EICMA 2023: Zero Motorcycles - Νέος Α1 κινητήρας, αισθητικό φρεσκάρισμα, και επέκταση των Α2 προτάσεων -[VIDEO]

Βελτιωμένη απόδοση και αλλαγή ταυτότητας για το S, ενώ ταυτόχρονα προσθήκη και οικονομικότερων επιλογών και για την ενδιάμεση κατηγορία διπλωμάτων.
motomagEICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/11/2023

Η Zero Motorcycles παρουσίασε το ανανεωμένο S για την street κατηγορία, το οποίο έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα μοντέλα, τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7 για την Α1 κατηγορία, και τα on-off DS και DSR για την Α1 και Α2 κατηγορία διπλωμάτων αντίστοιχα, ενώ έδειξε και την έκδοση Black Forest για το DSXR/X.

Η Zero αποτελεί μια από τις μακροβιότερες σύγχρονες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, μετρώντας πλέον 16 χρόνια ζωής από την ίδρυση της. Με έδρα την Καλιφόρνια έχει καταφέρει να εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, με την ίδια να υποστηρίζει πως οι μοτοσυκλέτες που έχει πουλήσει έχουν ήδη διανύσει συνολικά πάνω από 265 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επομένως μιλάμε για μία εταιρεία με τεράστια εμπειρία πάνω στην κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ξεκινώντας σε μία εποχή που η ηλεκτροκίνηση δεν είχε λάβει τις σημερινές διαστάσεις ως τρόπος κινητικότητας, με τις παροχές και το δίκτυο εξυπηρέτησης ηλεκτρικών οχημάτων να μην έχει ακόμα μπει στο τραπέζι των σοβαρών συζητήσεων.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Πάνω στην εμπειρία αυτή πατάει για να συνεχίζει να καινοτομεί και να παρουσιάζει νέα και ισχυρότερα προϊόντα που για το 2024 περιλαμβάνουν τον ολοκαίνουργιο ηλεκτροκινητήρα Z-Force 75-7, τον οποίο είδαμε για πρώτη φορά στα ανανεωμένα σχεδιαστικά S και DS, ενώ θα εξοπλίσει όλη την γκάμα της Α1 κατηγορίας που περιορίζεται στα 11kW. 

Όσον αφορά το S, το οποίο χρησιμοποιεί τον νέο ηλεκτροκινητήρα, έρχεται πλέον πιο κοντά σχεδιαστικά με τα ισχυρότερα αδέρφια του SR/S και SR/F. Το βάρος του S ανακοινώνεται στα 223 κιλά, με την αυτονομία εντός πόλης να ανακοινώνεται στα 248 χιλιόμετρα υπό ιδανικές συνθήκες. Ο κινητήρας διαθέτει δύο διαφορετικές επιλογές ισχύος, ανάλογα με το αν θες να κινηθείς οικονομικά ή αν επιθυμείς να εκμεταλλευτείς όλη την διαθέσιμη ισχύ. Σύμφωνα με την Zero, η δυνατή άμεση επιτάχυνση που χαρακτηρίζει τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, και η ανάκτηση ενέργειας που φορτίζει την μπαταρία όταν φρενάρεις, παραμένει και στα δύο λογισμικά -αν και πιθανότατα όχι με την ίδια απόδοση.

Από το 2024 τα ισχυρότερα μέλη της οικογένειας SR (SR/S, SR/F), θα μπορούν πλέον να περιοριστούν στα 35kW, για να μπορούν να οδηγηθούν και με δίπλωμα Α2. Με την απόκτηση της άδειας οδήγησης κατηγορίας Α ωστόσο, ο αναβάτης θα μπορεί να ενημερώσει το λογισμικό, έτσι ώστε να έχει διαθέσιμη την πλήρη ισχύ.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Περνάμε τώρα στην on-off κατηγορία, όπου η Zero παρουσίασε δίπλα στη ναυαρχίδα της DSR/X, τα ανανεωμένα εμφανισιακά DS και DSR για τα διπλώματα Α1 και Α2, αντίστοιχα. Εμφανισιακά δεν διαφέρουν από το ισχυρότερο αδερφάκι τους, προσφέροντας αντίστοιχα επίπεδα άνεσης με αυτό.

Όσον αφορά το DS, εφοδιάζεται με τον νέο κινητήρα Z-Force 75-7 συνεχούς ισχύος 11kw, όμως όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρικά η μέγιστη ισχύς μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη καθιστώντας το αντίστοιχο σε επιδόσεις με μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το βάρος του DS φτάνει τα 239 κιλά, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα Pirelli Scorpion.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Από την άλλη το DSR, το οποίο έχει επίσης κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τα άλλα δύο μοντέλα της γκάμας, έρχεται με κινητήρα σταθερής ισχύος 35kW, καθιστώντας το ικανό να οδηγηθεί από διπλώματα Α2. Η ροπή του ανακοινώνεται στα 17,33 χιλιογραμμόμετρα. Με μία αναβάθμιση στο λογισμικό, η Zero ανεβάζει τα όρια του DSR για την Α κατηγορία, με τη ροπή να φτάνει τα 19,88 χιλιογραμμόμετρα.

EICMA 2023: Zero Motorcycles – Νέος κινητήρας για την Α1 κατηγορία, αισθητικό φρεσκάρισμα σε μοντέλα της και είσοδος στην Α2 κατηγορία – [VIDEO]

Τέλος, στην EICMA 2023 είδαμε έναν νέο λευκό χρωματισμό με γυαλιστερό φινίρισμα για το FXE. Μαζί ήταν και το DSR/X Black Forest, που αποτελεί μία έκδοση που έχει πάνω της πολλά εξαρτήματα που ανήκουν στον εξτρά εξοπλισμό, όπως βαλίτσες, προστατευτικά κινητήρα και πλαστικών, χούφτες για τα χέρια κ.α.

Ετικέτες

KTM 450 Rally Replica 2025 - Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Σε περιορισμένη παραγωγή 100 τεμαχίων και τιμή… όταν παραγγείλεις
motomagKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η KTM φέρνει το ανανεωμένο 450 Rally Replica στην γκάμα της, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες που τρέχουν σε Rally να αποκτήσουν μία κορυφαία μοτοσυκλέτα, η οποία κουβαλάει πάνω της όλη την τεχνογνωσία που έχουν συλλέξει οι “πορτοκαλί” από την πολύχρονη εμπλοκή τους με θρυλικούς χωμάτινους αγώνες αντοχής, όπως το Dakar.

Μετρώντας μέχρι σήμερα 235 νίκες σε σκέλη του Rally Dakar και 19 τίτλους, είναι ξεκάθαρο ότι η KTM έχει θέσει τα σωστά θεμέλια για να θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές του θεσμού. Το 450 Rally Replica έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση των 10 από αυτούς τους τίτλους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία του θεσμού, ενώ το όνομά του έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο με τα πρωταθλήματα Rally Raid. Οι αυστριακοί αποφάσισαν για το 2025 να ανανεώσουν το θρυλικό του μοντέλο, δίνοντας την ευκαιρία σε 100 τυχερούς ιδιώτες να νιώσουν εργοστασιακοί αναβάτες.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica έχει δεχτεί την πιο σημαντική ανανέωση από το 2020, με νέο κινητήρα, πιο επιθετικό σχεδιασμό και αναθεωρημένο πλαίσιο, το οποίο έχει εξελιχθεί από την KTM Factory Racing. Σύμφωνα με τους αυστριακούς, η νέα έκδοση είναι πιο κοντά από ποτέ, μέχρι σήμερα, στο πρωτότυπο των εργοστασιακών αναβατών.

Ξεκινάμε από την “καρδιά” της μοτοσυκλέτας, τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών με τροφοδοσία ψεκασμού, που συναντάμε στα Motocross και Enduro μοντέλα της KTM, όπου η κεφαλή με τον 1ΕΕΚ έχει επανασχεδιαστεί. Ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ενισχυθεί, για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία, χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση. Η ψύξη γίνεται πλέον από δύο ξεχωριστά ψυγεία, αντί για την μία ενιαία μονάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με στόχο τη βελτιωμένη ροή του ψυκτικού και την καλύτερη ψύξη των μετάλλων του κινητήρα.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Νέο είναι και το πλαίσιο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος KTM Motorsports. Για τη δημιουργία του ακολουθήθηκε η τεχνική “hydro-forming”, ενώ οι ατσάλινοι σωλήνες έχουν κοπεί με laser για μεγαλύτερη ακρίβεια. Χάρη στις τεχνικές αυτές και την τεχνολογία CAD, έχουν υπολογιστεί τόσο η διαμήκης όσο και η στρεπτική ακαμψία. Σύμφωνα με την KTM τα υψηλά επίπεδα πληροφόρησης στον αναβάτη παραμένουν, απορροφώντας τις ανωμαλίες χωρίς να θυσιάζεται η σταθερότητα στις ευθείες. Το νέο αλουμινένιο ψαλίδι είναι κενό στο εσωτερικό του και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βελτιωμένη ακαμψία και αξιοπιστία, με το χαμηλότερο δυνατό βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Πίσω βρίσκουμε ένα ρεζερβουάρ 16 λίτρων, το οποίο λειτουργεί και ως υποπλαίσιο, ενώ δύο ακόμα χωρητικότητας 9 και 9,5 λίτρων μπροστά, με τα συνολικά 34,5 λίτρα βενζίνης να προσφέρουν υψηλά επίπεδα αυτονομίας στο 450 Rally Replica του 2025, ακόμη και για τα μεγαλύτερα σε απόσταση rally. Τα ρεζερβουάρ ελέγχονται από δύο ξεχωριστές αντλίες βενζίνης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, είτε για τα μπροστινά, είτε για το πίσω.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Στις αναρτήσεις η KTM εξοπλίζει το ανανεωμένο 450 Rally Replica με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες της σειράς WP PRO. Μπροστά το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών WP XACT PRO 7548 με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου, δένει πάνω σε κατεργασμένες σε εργαλειομηχανή CNC τιμονόπλακες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε 23 χιλιοστά offset. Η άνω τιμονόπλακα εξοπλίζεται επίσης με καβάλετα με σύστημα PHDS, που έχει εξελιχθεί από την ίδια την KTM. Πίσω, το μονό αμορτισέρ WP XACT PRO 7750 είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ έχει δοκιμαστεί σε οριακές συνθήκες σε πολλαπλά σκέλη Rally, από τους εργοστασιακούς αναβάτες, Kevin Benavides και Matthias Walkner. Το πακέτο ολοκληρώνει ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού SCOTTS.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Εμφανισιακά, το 450 Rally Replica του 2025 έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, με περισσότερες γωνίες και πιο επιθετικό ύφος. Ο ειδικά σχεδιασμένος πύργος από carbon fiber, για χαμηλό βάρος, προστατεύεται από ένα βελτιωμένο φαίρινγκ, το οποίο υπόσχεται καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους στροβιλισμούς και θόρυβο, για τον αναβάτη. Τα όργανα είναι και αυτά νέα, πιο στενά, με ενσωματωμένες τις προειδοποιητικές λυχνίες, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για εγκατάσταση ψηφιακού roadbook. Ο νέος LED προβολέας έχει, σύμφωνα με την KTM, 33% ισχυρότερη δέσμη φωτός, για πιο εύκολη πλοήγηση στα πολύ πρωινά ή τα νυχτερινά σκέλη.

Μία όμορφη λεπτομέρεια που συναντάμε στο 450 Rally Replica είναι μία ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη γι’ αυτό εργαλειοθήκη, η οποία έχει ενσωματωθεί στο προστατευτικό κάλυμμα του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναβάτης έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από την ανάγκη να κουβαλάει ο ίδιος ό,τι χρειάζεται, καταπονώντας ακόμη περισσότερο το σώμα του με επιπλέον βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica κατασκευάζεται και συναρμολογείται στην Αυστρία από το αγωνιστικό τμήμα KTM Motorsports και ρυθμίζεται για κάθε αναβάτη ξεχωριστά. Θα είναι διαθέσιμο σε μόλις 100 κομμάτια για όλο τον κόσμο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν στις 24 Απριλίου 2024. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα από τα 100 αντίτυπα, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον πλησιέστερο έμπορο μοτοσυκλετών KTM, προκειμένου να παραγγείλετε την KTM 450 Rally Replica 2025, όπου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για την τιμή της.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους