EICMA 2021: Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype 2022

Προικισμένο από την GYTR
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/11/2021

Η Yamaha έδειξε στην EICMA μια πρωτότυπη έκδοση του Ténéré 700, το Ténéré 700 Raid Prototype, το οποίο ουσιαστικά είναι μια έκδοση του Ténéré "προικισμένη" με μπόλικα after market εξαρτήματα από την GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing). Η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας έγινε στην Ευρώπη, με την εμπλοκή αναβατών rally της Yamaha όπως ο Alessandro Botturi και ο Pol Tarres.

Στον εξοπλισμό της Raid Protoype συμπεριλαμβάνεται μια ολόκληρη αγωνιστική εξάτμιση της Akrapovic, η ECU επαναπρογραμματισμένη από την GYTR, διαφορετικό φιλτροκούτι και κατ' επέκταση φίλτρο αέρα, μεγαλύτερο γρανάζι της τελικής μετάδοσης με 48 δόντια, μεγαλύτερων διαστάσεων ψυγείο με δύο βελτιλατέρ, επανασχεδιασμένο καπάκι για την αντλία νερού, νέο ψυγείο λαδιού, συμπλέκτη Rekluse για εκκινήσεις σε δύσκολα σημεία χωρίς τη χρήση της μανέτας, και νέο καπάκι αλλά και λεβιέ για το συμπλέκτη.

Με όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο πως ο προσανατολισμός της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η αμιγώς χωμάτινη οδήγηση, δίνοντας έμφαση στις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να συναντήσει ο αναβάτης, ενώ με τον διαφορετικό επαναπρογραμματισμό της ECU, θα υπάρχει και διαφορά στην απόδοση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εκτός δρόμου οδήγησης.

Διαφορές έχουμε και στις αναρτήσεις, με μεγαλύτερη διαδρομή (270mm) για το πιρούνι των 48mm, νέα κάτω πλάκα επεξεργασμένη σε CNC με τρεις βίδες, διαφορετικό αμορτισέρ με επίσης μεγαλύτερη διαδρομή στα 260mm, ενώ διαφορετικό είναι και το μοχλικό.

Από την αναβάθμιση δεν εξαιρούνται τα φρένα, με τον δίσκο των 300mm μπροστά να προέρχεται από την αγωνιστική "προίκα" της Yamaha, όπως και τα τακάκια, ενώ διαφορετική είναι και η αντλία για το μπροστινό δισκόφρενο, μαζί με την μανέτα. Πίσω έχει τοποθετηθεί ένας oversize δίσκος 267mm και η δαγκάνα έχει αποκτήσει νέα βάση. Τα σωληνάκια, τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω δισκόφρενο, είναι μεταλλικά με ατσάλινη επένδυση, με στόχο προφανώς την αντοχή στην… αναμέτρησή τους με τα επιθετικά στοιχεία του περιβάλλοντος.

Η Yamaha δεν έδωσε κάποια πληροφορία για το αν και το πότε θα βγει το Ténéré 700 Raid Prototype στην αγορά –έστω και σαν έκδοση περιορισμένης παραγωγής- αλλά δεσμεύτηκε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή κι εμείς αναμένουμε την συνέχεια…

QJMOTOR SRT 125 DX 2026 – Νέα adventure παρουσιάστηκε στην έκθεση της Λυών με πιστοποίηση Euro 5+

Απευθείας από τη γαλλική έκθεση αποκαλύπτουμε τον νέο βενιαμίν της οικογένειας SRT που η QJMOTOR φέρνει στην Ευρώπη.
QJMOTOR SRT 125 DX
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η adventure γκάμα της QJMOTOR ετοιμάζεται να υποδεχτεί δύο νέα μέλη, το SRT 300 DX που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας - έχοντας πρώτα εμφανιστεί και στην EICMA 2025 - καθώς και το νέο SRT 125 DX που κάνει το πανευρωπαϊκό του ντεμπούτο αυτές τις μέρες στην Έκθεση της Λυών στη Γαλλία, όπου το ΜΟΤΟ είναι παρόν.

Το νέο 125 χτίζεται πάνω στην ίδια σχεδιαστική βάση με το 300, με εμφάνιση μεγάλης μοτοσυκλέτας που από μπροστά θυμίζει κάτι από Honda Africa Twin και - ίσως λίγο περισσότερο - το MV Agusta Lucky Explorer 5.5 με τον κινητήρα της QJMOTOR/Benelli που τελικώς δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή.

 

QJMOTOR SRT 125 DX

Το SRT 125 DX βασίζεται στον ίδιο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα που φορά το COV 125 με απόδοση 15 hp στις 9.500 rpm και 1.3 kgm στις 7.500 rpm για υγρό βάρος 129 κιλών.

Στημένο για χρήση σε κάθε είδους έδαφος, κυλά σε τροχούς 21 και 18 ιντσών, φορά ανεστραμμένο μη ρυθμιζόμενο πιρούνι και ένα κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ με μοχλικό με μόνη διαθέσιμη ρύθμιση την προφόρτιση ελατηρίου, ενώ φρενάρει με έναν δίσκο 300 mm με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και δίσκο 220 mm με μονοπίστονη πίσω, υποστηριζόμενο από δικάναλο σύστημα ABS.

QJMOTOR SRT 125 DX

Αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί οι διαδρομές των αναρτήσεών του, οι ικανότητές του εκτός δρόμου φωτογραφίζονται και από τη χορταστική ελάχιστη απόσταση από το έδαφος που φτάνει στα 225 mm, με τον αναβάτη να κάθεται σε ύψος 860 mm.

QJMOTOR SRT 125 DX

Στον εξοπλισμό του ξεχωρίζει η έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης (GPS), ενώ διαθέτει και τις απαραίτητες παροχές φόρτισης USB, μια τύπου Α και μια τύπου C.

QJMOTOR SRT 125 DX

 

Το SRT 125 DX παρουσιάστηκε στη Λυών με πιστοποίηση Euro 5+ και ήδη έχει ανακοινωθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία (προς €3.999) και η Πολωνία, αποκλειστικά σε κόκκινο χρώμα, καθώς αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα όπου κουμπώνει αρμονικά με τα δεδομένα της αγοράς. Λογικά αυτό θα συμβεί μετά το ανάλογο SRT 300 DX, που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της QJMOTOR, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Ετικέτες