EICMA 2023: Zero Motorcycles - Νέος Α1 κινητήρας, αισθητικό φρεσκάρισμα, και επέκταση των Α2 προτάσεων -[VIDEO]

Βελτιωμένη απόδοση και αλλαγή ταυτότητας για το S, ενώ ταυτόχρονα προσθήκη και οικονομικότερων επιλογών και για την ενδιάμεση κατηγορία διπλωμάτων.
motomagEICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/11/2023

Η Zero Motorcycles παρουσίασε το ανανεωμένο S για την street κατηγορία, το οποίο έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα μοντέλα, τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7 για την Α1 κατηγορία, και τα on-off DS και DSR για την Α1 και Α2 κατηγορία διπλωμάτων αντίστοιχα, ενώ έδειξε και την έκδοση Black Forest για το DSXR/X.

Η Zero αποτελεί μια από τις μακροβιότερες σύγχρονες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, μετρώντας πλέον 16 χρόνια ζωής από την ίδρυση της. Με έδρα την Καλιφόρνια έχει καταφέρει να εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, με την ίδια να υποστηρίζει πως οι μοτοσυκλέτες που έχει πουλήσει έχουν ήδη διανύσει συνολικά πάνω από 265 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επομένως μιλάμε για μία εταιρεία με τεράστια εμπειρία πάνω στην κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ξεκινώντας σε μία εποχή που η ηλεκτροκίνηση δεν είχε λάβει τις σημερινές διαστάσεις ως τρόπος κινητικότητας, με τις παροχές και το δίκτυο εξυπηρέτησης ηλεκτρικών οχημάτων να μην έχει ακόμα μπει στο τραπέζι των σοβαρών συζητήσεων.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Πάνω στην εμπειρία αυτή πατάει για να συνεχίζει να καινοτομεί και να παρουσιάζει νέα και ισχυρότερα προϊόντα που για το 2024 περιλαμβάνουν τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7, τον οποίο είδαμε για πρώτη φορά στα ανανεωμένα σχεδιαστικά S και DS, ενώ θα εξοπλίσει όλη την γκάμα της Α1 κατηγορίας που περιορίζεται στα 11kW. 

Όσον αφορά το S, το οποίο χρησιμοποιεί τον νέο ηλεκτροκινητήρα, έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα αδέρφια του SR/S και SR/F. Το βάρος του S ανακοινώνεται στα 223 κιλά, με την αυτονομία εντός πόλης να ανακοινώνεται στα 248 χιλιόμετρα υπό ιδανικές συνθήκες. Ο κινητήρας διαθέτει δύο διαφορετικές επιλογές ισχύος, ανάλογα με το αν θες να κινηθείς οικονομικά ή αν επιθυμείς να εκμεταλλευτείς όλη την διαθέσιμη ισχύ. Σύμφωνα με την Zero, η δυνατή άμεση επιτάχυνση που χαρακτηρίζει τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, και η ανάκτηση ενέργειας που φορτίζει την μπαταρία όταν φρενάρεις, παραμένει και στα δύο λογισμικά -αν και πιθανότατα όχι με την ίδια απόδοση.

Από το 2024 τα ισχυρότερα μέλη της οικογένειας SR (SR/S, SR/F), θα μπορούν πλέον να περιοριστούν στα 35kW, για να μπορούν να οδηγηθούν και με δίπλωμα Α2. Με την απόκτηση της άδειας οδήγησης κατηγορίας Α ωστόσο, ο αναβάτης θα μπορεί να ενημερώσει το λογισμικό, έτσι ώστε να έχει διαθέσιμη την πλήρη ισχύ.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Περνάμε τώρα στην on-off κατηγορία, όπου η Zero παρουσίασε δίπλα στη ναυαρχίδα της DSR/X, τα ανανεωμένα εμφανισιακά DS και DSR για τα διπλώματα Α1 και Α2, αντίστοιχα. Εμφανισιακά δεν διαφέρουν από το ισχυρότερο αδερφάκι τους, προσφέροντας αντίστοιχα επίπεδα άνεσης με αυτό.

Όσον αφορά το DS, εφοδιάζεται με τον νέο κινητήρα Z-Force 75-7 συνεχούς ισχύος 11kw, όμως όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρικά η μέγιστη ισχύς μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη καθιστώντας το αντίστοιχο σε επιδόσεις με μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το βάρος του DS φτάνει τα 239 κιλά, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα Pirelli Scorpion.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Από την άλλη το DSR, το οποίο έχει επίσης κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τα άλλα δύο μοντέλα της γκάμας, έρχεται με κινητήρα σταθερής ισχύος 35kW, καθιστώντας το ικανό να οδηγηθεί από διπλώματα Α2. Η ροπή του ανακοινώνεται στα 17,33 χιλιογραμμόμετρα. Με μία αναβάθμιση στο λογισμικό, η Zero ανεβάζει τα όρια του DSR για την Α κατηγορία, με τη ροπή να φτάνει τα 19,88 χιλιογραμμόμετρα.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Τέλος, στην EICMA 2023 είδαμε έναν νέο λευκό χρωματισμό με γυαλιστερό φινίρισμα για το FXE. Μαζί ήταν και το DSR/X Black Forest, που αποτελεί μία έκδοση που έχει πάνω της πολλά εξαρτήματα που ανήκουν στον εξτρά εξοπλισμό, όπως βαλίτσες, προστατευτικά κινητήρα και πλαστικών, χούφτες για τα χέρια κ.α.

Ετικέτες

Βραζιλία: Δέκα συλλεκτικές R 1300 GS Adventure Limited Edition για τα 10 χρόνια του εργοστασίου στη Manaus

Βραζιλιάνικο εορταστικό σπεσιαλάκι αποκαλύφθηκε σε φεστιβάλ τον Δεκαπενταύγουστο
BMW-R-1300-GS-Adv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/8/2026

Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα της Νότιας Αμερικής που φιλοξενεί ιδιόκτητο εργοστάσιο της BMW Motorrad στην πόλη Manaus και εκεί πρόσφατα γιορτάστηκε η αθροιστική παραγωγή 150.000 μοτοσυκλετών από αυτό, με το σημαδιακό μοντέλο να είναι όλως τυχαίως ένα R 1300 GS Adventure.

bmw r 1300 gs adventure limited edition brazil

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τα εγκαίνια του εργοστασίου αυτού, η βραζιλιάνικη BMW Motorrad αποφάσισε να το γιορτάσει δημιουργώντας μια ειδική έκδοση της R 1300 GS Adventure.

bmw r 1300 gs adventure limited edition brazil

Η Limited Edition θα κατασκευαστεί σε μόλις 10 κομμάτια, όσα και τα χρόνια του εργοστασίου της Manaus, με κεντρικό αντικείμενο την εμφάνιση που ξεχωρίζει από τα αποκλειστικά γραφικά και τις πλακέτες που υποδηλώνουν τον συλλεκτικό της χαρακτήρα.

bmw r 1300 gs adventure limited edition brazil

Επιπλέον, η συγκεκριμένη έκδοση χτίζεται πάνω στην R 1300 GS Adventure με την αυτόματη μετάδοση ASA (Automated Shift Assistant) και επιπλέον επενδύεται με τελικό εξάτμισης της Akrapovic και ασορτί κεντρική βαλίτσα (top case), με αμφότερα στοιχεία προερχόμενα από τον επίσημο κατάλογο εξοπλισμού της BMW Motorrad.

bmw r 1300 gs adventure limited edition brazil

Η μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε στη διάρκεια του Interlagos Festival στην ομώνυμη πίστα της Βραζιλίας το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου και η επίσημη ανακοίνωση, που θα εκκινήσει παράλληλα και τις παραγγελίες των 10 αυτών μοτοσυκλετών, θα γίνει τον Σεπτέμβριο σε εκδήλωση της BMW Motorrad στην πόλη Campos do Jordan.