EICMA 2023: Zero Motorcycles - Νέος Α1 κινητήρας, αισθητικό φρεσκάρισμα, και επέκταση των Α2 προτάσεων -[VIDEO]

Βελτιωμένη απόδοση και αλλαγή ταυτότητας για το S, ενώ ταυτόχρονα προσθήκη και οικονομικότερων επιλογών και για την ενδιάμεση κατηγορία διπλωμάτων.
motomagEICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/11/2023

Η Zero Motorcycles παρουσίασε το ανανεωμένο S για την street κατηγορία, το οποίο έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα μοντέλα, τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7 για την Α1 κατηγορία, και τα on-off DS και DSR για την Α1 και Α2 κατηγορία διπλωμάτων αντίστοιχα, ενώ έδειξε και την έκδοση Black Forest για το DSXR/X.

Η Zero αποτελεί μια από τις μακροβιότερες σύγχρονες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, μετρώντας πλέον 16 χρόνια ζωής από την ίδρυση της. Με έδρα την Καλιφόρνια έχει καταφέρει να εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, με την ίδια να υποστηρίζει πως οι μοτοσυκλέτες που έχει πουλήσει έχουν ήδη διανύσει συνολικά πάνω από 265 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επομένως μιλάμε για μία εταιρεία με τεράστια εμπειρία πάνω στην κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ξεκινώντας σε μία εποχή που η ηλεκτροκίνηση δεν είχε λάβει τις σημερινές διαστάσεις ως τρόπος κινητικότητας, με τις παροχές και το δίκτυο εξυπηρέτησης ηλεκτρικών οχημάτων να μην έχει ακόμα μπει στο τραπέζι των σοβαρών συζητήσεων.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Πάνω στην εμπειρία αυτή πατάει για να συνεχίζει να καινοτομεί και να παρουσιάζει νέα και ισχυρότερα προϊόντα που για το 2024 περιλαμβάνουν τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7, τον οποίο είδαμε για πρώτη φορά στα ανανεωμένα σχεδιαστικά S και DS, ενώ θα εξοπλίσει όλη την γκάμα της Α1 κατηγορίας που περιορίζεται στα 11kW. 

Όσον αφορά το S, το οποίο χρησιμοποιεί τον νέο ηλεκτροκινητήρα, έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα αδέρφια του SR/S και SR/F. Το βάρος του S ανακοινώνεται στα 223 κιλά, με την αυτονομία εντός πόλης να ανακοινώνεται στα 248 χιλιόμετρα υπό ιδανικές συνθήκες. Ο κινητήρας διαθέτει δύο διαφορετικές επιλογές ισχύος, ανάλογα με το αν θες να κινηθείς οικονομικά ή αν επιθυμείς να εκμεταλλευτείς όλη την διαθέσιμη ισχύ. Σύμφωνα με την Zero, η δυνατή άμεση επιτάχυνση που χαρακτηρίζει τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, και η ανάκτηση ενέργειας που φορτίζει την μπαταρία όταν φρενάρεις, παραμένει και στα δύο λογισμικά -αν και πιθανότατα όχι με την ίδια απόδοση.

Από το 2024 τα ισχυρότερα μέλη της οικογένειας SR (SR/S, SR/F), θα μπορούν πλέον να περιοριστούν στα 35kW, για να μπορούν να οδηγηθούν και με δίπλωμα Α2. Με την απόκτηση της άδειας οδήγησης κατηγορίας Α ωστόσο, ο αναβάτης θα μπορεί να ενημερώσει το λογισμικό, έτσι ώστε να έχει διαθέσιμη την πλήρη ισχύ.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Περνάμε τώρα στην on-off κατηγορία, όπου η Zero παρουσίασε δίπλα στη ναυαρχίδα της DSR/X, τα ανανεωμένα εμφανισιακά DS και DSR για τα διπλώματα Α1 και Α2, αντίστοιχα. Εμφανισιακά δεν διαφέρουν από το ισχυρότερο αδερφάκι τους, προσφέροντας αντίστοιχα επίπεδα άνεσης με αυτό.

Όσον αφορά το DS, εφοδιάζεται με τον νέο κινητήρα Z-Force 75-7 συνεχούς ισχύος 11kw, όμως όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρικά η μέγιστη ισχύς μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη καθιστώντας το αντίστοιχο σε επιδόσεις με μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το βάρος του DS φτάνει τα 239 κιλά, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα Pirelli Scorpion.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Από την άλλη το DSR, το οποίο έχει επίσης κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τα άλλα δύο μοντέλα της γκάμας, έρχεται με κινητήρα σταθερής ισχύος 35kW, καθιστώντας το ικανό να οδηγηθεί από διπλώματα Α2. Η ροπή του ανακοινώνεται στα 17,33 χιλιογραμμόμετρα. Με μία αναβάθμιση στο λογισμικό, η Zero ανεβάζει τα όρια του DSR για την Α κατηγορία, με τη ροπή να φτάνει τα 19,88 χιλιογραμμόμετρα.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Τέλος, στην EICMA 2023 είδαμε έναν νέο λευκό χρωματισμό με γυαλιστερό φινίρισμα για το FXE. Μαζί ήταν και το DSR/X Black Forest, που αποτελεί μία έκδοση που έχει πάνω της πολλά εξαρτήματα που ανήκουν στον εξτρά εξοπλισμό, όπως βαλίτσες, προστατευτικά κινητήρα και πλαστικών, χούφτες για τα χέρια κ.α.

Ετικέτες

Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα

Προς το παρόν έχει βγάλει μόνο teaser VIDEO
Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/3/2026

Με ένα πολύ μικρό VIDEO στα κοινωνικά δίκτυα που δεν αφήνει να φανεί καμία λεπτομέρεια για το μοντέλο, πέρα από την ύπαρξη αερόσακου, η Yamaha προετοιμάζει το έδαφος για αύριο το απόγευμα, όπου θα μας δείξει ένα νέο μοντέλο.

Αποκωδικοποιώντας το VIDEO, έχουμε τον αριθμό των τριών προσώπων, σημαντικό και το κρατάμε, όπως επίσης και την αγωνία ζωγραφισμένη για την μαμά και το παιδί με το καθησυχαστικό χαμόγελο του πατέρα.

Θα μπορούσε να είναι μία σκηνή όπου το νέο αυτό Yamaha φτάνει στο σπίτι και προκαλεί έκπληξη στην οικογένεια και ταυτόχρονα μία κάποια ανησυχία.

Έπειτα τονίζεται η ύπαρξη αερόσακου και η τεχνολογία που αυτή έχει, δείχνοντας μας το εσωτερικό μίας IMU μονάδας, άρα έχουμε αναγνώριση της θέσης της μοτοσυκλέτας στον χώρο από τα ηλεκτρονικά, άρα αυτόματη ενεργοποίηση του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης.

Πάμε τώρα πίσω στον μαγικό αριθμό τρία και έπειτα στην αγωνία των προσώπων για το νέο όχημα και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν ήταν μία «μοτοσυκλετιστική» οικογένεια, αλλά εκεί που περίμεναν τον πατέρα να έρθει με το αυτοκίνητο στο γκαράζ, εκείνος μπήκε με το νέο τρίκυκλο σκούτερ, δένοντας και τον μαγικό αριθμό τρία. Σωστά εδώ, η στόχευση του κοινού είναι πιο γενική, απευθύνεται σε κάποιον που κυρίως κινείται με αυτοκίνητο και αποκτά τώρα και μία Yamaha. Τα τρίκυκλα σκούτερ της Yamaha στοχεύουν σε αυτό το κοινό. Βέβαια στην χώρα μας έχουν επιτυχία και σε μοτοσυκλετιστές μεγαλύτερης ηλικίας, ή και πιο ενεργούς που απλά θέλουν ένα τέτοιο όχημα ως δεύτερο, ενώ ακόμη περισσότερο, στην χώρα μας το Niken, η μοναδική τρίκυκλη σπορ παραγωγής στον κόσμο, έχει επιτυχία μόνο σε μοτοσυκλετιστές και όχι σε πιο ευρύ κοινό, όπως πίστευε η Yamaha το 2015 όταν μου ανέλυε στο Tokyo Motor Show το σκεπτικό για το ρηξικέλευθο τότε μοντέλο της.

Ο πορτοκαλί φάρος και όσα αχνά φαίνονται πίσω από το πρώτο πρόσωπο που εμφανίζεται, θα πω εγώ η σύζυγος και μητέρα του μικρού κοριτσιού, παραπέμπουν πως βρισκόμαστε μέσα σε ένα γκαράζ.

Να λοιπόν γιατί πιστεύω πως αύριο θα δούμε:
Το νέο Yamaha Tricity 300 2026 – Το πρώτο σκούτερ με αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια παγκοσμίως!

 

 

 

 

Για την ιστορία τώρα, αυτός δεν θα είναι ο πρώτος αερόσακος από εταιρεία μοτοσυκλέτας, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν, το 2006, η Honda έβαλε αερόσακο στην Goldwing, όπως ακριβώς μας είχε υποσχεθεί το 2005, όταν και ανακοίνωσε την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την δεκαετία του ΄90!

Αμέσως μετά, το 2007 οι αερόσακοι μπήκαν στις στολές των MotoGP στην μικρή κατηγορία.

Η τεχνολογία όμως από τότε έχει αλλάξει πολύ και κυρίως προχώρησε με άλματα την τελευταία πενταετία, ενώ η χρήση τους είναι καθολική στα MotoGP από το 2018.

Από το 2020 και μετά όμως, είναι που καταγράφουμε το πραγματικό άλμα στον τρόπο που τα ηλεκτρονικά αναγνωρίζουν σωστά και με ακρίβεια πότε συμβαίνει πτώση και πότε αυτή θα έχει την ένταση που πρέπει ώστε να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, ώστε να αποφύγει την περίπτωση να καταστρέψει τον αγώνα ενός αναβάτη που θα μπορούσε να συνεχίσει, σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα του.

Είναι επίσης νέο το άλμα και στο τελευταίο σύνορο, τους αγώνες MX και Rally, εκεί που το σύστημα έχει πολύ δυσκολότερο ρόλο στην ανίχνευση μίας πτώσης από ένα δυναμικό άλμα.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως πλέον η τεχνολογία είναι τόσο μπροστά που μπορείς να φοράς τον αερόσακο, ένα δυσκολότερο βήμα από την τοποθέτησή του σε ένα τρίκυκλο σκούτερ!

Μένει να δούμε λοιπόν αν έχουμε πέσει διάνα στην αποκρυπτογράφηση του σύντομου VIDEO της Yamaha και έχουμε μπροστά μας το νέο Tricity 300 και έπειτα με ποιο τρόπο δουλεύει ο αερόσακος αυτός, που στόχο έχει να σου προσφέρει αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια, τον τομέα δηλαδή που πάσχουν περισσότερο τα δίκυκλα και λίγο λιγότερο τα τρίκυκλα, στο πεδίο που συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα, εντός πόλης δηλαδή.

Σε δεύτερο χρόνο θα θέλαμε να δούμε και το κόστος αντικατάστασης του αερόσακου.

Οι πρώτες απαντήσεις αναμένονται αύριο, το απόγευμα.

Σε περίπτωση πάντως που είναι πράγματι το νέο Yamaha Tricity 300, τότε με βάση το πότε έρχονται στην Ευρώπη τα σκούτερ της Yamaha, το αναμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως υπάρχει και Tricity 125, ιδανικό για την εξίσωση διπλώματος αυτοκινήτου το οποίο έχει μάλιστα ίσιο πάτωμα, σε αντίθεση με το Tricity 300 που, λογικά, μόνο αυτό θα έρχεται με αερόσακο, τουλάχιστον για το 2026. Είναι βέβαιο πως η Yamaha δεν θα περιορίσει τον αερόσακο σε ένα μόνο μοντέλο!