Δοκιμές για το πρωτότυπο Husqvarna Vitpilen 1301

Στο τελευταίο στάδιο της εξέλιξης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/1/2022

Το ότι η Husqvarna ετοιμάζει ένα μεγάλο γυμνό για την οικογένεια των "pilen" με τον κινητήρα του 1290 Super Duke, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη είχαν κυκλοφορήσει κάποια πρωτότυπα από το 2016, χωρίς όμως να φτάσει το μοντέλο στην παραγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια η μοτοσυκλέτα-δότης, το μεγάλο streetfighter της ΚΤΜ, άλλαξε κι αυτό πολλά δομικά στοιχεία, όπως το νέο υποπλαίσιο, το πλούσιο πακέτο των ηλεκτρονικών και η αναβάθμιση του LC8 κινητήρα, πηγαίνοντας οτ όλο project πιο πίσω.

Τώρα όμως που η πιο πρόσφατη γενιά του Super Duke παρουσιάστηκε και ολοκληρώθηκε, οι αυστριακοί φαίνεται πως εκμεταλλεύονται το τέλειο timing για να επαναφέρουν το project Vitpilen 1301. O φωτογραφικός φακός του rideapart.com, έπιασε το πρωτότυπο σε δοκιμές στους δρόμους της Ευρώπης, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο της εξέλιξης.

Στα πρώτα πρωτότυπα του 2016, η Husqvarna είχε χρησιμοποιήσει το κοστούμι των μικρότερων Vitpilen, με την μινιμαλιστική ουρά, το κλασικό πλατύ ρεζερβουάρ και την καρίνα, που χαρακτήριζε όλη την οικογένεια. Τώρα όμως η Husqvarna αποφάσισε να κρατήσει κρυμμένα τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του νέου μοντέλου.

Ο στρογγυλός, φουτουριστικός προβολέας είναι ένα στοιχείο, αλλά το νέο πρωτότυπο δεν διαθέτει το "κοστούμι" των Vitpilen. Αντιθέτως, θυμίζει πολύ τον σχεδιασμό του Super Duke, ενώ διαθέτει και το νέο υποπλαίσιο του μεγάλου γυμνού της ΚΤΜ.

Η Husqvarna δεν περιορίστηκε όμως απλώς στο να βάλει έναν καινούργιο προβολέα και να μείνει εκεί. Το πρωτότυπο Vitpilen 1301 διαθέτει ένα μονόμπρατσο ψαλίδι και οι χυτές ζάντες του είναι με εννέα μπράτσα, αντί των πέντε που διαθέτουν οι αντίστοιχες του Duper Duke. Διαφορετική είναι και η εξάτμιση, με δύο τελικά το ένα πάνω από το άλλο. Οι καθρέφτες είναι τοποθετημένοι στα αντίβαρα του τιμονιού –ένα στοιχείο που διατηρήθηκε από τα Vitpilen όπως το λεπτό φτερό μπροστά και η καρίνα.

Πάντως, αν και οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά στοιχεία για το νέο μοντέλο, η Pierer Mobility Group, στην οποία ανήκουν η ΚΤΜ και η Husqvarna, επιλέγει την διαφοροποίηση ανάμεσα στα μοντέλα των δύο εταιρειών με επεμβάσεις στην εμφάνιση. Η περίπτωση των Duke και Vitpilen είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά το Norden 901 από την άλλη δείχνει ότι μπορεί να προσεγγίσει ένα μερίδιο της αγοράς των adventure, στο οποίο δεν έχει πρόσβαση το ΚΤΜ 890 Adventure.

Όπως και να έχει όμως, το ότι συνεχίζεται η εξέλιξη του Vitpilen 1301, όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες, είναι από μόνο του ενθαρρυντικό και αναμένουμε να δούμε την τελική εμφάνιση που θα προσδώσει η Husqvarna στην νέα ναυαρχίδα της.

Kove 625X – H μεσαία adventure με ηλεκτρονική ανάρτηση έρχεται στην Ελλάδα

Η νέα μοτοσυκλέτα της Kove φορά ένα γνώριμο κινητήρα και έρχεται να θέσει νέα δεδομένα στην κατηγορία της
Kove 625X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

4/3/2026

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην κινέζικη έκθεση CIMA Motor 2025 το περασμένο Φθινόπωρο και επέστρεψε στην EICMA για να επιβεβαιώσει πως θα υπάρξει μια Euro 5+ έκδοση για τις αγορές μας.

H νέα Kove 625Χ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 581 cc που γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα από τη Voge DS625X, με ονομαστική απόδοση 63 ίππων και 5,81 kg.m ροπής μέσω δύο χαρτογραφήσεων Sport και Eco.

Η μοτοσυκλέτα της Kove επιλέγει τη μέση on-off οδό της κατηγορίας με τροχούς 19 και 17 ιντσών και tubeless ελαστικά, διαθέτει μεγάλο ρεζερβουάρ 21 λίτρων για να στηρίξει κάθε τουριστική διάθεση και δηλώνει υγρό βάρος 218 κιλών.

Kove 625X

Εξοπλίζεται αρκετά πλούσια με θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, προστατευτικά κάγκελα και κάμερα καταγραφής εμπρός, ωστόσο το πραγματικό σημείο αναφοράς για το 625Χ είναι η πίσω ανάρτηση.

H Kove υπερβαίνει τα δεδομένα της κατηγορίας εξοπλίζοντας τη μοτοσυκλέτα της με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση, η οποία μάλιστα διαθέτει και σύστημα ρύθμισης ύψους σε πραγματικό χρόνο, ανάλογο με αυτό που θα συναντήσουμε σε μεγάλα και πολύ ακριβότερα μοντέλα εταιρειών όπως οι BMW και Ducati.

Kove 625X

Η δυνατότητα ρύθμισης του ύψους της ανάρτησης προσαρμόζει την οδήγηση στα εκάστοτε δεδομένα, που μπορούν να μεταβάλλονται από τον αυτοκινητόδρομο ως τον χωματόδρομο, προσφέροντας επιπλέον την πολυτέλεια του αυτόματου χαμηλώματος στις μικρές ταχύτητες για να φτάνει εύκολα ο αναβάτης τα πόδια στο έδαφος. Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απαιτητική και άκρως ανταγωνιστική κατηγορία που απευθύνεται η 625X και, με τα σημερινά δεδομένα, συνιστά ένα μοναδικό προσόν.

Το νέο μοντέλο της Kove αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 2026 και πλέον περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε και τα καθέκαστα της τιμολόγησής του στη χώρα μας.

Ετικέτες