EICMA 2023: Zero Motorcycles - Νέος Α1 κινητήρας, αισθητικό φρεσκάρισμα, και επέκταση των Α2 προτάσεων -[VIDEO]

Βελτιωμένη απόδοση και αλλαγή ταυτότητας για το S, ενώ ταυτόχρονα προσθήκη και οικονομικότερων επιλογών και για την ενδιάμεση κατηγορία διπλωμάτων.
motomagEICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/11/2023

Η Zero Motorcycles παρουσίασε το ανανεωμένο S για την street κατηγορία, το οποίο έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα μοντέλα, τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7 για την Α1 κατηγορία, και τα on-off DS και DSR για την Α1 και Α2 κατηγορία διπλωμάτων αντίστοιχα, ενώ έδειξε και την έκδοση Black Forest για το DSXR/X.

Η Zero αποτελεί μια από τις μακροβιότερες σύγχρονες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, μετρώντας πλέον 16 χρόνια ζωής από την ίδρυση της. Με έδρα την Καλιφόρνια έχει καταφέρει να εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, με την ίδια να υποστηρίζει πως οι μοτοσυκλέτες που έχει πουλήσει έχουν ήδη διανύσει συνολικά πάνω από 265 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επομένως μιλάμε για μία εταιρεία με τεράστια εμπειρία πάνω στην κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ξεκινώντας σε μία εποχή που η ηλεκτροκίνηση δεν είχε λάβει τις σημερινές διαστάσεις ως τρόπος κινητικότητας, με τις παροχές και το δίκτυο εξυπηρέτησης ηλεκτρικών οχημάτων να μην έχει ακόμα μπει στο τραπέζι των σοβαρών συζητήσεων.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Πάνω στην εμπειρία αυτή πατάει για να συνεχίζει να καινοτομεί και να παρουσιάζει νέα και ισχυρότερα προϊόντα που για το 2024 περιλαμβάνουν τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7, τον οποίο είδαμε για πρώτη φορά στα ανανεωμένα σχεδιαστικά S και DS, ενώ θα εξοπλίσει όλη την γκάμα της Α1 κατηγορίας που περιορίζεται στα 11kW. 

Όσον αφορά το S, το οποίο χρησιμοποιεί τον νέο ηλεκτροκινητήρα, έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα αδέρφια του SR/S και SR/F. Το βάρος του S ανακοινώνεται στα 223 κιλά, με την αυτονομία εντός πόλης να ανακοινώνεται στα 248 χιλιόμετρα υπό ιδανικές συνθήκες. Ο κινητήρας διαθέτει δύο διαφορετικές επιλογές ισχύος, ανάλογα με το αν θες να κινηθείς οικονομικά ή αν επιθυμείς να εκμεταλλευτείς όλη την διαθέσιμη ισχύ. Σύμφωνα με την Zero, η δυνατή άμεση επιτάχυνση που χαρακτηρίζει τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, και η ανάκτηση ενέργειας που φορτίζει την μπαταρία όταν φρενάρεις, παραμένει και στα δύο λογισμικά -αν και πιθανότατα όχι με την ίδια απόδοση.

Από το 2024 τα ισχυρότερα μέλη της οικογένειας SR (SR/S, SR/F), θα μπορούν πλέον να περιοριστούν στα 35kW, για να μπορούν να οδηγηθούν και με δίπλωμα Α2. Με την απόκτηση της άδειας οδήγησης κατηγορίας Α ωστόσο, ο αναβάτης θα μπορεί να ενημερώσει το λογισμικό, έτσι ώστε να έχει διαθέσιμη την πλήρη ισχύ.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Περνάμε τώρα στην on-off κατηγορία, όπου η Zero παρουσίασε δίπλα στη ναυαρχίδα της DSR/X, τα ανανεωμένα εμφανισιακά DS και DSR για τα διπλώματα Α1 και Α2, αντίστοιχα. Εμφανισιακά δεν διαφέρουν από το ισχυρότερο αδερφάκι τους, προσφέροντας αντίστοιχα επίπεδα άνεσης με αυτό.

Όσον αφορά το DS, εφοδιάζεται με τον νέο κινητήρα Z-Force 75-7 συνεχούς ισχύος 11kw, όμως όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρικά η μέγιστη ισχύς μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη καθιστώντας το αντίστοιχο σε επιδόσεις με μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το βάρος του DS φτάνει τα 239 κιλά, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα Pirelli Scorpion.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Από την άλλη το DSR, το οποίο έχει επίσης κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τα άλλα δύο μοντέλα της γκάμας, έρχεται με κινητήρα σταθερής ισχύος 35kW, καθιστώντας το ικανό να οδηγηθεί από διπλώματα Α2. Η ροπή του ανακοινώνεται στα 17,33 χιλιογραμμόμετρα. Με μία αναβάθμιση στο λογισμικό, η Zero ανεβάζει τα όρια του DSR για την Α κατηγορία, με τη ροπή να φτάνει τα 19,88 χιλιογραμμόμετρα.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Τέλος, στην EICMA 2023 είδαμε έναν νέο λευκό χρωματισμό με γυαλιστερό φινίρισμα για το FXE. Μαζί ήταν και το DSR/X Black Forest, που αποτελεί μία έκδοση που έχει πάνω της πολλά εξαρτήματα που ανήκουν στον εξτρά εξοπλισμό, όπως βαλίτσες, προστατευτικά κινητήρα και πλαστικών, χούφτες για τα χέρια κ.α.

Ετικέτες

Ducati Superleggera V4 Centenario – Η 4η Μοναδικότητα αποκαλύπτεται στις 26 Μαρτίου

Η επόμενη Ducati World Première είναι επετειακή, συλλεκτική και θα ξεχειλίζει από εξωτικά υλικά
ducati superleggera v4 centenario
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/3/2026

Η Ducati ανακοίνωσε την επόμενη World Première της και αυτή τη φορά δεν παίζει παιχνιδάκια με το ποιόν της, μας το λέει καθαρά και σταράτα: Superleggera V4 Centenario.

Πρόκειται για την τέταρτη Superleggera που έρχεται στην οικογένεια Panigale, καθώς η πρώτη ήταν η 1199 το 2014, μετά η 1299 το 2017 και ακολούθησε η πρώτη με τον V4 κινητήρα το 2020.

Δοθέντος πως η Ducati ανανέωσε την οικογένεια Panigale V4, σε συνδυασμό με την επέτειο 100 ετών από την ίδρυσή της, γίνεται κάτι παραπάνω από προφανές πως έφτασε η ώρα της επόμενης Superleggera.

ducati superleggera v4 2020
Ducati Superleggera V4 2020, η τρίτη γενιά

Βασισμένη λοιπόν στη νέα γενιά Panigale V4R, η Superleggera V4 Centenario θα φέρει τη σπανιότητα της συγκεκριμένης έκδοσης, που παραδοσιακά ξεχειλίζει από μαγνήσιο, τιτάνιο και ανθρακόνημα, με κορυφαίο εξοπλισμό και τις ακραίες επιδόσεις της V4R τεντωμένες σε νέα όρια να συναντούν μια κυριολεκτικά πανάλαφρη (superleggera) μοτοσυκλέτα.

Ενδεικτικά, η Superleggera V4 του 2020 δήλωνε 237 άλογα στις 15.500 rpm για 174 κιλά υγρού βάρους – όλα μετρημένα με το race kit φορεμένο στη μοτοσυκλέτα.

Μπορούμε εύλογα να περιμένουμε κάτι ανάλογο και φέτος, όπως επίσης θεωρούμε δεδομένη την εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή. Οι τρεις προηγούμενες εκδόσεις Superleggera παράχθηκαν σε 500 κομμάτια έκαστη και δεν έχουμε κανέναν λόγο να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτή. Ομοίως και την τριψήφια τιμή.

Όλα τα αποκαλυφθούν την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026 στην ιστοσελίδα Ducati.com και στο κανάλι της Ducati στο YouTube.