Supercross 2024, San Francisco - Κόλαση λάσπης με νικητές τους Sexton και Smith [VIDEO]

Η βροχή που έπεφτε αδιαλείπτως ανάγκασε τους οργανωτές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα
motomag Supercross 2024, San Francisco – Sexton και Smith κερδίζουν τις λασπομαχίες [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/1/2024

Ο δεύτερος γύρος του AMA Supercross 2024, που έλαβε χώρα στο San Francisco ήταν από τους δυσκολότερους αγώνες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στον θεσμό, καθώς η συνεχή βροχόπτωση έκανε την διαδρομή έναν απέραντο λασπόλακκο. Νικητές σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ήταν ο Chase Sexton (Red Bull KTM) στην κατηγορία των 450, και ο Jordon Smith (Monster Energy Yamaha) στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής.

Η εκκίνηση στο San Francisco ήταν ο “μισός αγώνας” καθώς όποιος κατάφερνε να βγει μπροστά θα αποκτούσε ξεκάθαρο πλεονέκτημα για τη νίκη. Στην κατηγορία 450, ο Sexton έκανε μία εκπληκτική εκκίνηση και έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή, ωστόσο για να μην κολλήσει στην λάσπη και τις νερολακούβες αναγκάστηκε να ανοιχτεί, με τον Ken Roczen (Suzuki) να “κλέβει” το Holeshot. Η χαρά του Roczen δεν θα κρατούσε για πολύ καθώς ο κινητήρας του θα έσβηνε πριν από ένα άλμα με αποτέλεσμα να τον περάσουν οι Sexton και Eli Tomac (Monster Energy Yamaha). Ο Sexton ο οποίος είχε δημιουργήσει μεγάλη διαφορά από τον Tomac απέφυγε τα λάθη στις λασπωμένες συνθήκες καταφέρνοντας να κατακτήσει την πρώτη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Tomac ολοκλήρωσε τον αγώνα στη δεύτερη θέση, με τον Roczen να καταφέρνει από την 15η θέση να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Δύσκολα τα βρήκε στις λασπωμένες συνθήκες ο μέχρι πρότινος πρωτοπόρος της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Jett Lawrence (Team Honda HRC), με τον αναβάτη της Honda να τερματίζει εν τέλει στην ένατη θέση, χάνοντας ταυτόχρονα την πρωτοπορία στην βαθμολογία.

Supercross 2024, San Francisco – Sexton και Smith κερδίζουν τις λασπομαχίες [VIDEO]

Στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής, η στρατηγική ήταν ίδια για όλους: “στρίβω πρώτος, μπαίνω μπροστά και οδηγώ την κούρσα, αποφεύγοντας το λασπόλουτρο από τους τροχούς των προπορευόμενων”. Αυτό το έκανε καλύτερα από όλους ο Jordon Smith (Monster Energy Yamaha),ο οποίος κατάφερε να κάνει μία πολύ καλή εκκίνηση οδηγώντας την κούρσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Smith με την νίκη του αυτή κατάφερε να βρεθεί και στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, αν και ο θεσμός έχει ακόμη πολύ δρόμο. Μάχες είχαμε για τις δύο εναπομείνασες θέσεις του βάθρου, με τον Max Vohland (Kawasaki), ο οποίος είχε βρεθεί αρχικά στη δεύτερη θέση να τίθεται εκτός αγώνα μετά από μηχανική βλάβη στον συμπλέκτη του. Την ατυχία του Vohland εκμεταλλεύτηκαν οι Phil Nicholetti (Yamaha) και Carson Mumford (MCR Honda), ωστόσο και οι δύο τους έγιναν “έρμαια” στις αγωνιστικές ορέξεις του Levi Kitchen (Kawasaki). O Kitchen κατάφερε από την ένατη θέση να ανέβει στη δεύτερη δείχνοντας πως θα μπορούσε να έχει καταφέρει κάτι καλύτερο αν είχε κάνει μία καλύτερη εκκίνηση. Εξαιρετικό αγώνα έκανε και ο Garett Marchbanks (Yamaha), o οποίος κατάφερε από την έβδομη θέση να βρεθεί στην τρίτη θέση του βάθρου.

Supercross 2024, San Francisco – Sexton και Smith κερδίζουν τις λασπομαχίες [VIDEO]

Ο Chase Sexton (Red Bull KTM), μετά τη νίκη του δήλωσε: "Το να ηγείσαι σε έναν αγώνα με λάσπη, είναι αυτό που θέλεις, επειδή δεν σου κόβουν ρυθμό, όμως φαίνεται ότι διαρκεί για πάντα ο αγώνας. Στους πρώτους δύο γύρους, όταν ήμουν μόνος μου και δεν είχα να κάνω με την κίνηση των ουραγών, είχα καλή ροή και μπορούσα να πάρω τις γραμμές μου. Στη συνέχεια έμπλεξα στην κίνηση πλησιάζοντας πιο αργούς αναβάτες. Τότε είναι που αρχίζει ο αγώνας ξανά και το να είσαι σε θέση να αποφεύγεις τα στραβοπατήματα είναι το κλειδί για τη νίκη... Είναι δύσκολο να μην κάνεις κάποιο λάθος εκεί έξω, αλλά ήμουν αρκετά ευχαριστημένος με το πόσο σταθερός ήμουν."

Supercross 2024, San Francisco – Sexton και Smith κερδίζουν τις λασπομαχίες [VIDEO]

Ο Jordon Smith νικητής στην κατηγορία 250SX ανέφερε: "Στην επαγγελματική μου καριέρα ήμουν πολύ κακός στους αγώνες με λάσπη. Στο Νιου Τζέρσεϊ πέρυσι τα πήγα χάλια, νομίζω ότι κατέκτησα την 18η θέση. Στο High Point δεν τα πήγα καλά ούτε εκεί. Και ήρθαμε εδώ σήμερα και ο Bobby Regan ο ιδιοκτήτης της ομάδας μου είπε: "Jordon, σε έχω δει να οδηγείς στη λάσπη, απλά πρέπει να προσπαθήσεις να επιβιώσεις σήμερα και να πάρεις όσους περισσότερους βαθμούς μπορείς". Κι εγώ του είπα: "Εντάξει Bobby, θα προσπαθήσω να σου αποδείξω ότι κάνεις λάθος, αλλά έχεις δίκιο". Αισθάνομαι ότι έχω βελτιωθεί στη λάσπη... Νομίζω ότι το να οδηγώ σε εξωτερικό χώρο πέρυσι με βοήθησε."

Ο επόμενος αγώνας για το AMA Supercross θα διεξαχθεί στο San Diego στις 24 Ιανουαρίου.

Motocross
Ετικέτες

MXGP, Μεγάλη Βρετανία: Καλπασμός Herlings στη μάχη τίτλου, Farres και Triumph στην πρωτιά της ΜΧ2

Σαρωτικός ο Herlings στην MXGP, τρίτη συνεχόμενη νίκη για Farres και προσπέραση στην κεφαλή της κατάταξης
mxgp herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Ο Ruben Fernandez (Honda) ΝΑ πήρε την pole position μετά την Qualifying Race, αλλά η είδηση του αγώνα που καθορίζει τη σειρά εκκίνησης στα δύο αγωνιστικά σκέλη του GP ήταν η πτώση και τραυματισμός του πρωτοπόρου της MXGP, Lucan Coenen (KTM).

Αυτή αποδείχθηκε καίριας σημασίας, καθώς στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους της μεγάλης κατηγορίας ο Jeffrey Herlings (Honda) έπαιρνε τη Holeshot και οδηγούσε τη μάχη, την ώρα που ο Coenen ήταν κολλημένος στα όρια της δεκάδας και λίγο αργότερα θα εγκατέλειπε λόγω πόνων που ένιωθε στο σώμα του.

tim gajser mxgp
Tim Gajser (Yamaha)

Ο Herlings οδηγούσε σταθερά το Grand Prix και ο μόνος που έδειχνε ικανός να τον απειλήσει ήταν ο Tim Gajser (Yamaha), ο οποίος το προσπάθησε πολύ εντατικά, χωρίς ποτέ να καταφέρει να περάσει τον Ολλανδό, ο οποίος πήρε την πρώτη νίκη, με τον Romain Febvre (Kawasaki) να κλείνει το βάθρο.

Το δεύτερο σκέλος ολοκλήρωσε ένα μίζερο σαββατοκύριακο για τον Coenen, ο οποίος προσπάθησε πολύ να τρέξει για όσους βαθμούς θα μπορούσε να σώσει, όμως ξανά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στον τέταρτο μόλις γύρο κουτσαίνοντας.

febvre mxgp
Romain Febvre (Kawasaki)

Στο μεταξύ η εικόνα στην κεφαλή τους κούρσας ήταν παραπλήσια με αυτή του πρώτου σκέλους. Ο Herlings πήρε και τη δεύτερη Holeshot (για πρώτη φορά φέτος!) και οδήγησε από την αρχή, με τους Gajser και Febvre από νωρίς πίσω του να καταδιώκουν χωρίς αποτέλεσμα.

Πιο ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε εν τέλει η μάχη της δεύτερης θέσης, στην οποία επικράτησε ο Febvre μετά από μικρή πτώση του Gajser, για να συμπληρώσουν το ίδιο βάθρο με το πρώτο σκέλος, αλλά με ανάποδη σειρά στις θέσεις 2 και 3.

Συνολικά ο Herlings ήταν ο μεγάλος νικητής του Βρετανικού GP, με τον Febvre να εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση και τον Gajser τρίτο.

podium mxgp

Το «Βατερλό» του Coenen και οι μηδέν βαθμοί που πήρε την Αγγλία σήμαναν την εξάλειψη της διαφορά που είχε ο Βέλγος στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς πλέον ο Herlings τον πλησίασε στους 11 βαθμούς και, με 8 Grand Prix ως το τέλος της σεζόν, όλα είναι προφανώς ορθάνοικτα στη μάχη του τίτλου.

Ο Lucas Coenen κρατά την πρωτιά με 566 βαθμούς, ο Herlings καταδιώκει με 555 και ο πρωταθλητής Febvre παρατηρεί εκ του μακρόθεν με 494. Φουντώνει επίσης η μάχη των Κατασκευαστών, με τη Honda να κρατά την πρωτιά με 643 βαθμούς και την ΚΤΜ να κυνηγά με 621.

farres mx2
Guillem Farres (Triumph)

Στην ΜΧ2 η μάχη φουντώνει σε όλα τα επίπεδα, καθώς ο Guillem Farres της Triumph συνέχισε επί αγγλικού εδάφους το σερί κυριαρχικών εμφανίσεων για τέταρτο συνεχόμενο Grand Prix και πέρασε πρώτος στην κατάταξη!

Στο πρώτο σκέλος ο Farres έφυγε πρώτος από την αρχή, παίρνοντας τη Holeshot και οδηγώντας τον αγώνα σε όλη του διάρκεια. Τον κυνήγησε μόνο ο πρωταθλητής Simon Längenfelder (KTM) και τον πίεσε αφόρητα, χωρίς όμως να καταφέρει να του κλέψει τη νίκη στον πρώτο αυτόν αγώνα, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Liam Everts (Husqvarna). Ο πρωτοπόρος της ΜΧ2, Sacha Coenen (KTM) είχε μια πτώση που τον άφησε δέκατο στο τελικό αποτέλεσμα του σκέλους.

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας ο Längenfelder έστριψε πρώτος στη Holeshot και οδήγησε ώσπου υπέπεσε σε λάθος με μια μικρή πτώση να ανοίγει την πόρτα στον επερχόμενο Farres.

lagenfelder mx2
Simon Längenfelder (KTM)

Ο Ισπανός της Triumph οδήγησε στην πρώτη θέση ως το τέλος, με τον Γερμανό πρωταθλητή δεύτερο, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν κυρίσως στις μονομαχίες για το τρίτο σκαλί του βάθρου, το οποίο στο τέλος πήγε στη δεύτερη Triumph της κατηγορίας και τον Camden Mc Lellan μετά από μάχη με τον Everts, ενώ ο Coenen μόλις που κατάφερε να τερματίσει πέμπτος.

Έτσι το τελικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα της ΜΧ2 στη Μεγάλη Βρετανία είχε ως θριαμβευτή τον Farres, δεύτερο τον Längenfelder και τρίτο τον Mc Lellan.

podium mxgp

Συνεπεία αυτού, ο Farres προσπέρασε τον Sacha Coenen στην κατάταξη για να περάσει πρώτος με 563 βαθμούς, έναντι 552 του Βέλγου, με τον Längenfelder στην τρίτη θέση με 521.

Η σπουδαία εμφάνιση των δύο αναβατών της Triumph σε συνδυασμό με την μέτρια επίδοση του Coenen σημαίνει πως αναζωπυρώθηκε και η μονομαχία στην κατάταξη Κατασκευαστών, όπου η ΚΤΜ προηγείται με 647 βαθμούς και η Triumph απειλεί ευθέως πλέον με 644!

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στις 26 Ιουλίου στη Loket της Τσεχίας.

Ετικέτες