CFMOTO 800MT Explore Edition - Με ραντάρ και αναβαθμισμένο εξοπλισμό

Η νέα, κορυφαία έκδοση της Adventure μοτοσυκλέτας της εταιρείας
CFMOTO 800MT Explore Edition
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/2/2023

Η CFMOTO 800MT Explore Edition αναμένεται σύντομα κοντά μας, με αναβαθμισμένο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ραντάρ πίσω, Traction Control, δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS για την Off-Road οδήγηση, νέα ελαστικά Michelin, και μεγαλύτερη οθόνη οργάνων με touch screen χαρακτηριστικά.

Σημειώστε πως το ραντάρ του Explore Edition δεν έχει μπροστινό αισθητήρα, οπότε η μοτοσυκλέτα δεν διαθέτει σύστημα Adaptive Cruise Control, παρά μόνο προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στα τυφλά σημεία των καθρεπτών (lane assist) πίσω από τη μοτοσυκλέτα.

Το Traction Control κάνει εδώ το ντεμπούτο του στην οικογένεια 800MT, καθώς μέχρι τώρα έλαμπε δια της απουσίας του. Τα νέα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης ανήκουν στη Michelin και όχι στη Maxxis.

Σημαντική αλλαγή φέρει το Explore Edition και στο σύστημα ABS καθώς -για πρώτη φορά στη σειρά 800MT- υπάρχει επιλογή απενεργοποίησης του ABS στο Riding Mode "Off Road / All Terrain". 

Τέλος η TFT οθόνη των 8 ιντσών έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από πριν κατά μία ίντσα, ενώ πέρα από τη Bluetooth συνδεσιμότητα διαθέτει νέα χαρακτηριστικά touch screen, turn by turn πλοήγηση και έλεγχο με φωνητικές εντολές.

Starry white

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας με τα Riding Modes που προέρχεται από το KTM 790 δεν διαθέτει αλλαγές, ούτε έχουμε διαφοροποίηση σε κάποιο άλλο σημείο της μοτοσυκλέτας. Παραμένουν ως είχαν το ρεζερβουάρ των 19 λίτρων, η ρυθμιζόμενη ζελατίνα, οι 2 θύρες φόρτισης ηλεκτρικών συσκευών, το TPS, το Smart Key, τα full LED φώτα, οι ακτινωτές ζάντες και τα tubeless ελαστικά, οι αναρτήσεις της KYB, η IMU μονάδα αδρανειακών μετρήσεων, τα φρένα της J.Juan και το δικάναλο ABS με τη συνδυασμένη πέδηση.

Η μοτοσυκλέτα θα διατεθεί σε 2 χρωματισμούς, λευκό (Starry White) και μαύρο (Gem Black). 

Αναμένουμε την ημερομηνία άφιξης και την τιμή της Explore Edition στην Ελλάδα

Ετικέτες

Ducati Multistrada V4 RS 2026: Αντίπαλος BMW M1000XR με 180 άλογα και 17άρηδες!

Μια sport-touring με όρθια θέση οδήγησης
Νέο Ducati Multistrada V4 RS: Αντίπαλος του M1000XR της BMW με 180 άλογα και 17άριδες!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/9/2025

Μαζί με την νέα έκδοση της Diavel V4 RS που στα χέρια του Marc Marquez έγινε η μοτοσυκλέτα με την καλύτερη επιτάχυνση στην γκάμα της Ducati, οι Ιταλοί έφεραν και την έκδοση RS, την πανάκριβη και εξειδικευμένη για επιδόσεις, έκδοση της Multistrada V4.

Ξεχωρίζει η απόδοση των 180 ίππων από τον ξηροκάμπανο κινητήρα με Akrapovic τελικό και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις που έχουν γίνει στην πιο φορτωμένη από ηλεκτρονικά μοτοσυκλέτα της ευρύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει φυσικά να βάλουμε και τις Adventure εδώ γιατί οι υπόλοιπες εκδόσεις της Multistrada V4 2025, έχουν τον ίδιο αριθμό αισθητήρων, ένα εξαιρετικά υψηλό νούμερο: 70 αισθητήρες με μερικούς από αυτούς να είναι διπλοί για ακρίβεια μετρήσεων αλλά και ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης!

Από εκεί και πέρα εκτεταμένες αλλαγές σε λεπτομέρειες φροντίζουν ώστε η RS να δικαιολογεί την υψηλή τιμή της και το γεγονός πως όλες όσες παραχθούν θα είναι αριθμημένες. Μία από αυτές, είναι η αντικατάσταση του πίσω μέρους του φαίρινγκ με νέο που βασίζεται σε πιο ακριβό πολυμερές και βιδώνει στο υποπλαίσιο από τιτάνιο, εξασφαλίζοντας μείωση 2 κιλών συγκριτικά με την επίσης, φτιαγμένη για τον δρόμο, Multistrada Pikes Peak. Αυτή την στιγμή το υποπλαίσιο τιτανίου είναι μία μοναδική περίπτωση στην κατηγορία -ξανά με την ευρύτερη έννοια εδώ- που έχει επίσης μελετηθεί σε πλάτος για να μπορεί να μπει κεντρική βαλίτσα. Πιστεύουμε βέβαια πως αυτό είναι ένα έγκλημα για μία RS, να καταλήξει να κάνει διαδρομές ρουτίνας ή να ταξιδεύει με κεντρική βαλίτσα, αντί ενός σακιδίου με τα απολύτως απαραίτητα που δεν θα επηρεάζει τόσο πολύ το κέντρο βάρους και δεν θα δημιουργεί ζητήματα σταθεροποίησης στα πολλά χιλιόμετρα.

Η νέα Diavel V4 RS γράφει το ρεκόρ επιτάχυνσης για Ducati με 0-100 χαω σε 2.52 δευτερόλεπτα

Μία σειρά από περιφερειακά έχουν δώσει την θέση τους σε κάρμπον εξαρτήματα, το φτερό εμπρός, οι χούφτες, οι ανακλαστήρες απαγωγής θερμότητας, καλύμματα στις δισκόπλακες είναι τα βασικότερα. Μάλιστα πίσω τοποθέτησαν μεγαλύτερη δίσκο στα 280mm για να ανταποκριθεί στον υψηλότερο ρυθμό που μπορεί να υποστηρίξει η RS. Έχουμε νέους σφυρίλατους 17άριδες τροχούς και μπαταρία λιθίου.

Νέο Ducati Multistrada V4 RS: Αντίπαλος του M1000XR της BMW με 180 άλογα και 17άριδες!

Φυσικά στο κομμάτι των αναρτήσεων έχουμε τις εξαιρετικές ημι-ενεργητικές Öhlins Smart EC 2.0, οι οποίες όμως τρέχουν σε τελείως νέες ρυθμίσεις. Αυτό είναι και ένα από τα ακριβότερα σημεία στο κόστος που είχε η Ducati στην εξέλιξη της RS. Πέρα από τις carbon λεπτομέρειες, η βελτίωση των αλγορίθμων των αναρτήσεων απαιτούσε τον πλέον λεπτομερή σχεδιασμό και χρόνο.

Διότι να θυμίσουμε πως οι Multistrada V4 έχουν πλέον το πακέτο DVO (Ducati Vehicle Observer) που ουσιαστικά προσπαθεί να φέρει την νοοτροπία της παρακολούθησης της τηλεμετρίας που χρησιμοποιούν στα MotoGP στην καθημερινότητα. Συλλέκτης τώρα των πληροφοριών της τηλεμετρίας δεν είναι μία ομάδα μηχανικών μπροστά σε laptop αλλά οι μονάδες της Bosch που θα πρέπει να αποφασίσουν για το πώς θα κατευθύνουν τις αναρτήσεις στο επόμενο κλάσμα του δευτερολέπτου και για αυτό κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα των αναρτήσεων είναι μία πολύ ακριβή διαδικασία. Γιατί εξαπλώνεται και επηρεάζει το σύνολο του DVO.

Η RS, όπως και οι υπόλοιπες Multistrada, καλύπτεται από εγγύηση 4 ετών και οι παραδόσεις των πρώτων μοτοσυκλετών, όπως και της Diavel V4 RS θα γίνουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο για τους λίγους τυχερούς που μπορούν να την αποκτήσουν.