EICMA 2021: Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype 2022

Προικισμένο από την GYTR
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/11/2021

Η Yamaha έδειξε στην EICMA μια πρωτότυπη έκδοση του Ténéré 700, το Ténéré 700 Raid Prototype, το οποίο ουσιαστικά είναι μια έκδοση του Ténéré "προικισμένη" με μπόλικα after market εξαρτήματα από την GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing). Η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας έγινε στην Ευρώπη, με την εμπλοκή αναβατών rally της Yamaha όπως ο Alessandro Botturi και ο Pol Tarres.

Στον εξοπλισμό της Raid Protoype συμπεριλαμβάνεται μια ολόκληρη αγωνιστική εξάτμιση της Akrapovic, η ECU επαναπρογραμματισμένη από την GYTR, διαφορετικό φιλτροκούτι και κατ' επέκταση φίλτρο αέρα, μεγαλύτερο γρανάζι της τελικής μετάδοσης με 48 δόντια, μεγαλύτερων διαστάσεων ψυγείο με δύο βελτιλατέρ, επανασχεδιασμένο καπάκι για την αντλία νερού, νέο ψυγείο λαδιού, συμπλέκτη Rekluse για εκκινήσεις σε δύσκολα σημεία χωρίς τη χρήση της μανέτας, και νέο καπάκι αλλά και λεβιέ για το συμπλέκτη.

Με όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο πως ο προσανατολισμός της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η αμιγώς χωμάτινη οδήγηση, δίνοντας έμφαση στις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να συναντήσει ο αναβάτης, ενώ με τον διαφορετικό επαναπρογραμματισμό της ECU, θα υπάρχει και διαφορά στην απόδοση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εκτός δρόμου οδήγησης.

Διαφορές έχουμε και στις αναρτήσεις, με μεγαλύτερη διαδρομή (270mm) για το πιρούνι των 48mm, νέα κάτω πλάκα επεξεργασμένη σε CNC με τρεις βίδες, διαφορετικό αμορτισέρ με επίσης μεγαλύτερη διαδρομή στα 260mm, ενώ διαφορετικό είναι και το μοχλικό.

Από την αναβάθμιση δεν εξαιρούνται τα φρένα, με τον δίσκο των 300mm μπροστά να προέρχεται από την αγωνιστική "προίκα" της Yamaha, όπως και τα τακάκια, ενώ διαφορετική είναι και η αντλία για το μπροστινό δισκόφρενο, μαζί με την μανέτα. Πίσω έχει τοποθετηθεί ένας oversize δίσκος 267mm και η δαγκάνα έχει αποκτήσει νέα βάση. Τα σωληνάκια, τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω δισκόφρενο, είναι μεταλλικά με ατσάλινη επένδυση, με στόχο προφανώς την αντοχή στην… αναμέτρησή τους με τα επιθετικά στοιχεία του περιβάλλοντος.

Η Yamaha δεν έδωσε κάποια πληροφορία για το αν και το πότε θα βγει το Ténéré 700 Raid Prototype στην αγορά –έστω και σαν έκδοση περιορισμένης παραγωγής- αλλά δεσμεύτηκε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή κι εμείς αναμένουμε την συνέχεια…

Ecoshift: Το ελληνικό σκούτερ Noos αποκτά νέες εκδόσεις 

Εκδόσεις για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων οδήγησης
Ecoshift Noos νέες εκδόσεις 2026
Από το

motomag

3/9/2026

Η Ecoshift ανακοίνωσε πως το ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής σκούτερ Noos είναι πλέον διαθέσιμο για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων οδήγησης, διευρύνοντας έτσι το κοινό που θέλει να το κάνει δικό του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ecoshift, η οποία αποτελεί επιχειρηματική μονάδα του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος, το Noos έλαβε την ευρωπαϊκή έγκριση τύπου (EU Whole Vehicle Type Approval) για την κατηγορία L1e-B, διευρύνοντας τις επιλογές πρόσβασης του κοινού. 

Η νέα έκδοση μπορεί να οδηγηθεί με άδειες οδήγησης ΑΜ, Α1, Α2 και Α, καθώς και με άδεια αυτοκινήτου (Β), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Το Noos L1e-B φέρει κινητήρα Bosch ισχύος έως 4 kW (5,4 ίππων), προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές της Ecoshift και έπειτα από τη νέα έγκριση που έλαβε θα διατίθεται πλέον σε οκτώ διαφορετικές εκδόσεις (με διαφορετικά επίπεδα ισχύος), ώστε να καλύψει περισσότερες ανάγκες ιδιωτών και επαγγελματιών.

Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, το Noos κατέκτησε μερίδιο αγοράς στην κατηγορία (L3e-A1) των ηλεκτρικών ελαφριών σκούτερ που έφτασε το 50,08%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι νέες εκδόσεις αναμένεται να διευρύνουν το "αποτύπωμά" του στις ταξινομήσεις της ελληνικής αγοράς, όπως και η διεύρυνση του δικτύου συνεργατών της Ecoshift.