμό του, με τον Nate Thrasher και τον Drew Adams να δίνουν μάχη πιο πίσω, ενώ ο Pierce Brown, νικητής του εναρκτήριου γύρου και επικεφαλής της βαθμολογίας, μαχόταν επίσης για μια θέση ψηλά στην κατάταξη του αγώνα.

Ο ταχύτερος αναβάτης της πίστας αποδείχθηκε ο Cole Davies, που από την ένατη θέση σκαρφάλωσε μέχρι την τρίτη. Ωστόσο ένα λάθος του Shimoda στην άμμο λίγο πριν το τέλος έφερε ανακατατάξεις, με τους Davies και Brown να περνούν μπροστά του.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Ο Hammaker έφτασε σε μια επιβλητική νίκη με διαφορά 4,2 δευτερολέπτων από τον Davies, με τον Brown τρίτο. Ο Shimoda περιορίστηκε στην τέταρτη θέση και ο Daxton Bennick τερμάτισε πέμπτος.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Η τέταρτη νίκη καριέρας του Hammaker έβαλε τέλος στο απόλυτο σερί νικών της Star Yamaha στη φετινή σεζόν των 250SMX και τον ανέβασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της 250 East, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Brown. Ο Shimoda υποχώρησε στην τρίτη θέση της κατάταξης, πέντε βαθμούς από την κορυφή.

Ο αγώνας της Daytona επιβεβαίωσε για ακόμη μια χρονιά γιατί θεωρείται σταθμός του πρωταθλήματος. Και το 2026, είχε ξεκάθαρο πρωταγωνιστή τον Eli Tomac.