Aprilia RSV4 VVT - Έρχεται μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων

Απλό, μηχανικό σύστημα για καλύτερη αποδοτικότητα στη Euro 5 εποχή
Aprilia VVT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Πατέντες της Aprilia δείχνουν την ιταλική εταιρεία να ετοιμάζει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων για την RSV4, στα χνάρια των BMW, Ducati, Kawasaki, Suzuki & Yamaha.

Οι πατέντες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και ανέσυρε η MCN δείχνουν την εταιρεία του Noale να μιμείται τη Suzuki, που έχει το πλέον απλό design σε VVT (Variable Valve Timing) με 100% μηχανική κίνηση χωρίς ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα. Μάλιστα το σχέδιο της Aprilia θα είναι ακόμα πιο απλό και χαμηλού κόστους από της Suzuki.

Θυμίζουμε πως στη ρίζα της εξέλιξης ενός μηχανικού συστήματος VVT της Suzuki βρισκόταν οι κανονισμοί του MotoGP που απαγορεύουν ηλεκτρονικά και υδραυλικά ανάλογα συστήματα. Η Aprilia δεν ανακοινώνει μέχρι στιγμής αν η αγωνιστική RS-GP της χρησιμοποιεί ήδη ανάλογο σύστημα στο MotoGP.

Το σύστημα VVT της Suzuki χρησιμοποιεί δώδεκα ρουλεμάν που εδράζονται μέσα σε ακτινικά και ελαφρώς σπειροειδή κανάλια χαραγμένα μέσα στο γρανάζι των εκκεντροφόρων.

Καθώς οι στροφές ανεβαίνουν, με τη φυγόκεντρο τα ρουλεμάν μετακινούνται στα κανάλια προς το εξωτερικό τους, αλλάζοντας τη γωνία του εκκεντροφόρου σε συνάρτηση με το γρανάζι του και έτσι αλλάζοντας και τον χρονισμό.

Aprilia VVT

Περνώντας στο VVT της Aprilia, κι αυτό χρησιμοποιεί ρουλεμάν και τη φυγόκεντρο, αλλά αντί για δώδεκα έχει μόλις τρία.

Τα ρουλεμάν βρίσκονται κι εδώ μέσα σε ακτινικά κανάλια στο γρανάζι του εκκεντροφόρου εισαγωγής και σε ένα ακόμα “πιάτο” που εδράζεται στον εκκεντροφόρο, με τα κανάλια να βρίσκονται σε ελαφρώς διαφορετικές γωνίες στα δυο μισά, ώστε να αλλάζουν τον χρονισμό όταν ανεβαίνουν οι στροφές.

Με τρία αντί για 12 ρουλεμάν, υπάρχουν λιγότερες τριβές από το σύστημα της Suzuki και το σύστημα απαιτεί απλούστερη κατεργασία.

Υπάρχει ένας λεπτός δίσκος μεταξύ του γραναζιού του εκκεντροφόρου και του πλατό που εδράζεται πάνω στον εκκεντροφόρο, με σχισμές για τα γρανάζια και τρία ελατήρια σχήματος “W”, που ταιριάζουν σε εσοχές στο πλατό κίνησης.

Aprilia VVT

Καθώς ο εκκεντροφόρος γυρίζει ταχύτερα, τα ρουλεμάν κινούνται προς τα έξω, γυρίζοντας τον εκκεντροφόρο λίγες μοίρες σε σχέση με το γρανάζι του, και τα τρία ελατήρια συμπιέζονται. Όταν οι στροφές πέφτουν, τα ελατήρια νικούν τη φυγόκεντρο, επιστρέφοντας τον χρονισμό στην αρχική του ρύθμιση.

Το σύστημα της Aprilia μπορεί να ρυθμιστεί αλλάζοντας τα ελατήρια ή τα κανάλια στον δίσκο, ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά του VVT και οι στροφές που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του.

Ένας παραπάνω λόγος που το VVT γίνεται σημαντικό σήμερα είναι οι Euro 5 προδιαγραφές με τα αυστηρότερα όρια των ρύπων. Καθώς οι σύγχρονοι κινητήρες μοτοσυκλετών χρειάζονται γενναιόδωρο overlap (όταν τόσο οι βαλβίδες εισαγωγής όσο και εξαγωγής είναι ανοιχτές την ίδια στιγμή), για να λειτουργούν αποδοτικά ψηλά, αλλά αν το ίδιο overlap διατηρηθεί στις χαμηλές στροφές, τότε θα έχουμε αρκετό άκαυστο μείγμα να διαφεύγει στην εξάτμιση, γεγονός ανεπίτρεπτο με τις Euro 5. Εδώ έρχεται το VVT να ανοίξει αργότερα τις βαλβίδες εισαγωγής στις χαμηλές στροφές, μειώνοντας τους ρύπους και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη ροπή χαμηλά.

Aprilia VVT

Στο Aprilia VVT ο εκκεντροφόρος εισαγωγής θα συνεχίσει να παίρνει κίνηση με καδένα, που με τη σειρά της θα κινεί τον εκκεντροφόρο εξαγωγής μέσω γραναζιού

Ετικέτες

Νέα κορυφαία έκδοση για το Yamaha Ténéré 700 World Rally

Πιο δυνατό και πιο… όμορφο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/6/2023

Η έκδοση ré 700 World Rally, αποκτά νέο χρωματισμό ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στην αγωνιστική κληρονομιά της ιαπωνικής εταιρείας στους αγώνες ράλι, ενώ ταυτόχρονα το εν λόγω μοντέλο καταφέρνει να χάσει ένα κιλό κερδίζοντας παράλληλα και έναν ίππο.

Η νέα Ténéré 700 World Rally όπως καταλάβατε είναι στην ουσία ένα Tenere 700 World Raid, με διαφορετικό χρωματισμό και κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά την απόδοση του κινητήρα και την μείωση του βάρους. Ωστόσο με την έκδοση αυτή, η εταιρεία των τριών διαπασών θέλει να κάνει ξεκάθαρο σε όλους πως η κληρονομιά του συγκεκριμένου μοντέλου ξεκινά από τον πιο σκληρό αγώνα του κόσμου, το Rally Dakar. Διαθέτοντας τα εμβληματικά εργοστασιακά αγωνιστικά χρώματα που αντλούν έμπνευση από την αγωνιστική μοτοσυκλέτα που οδήγησε ο Stéphane Peterhansel στο Dakar του 1993, η νέα Ténéré 700 World Rally είναι το πιο βελτιωμένο μοντέλο Adventure της Yamaha που παρουσιάστηκε για το 2023.

2

Έχοντας δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ένα παθιασμένο κοινό που διψά για περιπέτεια η Yamaha με τη νέα αυτή έκδοση δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες αναβάτες να ζήσουν το όνειρο ανακαλύπτοντας νέους ορίζοντες. Με τα νέα τολμηρά μπλε, ροζ φλούο και ασημί ιστορικά αγωνιστικά χρώματα που βασίζονται στα χρώματα της εργοστασιακής μοτοσυκλέτας που οδήγησε ο Stéphane Peterhansel το 1993, η Ténéré 700 World Rally τιμά τη νικηφόρα ιστορία της Yamaha στο Dakar και αποδίδει φόρο τιμής, σε όλους τους ηρωικούς αναβάτες του εργοστασίου που συμμετείχαν στον πιο δύσκολο αγώνα του κόσμου. Τα ίδια χρώματα χρησιμοποιούν οι αναβάτες της Yamaha, Alessandro Botturi και Pol Tarrés -τον είδαμε με τα συγκεκριμένα χρώματα στο Hellas Rally- στο αγωνιστικό τους πρόγραμμα το 2023.

3

Η νέα Ténéré 700 World Rally, εφοδιάζεται με το slip-on τελικό της Akrapovič το οποίο ενισχύει την αίσθηση της υψηλής ροπής και το χαρακτηριστικό βρυχηθμό που προέρχεται από τον κινητήρα CP2 με στρόφαλο 270 μοιρών, απόδοσης 73,7 ίππων. Παράλληλα, τονίζει τις κορυφαίες προδιαγραφές αυτής μοτοσυκλέτας για την κατηγορία της με την Ténéré 700 World Rally να έχει χάσει και ένα κιλό βάρους. Το αγωνιστικών προδιαγραφών ρεζερβουάρ καυσίμου 23 λίτρων, παρέχει εξαιρετική αυτονομία στις μεγάλες διαδρομές. Ο κύριος όγκος του καυσίμου έχει μεταφερθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα, προκειμένου να επιτευχθεί συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και να ενισχυθεί η ευελιξία στον χειρισμό. Το πάνω μέρος των ρεζερβουάρ έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα από ότι στην βασική έκδοση της Ténéré, για να διευκολυνθεί η μετατόπιση του σώματος του αναβάτη στη σέλα. Η ανάρτηση της Ténéré 700 World Rally έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εξαιρετικό χειρισμό στην πολύωρη εκτός δρόμου οδήγηση. Τα μαύρα καλάμια 43 χιλ. του πιρουνιού της KYB είναι πλήρως ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση ελατηρίου και την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς και επιτρέπουν στον αναβάτη να τα προσαρμόσει ιδανικά στα διαφορετικά φορτία, εδάφη και ταχύτητες. Με 230 χιλιοστά διαδρομής, η World Rally είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τα πιο σκληρά εκτός δρόμου εδάφη.

5

Το ρυθμιζόμενο σύστημα της πίσω ανάρτησης ταιριάζει με το υψηλών προδιαγραφών μπροστινό σύστημα και διαθέτει σώμα αγωνιστικών προδιαγραφών από αλουμίνιο, καθώς και δοχείο piggyback που εξασφαλίζει σταθερή απόσβεση. Διαθέτοντας ειδική άρθρωση και μεγάλο στοπ κρούσης, το αμορτισέρ της World Rally προσφέρει διαδρομή 220 χιλ. στον πίσω τροχό. Με 18 διαφορετικές ρυθμίσεις, το ελαφρύ ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ τιμονιού της Öhlins παρέχει μεγαλύτερη σιγουριά και καλύτερο έλεγχο στις δύσκολες συνθήκες οδήγησης και επιτρέπει στον αναβάτη, να αξιοποιεί στο έπακρο το κορυφαίο σύστημα ανάρτησης. Η σχεδιασμένη σε δύο τμήματα και εμπνευσμένη από τους αγώνες ράλι, επίπεδη σέλα επιτρέπει την αντικατάσταση του πίσω μέρους της, με σχάρα για τη μεταφορά αποσκευών.

6

Το επίπεδο προφίλ εξασφαλίζει εύκολη μετακίνηση του αναβάτη στη σέλα και μετατόπιση του βάρους προς τα εμπρός και προς τα πίσω, ενώ το διπλό μαύρο-γκρι υλικό προσφέρει σταθερότητα και άνεση στην οδήγηση. Για ακόμη μεγαλύτερη αποκλειστικότητα, η σέλα διαθέτει το λογότυπο World Rally. Το ABS 3 λειτουργιών της έκδοσης World Rally διαθέτει διακόπτη απενεργοποίησης και προσφέρει στον αναβάτη, απόλυτη ευελιξία στην επιλογή του τρόπου συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας σε διάφορα εδάφη. Στη λειτουργία 1, το σύστημα ABS επεμβαίνει και στους δύο τροχούς, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, για την οδήγηση στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Στη λειτουργία 2, το σύστημα ενεργοποιείται στον μπροστινό τροχό και παραμένει ανενεργό για τον πίσω, προσφέροντας μεγαλύτερη σιγουριά σε χαλαρό οδόστρωμα. Στη λειτουργία 3, το σύστημα είναι πλήρως απενεργοποιημένο για απόλυτο έλεγχο στην εκτός δρόμου οδήγηση. Το πακέτο ολοκληρώνεται με την έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών η οποία συνδέεται με smartphone. Οι αναβάτες της Ténéré 700 World Rally έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών στυλ οθόνης, ενός ψηφιακού, ενός αναλογικού και ενός σε στυλ roadbook. Η συνδεδεμένη έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών μπορεί επίσης, να συνδεθεί με smartphone μέσω της δωρεάν εφαρμογής MyRide και να εμφανίζει ειδοποιήσεις για μηνύματα κειμένου και εισερχόμενες κλήσεις.

8

Αναλυτικά τα κύρια Χαρακτηριστικά της Yamaha Ténéré 700 World Rally

Κλασικά χρώματα Yamaha Rally Racing

Ελαφρύ Akrapovič slip-on τελικό εξάτμισης

Δύο πλευρικά τοποθετημένα ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 23 λίτρων

Υψηλών προδιαγραφών πιρούνι KYB 43 χιλ. με διαδρομή τροχού στα 230 χιλ.

Ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ τιμονιού Öhlins

Πίσω αμορτισέρ με piggyback αλουμινίου και μεγάλη διαδρομή 220 χιλ.

Ειδικής ράλι σχεδίασης επίπεδη σέλα 2 τμημάτων

Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα smartphone και 3 θέματα

ABS με 3 λειτουργίες και διακόπτη απενεργοποίησης

Ειδικής σχεδίασης αντιολισθητικά πλευρικά ένθετα World Rally

Η αποκλειστική νέα Ténéré 700 World Rally διατίθεται σε χρώμα Trophy Blue με μαύρο πιρούνι, μαύρη-γκρι σέλα και μαύρους τροχούς, με τις παραδόσεις και τις τιμές στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα Yamaha της Ευρώπης να ποικίλλουν ανά περιοχή.