BMW R 12 nineT – Νέο όνομα και αλλαγές σε πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [Τιμή & VIDEO]

Διατηρώντας τον δικύλινδρο αερο-ελαιόψυκτο boxer των 1.170 κυβικών
motomagBMW R12 nineT – Αλλαγές σε πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/11/2023

Η BMW παρουσίασε το ανανεωμένο classic roadster, R12 nineT του 2024, το οποίο έχει πλέον και το "12" στο όνομά του -τα δύο πρώτα ψηφία του κυβισμού του-, έχοντας δεχθεί αλλαγές σε πλαίσιο αναρτήσεις και όργανα για το 2024 χωρίς αλλαγές στην απόδοσή του.

Το πρώτο R nineT παρουσιάστηκε πριν από δέκα χρόνια, το 2013, ακολουθώντας την μόδα των νεορετρό μοτοσυκλετών που τότε ακόμα βρισκόταν στα σπάργανα. Συνδύασε έτσι, την κλασσική εμφάνιση με τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ πρόσφερε πολλές και διαφορετικές επιλογές customizing, καθιστώντας το μία πολύ καλή επιλογή για να αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο ο εκάστοτε ιδιοκτήτης μπορούσε να “ζωγραφίσει” το μοναδικό αποτέλεσμα που επιθυμούσε με τα αξεσουάρ της επιλογής του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η νέα R 12 nineT, διατηρώντας την ποικιλία των διαφορετικών εκδόσεων αλλά και τη δυνατότητα του εκτενούς customizing.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Ο αεροελαιόψυκτος boxer κινητήρας των 1.170 κυβικών χωρίς σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ο οποίος έχει τις ρίζες του σε αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στο HP 2 Sport του 2007, παραμένει ως είχε και το 2024 έχοντας πλέον συμμορφωθεί με τις Euro5+ προδιαγραφές. Βέβαια, σύμφωνα με την BMW δεν έχει χάσει καθόλου σε δύναμη, κρατώντας τους 109 ίππους στις 7.000 στροφές. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το φιλτροκούτι, το οποίο είναι πλέον κάτω από τη σέλα. Για την εξαγωγή των καυσαερίων υπάρχουν δύο τελικά “Twin Pipe” με κωνικές απολήξεις στα αριστερά της μοτοσυκλέτας.

Νέο είναι και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα με αφαιρούμενο υποπλαίσιο από το ίδιο υλικό. Το πλαίσιο δύο τμημάτων, που βρίσκουμε στην προηγούμενη γενιά των R nineT, έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα ολοκαίνουργιο μονοκόμματο, τύπου χωροδικτύωμα. Η BMW καταφέρνει έτσι να καταργήσει την ανάγκη για ύπαρξη συνδέσμων μεταξύ των δύο διαφορετικών τμημάτων, μειώνοντας παράλληλα και το βάρος. Το νέο πλαίσιο προσδίδει πόντους και στην κλασσική εμφάνιση, διατηρώντας πιο καθαρές γραμμές.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Στις αναρτήσεις, μπροστά έχουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι. Η μεγάλη αλλαγή αφορά το σύστημα Paralever πίσω, όπου το μονό αμορτισέρ είναι πλέον κεκλιμένο, σε σχέση με τον άξονα -αντί για κάθετα τοποθετημένο προηγουμένως- ενώ έχει αναθεωρημένες ρυθμίσεις για τις αποσβέσεις. Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την προφόρτιση αλλά και την απόσβεση επαναφοράς.

Όσον αφορά την πέδηση, μπροστά έχουμε δύο πλευστούς δίσκους 310 χιλιοστών με monobloc ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων. Το σύνολο ολοκληρώνεται με έναν δίσκο 265 χιλιοστών, πίσω με δαγκάνα δύο εμβόλων. Το σύστημα cornering ABS Pro της BMW ανήκει στον βασικό εξοπλισμό.

Στο νέο R 12 nine T βρίσκουμε δυο αναλογικά στρογγυλά όργανα, όπου το ένα λειτουργεί ως ταχύμετρο και το άλλο ως στροφόμετρο. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει μία θύρα φόρτισης USB-C, ενώ στη δεξιά μία πρίζα 12V. Μέσω του συστήματος LIN-Bus (στην ουσία ένα οικονομικότερο και ελαφρύτερο CAN-Bus) τα όργανα μπορούν εύκολα να αλλάξουν, για χάρη του customizing, καθώς οι εντολές ελέγχου διαχωρίζονται από τις ενδείξεις. Μέσα από τον κατάλογο επιπλέον αξεσουάρ μπορείς να επιλέξεις και την ψηφιακή οθόνη.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Το ρεζερβουάρ έχει βουρτσισμένα άβαφα φιλέτα, ενώ μαζί με τη σέλα και την ουρά δημιουργούν μία σχεδόν ευθεία γραμμή στο πάνω μέρος. Ο νέος σχεδιασμός φέρνει το ρεζερβουάρ 30 χιλιοστά πιο χαμηλά, ενώ είναι στενότερο στο πίσω μέρος του, αλλάζοντας την εργονομία της θέσης οδήγησης. Έτσι, ο αναβάτης κάθεται πιο μπροστά, κάτι που με τη σειρά του φέρνει πιο κοντά το τιμόνι, ενώ έχει και καλύτερη στήριξη στο σημείο που τα γόνατά του έρχονται σε επαφή με τη μοτοσυκλέτα.

Στον βασικό εξοπλισμό του R 12 nineT βρίσκουμε τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Rain, Road και Dynamic), DTC (Dynamic Traction Control) το οποίο έχει ενσωματωμένο και το engine drag control για πιο ομαλή μεταφορά της ροπής στον πίσω τροχό, full LED φωτιστικά σώματα και keyless κεντρικό διακόπτη. Όπως μας έχει συνηθίσει η BMW ο κατάλογος των έξτρα αξεσουάρ είναι υπερπλήρης, παριλαμβάνοντας μέχρι και προβολέα με τεχνολογία Headlight Pro, που προσαρμόζει τη δέσμη του ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Το R 12 nineT 2024 έρχεται στον χρωματισμό Blackstorm metallic, ενώ αν πληρώσεις κάτι παραπάνω μπορείς να αποκτήσεις τη San Remo Green metallic. Τέλος η έκδοση Option 719 “Aluminium” χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό βουρτσισμένου αλουμινίου και Night Black.

Στην Ελλάδα το R 12 nineT ξεκινά από τα 18.900 ευρώ, ενώ ίδια τιμή έχει και η έκδοση Α2. 

Ετικέτες

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX και αναβάτης εξέλιξης της Ducati μας συστήνει την MX μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale
motomagDucati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/2/2024

Με αφορμή τη σύναψη συνεργασίας με την Ducati, η Monster Energy ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube, στο οποίο ο Antonio Cairoli, 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX και αναβάτης εξέλιξης της Ducati μας συστήνει τη μοναδική Desmo450 MX, και παραδέχεται ότι θα ήθελε το Borgo Panigale να έχει ασχοληθεί νωρίτερα με τον συγκεκριμένο χώρο.

Το εντυπωσιακό βίντεο ξεκινάει δείχνοντάς μας στιγμιότυπα από κοντινές λήψεις στο Desmo450 MX, το οποίο αποτελεί αυτή την στιγμή το μοναδικό MX μοντέλο με δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης βαλβίδων. Μαζί, βλέπουμε και τον “DUCATONY” να ετοιμάζεται στα κεντρικά γραφεία της Ducati στην Bologna. Μετά την στατική παρουσίαση έχει έρθει η ώρα να δούμε τη μοτοσυκλέτα και εν δράσει με τα αγωνιστικά της χρώματα.

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Στην συνέχεια, μεταφερόμαστε 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στην MX πίστα Park – Monte Coralli, στη Faenza, όπου ένα θεαματικό πανοραμικό πλάνο μας δείχνει τη διαρρύθμισή της. Αυτή είναι το πεδίο, όπου βλέπουμε τον ικανότατο και ταλαντούχο Cairoli να μας δείχνει πώς οδηγείται μία αγωνιστική MX μοτοσυκλέτα.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος ο Cairoli, στόχος του ως αναβάτης εξέλιξης είναι να αξιοποιήσει τα πολλά χρόνια εμπειρίας του, προκειμένου να κάνει το Desmo450 MX την καλύτερη δυνατή μοτοσυκλέτα, τοποθετώντας την στην κορυφή του ανταγωνισμού. Ο συναισθηματικός δεσμός της κοινής πατρίδας δεν κρύβεται…

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Συνεχίζοντας, δηλώνει ανέκαθεν θαυμαστής της Ducati, η οποία είναι μία ιταλική εταιρεία που χαρακτηρίζεται από το πάθος και το μεσογειακό ταπεραμέντο. Κάτι που αποδεικνύουν και τα κύπελλα, μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στην κάμερα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, έχουν ακόμα δρόμο, ενώ πολλά πράγματα ακόμα πρόκειται να αλλάξουν μέχρι την ημέρα που η μοτοσυκλέτα θα βρεθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τέλος, παραδέχεται ότι θα ήθελε η Ducati να έχει κάνει νωρίτερα το βήμα, όταν ακόμα ήταν εν ενεργεία επαγγελματίας αναβάτης και κατακτούσε τα Πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο.

Το βίντεο περιλαμβάνει και μερικά αποσπάσματα με το τι έγινε “πίσω από τις κάμερες”, με τον Cairoli να δηλώνει ότι παρά το ότι άφησε την ενεργό δράση, εξακολουθεί να απολαμβάνει τη γρήγορη οδήγηση. Το επιβεβαιώνουν και τα εντυπωσιακά πλάνα άλλωστε…

Δείτε το βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 32 δευτερολέπτων:

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]