Supercross 2024, Indianopolis - Triple crown για τον Jett Lawrence και το προβάδισμα του μεγαλώνει [VIDEO]

O Cameron Mcadoo νικά και ανεβαίνει στην πρώτη θέση στα 250SX της Ανατολικής Ακτής
motomag Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/3/2024

Ο δέκατος γύρος του ΑΜΑ Supercross στην Ινδιανάπολη επεφύλαξε ένα triple crown στην κατηγορία 450SX για τον Jett Lawrence (Team Honda HRC), ενώ την πρώτη νίκη της σεζόν πανηγύρισε ο Cameron Mcadoo (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki) στην κατηγορία 250SX της Ανατολικής Ακτής.

Στην κατηγορία 450SX άπαντες στην Ινδιανάπολη ήθελαν να κόψουν τη φόρα του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Jett Lawrence. Ωστόσο τα πράγματα κύλησαν πολύ διαφορετικά. Και στους τρεις αγώνες την εκκίνηση πήρε ο Ken Roczen (Progressive Insurance ECSTAR Suzuki), αλλά μετά από μερικούς γύρους θα έχανε την πρωτοπορία σε κάθε αγώνα από τον Jett Lawrence.

Ο αναβάτης της Honda ο οποίος βρίσκεται σε καταπληκτικό φεγγάρι κατάφερε να επικρατήσει και στους τρεις αγώνες, κατακτώντας τον triple crown στην Ινδιανάπολη. Η νίκη του Lawrence ήταν η πέμπτη της φετινής χρονιάς με τον Αυστραλό να αυξάνει και άλλο τη βαθμολογική διαφορά στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]

Πίσω από τον εξαιρετικό Lawrence στον πρώτο και δεύτερο αγώνα βρέθηκε ο Roczen με τον αναβάτη της Suzuki να τερματίζει στην τρίτη θέση στον τρίτο αγώνα της ημέρας. Ο περσινός πρωταθλητής Chase Sexton (Red Bull KTM Factory Racing) σε κανέναν από τους τρεις αγώνες δεν είχε καλή εκκίνηση, ωστόσο κατάφερε να βρεθεί και στους τρεις στο βάθρο. Με δύο τρίτες θέσεις και μία δεύτερη ο Sexton κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας φτάνοντας σε απόσταση βολής από τον δεύτερο Cooper Webb ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση.

Μετά τον δέκατο γύρο στην Ινδιανάπολη, ο Lawrence βρίσκεται στην πρώτη θέση με 210 βαθμούς, ο Cooper Web στη δεύτερη με 189, ενώ μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω ακολουθεί ο Chase Sexton έχοντας 185 βαθμούς.

Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]

Στην κατηγορία 250SΧ της Ανατολικής Ακτής ο Cameron Mcadoo (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki), ήταν σε εκπληκτική φόρμα καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς. Ο αναβάτης της Kawasaki στον πρώτο αγώνα ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα όλων, κατακτώντας με άνεση τη νίκη. Στον δεύτερο αγώνα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα καθώς ο Haiden Deegan είχε πάρει την πρωτοπορία και πήγαινε για την νίκη. Ο Mcadoo προσπαθούσε με κάθε τρόπο να περάσει μπροστά ωστόσο δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη δεύτερη θέση.

Στον τρίτο αγώνα οι Deegan και Mcadoo ήταν ισόβαθμοι όσον αφορά τους βαθμούς της ημέρας οπότε όποιος τερμάτιζε μπροστά από τον άλλο θα έπαιρνε και την τελική νίκη στον αγώνα. Οι ελπίδες του Deegan τελείωσαν νωρίς όταν από δικό του λάθος προκάλεσε πτώσεις στην εκκίνηση, με θύμα και τον ίδιο, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Tom Vialle (ΚΤΜ) κατάφερε να φύγει μπροστά κερδίζοντας τον αγώνα μετά από μια μικρή μάχη με τον Pierce Brown (GASGAS).

Ο Brown ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε υπό την απειλή του Mcadoo για τη δεύτερη θέση κατάφερε να αντέξει στις επιθέσεις με τη βοήθεια και των μηχανικών του Mcadoo οι οποίοι τον ενημέρωσαν πως δεν χρειάζεται να πιέσει καθώς με την τρίτη θέση θα κέρδιζε την πρώτη φετινή του νίκη στην Ανατολική Ακτή στα 250SX.

Supercross 2024, Indianopolis – Triple crown για τον Jett Lawrence στα 450SX και το βαθμολογικό προβάδισμα μεγαλώνει [VIDEO]

Με τη νίκη και τους βαθμούς που συγκέντρωσε ο Mcadoo πέρασε μπροστά στην βαθμολογία της κατηγορίας 250SX της Ανατολικής Ακτής έχοντας πλέον 98 βαθμούς. Ο χαμένος της υπόθεσης ήταν ο Tom Vialle καθώς έπεσε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας έχοντας 96 βαθμούς. Στην τρίτη θέση με 87 βαθμούς βρίσκεται ο Pierce Brown.

Στο Seattle στις 23 Μαρτίου θα λάβει χώρα ο επόμενος αγώνας της χρονιάς στο ΑΜΑ Supercross.

Ο Jett Lawrence μετά τη νίκη του δήλωσε: “Είναι απίστευτο που κατέκτησα το triple Crown με την Honda. Καταφέραμε ταυτόχρονα να αυξήσουμε την διαφορά μας στη βαθμολογία οπότε ο αγώνας της Ινδιανάπολης κύλησε πολύ θετικά για την ομάδα”.

O Cameron Mcadoo με τη σειρά του ανέφερε: “Έχει περάσει καιρός από τότε που κέρδισα. Απόλαυσα τον αγώνα και είμαι πολύ χαρούμενος για όλους στην ομάδα καθώς δουλέψαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε την πρώτη μας φετινή νίκη”.

Supercross

 

Ετικέτες

AMA Supercross - Ο Ken Roczen πρωταθλητής SX450 για πρώτη φορά στα 32 του [VIDEO]

Ο Γερμανός κέρδισε τον τίτλο στον τελικό, στον Chase Sexton η νίκη και κυριαρχία Cole Davies στην αναμέτρηση Δύσης - Ανατολής στα 250
AMA SMX Rnd 17
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/5/2026

Το πρώτο μισό του Πρωταθλήματος SMX ολοκληρώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο στο Salt Lake City, όπου ο Ken Roczen κατέκτησε τον πρώτο τίτλο Supercross 450 της καριέρας του στα 32 του χρόνια, γράφοντας ιστορία ως ο γηραιότερος πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού.

Μπροστά σε κατάμεστο στάδιο του Salt Lake City, ο 17ος και τελευταίος αγώνας του Πρωταθλήματος AMA Supercross έκρινε έναν από τους πιο αμφίρροπους τίτλους όλων των εποχών. Μόλις ένας βαθμός χώριζε τον Ken Roczen της Progressive Insurance Cycle Gear Suzuki από τον Hunter Lawrence της Honda HRC Progressive πριν την εκκίνηση του μεγάλου τελικού της κατηγορίας των 450 κυβικών, σε ένα πραγματικά δραματικό φινάλε.

AMA SMX Rnd 17

Στην εκκίνηση του Κυρίως αγώνα διάρκειας 20 λεπτών + 1 γύρου, ο Lawrence πήρε έστριψε πρώτος, όμως ο Roczen δεν έχασε χρόνο και πέρασε μπροστά ήδη από τους πρώτους γύρους, με τους Jorge Prado και Chase Sexton να ακολουθούν. Οι δύο διεκδικητές του τίτλου κινήθηκαν σε αντίστοιχο ρυθμό, παρακολουθώντας ο ένας τον άλλον σε κάθε σημείο της πίστας.

AMA SMX Rnd 17

Μετά τα πρώτα πέντε λεπτά, ο Prado πλησίασε τους δύο πρωτοπόρους και η πίεση αυξήθηκε. Ο Lawrence ανέβασε ρυθμό προσπαθώντας να επιτεθεί στον Roczen, όμως μια έξοδος από την πίστα δημιούργησε ένταση που στη συνέχεια έφερε μια πτώση, ρίχνοντάς τον στην έβδομη θέση και ουσιαστικά τερματίζοντας τις ελπίδες του για τον τίτλο.

AMA SMX Rnd 17

Ο Roczen συνέχισε στην κορυφή, όμως στο δεύτερο μισό του αγώνα ο Sexton ανέβασε κατακόρυφα τον ρυθμό του. Αφού πρώτα πέρασε τον Prado, κάλυψε γρήγορα τη διαφορά και πέρασε στην πρώτη θέση λίγα μόλις λεπτά πριν την καρό σημαία.

Ο αναβάτης της Kawasaki πήρε τελικά τη δεύτερη φετινή του νίκη και τέταρτη συνεχόμενη στο Salt Lake City, με διαφορά λίγο πάνω από δύο δευτερόλεπτα. Ο Justin Cooper εκμεταλλεύτηκε την τελευταία στροφή για να περάσει τον Prado και να ισοφαρίσει το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία με τη δεύτερη θέση, ενώ ο Ισπανός της KTM ολοκλήρωσε το βάθρο.

AMA SMX Rnd 17

Ο Roczen τερμάτισε πέμπτος, δύο θέσεις μπροστά από τον Lawrence και αυτό ήταν αρκετό για να στεφθεί πρωταθλητής με διαφορά μόλις τριών βαθμών. Οι δύο αναβάτες ολοκλήρωσαν τη χρονιά με πέντε νίκες και 12 παρουσίες στο βάθρο, με τον τίτλο όμως να κρίνεται από δύο θέσεις στον τελευταίο αγώνα της σεζόν Supercross.

Ο Roczen έχει στο βιογραφικό του αρκετά πρωταθλήματα, από παγκόσμιο ΜΧ2 ως AMA SX250 West και δύο φορές AMA MX450, ωστόσο τίτλο SX450 δεν είχε κατακτήσει ως τώρα.

AMA SMX Rnd 17

Ο Cooper Webb ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης, παραμένοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μέσα στην πρώτη τριάδα.

AMA SMX Rnd 17

Cole Davies νικητής στην αναμέτρηση Δύσης - Ανατολής

Στην κατηγορία των 250 κυβικών, ο τελευταίος μεγάλος αγώνας της χρονιάς έφερε αντιμέτωπους τους πρωταθλητές Ανατολής και Δύσης, τους Cole Davies και Haiden Deegan της Monster Energy Yamaha Star Racing.

AMA SMX Rnd 17

Ο Deegan πήρε το holeshot, όμως ο Max Anstie πέρασε προσωρινά μπροστά, πριν ο Deegan ανακτήσει την πρωτοπορία. Ο Davies ακολουθούσε από κοντά και γρήγορα μείωσε τη διαφορά χάρη στην εντυπωσιακή του ταχύτητα στα whoops.

AMA SMX Rnd 17

Ακολούθησε μια θεαματική μονομαχία ανάμεσα στους δύο πρωταθλητές, με συνεχείς αλλαγές θέσεων. Λίγο μετά τα μισά του αγώνα, ο Davies έκανε αποφασιστική επίθεση με επαφή και πέρασε στην πρώτη θέση. Ο Deegan προσπάθησε να απαντήσει, όμως είχε δύο πτώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα χάνοντας κάθε πιθανότητα νίκης.

AMA SMX Rnd 17

Ο νεαρός Νεοζηλανδός δεν απειλήθηκε ξανά και πήρε την έκτη φετινή του νίκη, ολοκληρώνοντας ιδανικά μια εντυπωσιακή χρονιά. Ο Levi Kitchen ανέβηκε δεύτερος, 2,4 δευτερόλεπτα πίσω, ενώ ο Max Anstie συμπλήρωσε το βάθρο. Ο Deegan τερμάτισε τέταρτος τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του στα 250 κυβικά, πριν την άνοδο του στη μεγάλη κατηγορία.

AMA SMX Rnd 17