Aprilia RSV4 VVT - Έρχεται μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων

Απλό, μηχανικό σύστημα για καλύτερη αποδοτικότητα στη Euro 5 εποχή
Aprilia VVT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Πατέντες της Aprilia δείχνουν την ιταλική εταιρεία να ετοιμάζει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων για την RSV4, στα χνάρια των BMW, Ducati, Kawasaki, Suzuki & Yamaha.

Οι πατέντες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και ανέσυρε η MCN δείχνουν την εταιρεία του Noale να μιμείται τη Suzuki, που έχει το πλέον απλό design σε VVT (Variable Valve Timing) με 100% μηχανική κίνηση χωρίς ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα. Μάλιστα το σχέδιο της Aprilia θα είναι ακόμα πιο απλό και χαμηλού κόστους από της Suzuki.

Θυμίζουμε πως στη ρίζα της εξέλιξης ενός μηχανικού συστήματος VVT της Suzuki βρισκόταν οι κανονισμοί του MotoGP που απαγορεύουν ηλεκτρονικά και υδραυλικά ανάλογα συστήματα. Η Aprilia δεν ανακοινώνει μέχρι στιγμής αν η αγωνιστική RS-GP της χρησιμοποιεί ήδη ανάλογο σύστημα στο MotoGP.

Το σύστημα VVT της Suzuki χρησιμοποιεί δώδεκα ρουλεμάν που εδράζονται μέσα σε ακτινικά και ελαφρώς σπειροειδή κανάλια χαραγμένα μέσα στο γρανάζι των εκκεντροφόρων.

Καθώς οι στροφές ανεβαίνουν, με τη φυγόκεντρο τα ρουλεμάν μετακινούνται στα κανάλια προς το εξωτερικό τους, αλλάζοντας τη γωνία του εκκεντροφόρου σε συνάρτηση με το γρανάζι του και έτσι αλλάζοντας και τον χρονισμό.

Aprilia VVT

Περνώντας στο VVT της Aprilia, κι αυτό χρησιμοποιεί ρουλεμάν και τη φυγόκεντρο, αλλά αντί για δώδεκα έχει μόλις τρία.

Τα ρουλεμάν βρίσκονται κι εδώ μέσα σε ακτινικά κανάλια στο γρανάζι του εκκεντροφόρου εισαγωγής και σε ένα ακόμα “πιάτο” που εδράζεται στον εκκεντροφόρο, με τα κανάλια να βρίσκονται σε ελαφρώς διαφορετικές γωνίες στα δυο μισά, ώστε να αλλάζουν τον χρονισμό όταν ανεβαίνουν οι στροφές.

Με τρία αντί για 12 ρουλεμάν, υπάρχουν λιγότερες τριβές από το σύστημα της Suzuki και το σύστημα απαιτεί απλούστερη κατεργασία.

Υπάρχει ένας λεπτός δίσκος μεταξύ του γραναζιού του εκκεντροφόρου και του πλατό που εδράζεται πάνω στον εκκεντροφόρο, με σχισμές για τα γρανάζια και τρία ελατήρια σχήματος “W”, που ταιριάζουν σε εσοχές στο πλατό κίνησης.

Aprilia VVT

Καθώς ο εκκεντροφόρος γυρίζει ταχύτερα, τα ρουλεμάν κινούνται προς τα έξω, γυρίζοντας τον εκκεντροφόρο λίγες μοίρες σε σχέση με το γρανάζι του, και τα τρία ελατήρια συμπιέζονται. Όταν οι στροφές πέφτουν, τα ελατήρια νικούν τη φυγόκεντρο, επιστρέφοντας τον χρονισμό στην αρχική του ρύθμιση.

Το σύστημα της Aprilia μπορεί να ρυθμιστεί αλλάζοντας τα ελατήρια ή τα κανάλια στον δίσκο, ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά του VVT και οι στροφές που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του.

Ένας παραπάνω λόγος που το VVT γίνεται σημαντικό σήμερα είναι οι Euro 5 προδιαγραφές με τα αυστηρότερα όρια των ρύπων. Καθώς οι σύγχρονοι κινητήρες μοτοσυκλετών χρειάζονται γενναιόδωρο overlap (όταν τόσο οι βαλβίδες εισαγωγής όσο και εξαγωγής είναι ανοιχτές την ίδια στιγμή), για να λειτουργούν αποδοτικά ψηλά, αλλά αν το ίδιο overlap διατηρηθεί στις χαμηλές στροφές, τότε θα έχουμε αρκετό άκαυστο μείγμα να διαφεύγει στην εξάτμιση, γεγονός ανεπίτρεπτο με τις Euro 5. Εδώ έρχεται το VVT να ανοίξει αργότερα τις βαλβίδες εισαγωγής στις χαμηλές στροφές, μειώνοντας τους ρύπους και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη ροπή χαμηλά.

Aprilia VVT

Στο Aprilia VVT ο εκκεντροφόρος εισαγωγής θα συνεχίσει να παίρνει κίνηση με καδένα, που με τη σειρά της θα κινεί τον εκκεντροφόρο εξαγωγής μέσω γραναζιού

Ετικέτες

Honda: Παρουσίασε την Honda CBR500R Four σε Διεθνή Έκθεση της Κίνας

Πρόκειται για μία σπορ τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα 502 κυβικών
CBR500R
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/1/2026

Η Honda έκανε κάτι αρκετά ενδιαφέρον στην φετινή Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE), παρουσιάζοντας την Honda CBR500R Four, μια τετρακύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα.

Με την ονομασία CBR500R Four, η μοτοσυκλέτα έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στην CIIE μαζί με μια σειρά από άλλα νέα μοντέλα της Honda, αλλά αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον εδώ είναι ο κινητήρας. Πρόκειται για τον νέο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 502 κυβικών της Honda, με διάμετρο 60 mm και διαδρομή 44,4 mm. Τον ίδιο κινητήρα τον είδαμε πρώτη φορά στο Honda CB500 Super Four 2026 που παρουσιάστηκε στην CIMAMotor τον Σεπτέμβριο. Η μέγιστη ισχύς της μοτοσυκλέτας είναι 70 ίπποι, που προέρχονται από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 502 κ.εκ. με διάμετρο 60 mm.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας είναι στα 189 κιλά γεμάτη και διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι, monoshock αμορτισέρ πίσω, ενώ τα φρένα είναι της Nissin.

Επιπλέον, η CBR500R Four διαθέτει οθόνη TFT 5 ιντσών και συνδεσιμότητα Honda RoadSync, φέρνοντας την πλοήγηση, τις κλήσεις και τον έλεγχο πολυμέσων στην οθόνη. Από τις φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε πως η σέλα τοποθετεί τον αναβάτη μέσα στην μοτοσυκλέτα και τα clip-ons είναι σχετικά ψηλά, κάτι που διαμηνύει πως η στάση του σώματος θα είναι σχετικά άνετη για την κατηγορία. Επίσης, η μοτοσυκλέτα θα διατίθεται και σε έκδοση με E-Clutch.

Αναμένουμε να δούμε αν η τετρακύλινδρη 500άρα της Honda θα βγει και εκτός Κινεζικών συνόρων, με την Honda Motor Europe να δηλώνει πως “Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε τίποτα σχετικά με μελλοντικά σχέδια για μοντέλα”.

Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δεν θα είναι εδώ το 2026, αλλά δεν αποκλείεται ως ένα ενδεχόμενο για το μέλλον. Σε κάθε περιπτωση είναι δύσκολο για την Honda να στείλει απευθείας από την Κίνα, τα μοντέλα που κατασκευάζει για την τοπική αγορά. Οι μοτοσυκλέτες της Ευρώπης είναι είτε Made in Japan, είτε φτιάχνονται σε Ταϋλάνδη και ορισμένα δημοφιλή μοντέλα στην Ιταλία, όπως η οικογένεια των SH.

Για παράδειγμα το GB350 που σχεδίασε για την Ινδία, όταν ο κόσμος άρχισε να το ζητά και στην Ευρώπη, το μετέφερε στην γραμμή παραγωγής στην Ιαπωνία και έπειτα το έστειλε σε εμάς εδώ. Αυτό εκτόξευσε φυσικά την τιμή πώλησής του, όμως από την άλλη ήταν ένα γνήσιο Made in Japan. Μέχρι στιγμής η Honda δεν έχει βγάλει ποτέ εκτός Κίνας, ότι κατασκευάζει εκεί, τουλάχιστον από επίσημο κανάλι της. Αυτό είναι άλλο ένα εμπόδιο στην έλευση μίας τετρακύλινδρης στα 500 κυβικά στην δική μας αγορά, ενώ αν το έκανε, μοιάζει πιο λογική κίνηση να ανοίξει γραμμή παραγωγής στην Ταϋλάνδη όπου εκτός της σειράς CB, πλέον NX, κατασκευάζει και το τετρακύλινδρο CB650, το οποίο έχει μάλιστα την ιδιαιτερότητα να είναι το πρώτο τετρακύλινδρο της Honda που παράγεται εκτός Ιαπωνίας και μαζί ο πρώτος κινητήρας με περισσότερους από δύο κυλίνδρους, που έχει σχεδιαστεί και εκτός Ιαπωνίας καθώς αποτέλει πνευματικό παιδί του εκεί σχεδιαστικού κέντρου, ενώ φυσικά ένας Ιάπωνας βάζει την τελική υπογραφή.

Παράλληλα με την CBR, η Honda έδειξε ξανά την CB500 Super Four, η οποία χρησιμοποιεί τον ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα 502cc και το ίδιο ηλεκτρονικό πακέτο. Χωρίς fairing και με πιο κλασσική εμφάνιση.

 

 

Ετικέτες