Δοκιμές για το πρωτότυπο Husqvarna Vitpilen 1301

Στο τελευταίο στάδιο της εξέλιξης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/1/2022

Το ότι η Husqvarna ετοιμάζει ένα μεγάλο γυμνό για την οικογένεια των "pilen" με τον κινητήρα του 1290 Super Duke, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη είχαν κυκλοφορήσει κάποια πρωτότυπα από το 2016, χωρίς όμως να φτάσει το μοντέλο στην παραγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια η μοτοσυκλέτα-δότης, το μεγάλο streetfighter της ΚΤΜ, άλλαξε κι αυτό πολλά δομικά στοιχεία, όπως το νέο υποπλαίσιο, το πλούσιο πακέτο των ηλεκτρονικών και η αναβάθμιση του LC8 κινητήρα, πηγαίνοντας οτ όλο project πιο πίσω.

Τώρα όμως που η πιο πρόσφατη γενιά του Super Duke παρουσιάστηκε και ολοκληρώθηκε, οι αυστριακοί φαίνεται πως εκμεταλλεύονται το τέλειο timing για να επαναφέρουν το project Vitpilen 1301. O φωτογραφικός φακός του rideapart.com, έπιασε το πρωτότυπο σε δοκιμές στους δρόμους της Ευρώπης, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο της εξέλιξης.

Στα πρώτα πρωτότυπα του 2016, η Husqvarna είχε χρησιμοποιήσει το κοστούμι των μικρότερων Vitpilen, με την μινιμαλιστική ουρά, το κλασικό πλατύ ρεζερβουάρ και την καρίνα, που χαρακτήριζε όλη την οικογένεια. Τώρα όμως η Husqvarna αποφάσισε να κρατήσει κρυμμένα τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του νέου μοντέλου.

Ο στρογγυλός, φουτουριστικός προβολέας είναι ένα στοιχείο, αλλά το νέο πρωτότυπο δεν διαθέτει το "κοστούμι" των Vitpilen. Αντιθέτως, θυμίζει πολύ τον σχεδιασμό του Super Duke, ενώ διαθέτει και το νέο υποπλαίσιο του μεγάλου γυμνού της ΚΤΜ.

Η Husqvarna δεν περιορίστηκε όμως απλώς στο να βάλει έναν καινούργιο προβολέα και να μείνει εκεί. Το πρωτότυπο Vitpilen 1301 διαθέτει ένα μονόμπρατσο ψαλίδι και οι χυτές ζάντες του είναι με εννέα μπράτσα, αντί των πέντε που διαθέτουν οι αντίστοιχες του Duper Duke. Διαφορετική είναι και η εξάτμιση, με δύο τελικά το ένα πάνω από το άλλο. Οι καθρέφτες είναι τοποθετημένοι στα αντίβαρα του τιμονιού –ένα στοιχείο που διατηρήθηκε από τα Vitpilen όπως το λεπτό φτερό μπροστά και η καρίνα.

Πάντως, αν και οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά στοιχεία για το νέο μοντέλο, η Pierer Mobility Group, στην οποία ανήκουν η ΚΤΜ και η Husqvarna, επιλέγει την διαφοροποίηση ανάμεσα στα μοντέλα των δύο εταιρειών με επεμβάσεις στην εμφάνιση. Η περίπτωση των Duke και Vitpilen είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά το Norden 901 από την άλλη δείχνει ότι μπορεί να προσεγγίσει ένα μερίδιο της αγοράς των adventure, στο οποίο δεν έχει πρόσβαση το ΚΤΜ 890 Adventure.

Όπως και να έχει όμως, το ότι συνεχίζεται η εξέλιξη του Vitpilen 1301, όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες, είναι από μόνο του ενθαρρυντικό και αναμένουμε να δούμε την τελική εμφάνιση που θα προσδώσει η Husqvarna στην νέα ναυαρχίδα της.

Impala: Το θρυλικό όνομα της Montesa επιστρέφει - Δια της πλαγίας οδού

Viva η νέα εταιρεία που θα κατασκευάζει τις μοτοσυκλέτες - Με κινητήρες 125 και 350 κ.εκ.
Viva Impala νέα μοτοσυκλέτα 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/8/2026

Ένας πατέρας και ο γιος του αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αναβιώσουν ένα από τα πλέον θρυλικά ονόματα των δύο τροχών στην Ισπανία κάνοντας το όμως μέσα από την δική τους εταιρεία.

Οι Salva Codinach Margarit (πατέρας) και Salva Codinach Sánchez-Gómez (γιος) λατρεύουν τη Montesa όμως ακόμη περισσότερο έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Impala, μια από τις πλέον γνωστές μοτοσυκλέτες της καταλανικής εταιρείας, ένα δίτροχο σύμβολο της Βαρκελώνης όπου κατασκευαζόταν άλλωστε.

Η Impala απέχει ως μοντέλο από την παραγωγή εδώ και τρεισήμισι 10ετίες αφού το 1989 σταμάτησε να κατασκευάζεται στη Βαρκελώνη με τη Montesa να έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Honda από το 1982.

Οι δύο Καταλανοί εργάζονται εδώ και περισσότερο από μία 5ετία στο να επαναφέρουν το όνομα και το σχέδιο της Impala στην παραγωγή, όχι ως ένα κλασικό μοντέλο αλλά ως μία σύγχρονη μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα με σχεδίαση που θυμίζει άμεσα την αυθεντική μοτοσυκλέτα της Montesa.

Στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν την Impala στην παραγωγή βοήθησε και το γεγονός πως ο πατέρας είναι επιχειρηματίας και ο γιος βιομηχανικός σχεδιαστής, ενώ για την τελειοποίηση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας συνεργάστηκαν με τους Max Mumbrú (design), Jordi Jubany (prototyping), Victor Freire (3D modeling), Laura Prats και Nacho Codinach. Η Montesa (και η Honda) δεν συμμετέχουν επίσημα στο project.

Viva Impala νέα μοτοσυκλέτα 2026

Παρά το γεγονός ότι "πατάει" σε μια ιδιαίτερα αξιόπιστη βάση, το Honda CB125F, η εξέλιξη του project κράτησε ένα δυσανάλογα μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί αυτή δεν είναι η κύρια εργασία των Salva Codinach, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα προχωρούσαν αλλαγές στη μοτοσυκλέτα ώστε να μπορέσουν να τη φέρουν πιο κοντά ως σχέδιο στην αυθεντική Impala. Και αν αναρωτιέστε γιατί ονόμασαν την εταιρεία Viva, η έμπνευση προέρχεται από το σλόγκαν των Καταλαλών τη 10ετία του '70 "Viva Montesa".

Σε αυτό το διάστημα μάλιστα προέκυψε από τη Honda το GB350, το οποίο έρxεται και στην Ευρώπη και πάνω σε αυτό θα βασίζεται η έκδοση των 350 κ.εκ. (κάθετες φωτογραφίες με το κίτρινο ντεπόζιτο), η δεύτερη δηλαδή μοτοσυκλέτα της εταιρείας με αυτό το όνομα και σέλα και ρεζερβουάρ που επίσης θυμίζουν την αυθεντική. Η εταιρεία θα παράγει επίσης και crossover εκδόσεις της μοτοσυκλέτας με αυξημένη δυνατότητα κίνησης στο χώμα, τις οποίες και θα ονομάζει Texas, άλλη μια μοτοσυκλέτα της Montesa από τα 60s.

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Viva, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της καταλανικής εταιρείας (το Instagram και το Facebook, προς το παρόν όχι το Youtube) παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με πρόσφατο δημοσίευμα στον ισπανικό Ειδικό Τύπο. Σε μερικές ημέρες αναμένεται να γίνει και η επίσημη παρουσίαση των Impala και Texas όπου θα ανακοινωθούν και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά που δεν πρόκειται να έχουν διαφορές από εκείνα των μοντέλων της Honda.