Δοκιμές για το πρωτότυπο Husqvarna Vitpilen 1301

Στο τελευταίο στάδιο της εξέλιξης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/1/2022

Το ότι η Husqvarna ετοιμάζει ένα μεγάλο γυμνό για την οικογένεια των "pilen" με τον κινητήρα του 1290 Super Duke, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη είχαν κυκλοφορήσει κάποια πρωτότυπα από το 2016, χωρίς όμως να φτάσει το μοντέλο στην παραγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια η μοτοσυκλέτα-δότης, το μεγάλο streetfighter της ΚΤΜ, άλλαξε κι αυτό πολλά δομικά στοιχεία, όπως το νέο υποπλαίσιο, το πλούσιο πακέτο των ηλεκτρονικών και η αναβάθμιση του LC8 κινητήρα, πηγαίνοντας οτ όλο project πιο πίσω.

Τώρα όμως που η πιο πρόσφατη γενιά του Super Duke παρουσιάστηκε και ολοκληρώθηκε, οι αυστριακοί φαίνεται πως εκμεταλλεύονται το τέλειο timing για να επαναφέρουν το project Vitpilen 1301. O φωτογραφικός φακός του rideapart.com, έπιασε το πρωτότυπο σε δοκιμές στους δρόμους της Ευρώπης, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο της εξέλιξης.

Στα πρώτα πρωτότυπα του 2016, η Husqvarna είχε χρησιμοποιήσει το κοστούμι των μικρότερων Vitpilen, με την μινιμαλιστική ουρά, το κλασικό πλατύ ρεζερβουάρ και την καρίνα, που χαρακτήριζε όλη την οικογένεια. Τώρα όμως η Husqvarna αποφάσισε να κρατήσει κρυμμένα τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του νέου μοντέλου.

Ο στρογγυλός, φουτουριστικός προβολέας είναι ένα στοιχείο, αλλά το νέο πρωτότυπο δεν διαθέτει το "κοστούμι" των Vitpilen. Αντιθέτως, θυμίζει πολύ τον σχεδιασμό του Super Duke, ενώ διαθέτει και το νέο υποπλαίσιο του μεγάλου γυμνού της ΚΤΜ.

Η Husqvarna δεν περιορίστηκε όμως απλώς στο να βάλει έναν καινούργιο προβολέα και να μείνει εκεί. Το πρωτότυπο Vitpilen 1301 διαθέτει ένα μονόμπρατσο ψαλίδι και οι χυτές ζάντες του είναι με εννέα μπράτσα, αντί των πέντε που διαθέτουν οι αντίστοιχες του Duper Duke. Διαφορετική είναι και η εξάτμιση, με δύο τελικά το ένα πάνω από το άλλο. Οι καθρέφτες είναι τοποθετημένοι στα αντίβαρα του τιμονιού –ένα στοιχείο που διατηρήθηκε από τα Vitpilen όπως το λεπτό φτερό μπροστά και η καρίνα.

Πάντως, αν και οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά στοιχεία για το νέο μοντέλο, η Pierer Mobility Group, στην οποία ανήκουν η ΚΤΜ και η Husqvarna, επιλέγει την διαφοροποίηση ανάμεσα στα μοντέλα των δύο εταιρειών με επεμβάσεις στην εμφάνιση. Η περίπτωση των Duke και Vitpilen είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά το Norden 901 από την άλλη δείχνει ότι μπορεί να προσεγγίσει ένα μερίδιο της αγοράς των adventure, στο οποίο δεν έχει πρόσβαση το ΚΤΜ 890 Adventure.

Όπως και να έχει όμως, το ότι συνεχίζεται η εξέλιξη του Vitpilen 1301, όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες, είναι από μόνο του ενθαρρυντικό και αναμένουμε να δούμε την τελική εμφάνιση που θα προσδώσει η Husqvarna στην νέα ναυαρχίδα της.

Haojue-Suzuki UHR350: Αναμένεται στην Κίνα ο νέος ανταγωνιστής των Honda Forza 350 και Yamaha XMAX300

Η Haojue θα παρουσιάσει τους ερχόμενους μήνες ένα νέο GT σκούτερ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και με το έμβλημα της Suzuki
haojue uhr350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/3/2026

Η κατασκευάστρια Haojue είναι συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα και μια από τις μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια αγορά της είναι το UHR150, ένα σκούτερ σχεδιασμένο ειδικά για να τα βάλει με το Honda PCX.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στην Κίνα η φήμη πως η Haojue σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα στοχεύει απευθείας στο Honda Forza 350 – μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές που μιλούν για αντιγραφή, βλέπε reverse engineering, του κινητήρα του Forza 350 για λογαριασμό του UHR350.

Ανεξαρτήτως της αλήθειας αυτού πάντως, πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης του UHR350 καθώς ο κινέζικος Τύπος ανακάλυψε πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, στο οποίο οι κατασκευαστές καταχωρούν τα νέα τους μοντέλα. Με βάση αυτές λοιπόν προκύπτει πως το Haojue UHR350 βρίσκεται προ των πυλών, με τις πιθανές ημερομηνίες παρουσίασης που έχουν δοθεί να απλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αν και η λογικότερη όλων είναι από 15 ως 18 Μαΐου που θα διοργανωθεί η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας του Πεκίνου, Motor China.

 

Haopjue UHR150
Haojue UHR150 ως πωλείται στην Κίνα το 2026

Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει στην κινέζικη επικαιρότητα μιλούν για έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα 330 cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 32 ίππων και ροπή 3.3 χιλιογραμμόμετρων.

Ένα χαρακτηριστικό του που τονίζεται ιδιαίτερα σε κάθε αναφορά που εντοπίσαμε στα κινέζικα μέσα είναι ο αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δηλώνει 42 λίτρα χωρητικότητας για δύο full-face κράνη, ενώ και όλες οι άλλες παράμετροι που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν έναν τυπικά πλούσιο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, keyless κεντρικός διακόπτης, δικάναλο ABS, traction control, μπροστινή κάμερα καταγραφής.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το UHR350 θα βασίζεται έντονα στη σιλουέτα του UHR150 - κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πως το μικρότερο μοντέλο συνιστά εμπορική επιτυχία στην Κίνα - όπως επίσης και αν θα ξεμακρύνει από τον συνδυασμό τροχών 14 ιντσών μπρος-πίσω το 150αριού μοντέλου για να κινηθεί προς τη λογική 15-14 ιντσών, όπως τα Forza 350 και XMAX 300 που είναι οι προφανείς του στόχοι.

 

haojue uhr350

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και η μη έλευση του UHR150 στην Ευρώπη (όπου λογικά θα ερχόταν ως 125) δημιουργεί μια σχετική απαισιοδοξία για το ανάλογο 350. Έχει πάντως το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σχέδιο του UHR350 που κυκλοφορεί στο κινέζικο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Yacouba. Αν όντως ο Γάλλος έχει εμπλακεί στη σχεδίαση του σκούτερ της Haojue, είναι μια ένδειξη ευρωπαϊκής προοπτικής στο πλάνο των Κινέζων.

Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα της Suzuki θα είχε να κερδίσει πολύ από ένα σκούτερ σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες κυβισμού της αγοράς σκούτερ, αρκεί φυσικά να ερχόταν σε μια λογική και ανταγωνιστική τιμή, κάτι που η κινέζικη προέλευση μέσω Haojue θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Ετικέτες