Ducati Hypermotard 698 Mono – Το πιο ισχυρό μονοκύλινδρο supermotard παραγωγής στην ιστορία [Video]

77,5 ίπποι, 6,4 kgm ροπής, 151κιλά άδειο, με την απόδοση με την αγωνιστική εξάτμιση της Termignoni να φτάνει τους 85 ίππους
motomag Ducati Hypermotard 698 Mono – Το πιο ισχυρό μονοκύλινδρο supermotard στην ιστορία [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/11/2023

H Ducati μέσω της σειράς World Premiere παρουσίασε το πέμπτο νέο μοντέλο της για το 2024 το οποίο δεν είναι άλλο από το Hypermotard 698 Mono, το οποίο από σήμερα κατέχει τα σκήπτρα του ισχυρότερου πολιτικού μονοκύλινδρου supermotard.

Το Hypermotard 698 Mono έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τα KTM 690 SMC, Husqvarna 701 Supermoto & GASGAS SM 700 τα οποία περιμένουμε να δούμε αν θα έχουν αλλαγές ενόψει του 2024. Μέχρι τότε η ιταλική εταιρεία μπορεί να περηφανεύεται πως έχει δημιουργήσει τον ισχυρότερο μονοκύλινδρο κινητήρα στην ιστορία απόδοσης 77,5 ίππων. Ο κινητήρας Superquadro Mono προέρχεται από τη δικύλινδρη μονάδα Superquadro 1285 της Panigale 1299, από την οποία κληρονόμησε το έμβολο με διάμετρο 116 mm, τον θάλαμο καύσης, τις βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου διαμέτρου 46,8 mm, τις χαλύβδινες βαλβίδες εξαγωγής 38,2 mm, και το δεσμοδρομικό σύστημα στις βαλβίδες.

Ducati

Η ονομασία Superquadro προέρχεται από την ακραία αναλογία μεταξύ διαμέτρου και διαδρομής, η οποία επιτρέπει, χάρη στην πολύ μικρή διαδρομή, να επιτευχθούν ταχύτητες περιστροφής παραπλήσιες με εκείνες αγωνιστικών κινητήρων. Στον Superquadro Mono η αναλογία αυτή είναι ίση με 1,86 και είναι η πιο ακραία στην κατηγορία χάρη στην διαδρομή των μόλις 62,4 mm. Η ρεκόρ διάμετρος των 116 mm επιτρέπει την υιοθέτηση βαλβίδων μεγάλης διαμέτρου προς όφελος των επιδόσεων, κάτι που ωστόσο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς το δεσμοδρομικό σύστημα. Το Desmo επιτρέπει την υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν τα ελατήρια βαλβίδων, με ακραία χαρακτηριστικά όσον αφορά στο lift των βαλβίδων. Με αυτόν τον τρόπο, το Desmo συμβάλλει σημαντικά τόσο στην απόδοση όσο και στη δυνατότητα επίτευξης πολύ υψηλών στροφών. Χάρη σε αυτές τις λύσεις, ο Superquadro Mono αποδίδει μέγιστη ισχύ 77,5 ίππων στις 9.750 σ.α.λ., με τη ροπή να φτάνει τα 6,4 kgm στις 8.000 σ.α.λ. Αν πάλι στο Hypermotard 698 Mono προστεθεί η αγωνιστική εξάτμιση Termignoni, τότε η απόδοση φτάνει τους 85 ίππους στις 9.500 στροφές ανά λεπτό.

Φυσικά το Hypermotard 698 Mono χρησιμοποιεί μία πληθώρα ηλεκτρονικών τα οποία επιτρέπουν στον αναβάτη να οδηγήσει το νέο μοντέλο της Ducati όπως του αρμόζει δηλαδή σαν αγωνιστικό supermotard. Ο αναβάτης έχει στη διάθεση του τέσσερα Riding Modes - Sport, Road, Urban και Wet- τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στον οδηγικό του χαρακτήρα. Το πακέτο ηλεκτρονικών το οποίο βασίζεται στην μονάδα αδρανειακής μέτρησης (IMU) 6 αξόνων της Bosch περιλαμβάνει επίσης, Cornering ABS με Slide by Brake, Ducati Wheelie Control, Engine Brake Control, Ducati Traction Control, Ducati Power Launch, Ducati Wheelie Assist και Ducati Quick Shift up/down (στάνταρ εξοπλισμός για την έκδοση 698 Mono RVE ενώ διατίθεται ως αξεσουάρ για το 698 Mono).

Ducati

To Hypermotard 698 Mono γίνεται η πρώτη Ducati που προσφέρει 4 επίπεδα ABS. Δύο από αυτά ενσωματώνουν τη λειτουργία Slide by Brake, η οποία αξιοποιεί το πίσω φρένο για να επιτρέπει ασφαλές και επαναλαμβανόμενο ντριφτάρισμα στις στροφές ειδικότερα στην πίστα. Όταν το ABS είναι ρυθμισμένο στο επίπεδο 3, το Slide by Brake ενεργοποιείται όταν το πίσω φρένο χρησιμοποιείται για έντονο φρενάρισμα στην πίστα, παρέχοντας στη μοτοσυκλέτα καλύτερο χειρισμό όταν είναι υπό κλίση. Στο επίπεδο 2, το Slide by Brake επιτρέπει μια ευρύτερη γωνία ολίσθησης και πιο έντονο ντριφτάρισμα όταν η μοτοσυκλέτα είναι εντός της στροφής. Για τους πιο έμπειρους αναβάτες το επίπεδο 1 ενεργοποιεί το ABS μόνο στο μπροστινό τροχό χωρίς να υπάρχει η λειτουργία Cornering.

Το Hypermotard 698 Mono διαθέτει επίσης τέσσερα επίπεδα Wheelie Control. Τα επίπεδα 4, 3 και 2 εξασφαλίζουν μέγιστη επιτάχυνση στις στροφές, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την ανύψωση του μπροστινού τροχού. Το επίπεδο 1 εξελίχθηκε για χρήση σε πίστα και επιτρέπει την ασφαλή και ελεγχόμενη σούζα κάτι που θα απολαύσουν οι πιο έμπειροι αναβάτες. Ενδιαφέρον έχει το Wheelie Assist το οποίο προέρχεται από την Ducati Performance και είναι αποκλειστικά για χρήση στην πίστα καθώς αυτό βοηθά τον αναβάτη να κρατήσει την σούζα σε σωστή γωνία χρησιμοποιώντας τη ροπή του κινητήρα μέσω των ηλεκτρονικών. Το Wheelie Assist θα είναι διαθέσιμο ως αξεσουάρ της Ducati Performance μόνο σε συνδυασμό με την αγωνιστική εξάτμιση Termignoni.

Ducati

Όσον αφορά στα περιφερειακά του Hypermotard 698 Mono, το πλήρες ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 45mm είναι της Marzocchi, με το πλήρες ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ να είναι της Sachs. Στην πέδηση βρίσκουμε έναν μονό δίσκο με διάμετρο 330mm και ακτινική δαγκάνα M4.32 της Brembo, ενώ στο πίσω μέρος το σύστημα περιλαμβάνει έναν δίσκο 245 mm με πλευστή δαγκάνα της Brembo, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκεται στο σύστημα Cornering ABS. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV, με διαστάσεις 120/70 εμπρός και 160/60 πίσω.

Το Hypermotard 698 Mono ως γνήσιο ιταλικό τέκνο ξεχωρίζει και στον τομέα της εμφάνισης. Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί και στις δύο εκδόσεις -698 Mono και 698 RVE- ενώ η σιλουέτα της μοτοσυκλέτας έχει επιθετικές γραμμές. Η ψηλή σέλα - 904mm, υπάρχει και η χαμηλή σέλα στα 889m -, η λεπτή ουρά με τις δύο εξατμίσεις, οι ζάντες αλουμινίου σε σχήμα “Y” καθώς και το χηλό φτερό δίνει στο νέο Hypermotard της Ducati ένα αγωνιστικό look. Αν πάλι ο υποψήφιος αγοραστής επιλέξει την έκδοση RVE -με τα γραφικά Graffiti- τότε τα βλέμματα αναμένεται να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερο όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι παρκαρισμένη. Την σύγχρονη εμφάνιση ολοκληρώνει ο προβολέας LED, με σχεδιασμό ανάποδου “C” και το οπίσθιο φανάρι, ενώ η οθόνη LCD 3,8” η οποία έχει σχεδιαστεί για το Hypermotard 698 Mono αξιοποιεί την τεχνολογία IBN (Improved Black Nematic) με λευκούς χαρακτήρες σε μαύρο φόντο ώστε ο αναβάτης να βλέπει με ευκρίνεια τις ενδείξεις αλλαγής ταχυτήτων και το στροφόμετρο.

Ducati

Η Ducati επίσης δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους διπλώματος Α2 να αποκτήσουν την έκδοση του Hypermotard 698 Mono με τους 43,5 ίππους, ενώ σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία το νέο μοντέλο θα βρίσκεται στους αντιπροσώπους τον Ιανουάριο.

 

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.