BMW CE 04 Vagabund Moto Concept - Ηλεκτροκίνητο, surf-friendly, custom scooter

Ο Αυστριακός "Μπαγαπόντης" είναι φιλικός προς το περιβάλλον, και έχει hipster στιλ
BMW CE 04 Vagabund
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/3/2023

Σε συνεργασία με την BMW Motorrad Αυστρίας στο Σάλτσμπουργκ, ο οίκος customizing, Vagabund Moto GmbH στο Γκρατς, δημιούργησε το BMW CE 04 Vagabund Moto Concept, με έμφαση στο στιλ και την κομψότητα.

Όπως αναφέρει ο Paul Brauchart, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Vagabund Moto GmbH: «Ο καθένας ορίζει την κινητικότητα του μέλλοντος με τον δικό του τρόπο. Με το BMW CE 04 Vagabund Moto Concept, παρουσιάζουμε τώρα τη δική μας ιδέα για ένα κομψό και πολυλειτουργικό αστικό e-scooter που δείχνει πως οι ανάγκες μετακίνησης είναι τόσο ξεχωριστές όσο και η διαφορετική προσωπικότητα του καθενός από εμάς. Δεν ανακαλύψαμε ξανά τον τροχό, αλλά προσδώσαμε στη λειτουργικότητα μια άλλη οπτική. Το ονομάζουμε αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ λειτουργικότητας και αισθητικής με τρόπο που είναι κατάλληλος για καθημερινή χρήση».

Το αυστριακό custom CE 04 είναι θα λέγαμε μια αρκετά "ντροπαλή" και διακριτική δημιουργία, που αφορά κυρίως στα χρώματα (λευκό, σκούρο πράσινο, μπεζ και μαύρο), και μερικά ακόμα λειτουργικά στοιχεία που απευθύνονται σε ένα νεανικό κοινό. Στοιχεία όπως τη... χαμογελαστή φατσούλα στο κέντρο του μπροστινού τροχού, και στο γυαλί των ενδεικτικών λυχνιών, το μικροσκοπικό top-case που θυμίζει... playmobil, καθώς και μια σανίδα του σερφ (παραδοσιακό αξεσουάρ σε concept / custom στιλάτα και hipster δίκυκλα) με σύστημα μεταφοράς ενσωματωμένο στο όχημα.

Ετικέτες

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες