BMW R 12 nineT – Νέο όνομα και αλλαγές σε πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [Τιμή & VIDEO]

Διατηρώντας τον δικύλινδρο αερο-ελαιόψυκτο boxer των 1.170 κυβικών
motomagBMW R12 nineT – Αλλαγές σε πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/11/2023

Η BMW παρουσίασε το ανανεωμένο classic roadster, R12 nineT του 2024, το οποίο έχει πλέον και το "12" στο όνομά του -τα δύο πρώτα ψηφία του κυβισμού του-, έχοντας δεχθεί αλλαγές σε πλαίσιο αναρτήσεις και όργανα για το 2024 χωρίς αλλαγές στην απόδοσή του.

Το πρώτο R nineT παρουσιάστηκε πριν από δέκα χρόνια, το 2013, ακολουθώντας την μόδα των νεορετρό μοτοσυκλετών που τότε ακόμα βρισκόταν στα σπάργανα. Συνδύασε έτσι, την κλασσική εμφάνιση με τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ πρόσφερε πολλές και διαφορετικές επιλογές customizing, καθιστώντας το μία πολύ καλή επιλογή για να αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο ο εκάστοτε ιδιοκτήτης μπορούσε να “ζωγραφίσει” το μοναδικό αποτέλεσμα που επιθυμούσε με τα αξεσουάρ της επιλογής του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η νέα R 12 nineT, διατηρώντας την ποικιλία των διαφορετικών εκδόσεων αλλά και τη δυνατότητα του εκτενούς customizing.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Ο αεροελαιόψυκτος boxer κινητήρας των 1.170 κυβικών χωρίς σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ο οποίος έχει τις ρίζες του σε αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στο HP 2 Sport του 2007, παραμένει ως είχε και το 2024 έχοντας πλέον συμμορφωθεί με τις Euro5+ προδιαγραφές. Βέβαια, σύμφωνα με την BMW δεν έχει χάσει καθόλου σε δύναμη, κρατώντας τους 109 ίππους στις 7.000 στροφές. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το φιλτροκούτι, το οποίο είναι πλέον κάτω από τη σέλα. Για την εξαγωγή των καυσαερίων υπάρχουν δύο τελικά “Twin Pipe” με κωνικές απολήξεις στα αριστερά της μοτοσυκλέτας.

Νέο είναι και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα με αφαιρούμενο υποπλαίσιο από το ίδιο υλικό. Το πλαίσιο δύο τμημάτων, που βρίσκουμε στην προηγούμενη γενιά των R nineT, έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα ολοκαίνουργιο μονοκόμματο, τύπου χωροδικτύωμα. Η BMW καταφέρνει έτσι να καταργήσει την ανάγκη για ύπαρξη συνδέσμων μεταξύ των δύο διαφορετικών τμημάτων, μειώνοντας παράλληλα και το βάρος. Το νέο πλαίσιο προσδίδει πόντους και στην κλασσική εμφάνιση, διατηρώντας πιο καθαρές γραμμές.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Στις αναρτήσεις, μπροστά έχουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι. Η μεγάλη αλλαγή αφορά το σύστημα Paralever πίσω, όπου το μονό αμορτισέρ είναι πλέον κεκλιμένο, σε σχέση με τον άξονα -αντί για κάθετα τοποθετημένο προηγουμένως- ενώ έχει αναθεωρημένες ρυθμίσεις για τις αποσβέσεις. Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την προφόρτιση αλλά και την απόσβεση επαναφοράς.

Όσον αφορά την πέδηση, μπροστά έχουμε δύο πλευστούς δίσκους 310 χιλιοστών με monobloc ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων. Το σύνολο ολοκληρώνεται με έναν δίσκο 265 χιλιοστών, πίσω με δαγκάνα δύο εμβόλων. Το σύστημα cornering ABS Pro της BMW ανήκει στον βασικό εξοπλισμό.

Στο νέο R 12 nine T βρίσκουμε δυο αναλογικά στρογγυλά όργανα, όπου το ένα λειτουργεί ως ταχύμετρο και το άλλο ως στροφόμετρο. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει μία θύρα φόρτισης USB-C, ενώ στη δεξιά μία πρίζα 12V. Μέσω του συστήματος LIN-Bus (στην ουσία ένα οικονομικότερο και ελαφρύτερο CAN-Bus) τα όργανα μπορούν εύκολα να αλλάξουν, για χάρη του customizing, καθώς οι εντολές ελέγχου διαχωρίζονται από τις ενδείξεις. Μέσα από τον κατάλογο επιπλέον αξεσουάρ μπορείς να επιλέξεις και την ψηφιακή οθόνη.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Το ρεζερβουάρ έχει βουρτσισμένα άβαφα φιλέτα, ενώ μαζί με τη σέλα και την ουρά δημιουργούν μία σχεδόν ευθεία γραμμή στο πάνω μέρος. Ο νέος σχεδιασμός φέρνει το ρεζερβουάρ 30 χιλιοστά πιο χαμηλά, ενώ είναι στενότερο στο πίσω μέρος του, αλλάζοντας την εργονομία της θέσης οδήγησης. Έτσι, ο αναβάτης κάθεται πιο μπροστά, κάτι που με τη σειρά του φέρνει πιο κοντά το τιμόνι, ενώ έχει και καλύτερη στήριξη στο σημείο που τα γόνατά του έρχονται σε επαφή με τη μοτοσυκλέτα.

Στον βασικό εξοπλισμό του R 12 nineT βρίσκουμε τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Rain, Road και Dynamic), DTC (Dynamic Traction Control) το οποίο έχει ενσωματωμένο και το engine drag control για πιο ομαλή μεταφορά της ροπής στον πίσω τροχό, full LED φωτιστικά σώματα και keyless κεντρικό διακόπτη. Όπως μας έχει συνηθίσει η BMW ο κατάλογος των έξτρα αξεσουάρ είναι υπερπλήρης, παριλαμβάνοντας μέχρι και προβολέα με τεχνολογία Headlight Pro, που προσαρμόζει τη δέσμη του ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.

BMW R 12 nineT  – Νέο όνομα που φέρνει αλλαγές πλαίσιο, αναρτήσεις και όργανα για το 2024 - [VIDEO]

Το R 12 nineT 2024 έρχεται στον χρωματισμό Blackstorm metallic, ενώ αν πληρώσεις κάτι παραπάνω μπορείς να αποκτήσεις τη San Remo Green metallic. Τέλος η έκδοση Option 719 “Aluminium” χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό βουρτσισμένου αλουμινίου και Night Black.

Στην Ελλάδα το R 12 nineT ξεκινά από τα 18.900 ευρώ, ενώ ίδια τιμή έχει και η έκδοση Α2. 

Ετικέτες

Νέα γενιά KTM 390 Adventure - Δοκιμές εξέλιξης και για δεύτερη έκδοση

Αυτή τη φορά με τροχό 19 ιντσών, αντί για τον 21 της πιο χωμάτινης μοτοσυκλέτας
KTM 390 Adventure 2025
Από το

motomag

18/6/2024

Όλο και πιο κοντά προς την επίσημη παρουσίασή της βαδίζει η νέα γενιά του KTM 390 Adventure που εντοπίστηκε ξανά να δοκιμάζεται σε δημόσιο δρόμο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις το 2025.

Το επόμενο 390 Adventure υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση των Αυστριακών έχοντας παράλληλα μία σαφώς πιο rally-raid εμφάνιση που αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Αναμφίβολα σε αυτό θα συμβάλλει η μεγαλύτερη σε ύψος ζελατίνα που εκτείνεται χαμηλά και πλάγια περνώντας πάνω από τα εμπρός φλας με τον διπλό LED προβολέα να περιβάλλεται από LED φώτα ημέρας.

KTM 390 Adventure 2025

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα είναι ο μονοκύλινδρος που βλέπουμε στο νέο 390 Duke, ενώ από τότε που είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο να κυκλοφορεί έξω από το εργοστάσιο των Αυστριακών, στις αρχές του 2022, πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με το ατσάλινο πλαίσιο αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Σε αυτή την τελευταία μέχρι στιγμής εμφάνιση της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ σε δημόσιο δρόμο, έξι μήνες έπειτα από την προηγούμενη, η σχεδίασή της παραμένει ως είχε. Αυτά είναι μάλλον καλά νέα για τους φίλους των Αυστριακών και όχι μόνο αφού το συγκεκριμένο look είναι κάτι που το ζητούν πλέον οι αναβάτες των adventure σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα νέα που προκύπτουν από τις νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον εμπρός τροχό του 390 Adventure, αφού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι η διάμετρος βρίσκεται στις 19 ίντσες.

KTM 390 Adventure 2025

Προφανώς οι Αυστριακοί εξελίσσουν και μία έκδοση με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόδοσή της στο χώμα, μία έκδοση που θα διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από εκείνη με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών και θα είναι ακόμη πιο εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Λογικά, εκτός από τον μικρότερης διαμέτρου εμπρός τροχό, διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων θα υπάρχουν και στις διαδρομές των αναρτήσεων που θα είναι μικρότερες στο 390 Adventure με την 19άρα εμπρός ζάντα να έχει παράλληλα σέλα πιο κοντά στο έδαφος.

Έτσι και εκτός απροόπτου, το νέο 390 Adventure θα έχει δύο εκδόσεις με την καθεμιά να έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον και η παρουσίασή του δεν αποκλείεται να γίνει στην ερχόμενη EICMA.

Ετικέτες