Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

CFMOTO μοτοσυκλέτες στην Ελλάδα

Με τρία νέα μοντέλα

Η CFMOTO δεν είναι ένα καινούργιο όνομα στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Στην Κίνα –αλλά και παγκοσμίως- αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ATV, UTV, SSV και μοτοσυκλετών. Πρόκειται για έναν πραγματικό κολοσσό που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια, από το 1989 που ιδρύθηκε, να σημειώσει μια αλματώδη ανάπτυξη και εξέλιξη, ενώ τα προϊόντα της διανέμονται σε περισσότερες από 90 χώρες και από τις γραμμές παραγωγής της βγαίνουν ετησίως πάνω από 800.000 οχήματα.
Μέσα σ' αυτά τα 29 χρόνια η CFMOTO έχει δημιουργήσει 98 μοντέλα και 51 δικούς της κινητήρες για μια ευρεία γκάμα προϊόντων, ενώ στη χώρα μας έχει γίνει κυρίως γνωστή για την γκάμα των ATV που κατασκευάζει. Το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της εταιρείας αριθμεί πάνω από 200 μηχανολόγους και σχεδιαστές, διασκορπισμένους σε πέντε κέντρα αντίστοιχου αριθμού χωρών, με ένα ιστορικό 110 καταχωρημένων πατεντών παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη και η επέκταση της CFMOTO όμως πήρε πρόσφατα ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς όπως είχατε διαβάσει αποκλειστικά εδώ, τον περασμένο μήνα εγκαινιάστηκε η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Κίνα που αποτελεί κοινοπραξία της CFMOTO με την ΚΤΜ. Όπως επίσης είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, αυτή η μορφή συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε ανακοινωθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς (καθώς μια άλλου επιπέδου συνεργασία με την CFΜΟΤΟ να εισάγει τις μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ στην Κίνα υπήρχε εδώ και καιρό), με το κινέζικο εργοστάσιο μάλιστα να δείχνει και το πρωτότυπο V.02 με κινητήρα ΚΤΜ, ενώ υπάρχει συμφωνία και για κοινή πλατφόρμα εξέλιξης κινητήρων ανάμεσα στο αυστριακό και το κινέζικο εργοστάσιο.

Το πρωτότυπο CFMOTO V 0.2

Τώρα, η εισαγωγή τριών μοτοσυκλετών της CFΜΟΤΟ από την ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε. που αντιπροσωπεύει την εταιρεία στην Ελλάδα, αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στην αγορά των naked μοτοσυκλετών. Με τέσσερις προτάσεις (δύο εκδόσεις για το δικύλινδρο 650) που έχουν ως κοινό παρονομαστή την προσιτή, οικονομικά, ποιοτική κατασκευαστική φιλοσοφία και τον σχεδιασμό δια χειρός Kiska, του ανθρώπου που έχει γίνει συνώνυμο με την σχεδιαστική ταυτότητα της ΚΤΜ και πλέον δίνει το στίγμα των μοτοσυκλετών της CFMOTO.

250ΝΚ
Το μικρό μονοκύλινδρο 250 είναι ίσως και το πιο εντυπωσιακό της γκάμας, περικλείοντας αρκετά στοιχεία από την παράδοση της οικογένειας των ΝΚ. Ιδιαίτερα επιθετικές γραμμές και εξαιρετική ποιότητα των πλαστικών, όπως διαπιστώσαμε κι εμείς από κοντά, δίνουν μια "ακριβότερη" εικόνα στο 250NK από αυτό που περιμένεις από μια μοτοσυκλέτα της κατηγορίας. Το χαμηλό ύψος σέλας (795mm) το κάνει προσιτό σε ένα μεγάλο εύρος σωματότυπων και στο γυναικείο κοινό, ενώ ο υγρόψυκτος κινητήρας με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και τις τέσσερις βαλβίδες, αποδίδει 26,5 ίππους στις 9.000 στροφές και 2,2 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.500 στροφές αντίστοιχα.

Η μονάδα του ψεκασμού είναι της Bosch και το βάρος του γεμάτο ανακοινώνεται στα 151 κιλά. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του είναι και η TFT οθόνη που αλλάζει αυτόματα τον φωτισμό στο display ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν στο περιβάλλον. Τα φώτα είναι full LED, ενώ το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα. Η τιμή του στην Ελλάδα θα είναι 3.290 ευρώ και θα διατίθεται σε δύο χρωματικές επιλογές (μαύρο και ασημί).

 

 

400ΝΚ
Το naked της μεσαίας κατηγορίας κυβικών διαθέτει κι αυτό έναν ιδιαίτερα επιθετικό και δυναμικό σχεδιασμό με τις αιχμηρές γραμμές που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Kiska Design. Ο δικύλινδρος οκταβάλβιδος εν σειρά, υγρόψυκτος, κινητήρας με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους αποδίδει 41 ίππους στις 9.500 στροφές και 3,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής, ενώ διαθέτει και αισθητήρα κλίσης ο οποίος δίνει σήμα στην ECU για διακοπή της τροφοδοσίας αν μείνει για περισσότερο από εφτά δευτερόλεπτα σε κλίση άνω των 45°, σε περίπτωση πτώσης.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό με το αμορτισέρ τοποθετημένο έκκεντρα στην αριστερή πλευρά, θυμίζοντας ιδιαίτερα το αντίστοιχο των Kawasaki Versys. Τα όργανα είναι ψηφιακά και ο χρωματισμός του ταχύμετρου αλλάζει ανάλογα με την ταχύτητα (μπλέ μέχρι τα 60km/h, κίτρινο από τα 60-100km/h και κόκκινο για πάνω από τα 100km/h). Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι στα 17 λίτρα και το βάρος του ανακοινώνεται στα 206 κιλά γεμάτο. Η τιμή του ανέρχεται στα 4.590 ευρώ και οι διαθέσιμοι χρωματισμοί θα είναι μπλε (Athens Blue όπως το ονομάζει η εταιρεία) και λευκό.

 

650ΜΤ/Tourer
To 650MT βασίζεται στην πλατφόρμα του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα της CFMOTO των 650cc, ο οποίος είναι όμοιος με τον αντίστοιχο των Kawasaki Ζ650 και Versys 650, με ακριβώς ίδιες διαστάσεις και χωρητικότητα όπως ακριβώς ίδια είναι και τα σώματα του ψεκασμού (Bosch) 38mm. Η απόδοσή του είναι 61 ίπποι και 6,3 χιλιογραμμόμετρα, ενώ το μεταξόνιό του είναι ίδιο με του 400ΝΚ, με το οποίο μοιράζεται και ίδιο πλαίσιο (με διαφορετικό όμως ψαλίδι), στα 1.415mm.


Ο σχεδιασμός του και ο χαρακτήρα του παραπέμπουν σε μοτοσυκλέτες παντός δρόμου, αν και οι διαστάσεις των τροχών είναι στις 17 ίντσες. Το πιρούνι του είναι ανεστραμμένο και το αμορτισέρ πίσω είναι έκκεντρα τοποθετημένο αριστερά. Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με λεπτομέρειες όπως η ρυθμιζόμενη μανέτα του συμπλέκτη και η μηχανικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, να προσθέτουν πόντους στην χρηστική πλευρά του χαρακτήρα του. Η τιμή του ανακοινώθηκε στα 6.190 ευρώ, ενώ για την έκδοση Tourer που θα διαθέτει τις πλαϊνές βαλίτσες στον στάνταρ εξοπλισμό είναι στα 6.590 ευρώ. Και οι δύο εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες σε λευκό και μπλε χρώμα.