Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Δοκιμές για το πρωτότυπο Husqvarna Vitpilen 1301

Στο τελευταίο στάδιο της εξέλιξης

Το ότι η Husqvarna ετοιμάζει ένα μεγάλο γυμνό για την οικογένεια των "pilen" με τον κινητήρα του 1290 Super Duke, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη είχαν κυκλοφορήσει κάποια πρωτότυπα από το 2016, χωρίς όμως να φτάσει το μοντέλο στην παραγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια η μοτοσυκλέτα-δότης, το μεγάλο streetfighter της ΚΤΜ, άλλαξε κι αυτό πολλά δομικά στοιχεία, όπως το νέο υποπλαίσιο, το πλούσιο πακέτο των ηλεκτρονικών και η αναβάθμιση του LC8 κινητήρα, πηγαίνοντας οτ όλο project πιο πίσω.

Τώρα όμως που η πιο πρόσφατη γενιά του Super Duke παρουσιάστηκε και ολοκληρώθηκε, οι αυστριακοί φαίνεται πως εκμεταλλεύονται το τέλειο timing για να επαναφέρουν το project Vitpilen 1301. O φωτογραφικός φακός του rideapart.com, έπιασε το πρωτότυπο σε δοκιμές στους δρόμους της Ευρώπης, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο της εξέλιξης.

Στα πρώτα πρωτότυπα του 2016, η Husqvarna είχε χρησιμοποιήσει το κοστούμι των μικρότερων Vitpilen, με την μινιμαλιστική ουρά, το κλασικό πλατύ ρεζερβουάρ και την καρίνα, που χαρακτήριζε όλη την οικογένεια. Τώρα όμως η Husqvarna αποφάσισε να κρατήσει κρυμμένα τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του νέου μοντέλου.

Ο στρογγυλός, φουτουριστικός προβολέας είναι ένα στοιχείο, αλλά το νέο πρωτότυπο δεν διαθέτει το "κοστούμι" των Vitpilen. Αντιθέτως, θυμίζει πολύ τον σχεδιασμό του Super Duke, ενώ διαθέτει και το νέο υποπλαίσιο του μεγάλου γυμνού της ΚΤΜ.

Η Husqvarna δεν περιορίστηκε όμως απλώς στο να βάλει έναν καινούργιο προβολέα και να μείνει εκεί. Το πρωτότυπο Vitpilen 1301 διαθέτει ένα μονόμπρατσο ψαλίδι και οι χυτές ζάντες του είναι με εννέα μπράτσα, αντί των πέντε που διαθέτουν οι αντίστοιχες του Duper Duke. Διαφορετική είναι και η εξάτμιση, με δύο τελικά το ένα πάνω από το άλλο. Οι καθρέφτες είναι τοποθετημένοι στα αντίβαρα του τιμονιού –ένα στοιχείο που διατηρήθηκε από τα Vitpilen όπως το λεπτό φτερό μπροστά και η καρίνα.

Πάντως, αν και οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά στοιχεία για το νέο μοντέλο, η Pierer Mobility Group, στην οποία ανήκουν η ΚΤΜ και η Husqvarna, επιλέγει την διαφοροποίηση ανάμεσα στα μοντέλα των δύο εταιρειών με επεμβάσεις στην εμφάνιση. Η περίπτωση των Duke και Vitpilen είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά το Norden 901 από την άλλη δείχνει ότι μπορεί να προσεγγίσει ένα μερίδιο της αγοράς των adventure, στο οποίο δεν έχει πρόσβαση το ΚΤΜ 890 Adventure.

Όπως και να έχει όμως, το ότι συνεχίζεται η εξέλιξη του Vitpilen 1301, όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες, είναι από μόνο του ενθαρρυντικό και αναμένουμε να δούμε την τελική εμφάνιση που θα προσδώσει η Husqvarna στην νέα ναυαρχίδα της.