Aprilia RSV4 VVT - Έρχεται μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων

Απλό, μηχανικό σύστημα για καλύτερη αποδοτικότητα στη Euro 5 εποχή
Aprilia VVT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Πατέντες της Aprilia δείχνουν την ιταλική εταιρεία να ετοιμάζει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων για την RSV4, στα χνάρια των BMW, Ducati, Kawasaki, Suzuki & Yamaha.

Οι πατέντες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και ανέσυρε η MCN δείχνουν την εταιρεία του Noale να μιμείται τη Suzuki, που έχει το πλέον απλό design σε VVT (Variable Valve Timing) με 100% μηχανική κίνηση χωρίς ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα. Μάλιστα το σχέδιο της Aprilia θα είναι ακόμα πιο απλό και χαμηλού κόστους από της Suzuki.

Θυμίζουμε πως στη ρίζα της εξέλιξης ενός μηχανικού συστήματος VVT της Suzuki βρισκόταν οι κανονισμοί του MotoGP που απαγορεύουν ηλεκτρονικά και υδραυλικά ανάλογα συστήματα. Η Aprilia δεν ανακοινώνει μέχρι στιγμής αν η αγωνιστική RS-GP της χρησιμοποιεί ήδη ανάλογο σύστημα στο MotoGP.

Το σύστημα VVT της Suzuki χρησιμοποιεί δώδεκα ρουλεμάν που εδράζονται μέσα σε ακτινικά και ελαφρώς σπειροειδή κανάλια χαραγμένα μέσα στο γρανάζι των εκκεντροφόρων.

Καθώς οι στροφές ανεβαίνουν, με τη φυγόκεντρο τα ρουλεμάν μετακινούνται στα κανάλια προς το εξωτερικό τους, αλλάζοντας τη γωνία του εκκεντροφόρου σε συνάρτηση με το γρανάζι του και έτσι αλλάζοντας και τον χρονισμό.

Aprilia VVT

Περνώντας στο VVT της Aprilia, κι αυτό χρησιμοποιεί ρουλεμάν και τη φυγόκεντρο, αλλά αντί για δώδεκα έχει μόλις τρία.

Τα ρουλεμάν βρίσκονται κι εδώ μέσα σε ακτινικά κανάλια στο γρανάζι του εκκεντροφόρου εισαγωγής και σε ένα ακόμα “πιάτο” που εδράζεται στον εκκεντροφόρο, με τα κανάλια να βρίσκονται σε ελαφρώς διαφορετικές γωνίες στα δυο μισά, ώστε να αλλάζουν τον χρονισμό όταν ανεβαίνουν οι στροφές.

Με τρία αντί για 12 ρουλεμάν, υπάρχουν λιγότερες τριβές από το σύστημα της Suzuki και το σύστημα απαιτεί απλούστερη κατεργασία.

Υπάρχει ένας λεπτός δίσκος μεταξύ του γραναζιού του εκκεντροφόρου και του πλατό που εδράζεται πάνω στον εκκεντροφόρο, με σχισμές για τα γρανάζια και τρία ελατήρια σχήματος “W”, που ταιριάζουν σε εσοχές στο πλατό κίνησης.

Aprilia VVT

Καθώς ο εκκεντροφόρος γυρίζει ταχύτερα, τα ρουλεμάν κινούνται προς τα έξω, γυρίζοντας τον εκκεντροφόρο λίγες μοίρες σε σχέση με το γρανάζι του, και τα τρία ελατήρια συμπιέζονται. Όταν οι στροφές πέφτουν, τα ελατήρια νικούν τη φυγόκεντρο, επιστρέφοντας τον χρονισμό στην αρχική του ρύθμιση.

Το σύστημα της Aprilia μπορεί να ρυθμιστεί αλλάζοντας τα ελατήρια ή τα κανάλια στον δίσκο, ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά του VVT και οι στροφές που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του.

Ένας παραπάνω λόγος που το VVT γίνεται σημαντικό σήμερα είναι οι Euro 5 προδιαγραφές με τα αυστηρότερα όρια των ρύπων. Καθώς οι σύγχρονοι κινητήρες μοτοσυκλετών χρειάζονται γενναιόδωρο overlap (όταν τόσο οι βαλβίδες εισαγωγής όσο και εξαγωγής είναι ανοιχτές την ίδια στιγμή), για να λειτουργούν αποδοτικά ψηλά, αλλά αν το ίδιο overlap διατηρηθεί στις χαμηλές στροφές, τότε θα έχουμε αρκετό άκαυστο μείγμα να διαφεύγει στην εξάτμιση, γεγονός ανεπίτρεπτο με τις Euro 5. Εδώ έρχεται το VVT να ανοίξει αργότερα τις βαλβίδες εισαγωγής στις χαμηλές στροφές, μειώνοντας τους ρύπους και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη ροπή χαμηλά.

Aprilia VVT

Στο Aprilia VVT ο εκκεντροφόρος εισαγωγής θα συνεχίσει να παίρνει κίνηση με καδένα, που με τη σειρά της θα κινεί τον εκκεντροφόρο εξαγωγής μέσω γραναζιού

Ετικέτες

KTM 450 Rally Replica 2025 - Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Σε περιορισμένη παραγωγή 100 τεμαχίων και τιμή… όταν παραγγείλεις
motomagKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η KTM φέρνει το ανανεωμένο 450 Rally Replica στην γκάμα της, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες που τρέχουν σε Rally να αποκτήσουν μία κορυφαία μοτοσυκλέτα, η οποία κουβαλάει πάνω της όλη την τεχνογνωσία που έχουν συλλέξει οι “πορτοκαλί” από την πολύχρονη εμπλοκή τους με θρυλικούς χωμάτινους αγώνες αντοχής, όπως το Dakar.

Μετρώντας μέχρι σήμερα 235 νίκες σε σκέλη του Rally Dakar και 19 τίτλους, είναι ξεκάθαρο ότι η KTM έχει θέσει τα σωστά θεμέλια για να θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές του θεσμού. Το 450 Rally Replica έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση των 10 από αυτούς τους τίτλους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία του θεσμού, ενώ το όνομά του έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο με τα πρωταθλήματα Rally Raid. Οι αυστριακοί αποφάσισαν για το 2025 να ανανεώσουν το θρυλικό του μοντέλο, δίνοντας την ευκαιρία σε 100 τυχερούς ιδιώτες να νιώσουν εργοστασιακοί αναβάτες.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica έχει δεχτεί την πιο σημαντική ανανέωση από το 2020, με νέο κινητήρα, πιο επιθετικό σχεδιασμό και αναθεωρημένο πλαίσιο, το οποίο έχει εξελιχθεί από την KTM Factory Racing. Σύμφωνα με τους αυστριακούς, η νέα έκδοση είναι πιο κοντά από ποτέ, μέχρι σήμερα, στο πρωτότυπο των εργοστασιακών αναβατών.

Ξεκινάμε από την “καρδιά” της μοτοσυκλέτας, τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών με τροφοδοσία ψεκασμού, που συναντάμε στα Motocross και Enduro μοντέλα της KTM, όπου η κεφαλή με τον 1ΕΕΚ έχει επανασχεδιαστεί. Ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ενισχυθεί, για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία, χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση. Η ψύξη γίνεται πλέον από δύο ξεχωριστά ψυγεία, αντί για την μία ενιαία μονάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με στόχο τη βελτιωμένη ροή του ψυκτικού και την καλύτερη ψύξη των μετάλλων του κινητήρα.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Νέο είναι και το πλαίσιο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος KTM Motorsports. Για τη δημιουργία του ακολουθήθηκε η τεχνική “hydro-forming”, ενώ οι ατσάλινοι σωλήνες έχουν κοπεί με laser για μεγαλύτερη ακρίβεια. Χάρη στις τεχνικές αυτές και την τεχνολογία CAD, έχουν υπολογιστεί τόσο η διαμήκης όσο και η στρεπτική ακαμψία. Σύμφωνα με την KTM τα υψηλά επίπεδα πληροφόρησης στον αναβάτη παραμένουν, απορροφώντας τις ανωμαλίες χωρίς να θυσιάζεται η σταθερότητα στις ευθείες. Το νέο αλουμινένιο ψαλίδι είναι κενό στο εσωτερικό του και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βελτιωμένη ακαμψία και αξιοπιστία, με το χαμηλότερο δυνατό βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Πίσω βρίσκουμε ένα ρεζερβουάρ 16 λίτρων, το οποίο λειτουργεί και ως υποπλαίσιο, ενώ δύο ακόμα χωρητικότητας 9 και 9,5 λίτρων μπροστά, με τα συνολικά 34,5 λίτρα βενζίνης να προσφέρουν υψηλά επίπεδα αυτονομίας στο 450 Rally Replica του 2025, ακόμη και για τα μεγαλύτερα σε απόσταση rally. Τα ρεζερβουάρ ελέγχονται από δύο ξεχωριστές αντλίες βενζίνης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, είτε για τα μπροστινά, είτε για το πίσω.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Στις αναρτήσεις η KTM εξοπλίζει το ανανεωμένο 450 Rally Replica με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες της σειράς WP PRO. Μπροστά το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών WP XACT PRO 7548 με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου, δένει πάνω σε κατεργασμένες σε εργαλειομηχανή CNC τιμονόπλακες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε 23 χιλιοστά offset. Η άνω τιμονόπλακα εξοπλίζεται επίσης με καβάλετα με σύστημα PHDS, που έχει εξελιχθεί από την ίδια την KTM. Πίσω, το μονό αμορτισέρ WP XACT PRO 7750 είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ έχει δοκιμαστεί σε οριακές συνθήκες σε πολλαπλά σκέλη Rally, από τους εργοστασιακούς αναβάτες, Kevin Benavides και Matthias Walkner. Το πακέτο ολοκληρώνει ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού SCOTTS.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Εμφανισιακά, το 450 Rally Replica του 2025 έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, με περισσότερες γωνίες και πιο επιθετικό ύφος. Ο ειδικά σχεδιασμένος πύργος από carbon fiber, για χαμηλό βάρος, προστατεύεται από ένα βελτιωμένο φαίρινγκ, το οποίο υπόσχεται καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους στροβιλισμούς και θόρυβο, για τον αναβάτη. Τα όργανα είναι και αυτά νέα, πιο στενά, με ενσωματωμένες τις προειδοποιητικές λυχνίες, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για εγκατάσταση ψηφιακού roadbook. Ο νέος LED προβολέας έχει, σύμφωνα με την KTM, 33% ισχυρότερη δέσμη φωτός, για πιο εύκολη πλοήγηση στα πολύ πρωινά ή τα νυχτερινά σκέλη.

Μία όμορφη λεπτομέρεια που συναντάμε στο 450 Rally Replica είναι μία ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη γι’ αυτό εργαλειοθήκη, η οποία έχει ενσωματωθεί στο προστατευτικό κάλυμμα του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναβάτης έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από την ανάγκη να κουβαλάει ο ίδιος ό,τι χρειάζεται, καταπονώντας ακόμη περισσότερο το σώμα του με επιπλέον βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica κατασκευάζεται και συναρμολογείται στην Αυστρία από το αγωνιστικό τμήμα KTM Motorsports και ρυθμίζεται για κάθε αναβάτη ξεχωριστά. Θα είναι διαθέσιμο σε μόλις 100 κομμάτια για όλο τον κόσμο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν στις 24 Απριλίου 2024. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα από τα 100 αντίτυπα, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον πλησιέστερο έμπορο μοτοσυκλετών KTM, προκειμένου να παραγγείλετε την KTM 450 Rally Replica 2025, όπου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για την τιμή της.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους