«Τερμάτισαν» από το ελληνικό MX τον Παν. Κουζή με βαριά ποινή αποκλεισμού!

Δεν αγωνίστηκε ούτε και στην Δράμα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/9/2020

Μία βαριά ποινή για εξύβριση επιδικάστηκε στον πολυπρωταθλητή Motocross Παναγιώτη Κουζή με αποκλεισμό τεσσάρων αγώνων, που προστίθενται σε προγενέστερη ποινή η οποία είχε ανασταλτικό χαρακτήρα που τώρα αίρεται. Το αποτέλεσμα είναι να αποκλειστεί για συνολικά 8 αγώνες από το ελληνικό πρωτάθλημα, που σημαίνει πως χάνει την επόμενη σεζόν και αν αυτή είναι φτωχή όπως η φετινή, υπάρχει περίπτωση να φτάσει η ποινή έως και το 2022…

Σε εποχή που ο μηχανοκίνητος αθλητισμός χάνει την μία συμμετοχή μετά την άλλη, ο αποκλεισμός ένας τέτοιου αθλητή, με την πορεία του Παναγιώτη Κουζή, είναι βαθύτατα προβληματικός. Όχι μόνο για την ίδια την ποινή, αλλά και για την αιτία που τον προκάλεσε. Διότι πράγματι ο Κουζής εκφράστηκε άκομψα, παρόλο που η λέξη αυτή διόλου δεν μεταφέρει την βαρύτητα των χαρακτηρισμών με τους οποίους στόλισε την Γραμματεία και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αγωνοδικών Κώστα Σακελλαρίου όπως περιγράφονται στην απόφαση της ΑΜΟΤΟΕ που παραθέτουμε αυτούσια πιο κάτω.

Δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση ένας αθλητής με το διαμέτρημα του Κουζή να εκφραστεί με αυτό τον τρόπο, σε ένα αγώνισμα που έτσι κι αλλιώς πάσχει σε συμπεριφορές και χρειάζεται όχι απλά βελτίωση αλλά να ληφθούν ριζικά μέτρα για να αλλάξει η εικόνα του. Από την στιγμή που ο Κουζής πράγματι εκφράστηκε κατά αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να τιμωρηθεί.

Θα δούμε στο μέλλον τι θα κάνει μιας και δεν γίνεται να σταματήσει να αγωνίζεται. Η ποινή που τον βαραίνει από πέρσι, είναι εδώ και δεν ήταν ο μόνος που είχε τιμωρηθεί. Το πρόβλημα είναι πως ο ανασταλτικός χαρακτήρας σε τιμωρίες ακολουθεί για πολύ καιρό και το βρίσκεις μπροστά σου. Αυτό που συνέβη στον 5ο αγώνα είναι μικρότερης σημασίας από εκείνο που είχε κάνει το 2019, κυρίως γιατί είπε φωναχτά όσα ακούμε να λέγονται γενικά για τις αθλητικές διοργανώσεις. Τα είπε όμως προς την ΑΜΟΤΟΕ αυτή την φορά και έτσι η ποινή δεν θα ήταν μικρότερη από την περσινή…

Αυτές οι εικόνες με αθλητές να βρίζονται μεταξύ τους και να βρίζουν και τους διοργανωτές των αγώνων είναι απαράδεκτες και πρέπει να μην ξανά συμβούν. Όπως και οι αιτίες που οδηγούν τους αθλητές να χάνουν την ψυχραιμία τους, είναι σημαντικό να πάψουν να υφίστανται. Το να χάνουμε αθλητές από ένα άθλημα που χρειάζεται συμμετοχές, καταλήγει το πιο τραγικό και ελπίζουμε να μην συμβαίνει!

 

Παραθέτουμε την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής:

 

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 2/2020

 

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.) αποτελούμενη από τους δικηγόρους Αθήνας, Θοδωρή Ραχιώτη ως Πρόεδρο και Γιάννη Τσακανίκα και Κατερίνα Δάφνη ως Μέλη, συνήλθε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 στην Αθήνα για τη συζήτηση της υπόθεσης του αθλητή κ. Παναγιώτη Κουζή, ο οποίος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή με την από 9 Σεπτεμβρίου 2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η εξεταζόμενη υπόθεση έχει ως αφετηρία τη με αριθμό 2/6-9-2020 έκθεση του Συμβουλίου Αγωνοδικών του 5ου αγώνα του ΠΠΜΧ 2020, ο οποίος έγινε στις 6/9/2020 στην Αρχ. Ολυμπία,  σύμφωνα με την οποία ο αθλητής :

(α) Κατά την επανεκκίνηση του 1ου σκέλους της κατηγορίας ΜΧ1, λόγω τεχνικού προβλήματος της μπάρας εκκίνησης, απευθύνθηκε  απαξιωτικά προς τους εκπροσώπους της διοργάνωσης με τη φράση «είστε τρελοί, πίνετε ναρκωτικά»

(β) Μετά το τέλος του 1ου σκέλους της κατηγορίας του, αφού πληροφορήθηκε ότι υφίστατο υπόνοια πως ο ίδιος, όπως και άλλοι αθλητές, δεν είχαν σεβαστεί την κίτρινη κινούμενη σημαία που είχε βγει λόγω ατυχήματος συναθλητή τους, γεγονός το οποίο αν επιβεβαιωνόταν από την έκθεση του αρμόδιου Κριτή θα επέφερε ποινή σε βάρος του, μετέβη στη Γραμματεία του αγώνα συνοδευόμενος από άτομα της ομάδας του και επιτέθηκε φραστικά στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αγωνοδικών Κώστα Σακελλαρίου και άλλα παρευρισκόμενα στελέχη του αγώνα με τις φράσεις «παίρνετε ναρκωτικά, είστε τρελοί, θα βάλω φορτηγά μέσα στην πίστα, έχω όρεξη και θα φάτε ξύλο…» Επιπλέον, παρά τις συστάσεις δεν απομακρυνόταν από το χώρο της Γραμματείας, δημιουργώντας αναστάτωση και οχλαγωγία.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις, αν αποδειχθούν αληθείς, εμπίπτουν στο άρ. 41 του ν. 2725/1999 σύμφωνα με το οποίο «1. Κάθε πρόσωπο που παρευρίσκεται ή συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα και με οποιοδήποτε τρόπο στην εν γένει αγωνιστική δραστηριότητα … πριν, στη διάρκεια και μετά τη λήξη των αθλητικών συναντήσεων, οφείλει να τηρεί τους νόμους, τους κανονισμούς και τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος. 2. Τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος οφείλουν να συμβάλλουν στη διασφάλιση συνθηκών ομαλής διεξαγωγής των αθλητικών συναντήσεων, στο μέτρο και στο βαθμό των αρμοδιοτήτων τους.»

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο ελεγχόμενος αθλητής δεν εμφανίστηκε, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και προφορικά όταν κλήθηκε τηλεφωνικά από τον πρόεδρο της Επιτροπής για τις πρακτικές λεπτομέρειες της συνάντησης, όπου και παραδέχτηκε ότι απηύθυνε τις παραπάνω φράσεις στα στελέχη του αγώνα.

Από τη συνεκτίμηση των ανωτέρω στοιχείων και την κατάθεση του Προέδρου του ΣΑ, Κώστα Σακελλαρίου η Επιτροπή κατέληξε στην κρίση ότι ο αθλητής τέλεσε την πράξη που του καταλογίζεται και πρέπει να τιμωρηθεί, όπως ορίζεται στο διατακτικό .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ αποφαίνεται ότι τόσο  ο αθλητής Παναγιώτης Κουζής τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται και τον τιμωρεί :

(α) με την ποινή του αρ. 26 παρ. 2 του Καταστατικού της ΑΜΟΤΟΕ, δηλαδή με προσωρινό αποκλεισμό από τέσσερις (4) αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Motocross  της ΑΜΟΤΟΕ.

(β) Επιπλέον η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο αθλητής έχει τιμωρηθεί με τη με αριθμό 3/2019 απόφασή της με την ποινή του αποκλεισμού από 4 αγώνες του ΠΠΜΧ της ΑΜΟΤΟΕ, η οποία έχει ανασταλεί μέχρι τις 9 Απριλίου 2021, οπότε, δεδομένου ότι αυτός υπέπεσε σε νέο παράπτωμα εντός του χρόνου αναστολής, διαπιστώνει ότι η με την παρούσα καταδίκη η αναστολή καταπίπτει και ο αθλητής θα πρέπει να υποστεί αθροιστικά και τις δύο ποινές και για το λόγο αυτό του επιβάλει τη συνολική ποινή του αποκλεισμού από οκτώ (8) αγώνες του ΠΠΜΧ της ΑΜΟΤΟΕ.

Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στη Γενική Γραμματεία της ΑΜΟΤΟΕ προκειμένου να εφαρμοστεί το άρ. 20 παρ. 2 του Καταστατικού περί έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και για τις παραπέρα νόμιμες ενέργειες.

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα: Εντατικός ο ρυθμός του 2ου αγώνα – Νίκες για ΑΝΔΡΕΟΥ – ΜΠΑΚΑ – ΓΑΝΩΤΗ – ΤΑΜΒΑΚΟ – ΤΖΙΩΡΑ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ – ΣΤΡΟΥΓΚΗ – ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ – ΛΑΜΠΡΟΥ

Συμβόλαιο με τον καιρό είχε η πίστα
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα: Εντατικός ο ρυθμός του 2ου αγώνα – Νίκες για ΑΝΔΡΕΟΥ – ΜΠΑΚΑ – ΓΑΝΩΤΗ – ΤΑΜΒΑΚΟ – ΤΖΙΩΡΑ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ – ΣΤΡΟΥΓΚΗ – ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ – ΛΑΜΠΡΟΥ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/5/2026

Την πρώτη του νίκη είδε ο Ανδρέας Ανδρέου (#101 Triumph) αλλά γλυκόπικρη ήταν η ημέρα για την οικογένεια της Triumph καθώς ο Μάριος Κανάκης (#49 Triumph), ένας από τους καλύτερους αναβάτες της χώρας τα τελευταία χρόνια, τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το δεύτερο σκέλος ενώ έχει μπροστά του και τον βραχνά της αποκατάστασης. Είχε με διαφορά τον ταχύτερο ρυθμό διατηρώντας και τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Στο πρώτο σκέλος τον ταχύτερο γύρο της MX1 σημείωσε ο πολυπρωταθλητής Παναγιώτης Κουζής (#338 TM), ένα σκέλος σε τελείως διαφορετικό ρυθμό για όλους με άλλες επίσης συνθήκες.

Νικητής και στα δύο σκέλη της MX1 με διαφορά, ήταν ο Ανδρέας Ανδρέου που δείχνει πως έχει αρχίσει να συνηθίζει την μοτοσυκλέτα της Triumph και εκτός από τους χρόνους, είχε και εντυπωσιακά περάσματα από την φακό της φωτογραφικής μηχανής. Δεύτερος και στα δύο σκέλη ο Παναγιώτης Κουζής και εναλλαγή είχαμε για τον Φραγκίσκο Ζούνη (#37 Yamaha) που πήρε συνολικά την τρίτη θέση της ημέρας.

Για ακόμη μία φορά ο Δημήτρης Μπακας δεν κέρδισε απλά την MX300 αλλά σκαρφάλωσε ψηλά στην γενική κατάταξη, όπως αντίστοιχα ανταγωνιστικός ήταν και ο Κυρικάκος Μπόγρης (#151 TM), με τον Ηλία Καραγιάννη (#174 Fantic) να κλείνει το βάθρο στης MX300.

Και στα δύο σκέλη της MX2 είχαμε μία τριάδα αναβατών στις ίδιες θέσεις, πρώτος ο Δημήτρης Γανωτής (#141 Yamaha), δεύτερος ο Νίκος Λυρίου (#161 Fantic) και τρίτος ο Σωτήρης Θεοδωρίδης (#344 GASGAS). Απίστευτος ο Ταμβάκος Χρήστος (#66 Yamaha) γιατί ανέβηκε στην πεντάδα της γενικής κατάταξης του αγώνα των κοινών κατηγοριών MX2-MX125, ξεχωρίζοντας για την εντυπωσιακή προσπάθεια. Το βάθρο της MX125 έκλεισαν ο Κωνσταντίνος Ποϊραζής (#123 KTM) και ο Γιώργος Χατζάκης (#21 Yamaha)

Στην MXOPEN είχαμε επίσης μία τριάδα που κέρδισε τα δύο σκέλη αλλά με εναλλαγή για την δεύτερη και τρίτη θέση. Την νίκη πήρε ο Κωνσταντίνος Τζιώρας (#46 KTM), ακολουθούμενος από τον Μπουρίκα Ευάγγελο (#299 Honda) και Σκύβαλο Εμμανουήλ (#120 Yamaha).

Στην MXSenior επίσης μία σταθερή τριάδα όμως αυτή τη  φορά ξεχώρισε ο Δημήτρης Βασιλειάδης (#68 KTM) με δύο νίκες ακολουθούμενος από την Δημολιάνη Σταμάτη (#5 KTM) στην δεύτερη θέση και στους δύο αγώνες με τον συντάκτη του MOTO, Δημήτρη Κεραμιδά (#777 Suzuki) να ολοκληρώνει το βάθρο κάνοντας υπερ-προσπάθεια έπειτα από ατύχημα που είχε κατά την διάρκεια προπόνησης. Ένα ατύχημα που πήγε πολύ πίσω τον πολυπρωταθλητή που είχε κάνει σχέδια για αγώνες εξωτερικού.

Στην φιλόδοξη MX85 την νίκη πήρε ο Στρούγκης Θεόδωρος (#3 Yamaha) με μία πρώτη και μία δεύτερη θέση καθώς στην δεύτερη θέση με μία τρίτη και μία πρώτη, ανέβηκε ο Ευθύμιος Ψαρογιάννης (#228 KTM), ακολουθούμενος από τον Αντώνη Τσιγκολη (#98 KTM) με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση.

Στην MX65 ο Δημήτρης Φωτόπουλος (#1 Yamaha) κατάφερε την διπλή νίκη και έτσι την πρώτη θέση της γενικής, πίσω του πιο σταθερός με δύο τρίτες θέσεις ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (#114 Yamaha), έναντι του Αχιλλέα Γεροκώστα (#222 Yamaha) που πήρε την τρίτη θέση.

Στην MXWOMEN οι αδερφές Λάμπρου για ακόμη μία φορά στις δύο πρώτες θέσεις. Λάμπρου Ιωάννα (#7 Yamaha) με δύο νίκες και Λάμπρου Αμαλία (#17 Yamaha) με δύο δεύτερες θέσης. Επίσης σταθερά στην κατάταξη και η Άννα Αραμπατζη (#960 Husqvarna) με δύο τρίτες θέσεις.

Ακολουθούν πρώτες φωτογραφίες και αποτελέσματα: