Ducati Hypermotard 698 Mono – Το πιο ισχυρό μονοκύλινδρο supermotard παραγωγής στην ιστορία [Video]

77,5 ίπποι, 6,4 kgm ροπής, 151κιλά άδειο, με την απόδοση με την αγωνιστική εξάτμιση της Termignoni να φτάνει τους 85 ίππους
motomag Ducati Hypermotard 698 Mono – Το πιο ισχυρό μονοκύλινδρο supermotard στην ιστορία [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/11/2023

H Ducati μέσω της σειράς World Premiere παρουσίασε το πέμπτο νέο μοντέλο της για το 2024 το οποίο δεν είναι άλλο από το Hypermotard 698 Mono, το οποίο από σήμερα κατέχει τα σκήπτρα του ισχυρότερου πολιτικού μονοκύλινδρου supermotard.

Το Hypermotard 698 Mono έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τα KTM 690 SMC, Husqvarna 701 Supermoto & GASGAS SM 700 τα οποία περιμένουμε να δούμε αν θα έχουν αλλαγές ενόψει του 2024. Μέχρι τότε η ιταλική εταιρεία μπορεί να περηφανεύεται πως έχει δημιουργήσει τον ισχυρότερο μονοκύλινδρο κινητήρα στην ιστορία απόδοσης 77,5 ίππων. Ο κινητήρας Superquadro Mono προέρχεται από τη δικύλινδρη μονάδα Superquadro 1285 της Panigale 1299, από την οποία κληρονόμησε το έμβολο με διάμετρο 116 mm, τον θάλαμο καύσης, τις βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου διαμέτρου 46,8 mm, τις χαλύβδινες βαλβίδες εξαγωγής 38,2 mm, και το δεσμοδρομικό σύστημα στις βαλβίδες.

Ducati

Η ονομασία Superquadro προέρχεται από την ακραία αναλογία μεταξύ διαμέτρου και διαδρομής, η οποία επιτρέπει, χάρη στην πολύ μικρή διαδρομή, να επιτευχθούν ταχύτητες περιστροφής παραπλήσιες με εκείνες αγωνιστικών κινητήρων. Στον Superquadro Mono η αναλογία αυτή είναι ίση με 1,86 και είναι η πιο ακραία στην κατηγορία χάρη στην διαδρομή των μόλις 62,4 mm. Η ρεκόρ διάμετρος των 116 mm επιτρέπει την υιοθέτηση βαλβίδων μεγάλης διαμέτρου προς όφελος των επιδόσεων, κάτι που ωστόσο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς το δεσμοδρομικό σύστημα. Το Desmo επιτρέπει την υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν τα ελατήρια βαλβίδων, με ακραία χαρακτηριστικά όσον αφορά στο lift των βαλβίδων. Με αυτόν τον τρόπο, το Desmo συμβάλλει σημαντικά τόσο στην απόδοση όσο και στη δυνατότητα επίτευξης πολύ υψηλών στροφών. Χάρη σε αυτές τις λύσεις, ο Superquadro Mono αποδίδει μέγιστη ισχύ 77,5 ίππων στις 9.750 σ.α.λ., με τη ροπή να φτάνει τα 6,4 kgm στις 8.000 σ.α.λ. Αν πάλι στο Hypermotard 698 Mono προστεθεί η αγωνιστική εξάτμιση Termignoni, τότε η απόδοση φτάνει τους 85 ίππους στις 9.500 στροφές ανά λεπτό.

Φυσικά το Hypermotard 698 Mono χρησιμοποιεί μία πληθώρα ηλεκτρονικών τα οποία επιτρέπουν στον αναβάτη να οδηγήσει το νέο μοντέλο της Ducati όπως του αρμόζει δηλαδή σαν αγωνιστικό supermotard. Ο αναβάτης έχει στη διάθεση του τέσσερα Riding Modes - Sport, Road, Urban και Wet- τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στον οδηγικό του χαρακτήρα. Το πακέτο ηλεκτρονικών το οποίο βασίζεται στην μονάδα αδρανειακής μέτρησης (IMU) 6 αξόνων της Bosch περιλαμβάνει επίσης, Cornering ABS με Slide by Brake, Ducati Wheelie Control, Engine Brake Control, Ducati Traction Control, Ducati Power Launch, Ducati Wheelie Assist και Ducati Quick Shift up/down (στάνταρ εξοπλισμός για την έκδοση 698 Mono RVE ενώ διατίθεται ως αξεσουάρ για το 698 Mono).

Ducati

To Hypermotard 698 Mono γίνεται η πρώτη Ducati που προσφέρει 4 επίπεδα ABS. Δύο από αυτά ενσωματώνουν τη λειτουργία Slide by Brake, η οποία αξιοποιεί το πίσω φρένο για να επιτρέπει ασφαλές και επαναλαμβανόμενο ντριφτάρισμα στις στροφές ειδικότερα στην πίστα. Όταν το ABS είναι ρυθμισμένο στο επίπεδο 3, το Slide by Brake ενεργοποιείται όταν το πίσω φρένο χρησιμοποιείται για έντονο φρενάρισμα στην πίστα, παρέχοντας στη μοτοσυκλέτα καλύτερο χειρισμό όταν είναι υπό κλίση. Στο επίπεδο 2, το Slide by Brake επιτρέπει μια ευρύτερη γωνία ολίσθησης και πιο έντονο ντριφτάρισμα όταν η μοτοσυκλέτα είναι εντός της στροφής. Για τους πιο έμπειρους αναβάτες το επίπεδο 1 ενεργοποιεί το ABS μόνο στο μπροστινό τροχό χωρίς να υπάρχει η λειτουργία Cornering.

Το Hypermotard 698 Mono διαθέτει επίσης τέσσερα επίπεδα Wheelie Control. Τα επίπεδα 4, 3 και 2 εξασφαλίζουν μέγιστη επιτάχυνση στις στροφές, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την ανύψωση του μπροστινού τροχού. Το επίπεδο 1 εξελίχθηκε για χρήση σε πίστα και επιτρέπει την ασφαλή και ελεγχόμενη σούζα κάτι που θα απολαύσουν οι πιο έμπειροι αναβάτες. Ενδιαφέρον έχει το Wheelie Assist το οποίο προέρχεται από την Ducati Performance και είναι αποκλειστικά για χρήση στην πίστα καθώς αυτό βοηθά τον αναβάτη να κρατήσει την σούζα σε σωστή γωνία χρησιμοποιώντας τη ροπή του κινητήρα μέσω των ηλεκτρονικών. Το Wheelie Assist θα είναι διαθέσιμο ως αξεσουάρ της Ducati Performance μόνο σε συνδυασμό με την αγωνιστική εξάτμιση Termignoni.

Ducati

Όσον αφορά στα περιφερειακά του Hypermotard 698 Mono, το πλήρες ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 45mm είναι της Marzocchi, με το πλήρες ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ να είναι της Sachs. Στην πέδηση βρίσκουμε έναν μονό δίσκο με διάμετρο 330mm και ακτινική δαγκάνα M4.32 της Brembo, ενώ στο πίσω μέρος το σύστημα περιλαμβάνει έναν δίσκο 245 mm με πλευστή δαγκάνα της Brembo, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκεται στο σύστημα Cornering ABS. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV, με διαστάσεις 120/70 εμπρός και 160/60 πίσω.

Το Hypermotard 698 Mono ως γνήσιο ιταλικό τέκνο ξεχωρίζει και στον τομέα της εμφάνισης. Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί και στις δύο εκδόσεις -698 Mono και 698 RVE- ενώ η σιλουέτα της μοτοσυκλέτας έχει επιθετικές γραμμές. Η ψηλή σέλα - 904mm, υπάρχει και η χαμηλή σέλα στα 889m -, η λεπτή ουρά με τις δύο εξατμίσεις, οι ζάντες αλουμινίου σε σχήμα “Y” καθώς και το χηλό φτερό δίνει στο νέο Hypermotard της Ducati ένα αγωνιστικό look. Αν πάλι ο υποψήφιος αγοραστής επιλέξει την έκδοση RVE -με τα γραφικά Graffiti- τότε τα βλέμματα αναμένεται να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερο όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι παρκαρισμένη. Την σύγχρονη εμφάνιση ολοκληρώνει ο προβολέας LED, με σχεδιασμό ανάποδου “C” και το οπίσθιο φανάρι, ενώ η οθόνη LCD 3,8” η οποία έχει σχεδιαστεί για το Hypermotard 698 Mono αξιοποιεί την τεχνολογία IBN (Improved Black Nematic) με λευκούς χαρακτήρες σε μαύρο φόντο ώστε ο αναβάτης να βλέπει με ευκρίνεια τις ενδείξεις αλλαγής ταχυτήτων και το στροφόμετρο.

Ducati

Η Ducati επίσης δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους διπλώματος Α2 να αποκτήσουν την έκδοση του Hypermotard 698 Mono με τους 43,5 ίππους, ενώ σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία το νέο μοντέλο θα βρίσκεται στους αντιπροσώπους τον Ιανουάριο.

 

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Φωτογραφίες με πιο καθαρή ανάλυση, μας δείχνουν τι θα δούμε στις 3 Μαΐου
motomagBajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του NS400, νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που ήρθαν στην δημοσιότητα, αναδεικνύουν καθαρά την σιλουέτα του, αλλά και τι να περιμένουμε στις 3 Μαΐου, όταν η Bajaj θα ανακοινώσει την ένταξη του μεγαλύτερου σε κυβισμό μοντέλου, μέχρι τώρα στην οικογένεια Pulsar.

Όπως είχαμε δει σε προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το νέο μοντέλο ακολουθεί κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τον προκάτοχό του, NS200. Οι διαφορετικές προεκτάσεις στο ρεζερβουάρ, ωστόσο, χαρίζουν περισσότερο όγκο, ενώ δίνουν πόντους στην επιθετική εμφάνιση. Σε αντίθεση, με τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το μοντέλο που βλέπουμε εδώ είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα. Επομένως, μιλάμε πιθανότατα για τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ χάρη στην υψηλότερη ανάλυση εδώ, γίνεται εμφανές ότι στα όργανα θα έχουμε ψηφιακή οθόνη.

Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές.

Αφήνοντας πίσω τα πινέλα και τα πλαστικά, βλέπουμε ότι το περιμετρικό πλαίσιο παραμένει, το οποίο συνεργάζεται με ένα αρκετά… εύσωμο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μόνο αμορτισέρ πίσω. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 17 ιντσών, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα MRF, τουλάχιστον κρίνοντας από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, όπου πίσω φαίνεται να σταματά στα 140 χιλιοστά πλάτος. Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές, αλλά και αν θα ακολουθήσει ή όχι σε μεταγενέστερο στάδιο και η KTM, καθώς μέχρι και τα 400 κυβικά όλα τα πορτοκαλί μοντέλα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Ινδού κολοσσού.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Κοιτάζοντας τον κινητήρα, βλέπουμε ότι θυμίζει έντονα εξωτερικά τον μονοκύλινδρο των 373 κυβικών, που μέχρι πρότινος είχαν το 390 Duke της KTM, ενώ εξοπλίζει ακόμα το Dominar 400. Όσον αφορά τώρα την απόδοσή του, πιθανότατα η χαρτογράφηση θα είναι πιο κοντά σε αυτή του μικρού Δούκα, καθώς για την Bajaj τα Pulsar αντιπροσωπεύουν μία πιο σπορ πλευρά, σε σύγκριση με τα Dominar.

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι και την Μ. Παρασκευή 3/5, όταν και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το ολοκαίνουργιο μοντέλο της Bajaj. Τότε θα μας λυθεί και κάθε άλλη απορία, γύρω από την απόδοση.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

 

Ετικέτες