BMW R nineT 100 Years & R 18 100 Years - Οι τιμές τους στην Ελλάδα

Με εμφάνιση που παραπέμπει στην πρώτη μοτοσυκλέτα της εταιρείας, την εμβληματική R 32
BMW 100 Years τιμές
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/3/2023

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2022, η BMW Motorrad είχε παρουσιάσει δυο μοναδικές ειδικές εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής με βάση τις R nineT και R18, με εμφανισιακές αλλαγές που παραπέμπουν στην πρώτη μοτοσυκλέτα της εταιρείας, την εμβληματική R 32. Τώρα, μέσω του BMW Configurator της ελληνικής αντιπροσωπείας, μάθαμε τις τιμές τους.

Το BMW R nineT 100 Years φορά τον αέρο-ελαιόψυκτο δικύλινδρο Boxer κινητήρα των 109 hp της βασικής έκδοσης, ενώ κυκλοφορεί με εμφανισιακές αλλαγές, που περιλαμβάνουν επίσημα αξεσουάρ από τις σειρές Χρωμίου και Option 719, με στρώσεις χαλκού, νικελίου και χρωμίου, και με φινίρισμα καθρέπτη. Το χρώμιο ήταν από τη δεκαετία του 1920 αγαπημένο φινίρισμα των σχεδιαστών μοτοσυκλέτας, και το βρίσκουμε σε πολλά μοντέλα της BMW όπως το θρυλικό R 75/5 με τα χρωμιωμένα φιλέτα ρεζερβουάρ και πλαϊνά. Το επετειακό R nineT έρχεται σε συνδυασμό μαύρων και χρωμιωμένων εξαρτημάτων, διαθέτοντας επιπλέον προστατευτικά για τα γόνατα του αναβάτη και εορταστική πλακέτα 100 χρόνων. Χρωμιωμένο είναι και το κάλυμμα της σέλας του συνεπιβάτη, ενώ το μπροστινό φτερό είναι μαύρο με διπλό λευκό σιρίτι. Η σέλα έχει διχρωμία μαύρου-κόκκινου χρώματος, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει μαύρα καλάμια πιρουνιού, μαύρη εισαγωγή αέρα, και διάφορα εξαρτήματα της σειράς Option 719, όπως βουρτσισμένα καλύμματα κεφαλών, τάπα λαδιού, κ.α., εξαρτήματα της σειράς Option 719 Shadow όπως ρυθμιζόμενες μανέτες, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ, κ.α. σε μαύρο χρώμα, τροχούς της σειράς Classic 719 όπως τροχοί με μαύρα κέντρα, κ.α. Και καθρέπτες που πιάνουν στα άκρα του τιμονιού έχουμε, και διαφορετικά μαρσπιέ συνεπιβάτη, αλλά και adaptive turning φώτα συν το Comfort Package με θερμαινόμενα γκριπ, cruise control και Driving Modes Pro λογισμικό. Εκτενέστατο λοιπόν το πακέτο των αλλαγών, που δικαιολογούν πλήρως, τόσο εμφανισιακά όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού τον επετειακό και συλλεκτικό χαρακτήρα του μοντέλου.

R nineT 100 YEARS

Η τιμή του R nineT 100 Years στην Ελλάδα ξεκινά από τα 24.870 ευρώ.

Το επετειακό R 18 100 Years έρχεται και αυτό με χρωμιωμένες επιφάνειες να αποτίσει φόρο τιμής στην R 32, ενώ στην καρδιά του χτυπά ο μεγαλύτερος boxer κινητήρας της φίρμας με τους 91 hp από το μοντέλο βάσης. Μαύρο χρώμα και χρωμιωμένα εξαρτήματα καθώς και διπλά λευκά σιρίτια και σήμα 100 Years συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που περιλαμβάνει μαύρα κέντρα τροχών, μαύρα πλαϊνά καπάκια, μαύρο κινητήρα, μαύρο πλαίσιο, μαύρος άξονας, μαύρο μπροστινό φτερό με διπλό λευκό σιρίτι, χρωμιωμένες κυλινδροκεφαλές, χρωμιωμένα φιλέτα ρεζερβουάρ, χρωμιωμένο πίσω φτερό, χρωμιωμένα μαρσπιέ, χρωμιωμένοι λεβιέδες, χρωμιωμένοι καθρέπτες, χρωμιωμένες δαγκάνες φρένων, κ.α. Σημειώστε πως το μαύρο χρώμα είναι το Avus Black, με έμπνευση από την θρυλική “πίστα” υψηλών ταχυτήτων (σε δημόσιο δρόμο) με το ίδιο όνομα στο Βερολίνο, εκεί όπου η BMW Motorrad γνώρισε μεγάλες αγωνιστικές δόξες, με τον αναβάτη Ernst Henne. Η καπιτονέ σέλα είναι δίχρωμη σε μαύρο / κόκκινο, με μοτίβο διαμαντιού, ενώ η μοτοσυκλέτα φέρει και χρωμιωμένα τελικά Akrapovic με υπέροχη λεπτομέρεια στο εσωτερικό του τελειώματος τους, με το σχήμα της κλασικής προπέλας της εταιρείας! Στον εξοπλισμό του επετειακού R 18 θα βρούμε και adaptive φώτα, όπισθεν, cruise control και θερμαινόμενα γκριπ.

R18 100 Years

Η τιμή του R 18 100 Years στην Ελλάδα ξεκινά από τα 30.770 ευρώ.

Ετικέτες

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.